D de Debat

Original post and comments at Quina mandra!
.
.
Dilluns van ser els senyors Zapatero i Rajoy, en una pantomima ridícula que es va anomenar "Debat" per no haver-s'hi de referir pel seu nom real, "casa de barrets". Aquest divendres han sigut els cinc candidats dels partits catalans presents al Congrés espanyol en, sí, en un debat.
Dilluns vaig aguantar menys d'una hora. Aquest divendres l'he vist sencer, de principi a final.
Dilluns passat el moderador, Sr. Campo Vidal, va estar absent. Rígid, també, perquè el format de la cosa no donava cap altra possibilitat. Per la seva banda, aquest divendres el moderador, Sr. Cuní, ha tornat a oblidar que ell és només un mitjancer, no un candidat més, i ha començat amb una "aparició estelar" de cinc minuts que s'hauria d'haver estalviat. Afortunadament, el moderador s'ha acabat moderant...
Dilluns passat, en gairebé una hora no vaig escoltar ni una sola proposta. Aquest divendres n'he escoltat unes quantes; suficients? no ho sé, però per comparació m'han semblat un munt. Dilluns passat, en fi, dues persones a qui se'ls en fot què passi amb mi, els meus amics i familiars que viuen a Catalunya es van fotre els plats pels caps. Només van parlar de mi, els meus amics i familiars per dir que ens estimen molt (aha). Aquest divendres, amb més o menys encert, cinc candidats han parlat del que ens afecta a mi, als meus amics i familiars; d'ells, tres tenen els caps lluny, a Madrid, amb el que això representa. La resta, a Catalunya.
Entre els dos actors de dilluns i els cinc polítics d'ahir les diferències són gegantines. Alguns no ho voldran reconèixer, però la realitat és que de dilluns a divendres hi va una manera d'entendre la política; de la "casa de barrets" de dilluns al debat d'ahir hi va una forma de ser i de fer, la de les Espanyes amb els seus insults i les seves no-propostes i la que, tradicionalment, hi ha hagut a Catalunya, basada en el diàleg i l'escoltar-se l'un a l'altre. El d'ahir no va ser, molt segurament, el debat ideal, però s'hi va apropar, sense cap mena de dubte, mil vegades més que la "casa de barrets" de dilluns. I fins i tot va resultar interessant.
.
D as in Debate
As I recently explained, there was a debate on television last Monday, where two of the candidates at the Spanish elections on March 9 took part. They were Mr. Zapatero, current PM, and Mr. Rajoy, leader of the conservative Popular Party. Actually, there was no such debate but a nasty interchange of insults and no proposals for the next term.
Yesterday, on the other hand, there was a debate, a real one this time, with five Catalan candidates. Three of them belong to Spanish parties, the other two to Catalan parties. The way the debate took place totally differed from the thing on Monday: there were proposals and, as important as that, the candidates listened to one another and had a democratic behaviour. I would say the same thing about the two "actors" last Monday.
This is in general terms the difference between the politics in Spain and in Catalonia.
.