Barcelona, en caiguda lliure: els vostres comentaris i reflexió final

Tots els comentaris al post anterior són molt d'agrair, de debò. Com sabem els addictes al món 2.0, el que fa els blogs tan interessants és, ni més ni menys, l'intercanvi que afavoreixen. Com de comentaris n'hi ha un munt, els aprofito per fer un post-resum-comentari general, al qual podreu naturalment afegir-hi totes les opinions que us vingui de gust.
Agraeixo els comentaris de l'Efrem i, des d'Hèlsinki, de la Merike. L'Asimetrich, des del Regne Unit, critica l'ús de l'alcaldia que el PSC ha fet per impulsar candidats. Hi estic d'acord: Clos va ser "posat" alcalde, sense que ningú no el votés, per poder presentar Maragall com a candidat a la presidència del Govern. Al seu torn, si la memòria no em falla i la sobreinformació no em satura el cervell, juraria que també Clos va plegar abans d'hora per nomenar alcalde (altre cop, sense eleccions) el Sr. Hereu. Aquesta pràctica a mi, com a demòcrata, em sembla repulsiva. Estaria bé que els meus amics socialistes, ni que fos en la intimitat, coincidissin que aquestes jugades no en tenen gaire, de netes.
És trist que alguns, com en Marc, no sentin Barcelona com la capital del país. Trist... i en certa manera comprensible, afegiria. Trina, gràcies a tu també i et prenc la paraula amb el tema del post compartit! Von Gunten, no discutirem: els problemes que ataquen Barcelona no són exclusius de la nostra ciutat, però això no és cap consol pels barcelonins que hi han de conviure cada dia. És responsabilitat de l'ajuntament solucionar-los, i el motiu del nostre post era denunciar una situació que, al nostre entendre, està enquistada a la ciutat i perjudica centenars de milers de persones. A la Cristina, que es pregunta per la ciutat amb encant que Barcelona havia estat, et diria que una altra de les acusacions a fer directament als últims alcaldes de la ciutat és no haver fet res, absolutament res, per evitar la pèrdua de la Barcelona autèntica, convertida cada cop més en un Port Aventura de cartró-pedra, amb preus, això sí, d'Swarowski. Tots els "clàssics" que s'han quedat pel camí (segur que el cronista de la ciutat en faria un blog sencer!), a canvi de cafeteries i botigues de roba perquè els turistes estiguin ben servits (això és un dir)... Quina llàstima!
Merci, també, Assumpta -la proposta del diari és bona, però hi ha gent que en sap molt més que nosaltres, que ja fa aquesta feina de denúncia- i Sergi per les vostres aportacions. Enric, tens raó: alguns dels problemes no són d'ara; i fins i tot hi ha coses que trobo encertades, com el Bicing i l'empenta que, finalment, sembla que es dóna al transport públic de la ciutat. Més val tard-íssim que mai! Sara Maria, què dir-te a tu, veïna de Ciutat Vella i coneixedora/patidora en pròpia carn de la Barcelona d'aparador!
Hallo Míriam! :-) Mmmm... això que el Gòtic és brut i blablabla per la seva pròpia estructura urbanística... mmm... ho sento, discrepo: hi ha (hi hauria d'haver, si més no) cossos de neteja, d'ordre públic que s'encarreguessin de mantenir els carrers com cal. Per suposat, sí, estic d'acord: també falta molta educació, entre foranis com entre locals.
Merci, Núria (a veure si algú esbrina si aquest és el primer post a dos mans! :-) i David!
Cris, estic d'acord: en el centre de Barcelona és on el problema resulta més evident. Coincidim plenament. Pel que fa al segon punt que destaques, no hem dit enlloc del post que tot plegat hagi aparegut amb l'actual ajuntament. Dius que la prostitució, el carterisme i companyia són problemes de fa temps, en aquest barri; doncs millor m'ho poses! De què se suposa que serveix tenir un ajuntament que en dècades és incapaç d'aportar solucions? A més, no sé si vas veure el repor de l'Entre línies de dilluns: allà s'explicava ben clar, i els veïns t'ho confirmaran: si abans era territori comanche, ara ho és al quadrat! I Zel, benvolguda, gaudeix de les teves terres gironines: són precioses, (encara) catalanes i ben relaxants!

