"Manifiesto por la lengua común"

Original post and comments at Quina mandra!


Els "intel·lectuals" (Boadella entre ells; amb això és tot dit) que han signat el dit Manifiesto són, amb tots els respectes, una colla de malparits. No perquè donin la seva opinió sobre el que vulguin, només faltaria, sinó perquè sent gent a qui se li suposa una preparació acadèmica (sobre tot a Boadella, naturalment, però també a la resta), és intolerable que provoquin (encara més) divisió de manera deliberada.
La mort de Franco va suposar la recuperació de les llibertats, també les lingüístiques. Tots sabem (tots?) que en aquells anys inicials de la democràcia, el Parlament de Catalunya (democràtic) va fer del català la llengua vehicular a l'escola per no crear guetos lingüístics i assegurar així la recuperació de la nostra llengua. Tropocientos anys després, al 2008, la situació és aquesta:

1. la majoria de nens empren el castellà a l'escola
2. el 80% de canals de televisió a la TDT emeten, a Catalunya, en castellà
3. el 1.000% de les pel·lícules que es poden veure als cinemes catalans són en castellà
4. el 3.000% dels diaris, revistes i patrecols diversos que ofereixen els quioscos catalans són... en castellà
5. etc etc etc

La dada irrefutable, però, la que no pot negar ningú (les anteriors tampoc, però aquesta encara menys i és, al meu entendre, redefinitiva) és que a Catalunya es pot viure sense saber una sola paraula de català i és impossible viure sense saber ni una sola paraula de castellà. Els fills de puta aquests del Manifiesto, què bramen?
Ara, una cosa sí us dic: si ens estan donant pel cul de manera cansina des de ja fa temps, només és per una cosa: perque som uns miserables i perque els nostres polítics són uns miserables. No sé si ells són un reflex de la societat, o els catalans un miratge dels polítics del país, però això no pot continuar així i només nosaltres, societat i polítics catalans, polítics i societat catalana, ho podem aturar. Amb unitat. Amb un cop de puny a la taula. De la nostra desunió se n'estan aprofitant, fa temps, "intel·lectuals", mitjans de comunicació i polítics espanyols.
La primera mesura que pot prendre CADASCÚ de nosaltres? Fàcil i ràpida: desintonitzeu Tele5, que incomprensiblement s'ha afegit al Manifiesto, dels vostres televisors. Feu-ho! No digueu "sí, sí, i tant, a la merda Tele5" i d'aquí a dos dies us mirareu no sé quina merda de programa seu. No. Feu-ho ja! I igual que Tele5, esborrem de les nostres vides qualsevol altre persona o empresa que hagi signat aquest Manifiesto, o qualsevol altra forma de Manifiesto de les que, aquests últims anys, no paren de donar pel sac a la nostra llengua, a la nostra societat... a cadascun de nosaltres.

ENGLISH Version

Some Spanish "intellectuals" have published a document where they insist on the Castillian language ("castellano", auf Spanish) being in danger in Catalonia. As you might know, in this European territory both Catalan and Castillian are official languages, the first of them as the original language of the territory, the second one especially since it was imposed back in the early 18th century.
Once again, some Spanish "intellectuals", media and politicians lie about the real situation in Catalonia. The truth is that one can currently live in Barcelona or any other town in the region without knowing a word of Catalan, but it is totally impossible to do the same thing without knowing a word of Castillian.
Once again Spaniards lie, many Spaniards believe and, needless to say, the gap between Catalonia and Spain becomes, thus, wider. I guess I should thank Spaniards for helping us separate our region and their country!