Quant val el diner?

Original post and comments at The Berlin Chronicles
.
Una de les coses més sorprenents de Berlín és el baix cost de la majoria de productes i serveis. Des de la compra al súper fins al lloguer (o la compra) d'un pis, passant pels àpats al restaurant, la despesa que comporta qualsevol d'aquestes activitats a la capital alemanya és es-can-da-lo-sa-ment inferior a la que suposa fer el mateix a Catalunya. Un exemple personal: a Barcelona compro X productes al super del barri i m'hi gasto, de promig, uns 40/45€ cada cop. Aquí compro si fa no fa el mateix tipus de producte, en la mateixa quantitat... i no arribo als 20€!
.

.
Recordeu que quan van arribar els euros, tots comentàvem que 10.000 ptes. ens duraven força dies a la cartera, mentre que els 60€ equivalents se n'anaven en 48 hores? Doncs aquí he recuperat la sensació del que suposa portar diners a la cartera i que no desapareguin sense saber com. De debò, és molt fort.
Què passa als restaurants? Molts cops amb un plat i el postre en tens de sobra, perquè com sabeu els que ja heu estat per aquí dalt, els plats no són precisament de "delicatessen" (d'aquells que són molt monos però on el menjar gairebé no es veu). Jo jalo, jalo força, però moltes vegades sé que amb un plat i el postre en tindré més que prou. Això si m'ho acabo. I quan arriba la dolorosa, resulta que aquí no ho és tant i me la miro dos cops perquè em penso que s'han equivocat... per barat! Estic parlant de locals de zones "de moda" com Prenzlauer Berg o Mitte.
Dels lloguers i els preus de compra d'un pis en parlaré un altre dia, però ja avanço que les diferències entre el cas berlinès i el barceloní (i català per extensió) ofenen la intel·ligència.
Per suposat, no tot és or i, a més, sempre hi ha una explicació per les coses: Berlin no és precisament un paradís laboral, ara mateix. De fet, des de la reunificació fa més de 15 anys, la capital alemanya no aixeca cap. Té una taxa d'atur escandalosa pels estàndards alemanys i, si no fos per l'ajuda del govern federal, aquí no quedava ni l'apuntador. A més, pel que fa a la comparació amb la capital catalana, Barcelona és chachi-piruli i a todo el mundo le mola, com cantava l'Alaska, però tant, tant... que fa ràbia. Més aviat ens estan prenent el pèl de mala manera!
.
How much is money worth?
One of the things that most surprises the visitors and newcomers in Berlin, are the incredibly low prices of goods and services. Compared to my hometown Barcelona, going to the supermarket in Berlin, having a meal at a restaurant, or even renting or buying an appartment represents a much, much lower expense. As an example, the cost of what I buy everytime I go to the supermarket in Barcelona is around 40/45€; similar products, similar amount in Berlin: less than 20€!
Actually, what happens here is very interesting: you put a 100€ note in your wallet and quite a lot days will pass without you needing to replace it. The same amount in Barcelona, in your wallet, vanishes in 48 hours without you noticing how!
Exactly the same happens at restaurants. Normally, in Berlin I am fine with just one course and dessert, since what you get is not a beautifully decorated dish where food is hard to see, but a complete, even overflowing one. Sometimes it is difficult to eat it all. When you get the cheque, suprise... it's unexpensive! This is a sensation you simply cannot live in Barcelona and all of Catalonia.
As for renting and buying an appartment, I will talk about it some other day. In any case, just as a headline, the differences between what happens in Barcelona and here is ab-so-lu-te-ly offensive.
Of course, there is always a reason for everything. Berlin is not exactly a paradise for people looking for a job and, if it were not for the help of the federal government, even more berliners than have actually already done would be obliged to move out, in search for better working conditions. But still, what happens in Barcelona is clearly an example of how to pull someone's leg... without anybody seriously working to change things.
.