MOLTES GRÀCIES A TOTS PER LES VOSTRES APORTACIONS! Esperem poder donar les gràcies també a l'alcalde (si ha de ser al Sr. Hereu, ho dubto) per tornar-nos una ciutat pels barcelonins!

Barcelona, in a state of free fall: your comments and final thoughts
Quite a lot of comments on the current state of Barcelona. Most of the commenters agree that Barcelona is not exactly an ideal city to live in, although there are some nuances: either that these problems are not a responsibility of the present mayor (well, yes, that's true; but the question is nobody seems to be able to solve them!); that these problems -prostitution, pickpocketing, ...- exist in any other big city or that the urban structure of the old district, Ciutat Vella, favours the existance of some of these problems (very narrow streets with little light, for example); I don't find this is an explanation for what is happening there - the police, the cleaning services should do their work here as in any other part of Barcelona.

11 comentaris:

Assumpta ha dit...

Ferran, la memòria NO et falla, a l'Hereu també el van posar "així" d'aquesta manera.
Quan en Clos el van fer ministre, doncs l'Hereu a ditet...

Així anem...

Tristancio ha dit...

Malgrat tot, trobo que Barcelona es una ciutat preciosa, m'agrada molt!! (fins i tot jo podría viure).

(Ferran, recuerda que debes corregir mi catalán :)

Abraçada.-

elisabet ha dit...

hola a tots,sento participar tan tard però ja sabeu que els que ens passem el dia treballant al carrer ensenyant la ciutat als turistes poca estona estem davant de l'ordinador. Sí, porto guiris alemanys de passeig i un dels comentaris més habituals és sorprenentment que troben que la ciutat està neta. Puc constatar que la gent segueix sent molt porca però els serveis de neteja de la ciutat fan bé la seva feina. Al raval és on hi ha més emigració clandestina, més carrers foscos i estrets i més guiris, caldo de cultiu per afavorir tota la droga, prostitució i màfies, però que me'n dieu de la màfia groga que tenim instalada a Barcelona en ple quadrat d'or i pels voltants del carrer trafalgar que s'han carregat els cartells modernistes per posar rètols en xinès i han acabat amb tot el comerç tèxtil de tota la vida davant de la mirada impotent de tots els ciutadants i la indiferència de les autoritats?
ara fa un any l'ajuntament va promoure un programa d'actuació municipal on s'invitava als ciutadans a plantejar les seves queixes i propostes. us en farieu creus de la poca gent que hi va participar tot i la gran campanya que es va fer. Tot queda en paper mullat. De moment he rebut una carta d'agraiment per part de l'alcalde i poca cosa més. no en veig els resultats. potser ja seria hora de fer un canvi radical a l'ajuntment? crec que l'inèrcia deixada per Maragall va perdent pistonada...

Kostas ha dit...

Bones,
Jo no tinc una visió tan pesimista de Barcelona, i compte no vull fer servir els slogans dels socialistes, però francament ho veig així. Els mals que parles vénen d'antic i continuen pq la ciutat a crescut en tots el aspectes: turisme, nou vinguts etc, es a dir els problemes augmenten, però crec que su ho haguessin fet res Barcelona seria avui dia un caos absolut.
Sobre l'arribada dels alcaldes sense eleccions, totalment d'acord amb tu. Als alcaldes els em d'escollir nosaltres no penso que sigui honrat escollir-los a dit.
Salut

elisabet ha dit...

els dos últims alcaldes, Clos i Hereu, han estat en principi escullits a dit, però més tard escullits pel poble en les eleccions.

