La "insuportable lleugeresa" de viure

Original post and comments at Quina mandra!

"La insuportable lleugeresa de l'ésser" és el títol del llibre més conegut de Milan Kundera. Me'l vaig llegir fa anys i em va impactar molt. De fet, és parcialment responsable de la meva actual percepció de la vida. En el llibre, Kundera trasllada la idea que la nostra existència és essencialment insignificant, que cada decisió que prenem és irrellevant. La vida només es viu un cop, així que quan prenem una decisió no podem saber si hem fet bé o no. Tampoc podem rectificar decisions perque no podem fer marxa enrere.

Aquests pensaments els vaig traslladar a la meva pròpia vida i, de forma no gaire conscient, vaig començar a aplicar-me'ls. Jo crec que la vida és com... (no!, no diré "una capsa de bombons", hehe) com una xarxa d'autopistes. Circules per una d'elles i, cada cop que arribes a una sortida, tu tries si l'agafes i vas cap a una altra banda o bé si segueixes endavant fins a la propera sortida... o la següent. Mai podràs saber si les sortides que decideixes agafar són les millors per tu, senzillament perquè mai hauràs agafat les anteriors i per tant no podràs comparar.

Me'n volia anar a Berlin, per això he agafat la sortida "excedència del curro" i, després, la sortida "Berlin". M'he equivocat fent-t'ho? Ni idea, no sé què hauria passat si hagués passat de llarg la primera sortida, la d'"excedència", i hagués continuat per la mateixa autopista d'abans. Hauria sigut millor? Impossible de saber.
(No poso l'exemple de Berlin per res en concret; només per explicar-me).

I vosaltres, ¿sou de donar-li voltes a les coses, de qüestionar-vos sovint les vostres pròpies decisions, o bé tireu milles amb el que creieu que heu de fer i el que hagi de venir, ja vindrà?