El Sr. Borbó

En aquesta nit de Nadal ha fet el Sr. Borbó el seu 34è discurs anual consecutiu, un monòleg emès per TV3 i els principals canals estatals. Sabem que el Sr. Borbó té, entre els seus deures, el de no posicionar-se políticament; per això se'l suposa neutre, equidistant, impol·lut de sectarismes... però no ho és. Convé no oblidar que va ser assegut al tron pel Sr. Franco (el d'aquell 18 de juliol), i això imprimeix caràcter, quin dubte hi ha! És per aquesta "marca de la casa" que, anys enrere, el Sr. Borbó digué allò de "(...) nunca fue el castellano lengua de imposición". I de perles similars n'hi ha hagut altres, històricament.
Avui també ha fet una referència al castella, el español, que li diu ell, quan ha parlat del "creciente peso del español en el mundo"; naturalment, les altres tres llengües cooficials a l'estat, que són pròpies dels seus respectius territoris, no han aparegut ni en pintura en cap moment del discurs. Total, pa qué, si eso lo hablan cuatro pringaos, deu pensar...
El Sr. Borbó també s'ha referit a "nació", però a nació... espanyola. Ha estat al començament del monòleg, quan ha parlat de "... nuestro desarrollo como pueblo y como nación". Vaja, que no s'ha tallat un pèl a l'hora de deixar clar que, aquí, de nación, una (i grande i libre, suposo que pensa). Per evitar possibles confusions, un parell de minuts més tard hi ha tornat, tot parlant de "confianza ... para seguir avanzando como gran nación".
.
Total, que vejam, si això és el que hi ha, em pregunto què punyeta foten els nostres polítics barallant-se durant mesos per aconseguir que una porqueria d'Estatutet digui que Catalunya és una nació (val, d'acord, al preàmbul... però ho diu!), si després va el Sr. Borbó i, sense cap mania, ens diu que de nació només n'hi ha una, i no és precisament la catalana.
O perquè punyeta es dediquen els nostres polítics a fer el pena perquè al final l'Estatutet digui que el català és un "deure" dels ciutadans de Catalunya (equiparant-lo, així, al castellà, que ja n'era!), si el Sr. Borbó s'encarrega de deixar clar que el castellà és, diu, la "segunda lengua de comunicación internacional".
.
Com torni a escoltar algú del meu entorn dir allò de "és que són tan campetxanos"... no responc dels meus actes!
.
Mr. Bourbon
Mr. Bourbon is, so far, better known als King Juan Carlos I of Spain, the heir of a century-lasting royal family that has reigned in a big part of southern Europe. In the case of the current Mr. Bourbon, he was put on the throne by former dictator Franco, who appointed him as his own successor. This fact stamped Franco's mark on the king, who is not very into recognising a plural country, but more inclined towards an even, uniformed country.
In his television speech, tonight, he mentioned two important issues: "nation" and "language". He did it, for example, when he referred to "our nation". And this is important because several territories in Spain claim themselves as nations in Spain, which is a "nation composed of nations".
Such is the idea of the recently passed Catalan Statute, which was oddly approved by the Spanish congress. I agree, needless to say, with the fact that Catalonia is a nation; what I find impressive is that Mr. Bourbon, who is supposed to represent all Spaniards, speaks about only one nation... the Spanish one.
On the other hand, the new Statute managed to put the Catalan language on the level of the Spanish one in the Catalan territory (more than 30 years of democracy were needed to achieve such an obviousness!!). Nonetheless, the monarch just referred to the importance of Spanish being the second most important language in the world.
Spain as a one nation, Spanish (castellano) as the language of the country... and Mr. Bourbon pretends he represents every single Spaniard? Well, then, no wonder some thousands of us no longer consider Spaniards!
.

23 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

només pensen en nosaltres com a un fet anecdòtic, que no val la pena tenir en gaire consideració.

ddriver ha dit...

creu de St Jordi l'any que ve per tu,ja moure fils.Pero no per el post no senyor,per la santa paciencia d'escoltar el mongolic aquell

Anònim ha dit...

Aquí acabarem tots tocats de l'ala:
Critiques la omissió al català, a la nació catalana etc. Sembla que tampoc et pareix del tot correcte que recordi que el castella sigui la "segunda lengua de comunicación internacional".i tu fas una enquesta on dones les possibles respostes en castellà ( també ).
Un, o milita o no milita, no?.
M'he la tallo si entenc res.

Ferran ha dit...

La cosa va per aquí, Jesús, ni més ni menys.

ddriver no et pensis; en realitat, el text l'he llegit per internet.

