Un rei anònim

Des de sempre m'ha sobtat una curiositat dels informatius diaris de les televisions catalanes i espanyoles. Vaig pensar que pagava la pena contactar TV3 per preguntar-los per la qüestió, i per això vaig enviar-los un escrit, que adjunto a sota. Més avall publico la resposta que TV3 m'ha fet arribar.
.
Escrit a TV3
.
Benvolguts,
Els TN han seguit, des dels seus inicis l'any 1984, una "tradició" ben estranya, un costum que ja venia dels "Telediarios" de TVE: no sobreimpressionar el nom de cap membre de la família reial espanyola, ni tampoc el del Papa de l'església catòlica, quan apareix algú d'ells parlant en un vídeo. Es tracta d'un costum que no té cap explicació lògica, en cap cas, i menys encara si mirem d'aplicar-hi criteris informatius. Fa l'efecte que es pretén dotar la família reial (espanyola) i el Papa d'una mena d'aurèola, com si estiguessin per sobre de la resta de mortals. Estrany, considerant els temps que vivim. De fet, més que estrany, no té cap sentit. M'agradaria saber dues coses, al respecte:
1. el motiu pel qual TV3 va assumir aquesta "tradició", l'any 84, i
2. si està previst suprimir aquest hàbit i, en cas afirmatiu, quan.
L'interès en aquesta qüestió, i la meva preferència - que no amago- perquè s'acabés amb aquest "costum" tan estrany no tenen res a veure amb les meves inclinacions polítiques ni tampoc religioses; m'hi interesso tan sols des d'un punt de vista periodístic i informatiu.
Ben cordialment,
Ferran (i cognoms)
.
La resposta de TV3
.
Benvolgut Ferran,
Abans de res hem de disculpar-nos per no haver respost el seu primer missatge. El cas és que estàvem fent consultes internes per tractar-ne d'esbrinar el passat i el futur. El que li podem dir és que, efectivament, TV3 va assimilar l'acord implícit que hi havia en els anys de la transició per no posar el noms que es consideraven prou coneguts per tothom. Es va pensar, en aquell moment, que escriure a la pantalla "Rei" o "Papa" a sota dels noms d'aquestes persones resultava una mica absurd. Això mai no s'ha canviat. Ara, però, estem fent un nou llibre d'estil de la CCMA i la qüestió es tornarà a plantejar. El que passa és que en aquest moment encara no s'ha fet, però les persones que hi estan treballant s'han compromès a estudiar la qüestió. En tot cas li agraïm la consulta i el saludem cordialment.
.
....
:
Efectivament, l'escrit el vaig haver d'enviar dos cops; passades tres setmanes de la primera remesa i no havent rebut resposta, vaig insistir. A la segona va arribar la resposta, de la qual no sé què pensar: potser és cert el que em diuen, o potser se'm treuen de sobre. En qualsevol cas, penso seguir-hi insistint. Segurament la majoria de lectors de l'Il varietate concordia no entendreu aquesta insistència meva per fer canviar una "norma no escrita" que, en realitat, a molts no els preocupa gens. A mi sí, per una qüestió de concepte: no se suposa que som tots iguals? A què treu cap, aquesta regla ridícula que posa dues persones (el rei -i família- i el cap de l'església catòlica) per damunt de les altres? Perquè se suposa que elles no necessiten ser identificades? M'és igual si sembla una bestiesa fixar-s'hi; el cas és que m'hi fixo i cada cop que ho veig em fa mal als ulls. I si hi ha novetats al respecte, en tornaré a parlar; és una amenaça! :-)
.
An anonymous king
Sorry, I'm a bit too busy this time. Hopefully I'll be able to translate the next post!
.
Ein namenloser König
Leider bin ich an diesen Tagen zu beschäftigt, und finde deshalb keine Zeit um den Beitrag zu übersetzen. Nächsten Mal, hoffentlich!
.

36 comentaris:

Ferran ha dit...

Edurne si pasas por aquí, tal vez puedas decirnos si ETB sigue también esta "norma" extraña, o bien si, como sospecho, la televisión vasca sí "da nombre" al Sr. Borbón y al Papa de Roma...

rits ha dit...

ves a saber...malauradament, hi ha coses que encara, a hores d'ara, no han canviat gaire....

Edurne ha dit...

