Al 12è dia, Déu agafà el transport públic

Aclariment: m'és rematadament igual si una persona creu en Déu, Al·là, Buda o en la reencarnació; o si és agnòstica, o atea... Tant se me'n dóna en què creu o deixa de creure cadascú. Pel que fa a mi, sento que ni neixem d'enlloc ni morim al no res, però qualsevol opinió, sigui coincident o discrepant amb la meva, em sembla completament respectable. Ah, i per suposat no tinc cap interès a convèncer ningú de res.
.
Foto: The Guardian
.
Un cop fet l'aclariment... he llegit que a partir del 12 de gener alguns autobusos de Barcelona portaran publicitat amb aquest text:
.
"Probablement Déu no existeix. Deixa de preocupar-te i gaudeix la vida"
.
La iniciativa és de l'Associació Catalana d'Ateus i segueix les passes d'una campanya idèntica, impulsada no fa gaire per la British Humanist Association, a diverses ciutats del Regne Unit.
Reconec que, en un primer moment, he trobat la campanya una mica "agosarada". L'estat de certa sorpresa, però, m'ha durat poc. Al cap i a la fi, en una societat i en una època en què qualsevol tema es pot utilitzar amb finalitats publicitàries (en aquest sentit recordo alguna campanya, per cert especialment repugnant, de Benetton), perquè no també aquest?
Un cop superada amb rapidesa aquesta primera fase, doncs, he entrat en una segona de la qual encara no he sortit. La campanya em deixa definitivament indiferent pel que fa al tema, però ha suscitat en mi unes quantes preguntes i dubtes:
.
1. Us l'heu llegida bé, la frase? Es recomana la gent que "deixi de preocupar-se i gaudeixi de la vida, perquè Déu no existeix"?? Algú pensa que ser creient equival a viure preocupat i a no gaudir de la vida? O a l'inrevés, que no ser-ho porta directament a la casella de la felicitat? Francament, no crec que ni un sol dels possibles lectors ateus de l'In varietate concordia hagués pensat mai una bajanada com aquesta. D'on l'han treta, aquesta idea, els impulsors de la iniciativa? Mmmm... no sé, no sé...
.
2. Tractant-se d'una campanya impulsada per una associació d'ateus, perquè la frase diu "probablement"? Els ateus, per definició, neguen l'existència de Déu. Perquè en aquest cas matisen la seva no-creença usant aquest adverbi? Que algú que no s'etiqueta en cap sentit, religiosament parlant, digui "no crec que Déu existeixi" s'entén perfectament, però que aquest dubte s'expressi des d'una associació de persones que, per definició, neguen l'existència de Déu, és una contradicció en sí mateix.
.
3. La campanya s'adreça a persones "atees, no creients i lliurepensadores", diu l'esmentada associació al seu web. Un lliurepensador és una persona que no accepta els dogmes, i un dogma és una idea que s'afirma o es creu indiscutiblement. En el moment que un ateu fa un discurs públic, el que podriem dir "apologia" de la no-creença, s'està posant al mateix nivell dels qui, al seu torn, fan "apologia" d'una religió. Així doncs, si aquests són dogmàtics i, per tant, el "dimoni" dels lliurepensadors, també ho són aquells amb el seu discurs a favor de la no-creença.
.
4. Els ateus reclamen, també des del web, “fer-se visibles per tal d'aconseguir els mateixos drets i llibertats que es reconeixen als demés ciutadans pel sol fet de posseir o manifestar unes creences religioses”. I altre cop no ho entenc. D'entrada he pensat que potser els "religiosos" tenen uns avantatges dels quals no gaudeixen els ateus, però he estat incapaç de trobar-los després de pensar-hi una estona. A la declaració de la Renda, sí, es poden destinar diners a l'Església... però també es poden no destinar. Potser el web explica quins "drets i llibertats" esperen assolir els membres de l'associació i aquells a qui esperen captar amb la campanya, però jo no ho he sabut veure.
.
5. Per tot plegat, i especialment pel primer punt, sospito que aquesta pugui ser una altra campanya publicitària, una més... d'algún producte comercial! "Deixa de preocupar-te?" "Gaudeix la vida?" ... mmm... una marca de cervesa? Potser una cadena hotelera? O, tal vegada, quan el món és en plena crisi econòmico-financera, les companyies aèries de low cost, que cada dia tenen més problemes per sobreviure sense deixar de ser low, s'han associat a nivell planetari (la campanya pretén ser-ho) per portar els estressats humans en crisi al paradís, perque es desestressin. Oops!, he dit "al Paradís"? Ai, no, que haviem quedat que Déu no existeix!
.
On the 12th day, God caught the public transport
This is about a campaign that took place in some cities in the UK, and will soon arrive in Barcelona. On some buses, along a couple lines, this text will be on display:
.
"There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life"
.
The Catalan Association of Atheists has promoted the iniciative, following the earlier proposal by the British Humanist Association. I must admit that, at the beginning, I found the iniciative kind of disrispectful, although this feeling lasted only a few minutes. On a second phase, I considered it simply another advertising campaign, just like millions of campaigns one can see everywhere.
.
Let me make something clear: I find it great that you believe in God, Allah, Buda, the reincarnation or nothing. My impression is that we're not born from nowhere and we don't die to nothing. I have no label for this; I guess it is a personal interpretation of a certain spirituality. In any case, as I just said, I find it great whether you believe or not.
.
With regards the campaign, I consider some things are difficult to understand, for example:
.
1. According to the sentence, people who have a strong faith are supposed to be constantly worrying and therefore not enjoying life. This is a nonsense, sounds ridiculous and find it hard (I'd better say impossible) that any atheist really believes so.
.
2. Why does the campaign use the adverb "probably"? I don't get it. This is promoted by atheists, for whom there is no God at all. Why should they use "probably" here? Once again, this makes no sense!
.
3. The iniciative is addressed to free thinkers, according to the information at the website of the Catalan atheists. And once again, there is a clear contradiction here: a free thinker would, by definition, not accept any dogma; this means not only the "dogma of religion", but also that of the atheists. How would he consider a free thinker, if he did?
.
4. The atheists -at least those from the Catalan association- intend to highlight that non believers deserve the same rights and civil liberties than believers. This is an interesting aspect of their discourse, only that I don't get what rights and civil liberties do actually non believers have and believers, on the contrary, do. Any ideas?
.
5. Because of it all, I kind of fear this might be... another advertising campaign for a commercial product! Stop worrying? Enjoy your life?? Hum... maybe beer? Or, hey!, this might be an add paid off by low-cost companies! Amid the deep world financial crisis, perhaps they want people to relax by taking them to Paradies! Or... no, wait, we were just discussing about the "probably" no existance of God, weren't we?
.