Anònim:

1. no em barrufen gens els anònims. Totes les opinions em semblen respectables, no tinguis por d'identificar-te.

2. on és exactament el problema, segons tu? Utilitzo el castellà (al costat del català, no ho oblidis) a l'enquesta perquè sé que el blog el llegeixen amics meus que no parlen català. Sóc feliç de parlar català, castellà i unes quantes llengües més, i n'estic encantat.
Això no té res a veure amb la meva posició política, amb el fet que, en el post, denuncio una manera d'entendre l'estat espanyol que no s'adiu amb el que combreguen els nostres polítics i el nostre Estatut. La intenció del post, doncs, no és criticar el castellà (quina bestiesa!), sinó la política que es fa a l'estat espanyol. No et confonguis.

3. sisplau, signa. T'ho dic de debò, els anònims em semblen ridículs i no m'agraden.

Musafir ha dit...

Qué tal, Ferran!

Bo, a mi els Borbons...
qué vols que et diga..
""Borbones, si no salen pepinos, salen melones.." que se'n diu en castellà, o espanyol, o com vulguis dir-ho, per eixes terres de Castella.

Qué vols sentir parlar d'un home que només llegeix el que li posen al davant. No em fa gens ni mica gràcia que este personatge se'n diga "representant" o cap de l'Estat. No em sentisc representat en absolut, i no fa falta ser català per a això.
Coincidisc: el Borbó va vindre de la mà d'un que ens va dictar la vida durant 40 anys...
Jo pense que la democràcia ja és madura com per a replantejar-se el paper de la monarquia.
I, declaracions com les de la Reina al seu llibre, doncs qué vols que et diga...
Potser si que ens estaria be repensar-nos allò de la República. I vore si aleshores volem un Estat de nacions, o cadascú pel seu lloc.


Bueno, per cert, molt maco el vídeo del teu trio de les Açores, jeje!

Gràcies pels teus comentaris a casa meva; els darrers mesos, sense temps d'escriure ni llegir-vos als habituals... disculpeu-me, xiquet!

Bones Festes i Bon Any!
Eguberri On, Zorionak, ta Urteberri On!

Edurne ha dit...

Yo soy una de esas amics que no parlen català, pero que lo lee y se ufana de entenderlo bastante bien... Soy una de esas amics que parlen en Euskera, y también en castellano...!
Y que también me siento ofendida por las "ofensas" del Borbón y la cía., yo soy una de esos cuatro "pringaos" que no aparece ni en pintura.
Y eso que somos privilegiados porque, claro, es como lo de ser ambidiestros, ahora una, ahora otra, lengua, digo! Así que el castellano me sirve y mucho of course!
Pero yo... Gora Errepublika!
Pourquoi (también le doy a la lengua de los galos) tenemos que ayudar a la "royal family" (vaya, ahora resulta que voy a salir políglota, será que s eme ha pegado algo del glamour borbónico al felicitar las navidades? jajajaja!) a superar y soportar su "crisis"??? Me pregunto...
En fin, esto sí que es una imposición que nos cayó!
Una forta abraçada Ferran!

Núria ha dit...

Opto per no escoltar el Borbó. Tens tota la raó. Bones festes!

Sara Maria ha dit...

Estic completament d'acord amb tu Ferran, bé, ja saps que en qüestions d'aquestes hi acostumem a estar-hi. Es penòs l'espectacle que donen els nostres polítics. En això i en tantes altres coses. I a més, manca l'educació de saber on venen els immigrants... Perdó aquesta paraula no és, ara, "correcte", s'ha dir "nouvinguts". No caldria, ja que no ho saben, explicar-los-hi un cop són aquí?

Ferran ha dit...

Amic Musafir bò llegir-te novament, ni que sigui a través d'un comentari. Ens tens abandonats! :)
Espero que estigui anant tot bé. Sort!

Kaixo Edurne! Por cierto... estoy mirando cursos de Euskera. Como mi buen amigo Óscar, de Bilbo, sabe, hace años que tengo el Euskera en mi lista de pendientes. Me encantaría aprenderlo! Si encuentro un curso que me convenga, por horarios, me matriculo fijo. ¿A que molaría, hablar tres de las cuatro lenguas oficiales en el estado?? Ya sólo me quedaría el gallego para ser... mmm... ¿todo un español? Glups! ;-)
Muxu bat eta eguberri on!

Núria fas bé, ets sàvia :-)
Bones Festes!