Paso, paso por aquí...
Justo acabo de leerte y me he quedado así como pensativa; es cierto, normalmente no suelen ponerles el nombrecito para que sepamos quiénes son, porque, como bien te contestan los de la TV3, son personajes conocidos por todo el mundo; pero estoy tratando de hacer memoria de ésa, de la gráfica, a la que me siento tan unida... y creo recordar haber visto alguna vez el nombrecito "Juan Carlos I" o "Benedicto XVI"... pero no te puedo asegurar que sea algo contínuo, no sé, me has pillado así con el paso cambiado, y te prometo FIJARME de ahora en adelante, vaya si me voy afijar, me has picado la curiosidad!
Sinceramente, nunca s eme habia ocurrido esta cuestión, pero leyéndote, sí tienes toda la razón, somos iguales, mortales, aunque ellos estén/tengan en el status que tengan y nosotros el nuestro (que no se lo cambio yo, vamos, ni por todo el oro del mundo mundial!)
hala, ya tengo trabajo cada vez que vea los "Teleberri" o los "Gaur Egun"! ;)
Petonssss!

Ferran ha dit...

Eskerrik asko, Edurne! sabia que pasarías, aunque no sospeché que lo harías tan pronto :-)
Pues sí, a ver si en un "Gaur egun" lo ves alguna vez. Pocas veces hacen declaraciones, pero vamos, de vez en cuando...
Ya nos contarás, si ves algo! :-)

Ja veus, rits, mira si portem anys de democràcia i en això encara seguim com fa 40 anys!

**********

Una puntualització: a Alemanya, els informatius rotulen les aparicions del Papa i les del president de la república, per suposat, talment com rotulen a qualsevol altre persona. Valgui l'apunt com a anotació al marge :-)

Assumpta ha dit...

Ai jajaja no m'hi havia fixat mai... I els demés els rotulen a tots? N'estas segur?

Jo diria que he vist més d'una vegada NO rotulat en Montilla, o en Pep Guardiola, per posar un exemple...

La veritat és que és ben curiós jeje :-))

Ho canviaran i llavors es dirà "La reforma Ferran" :-))

nur ha dit...

Boníssim, Ferran. Prometo fixar-me el primer cop que vegi un TN: avui he arribat massa tard per veure'l.

Voto per la proposta de l'Assumpta: diguem-li la reforma Ferran :)

Bona nit!

kweilan ha dit...

Tampoc no m'hi havia fixat mai. Però està clar que no posar els seus noms és una mena de deferència que se'ls fa. És un detall tan subtil...Molt ben demanades aquestes explicacions!

Rita ha dit...

Doncs no mi havia fixat mai, la veritat...

XeXu ha dit...

No m'hi havia fixat, i és més, si em preguntessin, diria que si que els posen rètols, perquè em sona haver-ne vist algun cop, però potser era en un altre tipus de programes, ja que la família reial surt més a la premsa del cor que al TN, no?

Trina Milan ha dit...

Aquesta és una qüestió d'ordre...crec, com tu Ferran, que els hauriem de "sottolineare" com dirien els italians...són importants però són també un més, salut amic

Ferran ha dit...

A tots, Assumpta, absolutament a tots, Montilla i Guardiola inclosos; nacionals i estrangers; polítics, artistes i vividors; a tots.

Ja ho veuràs, Núria, ja.
PS: Em pregunto perquè vas arribar tard ahir al TN, jiji...

Kweilan, Rita ni vosaltres ni el 99% dels espectadors d'informatius, no us hi heu fixat. De fet ho trobo normal, això meu és un pèl friki ;-)

Justament, XeXu: en altres programes (per exemple, "30 minuts" o similars) sí posen el rètol: és només en els informatius diaris. I, com dic, ni TV3 ni cap canal català o espanyol (excepte, potser, ETB).

Ni més ni menys, Trina, són importants pel càrrec que ocupen, però no són Deus!


Seguirem informant...

ddriver ha dit...

son tant coneguts que no cal el nom.
Tambe es molt conegut que tots son uns vividors tampoc cal que surtin a la tele...I a sobre uns criem com a conills aixo es un gasto molt gran per el pais en crisis

Francesca ha dit...

La veritat és no m'havia fixat mai. Dit això, a veure que us sembla la meva reflexió, una mica rareta :D... no tenen en compte que els extranjers (en el cas del Joan Carles I), els no catòlics (en el cas del Papa), els no "futboleros" en el cas del Guardiola, etc, etc, també miren TV3... suposo que és normal que les empreses es marquin el seu segment d'usuaris preferencials, però no trobo que sigui correcte renunciar d'entrada a tot un grup de gent... amb això estan limitant els horitzons de l'idioma... no sé si m'explico... podria ser, no?

mpons ha dit...

És ben bé allò que les coses, per molt evidents que se'ns hagin fet, sempre tenen un per què. Solament així es pot canviar la realitat, distanciant-nos de tot allò que donem per suposat. No trobo que sigui cap bestiesa la teva inquietud...

Assumpta ha dit...