30 comentaris:

Natxo Rovira ha dit...

Magnífics arguments!!!

Al principi de sentir aquesta campanya, vaig pensar "bé, tothom és lliure d'expressar la seva opinió, i aquesta no és irrespectuosa amb ningú". I aquí ho vaig deixar.

Però llegint-te, i amb tota la documentació i informació que hi aportes, no me'n puc estar de mostrar-me absolutament d'acord amb les teves reflexions.

No sóc creient de cap religió organitzada. I com tu dius, tampoc no tinc interès a fer proselitisme de l'espiritualitat que, com tu, m'he fet a mida, i que simplement, em va bé per trobar la meva pròpia pau, que en definitiva, penso que és del que es tracta, i el que m'ajuda a créixer i estar relativament serè amb la vida.

Però ara que et llegeixo això, només puc refermar el que dius, i penso que aquells que diuen estar en contra dels dogmes i les imposicions, no poden posicionar-se en contra amb similiars postures maximalistes i dogmàtiques. Crec que aquest "probablement" està dedicat amb certa mala baba a aquells no-ateus que poden estar dubitatius o vulnerables per qualsevol circumstància personal.

En definitiva, o és una campanya publicitària encoberta i falta descobrir la segona part, o em sembla una dubtosa campanya per conquerir adeptes al contrari, com si això fos una campanya política, sense poder imaginar amb ben bé quin interès ocult.

