Adéu, RDA, adéu...

S'acaba, aquest cap de setmana tanca un altre clàssic (i en van...) del panorama nocturn berlinès: el Klub der Republik (KdR) mor jove, als 10 anys d'edat, per obra i ¿gràcia? de l'especulació urbanística. Ho explicaven fa uns dies a la tele de Berlín i Brandenburg, la rbb:Li dedicava unes línies poc després d'aterrar a Berlín, l'any 2007. Rellegir-les ara, sabent el trist destí d'aquell primer pis al districte de Prezlauer Berg, provoca una sensació de buit ja coneguda, la mateixa que ha suscitat cada mort anunciada d'un clàssic de la ciutat (i en van...)

La RDA encara viu

Original post and comments at The Berlin Chronicles

El record de l'antiga RDA perviu a Berlin en semàfors (amb els famosos Ampelmann), a botigues de venda d'andròmines, restaurants i, també, bars musicals. En aquesta última categoria, un local que està molt bé és el Klub der Republik (KdR) de la Pappelallee, a cinc minuts a peu de l'U-Bahn Eberswalder Strasse.

El local és diàfan: una sala gran, quadrada, amb un enorme finestral que dóna al carrer. Això sí, un pèl difícil de trobar si un es despista una mica, perque està situat a un primer pis i l'escala per pujar-hi és a un pati interior no gaire il·luminat.

La decoració al KdR reflexa fidelment la que lluïen els interiors en temps del Mur: el paper de les parets, les làmpares retro... sí, un àire setentero impregna l'ambient. Una curiositat és aquest text, que es pot llegir en una pissarra al costat de la barra: "1€ aufs 1ste Getränk ist für den Tanzmeister". Efectivament, la primera copa costa un euro més del que diu la carta de preus, i aquest euro extra va directament a la butxaca del DJ. Original i, en qualsevol cas, a un local on una birra costa 2€, tampoc no ve d'aquí.

The GDR, still alive and kicking
Rests from the former GDR are still to be seen in many places in Berlin: at traffic-lights (with the famous Ampelmann), shops where they sell old stuff, restaurants and, also, music bars. In this category, a very nice place is the Klub der Republik (KdR) at the Pappelallee, only 5 minutes walking from U-Bahn Eberswalder Strasse.

The bar is pretty big and has a huge glass front directly on the street. It is located on a first floor and, unless you pay attention, one might walk by without even noticing the bar's there; the main entrance, the stairs which lead you up, are in a backyard and there's not much light around.

It is decorated just like it used to be in the DDR times: the paper on the walls, the retro lamps... indeed, the 70s are around the place. As a curiosity, this text which can be read on a board at the bar: "1€ aufs 1ste Getränk ist für den Tanzmeister". Yes, you pay one extra euro with the first drink, which goes directly to the pocket of the DJ. Considering a bier is only 2€, it is no big deal.

11 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

segur que hi faràn un bloc de pisos i a sota una sucursal bancaria, o una botiga de xinesos. És el que es porta ara, sobretot les botigues de xinesos.

garbi24 ha dit...

i si alguna cosa no la fotéssim al terra? i ens poséssim a arreglar-la? Si els nostres avantpassats es comportessin com nosaltres estudiar història seria molt més complicat.

pati di fusa ha dit...

una altra mala notícia... :(
jo vaig conèixer el kdr gràcies a la meua parella, una enamorada de berlín. i aquella nit també jo vaig començar a enamorar-me d'aquesta ciutat.
l'especulació ho arrasa tot.

crec que tornem a necessitar un petit parèntesi de bon rotllo, ferran.

Lluïsa ha dit...

Tancar o enderrocar llocs emblemàtics, llocs històrics, és fer desaparèixer retalls de la vida de molts; dels que ho han conegut i dels que ja no ho podran fer.

Dafne ha dit...

Sembla que es vulgui esborrar tot allò que significa o és un referent per als sentits. Hi ha llocs que haurien de perdurar sempre.
Maleïts diners, que tot ho acaben destrossant!!!
Sempre donant més importància al TENIR que no pas al SER!!!

XeXu ha dit...

Això sí que ha de ser dur per un fiestero com tu! És clar, pels que no hi hem estat ens costa captar la tragèdia, però entenc el que dius, que jo també he vist tancar locals mítics. A més, m'agraden els bars originals, que tenen alguna cosa que els caracteritza i els fa diferents a la majoria. Una llàstima.

kweilan ha dit...

Sap greu que aquests lloc embLemàtics desapareguin d'aquesta manera a la teva ciutat. Ànims!

Alyebard ha dit...

Si només fossin els locals de Berlín, no fa gaire vaig fer una sortida nocturna per la meva ciutat i la meitat dels llocs on anava fa anys ara són una altra cosa. o tempora, o mores!

magazine.cat ha dit...

La veritat es que sembla mentida com tirem al terra llocs emblemàtics que formen part de la vida i de l'historia d'una ciutat; no m'estranya per que de la mateixa manera ara ens desfem d'altres coses que temps enrere no ho haguéssim fet de cap manera:(

Deric ha dit...

sap greu quan tanquen locals entranyables o que et fan sentir bé.

Ferran ha dit...

Una pena, amigues i amics, una pena de debò. El KdR ja és història, ara sí. Encara en queden, però, de clàssics; esperem que l'especulació i la maleïda ànsia per fer diners no acabi amb tots ells...