M'encanta especialment l'última part del teu comentari, Sara Maria, cosa que probablement no et sorprèn. I tant, que convidria explicar-los-ho. Ara que ja sabem a qui país vivim: si no ho fem, se'ns mengen amb patates; si ho fem, diran que som uns nazis que volem imposar el català. Aaahhrrg!

Josep Amílcar Albert ha dit...

Hola Ferran, enfront de la caradura d'aquestos paràssits, jo solament cridaré altra vegada allò de Mori el Borbó! Visca la república!

Anònim ha dit...

Em preguntes on es el problema exactament, ja t'ho diré: el problema es a l'Africa mes be, allí si que hi es el problema. Aquí tot es aigua de borraines.

Em dius que no oblide que escrius en castellà al costat del català. Que no has vist que he escrit que "també" ho fas en castellà?.

Quant a l'anonimat, ja es una vella polèmica que mantinc per aquests blocs de Deu. Sou molts els que, a la vegada que permeteu aquests tipus de comentaris, critiqueu veladament als que els fem; es molt senzill: habiliteu el registre obligatori, i s'acabat el debat. Per altra part, creus que si escric amb un nom registrat a Blogguer( fals o verdader ) aporta alguna cosa afegida al escrit?. Deixo de ser anònim per a tu?. Pot estar segur que si mai he de senyalar o acusar a algú d'alguna cosa no ho faré des de l'anonimat. Et puc assegura que en el temps que porto penjant comentaris als blocs, si n'he escrit 1000 ( no exagero) 800 deuen ser "identificant-me" i que personalment al meu bloc accepto, mentre hi hagi respecte, tots els anònims que calgui.

I pel tema de fons, motiu del meu comentari, no he entès mai com des de la bel·ligerància amb qüestions com la llengua es fan determinades concessions que s'expliquen molt alegrement: " els meus amics no entenen el catala", per "respecte canvio de llengua" etc.

Bon Any.

Natxo Rovira ha dit...

Hola Ferran,

Primer de tot, també flipo que tinguis la santa paciència de llegir aquest conyasso de discurs. Suposo que amb tots aquests esforços que fas és com pots formar-te una opinió que a mi, A MI, em serveix de referència.

Jo em pregunto només si no li donem massa importància als borbons. Fa una mica de ràbia que visquin a costa de l'erari públic, tot i que crec que ja no ve d'aquí.

A mi em fa l'efecte que són una espècie de monigotes que llegeixen el que els hi posen al davant, i que ja els va bé aquest paper.

Jo mai he tingut la sensació de que representin aquest concepte de l'Espanya excloent, tot i que ara, si més no, m'has fet pensar.

Per cert, que en penses de paper que va tenir el rei el 23-F-1981, d'altra banda tan lloat pels uns i els altres? són patranyes? o va tenir un cert valor democràtic?

En fi, que m'agrada molt la cançó del Pets 'Jo vull ser rei' amb el seu sarcasme i el seu catxondeo.

Ja veus que no tinc massa criteri polític, però tampoc no m'agrada llegir i mantenir un silenci indiferent i còmplice. Ja m'agrada aprendre.

Assumpta ha dit...

Ostres, Ferran... no recordava aquesta perla "nunca fue el castellano lengua de imposición" i, en llegir-ho, quasi m'agafa un atac...

Què digui el que vulgui aquest tio... aghh... i pensar que li vàrem pagar la cirugia estètica a la seva nora...

Ara bé, entre el Pare Noel i els Reis, jo sóc dels Reis, eh? i tant!!

Visquen en Melcior, en Gaspar i en Baltasar!! Aquests sí que me'ls estimo :-)))

Els altres?... millor callo...

Ferran ha dit...

Josep visca... catalana! :-)

Anònim a Catalunya parlo sempre en català, amb la mateixa normalitat amb què a Alemanya parlo en alemany.

Natxo en política, sóc desconfiat de mena. El 23-F? No m'estranyaria que hagués estat un muntatge per fer pujar enters la figura del Sr. Borbó, del rollo "fem una pantomima, els espanyols acollonits i llavors... el rei surt per la tele, parla una mica i tot torna a estar sota control". Ei, o potser no.

Dius una cosa que jo també penso, sobre la monarquia i l'erari públic: "ja no vindrà d'aquí". Amb la monarquia, però, per mi no es tracta només (que també) del que costa, sinó d'una qüestió de concepte: democràcia i monarquia són antagònics!

Ah sí, benvolguda Assumpta, a mi també m'agraden els reis!, els màgics, naturalment ;-)

Josep Lluís ha dit...