Doncs res... "Reforma Ferran" en marxa... jeje

Sortirà als llibres de periodisme d'aqui un temps :-))

Charlie Hi-Hat ha dit...

Culleres! No hi havia caigut! (ni hi hagués caigut mai, em sembla)

Josep Lluís ha dit...

A TV Blanes, la nostra televisió local, no crec que hagi sortit mai ni el rei, ni el papa, ni cap d'aquests "elements". De tota manera li preguntaré a la directora que faria si els entrevistés. Posaria o no ells seus noms...és més ho faig ara mateix, quasi on line.

Hahaha, la meva amiga al•lucina, està a l’aeroport de Madrid, tornant de fer un reportatge de la presentació d’una web de Blanes a la fira Fitur.

Bé, anem per feina. Ella em diu que a TVBlanes, com qualsevol mortal el rei, la reina o el papa, amb el títol.

reflexions en català (marc) ha dit...

Hòstia, no m'hi havia fixat mai. No trobo lògica l'explicació i em poso a tremolar pensant en el nou llibre d'estil de la casa. Ai...

Josep Amílcar Albert ha dit...

Sembla curiós com els periodistes tv3ros, accepten els costums castellans, i ni tan sols ni se'ls qüestionen. Com diguem per ací baix "burro manat!". Efectivament són diferents de la resta d'Europa. Per què serà?. Així ens va....
Vos convide a llegir "TV3 a traició". A mi se me va quedar un cos....

Ferran ha dit...

Ja tens raó, ddriver, ja.

Francesca apliques criteris econòmics on jo n'aplico d'informatius, però el fet és el mateix: una part del mercat queda expulsada, diries tu; una part de l'audiència queda coixa, diria jo :-)
Però ei, que això de Guardiola no és, eh? Els únics "exempts" són els Borbons i el Papa.

És veritat, Miquel; en aquest cas tenia ganes d'esbrinar el perquè... i de col·laborar en el canvi, que espero que arribi!

Assumpta em sembla que tens massa fe en mi :-)

Charlie fixa-t'hi, fixa-t'hi quan surti un dels dos en un TN (o en qualsevol Telediario espanyol) i ja ho veuràs...

Josep Lluís seria interessant saber si la directora de TVBlanes coneixia aquesta "norma no escrita", que suposo que aplica per les teles "grans".

Marc ja veus que no ets precisament l'únic que no s'hi havia fixat mai. Ja ho he dit més amunt: cal ser una mica periodista freak per haver-s'hi fixat :-)

Tens raó, Josep. Em fa ràbia que TV3 acceptés seguir aquest joc sense plantejar-se si té algún sentit -que no en té-. Espero que se'n desdiguin, i aviat.
Pel que fa a "TV3 a traició", me'l vaig llegir fa un parell d'anys i, francament, em posava de força mala gaita...

Sergi M. Rovira ha dit...

Jo tampoc m'hi he fixat mai, però juro que ho faré a partir d'ara (tot i que no veig gaire informatius per qüestió de temps). De tota manera veig que la comunicació amb TV3 és moooolt més lenta que amb una operadora de telefonia mòbil...
Ara que hi penso... el rei i el papa no són la mateixa persona?
Jo juraria que són els dos Toni Albà, oi?
;-)

(He estat a punt d'enviar-te això per mail. 23 minuts després de llegir el post, aconsegueixo publicar aquest comentari. Em pregunto si només em passa a mi...)
Salut company!

Assumpta ha dit...

Calla, calla, que després jo presumiré de que et conec i tal jajaja :-))

DooMMasteR ha dit...

Doncs si no ho hagués llegit no m'hauria adonat... Tens tota la raó, no surten mai!
Realment no vivim en un país normal.

Com serà el nou manual d'estil? Hauran arrencat la crostra definitivament? Tinc por de que sigui així...

Sadurní Vergés ha dit...

Hola Ferran, tens tota la raó, el que dius és d'una lògica aclaparadora. A veure si canvien els criteris algun dia.

Una abraçada,
S.

Efrem ha dit...

Aquesta actitud teva, lloable i admirable, encaixa perfectament en la meva concepció de patriotisme, i en la de recerca del bé i l'excel·lència. No sé què més puc dir a més de donar-te'n les gràcies. Bé, sí, que si tots desenvolupéssim aquesta actitud, tot seria més bonic encara.

Sylvie ha dit...

Jejeje... ja mes omenys s'ha dit tot... però és ben cert que jo no me n'havia adonat i que tens tota la raó del mon!

zel ha dit...

Quan sortim tu o jo, ja veuràs com tampoc posaran res a sota...jeje, si ens coneix tothom...petons!

