Pel davant i pel darrera

Les matrícules dels vehicles diuen molt del model polític d'un país. Des del setembre de 2000, a l'estat espanyol regeixen unes matrícules que, per primer cop en la història de l'automoció espanyola, no donen cap informació de la procedència "local" del vehicle. Amb el primer cotxe que va circular per les carreteres de l'estat, i d'això ja en fa dies, es va encetar una sèrie que començava amb la inicial de la província. Aquest sistema va estar vigent, també, durant la llarga dictadura franquista.


L'any 2000, la majoria absoluta del PP va trastocar els plans que fins aquell mes de març hi havia als despatxos del ministeri de l'interior espanyol: la sèrie vigent en aquell moment (tipus GI-2254-BN), era a punt d'arribar al seu final, a Madrid. El projecte de substitució preveia eliminar el distintiu provincial i encetar un model com l'actualment en vigor, de quatre números i tres lletres, i inclouria també una referència "autonòmica" a la banda dreta de la placa (CAT, a Catalunya). Com dic, tan bon punt Aznar va aconseguir aquell malson de majoria, els seus plans pro-una, grande y libre es van posar en marxa: el PP descartava el distintiu autonòmic i tot l'estat passava a tenir el mateix, uniforme model. Tots els partits presents al Congrés espanyol van votar en contra d'aquesta mesura, tret òbviament del PP, però la majoria absoluta dels conservadors va convertir aquella unitat en inútil. Allò que ni Franco no havia fet, Aznar ho va considerar necessari, una passa més en el procés d'espanyolització de les "províncies rebels", deuria pensar.
Quan el PSOE va tornar al govern, l'any 2004, alguns il·lusos vam pensar que Zapatero modificaria la llei per permetre la inclusió d'un distintiu "local"; la realitat, però, és tossuda i un cop més es feia palès que, en "qüestions d'estat", PP i PSOE van a una. No només no s'ha modificat el model vigent des de fa més de vuit anys, sinó que també els socialistes han esgrimit aquell argument ridícul de les "dificultats per revendre un vehicle matriculat a Catalunya, per exemple, a Madrid". Com si no fos possible canviar la placa, com es fa en altres països!

El fet és, doncs, que mentre uns i altres s'omplen la boca parlant de pluralitat, els vehicles matriculats a l'estat espanyol duen plaques uniformes (i avorrides!), a diferència del que passa a països com Alemanya, Àustria, Itàlia, Suïssa o, fins i tot... la centralista França! Allà, a l'hexagon, la placa inclou el número del departament on el vehicle ha estat matriculat (a dalt, el 27 que correspon a l'Eure). Així seguirà sent també a partir del 15 d'abril, quan els francesos estrenaran nou model de matrícula, idèntic al vigent a Itàlia i que admet la possibilitat l'incloure el departament/província d'origen.

El cas d'Alemanya és el d'una república federal, que ho és no només en el nom sinó també en els fets; i per suposat a les matrícules dels vehicles. Les plaques alemanyes contenen més informació que una guia de telèfons, gairebé! D'esquerra a dreta mostren el codi de la ciutat (en aquest cas, KA correspon a Karlsruhe), i una combinació de lletres i números sense cap significat. Entremig, una enganxina que correspon a la ITV actual, i que per tant es canvia cada cop que el vehicle passa la revisió obligatòria, i a sota l'escut del Land on està situada la ciutat de matriculació (en aquest cas, Baden-Württemberg). "Una mica" diferent del cas espanyol, oi?

És obvi que si a Espanya no es vol autoritzar un model que doni més informació que l'actual, és només per una qüestió política, de forma d'entendre l'estat, que, repeteixo, els socialistes comparteixen amb els conservadors mentre s'entestin a no demostrar el contrari. Digui el que digui el PSOE de Catalunya, a Espanya la diversitat fa grima. També als "progressistes".

Front and rear
Car plates are much more than a combination of figures and letters. They often show what kind of a state the vehicle belongs to. For example, plates in federal countries such like the US, Germany or Austria show an initial, or the whole name, of the states they are formed by. On the contrary, other countries make common plates for the whole territory, not showing the city/province/state of origin. This is the case of Spain, since the old patter was changed back in 2000.
The government of the right-wing Partido Popular, which in March of that year had achieved an absolute majority, decided to introduce the new standard plates. They incorporated the flag of the European Union (just like all other EU-members were doing on those years) and removed the provincial inicial. So, a plate that existed until that moment, B-3994-VZ, "belonged" to Barcelona. Once Aznar's party got the majority, they tried to set their own model of state in Spain, which was (and still is) a centralized one. The idea of territories like Catalonia and the Basque Country having their own symbols on the plates simply disliked the prople of the Partido Popular. According to their thinking, Spain equals Castillian Spanish, flamenco, bullfighting and, of course, Madrid; for the conservatives, Catalan and Basque languages and, in general, any other symbols -but especially those of Basque or Catalan origin- different from the ones I just mentioned, are a threat to the unity of the country. So weird, but that's the way it is.


Also weird is the fact that not only the conservatives have this excluding point of view: the socialists, currently ruling the country, differ from the right in economical, social and, in general, all political issues... except those regarding the pattern of the state. Only, yes, the socialist smile more and look nicer than their opponents, but they actually have the same patter of state in mind. One proof of this is they have not changed the standard, uniform license plates to incorporate a "regional" symbol. They also fear this might break up Spain, I guess...