Molt interessant de fer-nos pensar pensar una mica més enllà*, Ferran, i no deixar que ens quedem amb la superficialitat.

(*) aquest "mes enllà" us asseguro que no està posat subliminalment :)

marta ha dit...

Totalment d'acord amb el que planteges. Crec que seran només un parell d'autobusus a Barcelona. Vaig veure la notícia a TV3 i em va indignar un altre comentari que van fer sobre que una altra finalitat d'aquesta campanya és ajudar a la gent a pensar. Apa!!

Em sembla una iniciativa absurda que trobo que només pot ser que tingui gràcia d'aquí 20 o 100 anys veient-ho en perspectiva i posant-hi la salsa que ara mateix li falta. Però és la meva opinió només!

Bon any 2009 :)

Assumpta ha dit...

Ostres, m'encanta aquest article!! (això no és un post, Ferran, és un magnífic article jeje)

Quan vaig sentir la notícia ho vaig trobar bastant absurd tot plegat i em van venir al cap dos de les idees que tu dius:

1.- El "probablement"... vaig pensar "caram, quins ateus més poc convençuts" jajaja

2.- El fet de fer apologia de la no-creença... i vaig estar a punt de fer un post, sobre això titulat així mig en broma "La nova evangelització atea"... però no sabia massa com redactar-ho... tu ho has fet genial :-))

Admeto que en els altres punts no hi vaig caure... sobre tot el que poses en primer lloc (el fet de que ser creient equivalgui a viure preocupat i ser ateu equivalgui a ser totalment feliç)

I com a perla final, el punt cinquè.. jejeje... serà de la "Coca-cola"?... "la chispa de la vida" i tot això :-))

Et felicito!!

Jesús M. Tibau ha dit...

certament aquest eslogan és molt discutible, però suposo que precisament és això el que pretèn, posar el tema a discussió, fer-lo viu

Sara Maria ha dit...

Genial l'article. Jo, el primer que vaig pensar en veure-ho és aquest "probablement"... Tant és problame que existeixi com que no... Per això és fe, si no seria certesa... Pascal ja deia que era una aposta tenir fe, apostava per dir que déu existia.

Francesca ha dit...

Ferran, jo el primer que vaig pensar era que es tractava d'una campanya de publicitat,que darrerament no guanyem per ensurts... ara, si la cosa és seriosa, encar pitjor, no? perquè jo no vull viure la vida sense pensar, vés per on, m'agrada que em preocupin certes coses que estan passant al mon i que em semblen injustes... i això no té res a veure amb Déu, més aviat és una clàssica postura humanística (que sembla que és el que diuen que són ells, no?). Ai mare... com patirem!

òscar ha dit...

doncs no se'm faria gens estrany que "la veritat" estigués en el cinquè punt.
una campanya cridanera, a l'espera que crítics i defensors els hi facin els impactes gratuits, per acabar afirmant que les grans discussions, amb un refresc a la mà, son el primer pas per una gran amistat.
excelent post ferran!!!

Té la mà Maria - Reus ha dit...

aquesta campanya és mes d'aparador que altre cosa

el dia que es venguin les esglèsies per no tenir clients, aquest dia si que serà per celebracions

una abraçada

Salvador ha dit...

A la campanya original expliquen que l'origen de tot va ser una broma d'una periodista que va proposar aquest anunci en resposta a la gran quantitat d'anuncis que fan per allà les diverses religions.

Els dijous nous ha dit...

Hola Ferran!
ja vaig veure que presentaven aquesta campanya, i he de dir que em va semblar totalment inapropiada. Les teves reflexions m'han fet estar-ne més segur. És cert, algú ha dit que la gent que creu en alguna divinitat és menys feliç i gaudeix més de la vida? La campanya pot ser totalment lícita, perquè vivim en un país amb una certa llibertat d'expressió i trobo bé que tothom pugui anunciar allò que vulgui, però no per això deixo de creure que és desafortunada.

M'has fet pensar quan has dit que probablement hi hagi alguna casa comercial al darrera...mmm...francament no crec que sigui així, però, quin cony d'interès han de tenir els ateus en que la gent deixi de creure en Déu? gastar-se els diners per no res?? Potser això em fa pensar que hi ha alguna possibilitat que la teva teoria sigui certa....
salut!