Efrem ha dit...

Gràcies a tu.

zel ha dit...

Gràcies maco, ets un sol!!!!

Cristina ha dit...

Evidentment aquests alcaldes han sortit perquè algú els ha votat i així van les coses...Tot i així jo no canviaria Barcelona per una altra ciutat. He nascut a Poble nou, un altre barri que ha perdut la seva identitat...Jo crec que és el barri amb més hotels de luxe per metre quadrat. Aquesta és la imatge que volem donar?? Jo pensava que Barcelona era una altra cosa...
Gràcies Ferran per mobilitzar-nos i fer-nos reflexionar. De vegades ens acomodem en la nostra vida i no pensem en aquestes coses...
Bon cap de setmana a tothom!

defak ha dit...

Ostres, el meu tema preferit i coincideix amb una setmana boja i de viatge!

Què dir què dir!?! Per on començar!?! Que cal un recanvi a l'ajuntament és evident, però la democràcia és la democràcia i hem d'entendre bé com funciona.

D'altra banda diria el de sempre, la crítica és necessària i cal fotre canya, però sovint es barregen coses de forma contraproduent i es s'utilitzen bèsties negres (com el turisme) que només amguen els problemes reals.

Tendim a pensar també que l'Ajuntament és el responsable del què passa la ciutat i això, en realitat, només és cert de forma mínimíssima. Una ciutat la fan els seus ciutadans, tots, també els especuladors, els avariciosos, els egoistes, els passius, els oportunistes, els llestos, els diner-fàcil, etc., etc.

I m'aturo.

Ferran ha dit...

Doncs lleig, Assumpta, molt lleig això d'anar posant candidats a la trona per publicitar-los. Lleig i brut.

Amigo Tristancio, el millor que té Barcelona, per mi, és la seva arquitectura. Wow!
"és" porta accent quan és una forma del verb "ser". I "podria" no porta accent en cap cas ;-)
Saludos a Chile!

Elisabet potser m'equivoco, però aquestes coses de participació ciutadana potser tenen menys èxit del que seria desitjable... perquè moltíssima gent pensa que la seva opinió no servirà de res.
I això dels alcaldes... sí, d'acord, finalment han estat votats. Però la publicitat gratuïta que suposa arribar a l'alcaldia per interessos de partit (socialista, en aquest cas) resulta, per mi, intolerable per antidemocràtica.

Kostas entenc el que dius, però en qualsevol cas penso que l'ajuntament pateix un "mal d'slogans", quan el que hauria de fer és patir per garantir una ciutat molt menys contaminada (també acústicament! Perquè foten televisors amb sò en el metro, per exemple??), molt més respectuosa amb el seu passat i molt menys "millor botiga del món"!

Efrem, Zel ... :-))

Cristina espero que prou gent hi pensi en les pròximes eleccions municipals, i que no es donin 4 anys més (en portarien camí de 40!!) al mateix partit. Ecs!

D'acord, Defak, però és que a Barcelona molts dels problemes reals tenen a veure, justament, amb el turisme. A partir dels fluxes turístics s'estableixen prioritats, en àmbits com la seguretat, com el transport públic, com els inversions en espais públics...
Que els ciutadans tenen part de responsabilitat en el que passa a la ciutat, sí, hi estic d'acord. Però no oblidem que qui decideix quines inversions, i on; qui té els recursos econòmics, logístics, ... el poder de decisió real, aquest és l'alcalde i el seu equip.


De fet, segurament ja sabeu què en penso, de tot plegat: és urgent un canvi a l'alcandia de Barcelona!, donar pas a altres maneres de veure i fer Barcelona. És que mai, MAI en 3 dècades ha governat la ciutat algú que no sigui del PSC! Existeix vida més enllà d'unes propostes i una manera de fer que coneixem des dels anys '70? Jo vull -i espero- descobrir-ho algun dia!

merike ha dit...

Estic aconseguint febre d'escenari:-)