Sara Maria ha dit...

Ni m'hi havia fixat!! Déu ser que ni els miro quan surten... Però si és així, ho trobo absurd que no els hi posin la identitat.

Josep Lluís ha dit...

Li he preguntat i desconeixia la norma Ferran. Li he passat la copia del teu post, crec que tens una seguidora més...

Salut!

Ferran ha dit...

Sergi has desvetllat el secret!! Ara ja ho podem fer públic, doncs: efectivament, el Papa Joan Carles i el rei Benet són la mateixa persona :-)
Ostres, i idea del que expliques del comentari :-(

Assumpta ... i et convidaré a les meves festes de societat :-)

DooM això de la crosta (del diputat Ferran) em posa una mica nerviós. Posats a arrencar, potser que li arrenquin la llengua, a ell...

Sadurní en això estem; jo penso seguir insistint.

Efrem tens un cafè pagat :-)

Syl el que deia abans: només un periodista freak com un servidor sembla haver-se'n adonat; de fet, ni companys meus periodistes sabien de què els parlava, quan jo treia el tema :((

Zel digues que sí!! :-)

Sara Maria absurd és una encertadíssima manera de descriure el fet!

Josep Lluís si som un més per la causa "pro-rètols pel Rei i el Papa", és una bona cosa!


Salut a tots!

Xavi ha dit...

Hola Ferran, jo crec que no sobreimprssionen el nom a sota per raons d'espai. Ves a posar, per exemple, el nom Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y Grecia a sota de la imatge de la susodicha...
massa llarg :)

Natxo Rovira ha dit...

Doncs a mi no em sembles gens friki, Ferran. Confesso que no m'havia fixat, però ara em fa ràbia, aquesta aureola de que estan per sobre de la resta. La resposta de TV· la trobo ben estúpida "perquè ja són prou coneguts", llavors que no rotulin Obama, a aquestes alçades no hi ha ni Deu que no el conegui.

Parlant dels Borbons, tinc ganes d'explicar una història per il.lustrar el que jo penso de la seva catadura moral, ells que van tan de impecables en protocol i formes.

Quan el meu fill va ser atropellat i mort a Budapest durant unes colonies escolars, vam rebre l'atenció de l'ambaixada espanyola, que estaven consternats perquè mai havien viscut un drama similar. & dies desprès de la mort del David, els reis d'Espanya van estar de visita oficial a Hongria on van ser informats del "tiste episodio que costó la vida a un niño español". Doncs bé, molt colpits i consternats, però no van ser capaços ni d'encarregar al seus empleats l'enviament d'una nota de condol o de consol a sus "conciudadanos" que estavem patint un infern. I això que només havien passat 6 dies i que allà tothom pretenia que no hi hagués el més minim problema diplomàtic.
Això si, quan cau un avió a Barajas, allà estan ells per fer-se la foto plorant amb els familiars, i sempre a primera fila de la catedral de turno.

Quin fàstic.

Sento haver posat mal rotllo en aquest espai tan collonut, però necessitava vomitar això

Ulisses ha dit...

Sincerament no m'hi havia fixat mai... però ara que ho has dit m'hi fixaré.
Respecte als motius pels quals ho fas em semblen molt vàlids: la igualtat.

Ferran ha dit...

Haha!!, ben vist, Xavi. I com es diu, un dels nanos? ¡Froilán! Crec que aquest també té un nom inacabable; sí, potser tens raó ;-)

Ostres, Natxo, doncs sí que és gros, i tant. Amb el que expliques es demostra una cosa repugnant: que actúen de cara a la galeria. Si us haguessin enviat una nota de condol, que és el que haurien d'haver fet, "només" us n'haguessiu assebentat vosaltres i això no els donava publicitat... a diferència dels casos mediàtics, com el que comentes.

En fi, a ells que els donin pel sac i els qui sou importants, vosaltres, ja sabeu a qui teniu sempre al vostre costat. No som pocs els que hi pensem i us enviem abraçades energètiques. Ara també :)

És veritat, Ulisses, és justament per això; o tots cristians o tots moros, però no val posar uns per sobre dels altres.


Gràcies a tots!

Sergi M. Rovira ha dit...

Quedo consternat amb el relat d'un altre Rovira:
Malauradament, la malaltia del "filldeputisme" s'estén més fàcilment del que pensem en les classes no etiquetables televisivament parlant...
Ho sento Ferran, estic fluix.
Una abraçada per tu i pel Rovira.

Ferran ha dit...

No et disculpis, Sergi, tens tot el dret a estar-ho, com qualsevol, i tots els ànims que et calguin per deixar-ho d'estar ben aviat. Una abraçada energètica!