Un parasit es un organisme que passa una granda partida de sa vida dins los teissits d'un autre organisme, e que i causa un damatge mas sens arribar a l'aucir dirèctament. Lo parasitisme existís dins totes los tipes d'èssers vius e dins totes los ecosistèmas. L'espècia que comença lo procèssus se nomena paràsit e l'espècia parasitada se nomena òste. Lo parasitisme se produtz dins totes los tipes d'èssers vius e dins totes los ecosistèmas. Los damnatges causats pels parasits pòdon préner de formas desparièras, dempuèi de patologias dirèctas fins a d'efèctes pus subtils coma de cambiaments de comportament de l'òste.

Us sona?

Efrem ha dit...

Des del meu punt de vista, sí que ha de posicionar-se políticaqment, és de lògica qur ho faci ja que és una de les figures polítiques més importants. Qualsevol rei ha de posicionar-se a favor del seu país, en aquest cas és espanya. El que si que no puc entendre és que nosaltres li hagim de veure el seu discurset adreçat al seu poble, el nostre històric opressor nacional...

No crec que sigui envà la feina i baralles dels nostres polítics per dir-nos nació en la legalitat, crec que no es poden relacionar amb el discurs reial, són expressions de dos pobles diferents i cadascú va a la seva. Per res han, ni haurien, d'anar d'acord.

Sylvie ha dit...

Em sento republicana de cor, així que no cal que digui gaire cosa més.

zel ha dit...

Però a veure, estimat Ferran, qui et mana a tu escoltar els reis o príncepts estrangers, eh? eh? que no saps que de reis només ni ha tres? Mira que faré una carta i et demanaré carbó...

Maco, et desitjo molt bones diades, amb tot el meu cor, petonassos.

Cristina ha dit...

Ondia, pensava que ja no feia aquell discurset. Vergonya li hauria de fer!!!

Xavi ha dit...

Crec que el discurs del Borbó és coherent amb el que ell representa. Un rei, com dius, dessignat per Franco i un rei, mantingut al tro en virtut d'una costitució redactada fa més de 30 anys, sota l'amenaça de l'exèrcit, quina tendència vols que tingui? Favorable a la diversitat cultural? D'esquerres? Crec que parlar sobre sobre el que diu avui, quan porta tants anys dient el mateix...
El que s'ha de plantejar directament, és la instauració de la República i la destitució d'aquesta figura gairebé prehistòrica.

Per cert, la notícia del link que el passo, segur que t'agrada. :)

http://www.europapress.es/videos/gente/video-cayetana-alba-letizia-ortiz-dulces-20081226102905.html

Ferran ha dit...

Josep Lluís ¿a Blanes parleu occità o alguna cosa semblant, ara? :))
Tens raó, l'ecosistema ibèric té una família de paràsits que deu n'hi do.

Efrem sento discrepar: un rei, tampoc l'espanyol, no pot posicionar-se políticament i tampoc, en teoria, decantar-se per formes de govern. La seva única (pre)ocupació ha de ser la representació de l'estat i la signatura de les normes aprovades pel parlament.
Mentre Catalunya sigui a Espanya, i per tant aquest cràpula també el "rei dels catalans" (puaj!!), ens ha de (pre)ocupar la lectura que fa de l'actualitat política del país.
És rei dels centralistes, però legalment també dels federalistes. No té dret a posicionar-se cap a una banda o una altra. 100% censurable!

Syl si més no en aquest full de comentaris, els republicans guanyem per majoria absoluta. Bravo!!

Ho sé, Zel, ho sé, no ho hauria de fer. Estic en permanent conflicte amb mi mateix, entre la mena ànima de periodista i la de català republicà. Aitx, dura que és la vida, coi!! ;-)
Petonets!

Buf, si el fa, Cristina, i el que ens queda! A menys que aconseguim fotre'l fora, és clar :-))

Sí, sí, Xavi, ja és això, ja.
Pel que fa al vídeo... mmm... ho has endevinat: la clàssica notícia que m'interessa moltíssim!, hehe...

Rita ha dit...

Fa anys que no escolto el Borbó ni el Montilla, ni abans el Maragall ni més enrera el Pujol.

Pel que fa al Borbó, com ja ha dit algun altre comentarista, llegeix el que li posen davant, no és que el vulgui disculpar, en absolut, però sempre llegirà el que dicti el partit que governa i com ja sabem des de fa temps, què diferencia un nacionalista espanyol de dretes d'un d'esquerres? Res, oi?

Ferran ha dit...

Rita en això de les no-diferències entre nacionalistes espanyols de dretes i d'esquerres tens més raó que una santa. Per desgràcia nostra, és així.