Preguntes

Original post and comments at Quina mandra!


Són quarts d'11 de la nit. Encara s'estan comptabilitzant paperetes, però en calent se m'acudeixen unes quantes coses:

1. ERC ha de repensar-se la seva estratègia de cap a peus.

2. CiU ha de repensar-se l'estratègia de cap a peus. Si tot i estar a l'oposició, on no hi ha desgast per raons evidents (el poder desgasta; no tenir-lo, no), són incapaços d'augmentar el suport, és que tenen un problema.

3. Les baralles constants, estúpides entre CiU i ERC perjudiquen tots dos partits i, per tant, la presència de dos partits clarament catalanistes al Congrés espanyol. ERC i CiU no poden batallar pel mateix espai (el nacionalista), sinó que s'han de desmarcar clarament com a partit (catalanista) d'esquerres i partit (catalanista) de dretes. Just el contrari del que estan fent des de fa anys.

4. Izquierda Unida ha de repensar-se la seva estratègia de cap a peus. Si un partit d'esquerres (d'esquerres de debò, vull dir; no una cosa descafeïnada com el PSOE) és incapaç de sumar més d'un parell o tres d'escons a tot l'estat, és que ho estan fent fatal.

5. El bipartidisme s'imposa a l'estat de manera clara. Justament el contrari del que està passant a Alemanya, on s'estan formant parlaments de 5 (cinc!) partits a tots els Lands on està havent-hi eleccions (regionals) aquest any. Malament per la democràcia.

A aquestes hores sembla clar que el PSOE guanya, que ERC s'ha enfonsat, CiU no aixeca cap i IU desapareix del Congrés (ERC també, amb grup propi).

Per cert, acabo d'escoltar en Carod fent una primera valoració dels resultats. Ha assumit els mals resultats d'ERC i ha parlat de la necessitat de reflexionar per saber perquè el partit ha perdut tant de suport. Aixo no ho fa tothom, com és públic i notori.