Edu ha dit...

Uns raonaments molt encertats Ferran.

Mirant-m'ho amb una mica d'humor, jo els recomanaria a l'associació catalana d'ateus que per la pròpera campanya facin servir la frase de Buñuel: Sóc ateu gràcies a Déu.

Salut!

Xavi ha dit...

Estic amb el comentari general. Els arguments que pantejes són bons. Tenen lògica. No acabo de veure però, el punt 3. Teniim un grup de gent que tenen unes idees i en fan propaganda d'elles. No acaba d'encaixar-me això amb la idea de dogma. El fet de posar "probablement" (contradiccions apart), dona peu a la llibertat de pensament i d'acció. A veiam si en un parell de dies, surt un post sobre el tema, i el penjo al meu blog. Ho estava pensant.

kweilan ha dit...

Doncs crec que tens raó i que alguna campanya publicitària en sortirà perquè no té massa sentit fer una campanya "ateista" així.

Ferran ha dit...

Amics moltes gràcies d'entrada, a tots, per dir-hi la vostra.

Llegits els vostres comentaris, els resumeixo dient que, en general, sembleu estar d'acord que la campanya és "estranya", per dir-ho d'alguna forma. I alguns temeu, com jo, que formi part d'una promoció a gran escala d'algún producte. En dijous nous no ho veu tan clar, però tampoc no ho descarta.

Aquesta part, la del possible reclam publicitari d'alguna empresa, em va venir al cap, com a possibilitat, el veure quantes coses "estranyes" s'amagaven darrera aquesta llegenda. De tota manera, em semblaria molt gros que fos així. I, encara més, em semblaria lamentable i d'una manca de moral enorme. Ens obligaria a tornar a allò que comentàvem fa unes setmanes, quan deiem que la crisi actual, més que econòmica, és de manca de valors.

Per la meva part, si això és una "jugada" publicitària d'algún producte, no em gastaré mai un sol cèntim en ell.
I si no ho és, si és el que sembla (una campanya dels "ateus" per captar adeptes) ... mmm... doncs em sembla que els enviaré el CV perquè, evidentment, els cal ajuda en l'àmbit de la comunicació!

Natxo gràcies pel (*) ;-)

Té la mà Maria la teva postura en aquest àmbit ha quedat clara :-)))

No coneixia la frase de Buñuel, Edu. La trobo molt bona!

Xavi potser és, tens raó, una mica exagerat per part meva parlar de "dogma dels ateus", per aquest anunci. El que vull dir, en definitiva, és que si fer proselitisme d'una religió és dogmàtic, i això és contrari a l'esperit d'un lliurepensador, fer proselitisme de la "no-religió" també deu ser dogma.

Dieu sempre la vostra!; l'intercanvi d'idees i opinions és fonamental per crear-se'n de pròpies! (com ve a dir la Francesca, per exemple).

Deric ha dit...

ja en sentirem parlar!!!

enric ha dit...

La veritat és que no m'havia parat a "pensar" quan vaig veure la notícia, tant com ho has fet tu Ferran. Magnífic anàlisi digne d’article a qualsevol diari, que no sigui religiós, per suposat.
Si aquests ateus tenen unes associacions el que deuen voler és obtenir els mateixos “avantatges” en subvencions o ajudes que puguin tenir les diverses religions o ONG.
No se m’acudeix cap altre finalitat de la campanya.
Felicitats Ferran i molt bon any 2009

Míriam ha dit...

voilà pel post i els comentaris. realment val la pena analitzar les petites coses que ens permeten arribar a grans conclusions.

Josep Lluís ha dit...

Si no tinc mal entès, la campanya la va iniciar la periodista humorística Ariane Sherine, a través d’una columna que té al diari anglès The Guardian, ofesa per una web religiosa que va amenaçar als no cristians a “ passar l’eternitat a l’infern cremant-se en un llac de foc”. Com a contrapartida va recorre a la publicitat en els busos londinencs però, més enllà d’això, va demanar donacions a partir de cinc lliures i, amb la conya, va recaptar 100.000 euros.

