No, TV3, no t'entenc

TV3 promociona aquests dies, en el seu web, el que serà un nou programa d'entreteniment i/o divulgació (ai, que patirem), que durà per nom Oik mentns? ("Oi que m'entens?", en llenguatge SMS). Sbeu q em sbta, d l'anuns? Aitx, perdó!, preguntava si sabeu què em sobta, de l'anunci? Aquesta frase:

Encaixes amb algun d’aquests perfils? Doncs omple el formulari següent i ens posarem en contacte amb tu!

En el web en qüestió s'expliquen els requisits que han de complir els/les aspirants a esdevenir "criatures televisives", que diria aquell. S'ha de donar, al menys, una d'aquestes quatre casuístiques:
1. que visquin en un pis d'estudiants,
2. que vagin sovint a la mesquita,
3. que celebrin els 18 anys amb una festa de posada de llarg o
4. que abans del 31 de gener vinent s'examinin del carnet de conduir.
Ah!, un petit detall: les futures "criatures televisives" han de tenir entre 14 i 18 anys.
.
Afegit aquest aspecte, el de l'edat, amb la frase-reclam de TV3... ¿no trobeu que alguna cosa grinyola? TV3 apel·la a menors d'edat que considerin que compleixen unes determinades condicions, perquè es posin en contacte amb el canal. S'entén que la idea és que facin un càsting per, eventualment, sortir en el programa en qüestió.
No està bé que un mitjà de comunicació es dirigeixi directament a menors per oferir-los un "producte" (en aquest cas televisiu). D'acord que, imagino, TV3 demanarà permís als pares dels menors que contactin el canal, però tractant-se de criatures (encara no televisives) que viuen sota la tutel·la dels pares, com a menors d'edat que són, ¿no hauria estat el correcte que TV3 es dirigís als pares, en primer lloc? ¿Sóc un exagerat?
.

10 comentaris:

XeXu ha dit...

Legalment suposo que hauria de ser així, i segur que TV3 es cobrirà les esquenes amb aquest tema. Però com que ara es mira que la canalla se sentin acceptats pels grans, que se'ls tracti com més grans del que són, ja que van tan ràpid amb tantes coses, doncs suposo que fa 'guai' dirigir-se a ells així, i a més, amb el llenguatge que ells entenen.

Assumpta ha dit...

No... no ets un exagerat.

No vull ni pensar com serà aquest programa!!!

Edurne ha dit...

Esto es lo que nos faltaba! Criaturas, que "entavía" son unas "creaturas"... hasta dónde puede llegar este fenómeno televisivo? Chi lo sá!
No creo que seas un exagerado, para nada!

Ahhh, lo de aprender Euskera... un puntazo eh, ya lo creo! Aurrera!
Muxuak!

Dani R. ha dit...

Els anuncis de joguines fa anys que van dirigits als nenes i no al pares que els han de comprar.

Infinitat de productes van dirigits a menors des de fa anys i panys.

Ferran ha dit...

XeXu interessant això que comentes, que als nanos se'ls tracta com si no fossin tals perquè, dius, "se sentin acceptats pels grans".
Veig que efectivament se'ls tracta com a adults, en alguns aspectes, i sigui pel que tu dius o per qualsevol altra raó, el cas és que em sembla un enorme error. Els nanos no són adults, i per més que els "disfressem" com si ho fossin (per exemple, per sortir a la tele a fer segons quines tonteries), no creixen abans.
I d'una altra banda, penso que tractant-los així ells són els primers a perdre; quan siguin adults de veritat ja no podran tornar a ser nens!

El programa en sí, Assumpta, no té perquè estar malament. El temo, per dir-ho d'alguna manera, perquè ja he vist alguna altra cosa que s'ha fet últimament en aquesta línia i... no sé... En qualsevol cas, el que qüestiono obertament és la manera de contactar amb els possibles protagonistes.

Edurne, temo que será complicado encontrar un curso donde pueda meterme a estas alturas, pero tengo un curso de autoaprendizaje que me regalaron tiempo atrás. Creo que empezaré por ahí. ¡Qué ganas tengo!

Dani sí, ho sé. I potser tens raó i sóc un exagerat, per això m'ho preguntava en el post.
El que passa és que, tot i saber això que dius, em fa l'efecte que en aquest cas la qüestió és una altra: parlem d'un programa de televisió (no d'una nina que una cria pot voler demanar pel Reis), i de la capacitat que TV3 li suposa a un crio, perquè decideixi si un programa de televisió s'ajusta a ell o no. A mi em sembla que no està bé, plantejar-ho així, però com et dic potser no n'hi ha per tant.

Salut a tots!

Rita ha dit...

Ni em fa gràcia el que dius, ni em fa gràcia el tipus de programa que apunta ser, ni tampoc que promocionin el llenguatge aquest dels mòbils. Donar-li cabuda en un programa, fer-lo oficial, no ho trobo gens bé. Al final no sabran escriure!

Francesca ha dit...

No crec que siguis cap exagerat... al menys pel que fa a aquest tema :D! En tot cas, jo encara ho sóc més, perquè penso que el fet del concurs televisiu és "de facto" un frau, donat que hi ha un ingenu que omple hores de tv (al preu que estàn!) prestant la seva imatge i sovint les seves misèries, de manera absolutament gratuita, donat que són pocs els que s'emporten el premi que sigui que donen... i que casualment (ep, que suposo que si, que és casualitat ;D) acostuma a coincidir que es dóna quan hi ha un pic baix del nivell d'audiència...hmmmm... igual sóc jo la exagerada...

Ferran ha dit...

No havia pensat en la part que comentes, Rita, i ben mirat suposo que tens raó. No cal que la tele pública s'apunti a aquest carro!

Francesca, això dels premis que es donen, casualment, com dius, en "hores baixes" del programa... no m'hi havia fixat mai. En el món on vivim... no m'estranyaria que tinguessis raó en aquest aspecte!

laura ha dit...

he llegit tot el que heu dit sobre aquest nou programa que TV3 començarà a emetre pròximament. En primer lloc, no he vist l'anunci, però en cap moment per "participar" en oik m'entens, has de tenir uns requisits, es una mena de no em ratllis, s'ha gravat als instituts i en els nois/noies han estat escollits pels professors i desprès de respondre unes preguntes, escollits pels responsables del programa. En aquest programa no nomès tenen veu els adolescents entre 14 i 18 anys, sinó també els pares, professors, etc. i no es dona en cap moment premis, solament intenta reflexar com veuen la societat els adolescents.
Jo personalment he estat escollida per parlar dels "instituts" i de la "guerra de sexes".
Crec que teniu mal entesa la dinàmica del programa.

Ferran ha dit...

Hola Laura. Merci per deixar la teva opinió!

El que comento en el meu escrit no fa referència, de fet, als continguts del programa -perquè els desconec-, sinó al "reclam" per atraure-hi participants. En l'article he posat el link del web de l' Oik mentns?; si hi vas, veuràs que l'anunci està escrit com explico i això és el que em pregunto si és correcte: el fet que TV3 es dirigeix directament a menors perque es posin en contacte amb el canal, per eventualment sortir a televisió, sense passar primer pels pares.

El programa en sí, com comento més amunt, no té perquè estar malament. Caldrà veure'l.
I parlant de veure'l, ja t'hi veurem, doncs, parlant dels instituts i la "guerra de sexes" :-)

Salut i bon any!