Belg i Ca?

Original post and comments at Quina mandra!

Ja fa temps que la política és qualsevol cosa excepte tranquil·la, en aquest petit país del Benelux que, a data d'avui, encara coneixem com a Bèlgica. No hi ha manera que flamencs i valons s'entenguin, i, d'un temps ençà, l'abisme entre uns i altres no fa més que engrandir-se. En relació amb aquest "estat permanent de predivorci", segurament recordareu l'enrenou que va provocar, al desembre de 2006, l'emissió d'un informatiu especial, al primer canal de la televisió belga francòfona, on s'anunciava el trencament del país després de la declaració d'independència de Flandes.Mesos enrere, el director del "Centre de Recherche et d'Information Sociopolitique", Vincent Coorebyter, resumia molt bé la situació al país. Llegiu-vos la declaració amb atenció: "Els francòfons estan convençuts que els avenços institucionals que demanen els flamencs són etapes de la via del separatisme. Els flamencs, en canvi, tenen la sospita que els francòfons ho estan bloquejant tot perquè ells estan en la situació institucional que els resulta més favorable des d'un punt de vista financer" (AVUI, 22 de setembre de 2007). El problema rau no només en qüestions financeres, sinó també lingüístiques: el francès es menja el terreny del neerlandès, i els flamencs volen aturar aquesta situació amb una reforma de l'estat que els valons, efectivament, miren d'ajornar tant com poden.


Tot plegat recorda alguna cosa, oi? Què passa a Espanya entre catalans i castellans? Els catalans presenten una proposta de nou Estatut que els castellans interpreten com una passa endavant cap al sobiranisme. El retallen, i encara esperen retallar-lo més via Tribunal Constitucional. A la vista de tot plegat, els catalans "tenen la sospita (sospita?) que els castellans ho estan bloquejant tot perquè ells estan en una situació institucional que els resulta més favorable des d'un punt de vista financer (i lingüístic, i de presència al món, i...)".

Interessant, no trobeu?

ENGLISH Version


Belgium is living hard times. For the past many, many months, the country seems to be impossible to be ruled. The differences between the citizens and governments of the Flemish and the Walloon regions (the first one, dutch-speaking; the second one, french-speaking) become bigger day after day. It is not science-fiction to take into consideration a possible breaking of the country. How would it be for Europe if the state that hosts its political capital city, Brussels, reached that point? I find this an interesting and very important issue. Since many claim that current European countries are, in terms of political borders, "untouchable" (which I do not believe at all), the partition of the belgian state would be specially relevant.


In any case, I usually explain that the European Union will never be able to develop under the pressure of the existing states. Belgium is not a big problem (no small state is), but the big ones... Stay tuned!