L’adverbi “probablement” davant de l’afirmació de la no existència de Déu, també va dur polèmica. L’Ariane, va dir que es tractava que la campanya encaixes dins la normativa publicitària no ofenent a ningú.

Sembla que allà, a diferència de l’espanyola, l’església s’ho va prendre esportivament.

Sylvie ha dit...

Quan he vist la fotografia i he vist sobre el que anaves a parlar, he pensat, ups, este cop no estaré d'acord. I reconec que m'has sorprés agradablement.

Jo sí em considero creient, catòlica. Tot i que sincerament, no comparteixo ni tot el que es diu ni tot el que és fa.
A part d'això, comparteixo la opinió dels comentaris anteriors en l'excelent valoració sobre els arguments esmentats al teu post.
I afegir, que els autobusos són un servei public, que presta l'Ajuntament. Potser fora més adient un altre suport a la campanya que han fet.

Salutacions a tots i petonets a tu!

nur ha dit...

Excel·lent post, bona història i millor conclusió. Com diu la Francesca, jo també espero que sigui una campanya publicitària perquè si és d'una associació d'ateus... no hi ha manera d'entendre-ho.

Per cert, vols dir que la campanya publicitària no l'has muntada tu? Perquè a mi tot plegat em sona a: Carpe diem!

Que els Reis siguin bons!

Sergi ha dit...

En primer lloc: Bravo i citant les teves pròpies onomatopeies: Plas, Plas plas.
En segon: No m'agradaria pixar fora de test, però em pregunto per què m'ha fet pensar en aquella professora que vaig tenir a segon d'EGB que va preguntar:
"Hi ha algú de vosaltres que no entengui el català?"
Un nen castellà va alçar la mà...

Edurne ha dit...

Chi lo sa!
tal vez no tengan nada mejor que hacer y tampoco sepan muy bien cómo disfrutar d ela vida... creyentes o no creyentes.. qué más dará para saber estrujarla?
en fin!
Petons!

Ferran ha dit...

Buf, seguríssim, Deric Això no ha fet més que començar.

En tot cas, Enric si fos així n'hi hauria prou de demanar-ho. No caldria la referència religiosa; simplement podrien haver demanat, com a associació, el mateix tracte que qualsevol altre. No sé...

Jo també ho crec, Míriam. D'això és tracta.

Moltes gràcies per la info, Josep Lluís! Desconeixia completament aquesta part.
La frase d'aquest web que comentes... vaja tela; el món és ple de torrats, i així ens va.

No sé què dir-te, Syl. Publicitat és publicitat; no veig gaire problema que els busos portin aquest "anunci" - Penso que el més fàcil és no sentir-se ofès, tampoc si un és creient. Que cadascú digui el que vulgui i faci el seu camí.
En qualsevol cas, si això realment és per aconseguir "adeptes ateus", ja et dic ara que es podien haver estalviat els diners, o haver-los donat un ús més interessant.

Hehe, ben vist, Nur, el tema del carpe diem. En qualsevol cas jo podria haver estat el responsable de la segona frase, la de "deixa de preocupar-te; disfruta la vida". La primera, francament, no se m'hagués acudit. I lligar-les totes dues, encara menys!

Sergi! Ai, que no t'acabo de pillar el punt, amb els nens!! :)

No podia haber un resumen más claro, Edurne, que este. Al fin y al cabo, ¿qué más da lo que crea cada uno? Pues eso: cada uno en su casa, y Dios en la de todos (ai, no, de nuevo se me olvidaba... ;-)


Abraçades, petons (muxu bat para Edurne)... i feliç dia de Reis, qui el celebri

Sergi ha dit...

Sí, disculpa, però era tard i tenia pressa per no ser descobert pels reis de l'orient...

El meu comentari es basava en la premisa 2a. del post, que llegit d'aquesta altra manera, pren un cert paral·lelisme:

Tractant-se d'una campanya impulsada per una associació castellana, per què la frase diu "probablement"? Els castellans, per convicció, neguen l'existència del català. Per què en aquest cas matisen la seva no-creença usant aquest adverbi? Que algú que no s'etiqueta en cap sentit, lingüísticament parlant, digui "no crec que el català existeixi" s'entén perfectament, però que aquest dubte s'expressi des d'una associació de persones que, per definició, neguen l'existència del català, és una contradicció en sí mateix.

Jo entenc contradictori que un nen castellà de set anys manifesti que no enten el català quan la professora ha fet la pregunta en català...

Però potser sí es tracti d'una campanya publicitària com dius i jo només he pixat fora de test!

núria ha dit...

Abans, de promoure unes idees se'n deia 'predicar'. Pagar per predicar? Em costa de creure, però pot ser. No penso que aquest ateus vulguin vendre res. Només volen predicar les seves idees i ho fan amb les eines que la nostra societat publicitària els ofereix perque el 'porta a porta' és molt xungo. Una altra cosa, és que el lema publicitari sigui encertat i pugui convencer a gaire gent... però amb això ja no sé què dir, perque si tans anuncis horrorosos funcionen... és que hi ha gent per tot.. i les masses sempre piquen (o poden picar), i aquests ateus, nomes ho proven. I quin benficis en tenen de convencer mes gent? Pensar en les beneficis, és error nostre. El qui 'predica', en principi, ho fa com una mena de deure o de necessitat de comunicar 'la veritat', (la seva veritat) a tota la resta de mortals esgarriats, equivocats o confosos. La prèdica és altruista.
Quants moviments de tota mena, no inverteixen en pubicitat per 'predicar' les seves idees? Jo, No la veig tan estranya aquesta campanya. Una més. Nomes que d'un tema al que no hi estem acostumats.

Ferran, Un cop més, m'agrada llegir-te. crec que mai m'havia enrotllat tan en un comentari en un blog.

Mireia ha dit...

Good point.

Jo estic amb tu k això és alguna cosa publicitària.

Salut!

reflexions en català ha dit...

Bona reflexió.

La primera part de l'eslògan em sembla bé. Llibertat d'expressió.

La segona em sembla una rucada perquè parteix de la base que la gent que creu o que no sap si creu en Déu no gaudeix de la vida o es preocupa per tot això.

Ferran ha dit...

Hahaha!! D'acord Sergi, ara sí, explicat el context ara entenc d'on sortia el teu comentari. I mira, trobo que no està gens mal vist! :-)

Núria comentari currat, val a dir!
El que comentes té molt de sentit. Potser sí que només es tracta de predicar, com dius, sense esperar res a canvi. Mmmm... o no, perquè de fet, com explico en el post, l'associació demana en el seu web que els drets dels ateus s'equiparin als dels creients. És un dels aspectes de la suposada "campanya de prèdica" que no em quadren. Però t'agraeixo el teu punt de vista, perquè realment jo no ho havia vist així...

Mireia si és així, falta veure (beure? ;-) què ens voldran encolomar!

Exactament, reflexions, aquesta (la segona part de la frase) és la qüestió. No té sentit, de fet.

Puji ha dit...

Uf! Ferran! Quants dies sense passar per aquí. Vaig una mica de cul!

El Deixa de preocupar-te i gaudeix de la vida, és un clar atac a l'Església Catòlica, que segueix usant la fe i el dogma per retallar la llibertat de les persones. De veritat, no se com els Cristians no feu una revolució d'una vegada i us carregueu la puta Cúria...

La paraula "Probablement" és de cagats, però per altra banda afegeix respecte als creients i dóna credibilitat a la campanya.

Un cop dit això: haver de posar aquestes coses als autobusos em sembla una collonada descomunal.

Ferran ha dit...

Ei Puji m'alegra saber que segueixes "viu i colejant", hehe... De fet, és bastant obvi perquè segueixes escrivint :-)

Jo, francament, no em carrego la Cúria perquè la Cúria se me'n fot, amb els respectes deguts. Els espanyols diuen "que cada palo aguante su vela". Doncs això, ells a la seva... i jo a la meva.

En qualsevol cas, estem d'acord que bàsicament es tracta d'una collonada. Poca feina que tenen alguns, suposo ("quina sort", deus pensar tu ;-)

Salut. I cuida't.