Vorne und hinten
Dieser Beitrag beschäftigt sich mit Kfz-Kennzeichen, wie es ganz leicht zu erkennen ist ;-)
Bis September 2000 zeichten die Nummernschilde spanischer Autos, nicht nur eine aleatorische Kombination von Ziffern und Buchstaben, sondern auch die Initiale der Provinz, wo ein Fahrzeug angemeldet war. Dementsprechend war z.B. ein Modell aus Barcelona B-3994-MV oder eins aus Girona GI-0882-BG.
Nach der März 2000 Wahl, wo die Konservativen die Wahlen mit absoluten Mehrheit gewonnen haben, sind dir Kfz-Kennzeichen erstmalig seit fast 100 Jahre komplett verändert: die Initiale der Provinz ist entgenommen, und dadurch war die Herkunft des Autos und seines Fahrers nicht mehr zu erkennen. Das war keine "praktische" Maßnahme, sondern die Applikation einer politischen Philosophie: Spanien ist eine einzige, gleichförmige Realität, und solche Symbole wie CAT (für Katalonien), oder EUS (für Baskenland) auf spanischer Nummernschilder, könnten ein Gefahr für diese Einheit werden. Leider teilen diese pathetische Philosophie sowohl die Konservativen (PP) als auch die Sozialisten (PSOE), die seit fünf Jahren in der Regierung sind; trotzdem haben sie beschlossen, die gleichmäßige Kfz-Kennzeichen zu halten.


26 comentaris:

Jaume Puig ha dit...

Hosti tu, a mi també em fa grima la seva diversitat. Sempre fan el mateix de diverses maneres. I a sobre ens volen fer creure que plou :-)

Mireia ha dit...

Hola, t'he enllaçat al meu blog. Si et ve de gust ja ho saps, fins aviat

ddriver ha dit...

EL MES SEMBLANT A UN FAIXISTE ESPANYOL ES UN ESPANYOL D'ESQUERRES

Xavier ha dit...

Ferran, gracies per seguirme.
una abrasada

zel ha dit...

Kins Kollons, eh? així sona uniformitzat.... Ferran, què farem amb aquest nostre país?

rits ha dit...

no coneixi com havia estat tota aquesta història, xò ara entenc el fenómen de les enganxines CAT.
Una veritat absoluta que fins i tots als progressites els fa grima la diversitat!!!!
mentre es continui tan tancat, no podrem avançar gaire..

XeXu ha dit...

Em sembla que no tindrem una altra oportunitat de veure algun altre distintiu a les nostres matrícules fins que no canviïn els codis altre cop, perquè s'acabi la numeració. Potser llavors, si el govern no és massa radical, acceptarà propostes que de ben segur es faran, perquè a les nostres matrícules els falta alguna cosa.

Si quan passi mana el PP, ja ens en podem oblidar.

marc ha dit...

A la Catalunya Nord hi ha una campanya per reivindicar que els matrícules portin la senyera en comptes de la bandera del Llenguadoc-Rosselló. No els faran cas. Les quatre barres provoquen urticària al nord i al sud.

Dani R. ha dit...

Molt bon article (per que em sembla que el que has escrit és més que un simple post).

Una proposta: podries haver acabat l'escrit amb una mica de política-ficció i amb l'ajuda del fotoxop haver posat una proposta de com seran les matricules catalanes quan tinguem un estat pròpi. Jeje

Els dijous nous ha dit...

Doncs si....el Zapatero m'ha decepcionat molt amb polítiques continuistes sobre el model d'Aznar, i això de les matrícules n'és un bon reflex. És clar que alguna cosa bona té! almenys ara quan els de Lleida venim a Barcino no ens fumen cops de clàxon a cada semàfor!!!
Salut!
Lluís

Sara Maria ha dit...

Ja ho deia Pla, no hi ha res més semblant a un español de dretes que un español d'esquerres

Josep Lluís ha dit...

És que no ho voleu entrendre, ho mireu amb mals ulls. Això de les matricules ho fan per allò de “un destino en lo universal”, de ben segur...

Ferran ha dit...

I el pitjor és que n'hi ha que s'ho creuen, Jaume. Això és el més gros de tot.

ddriver la Sara Maria té una versió similar; una mica més light, però amb el mateix fons :)

Continuarem mentre ens quedin forces, Zel. Ens ha tocat lluitar!

És el problema d'Espanya, Rits. O són de dretes o són d'esquerres, però són... centralistes i uniformes.

XeXu, em sembla que falten uns 30 anys perquè s'acabi l'actual numeració. Espero que abans haurem aconseguit el mateix grau d'autonomia dins d'Europa... que Portugal!

Desconeixia aquesta campanya, Marc. A veure com surten les primeres noves matrícules a la Catalunya Nord, el mes que ve... Suposo que, com dius, les quatre barres, ni en pintura.

Dani et vols creure que era la meva intenció? El que passa que vaig pillat de temps i el Photoshop no el controlo gaire, per això no ho he fet. Però si trobo el moment...

Realment, Lluís, en termes d'estat les diferències entre Aznar i Zapatero són inexistents.

Josep Lluís tu ho has dit, deu anar per aquí, la cosa...

kweilan ha dit...

Aqust tema de les matrícules em va fer molta ràbia en el seu moment. Ara, llegint el teu post...impotència és el que tinc.

Assumpta ha dit...

Ostres, Ferran, porto tres dies que només busco llibres i llibres i llibres pel Joc d'en Tibau i se m'havia passat aquest article teu. Ho sento!!! (que no vull que em treguis el premi a la fidelitat jeje)

Mira, jo podria dir el mateix que Kweilan ja, quan va passar, em va fer molta ràbia... i ara, al llegir el teu post.. uffff ho he tornat a sentir, com diu ella, com impotència.

És el que ha recordat en Ddriver: "el més semblant a un espanyol de dretes és un espanyol d'esquerres", com encertadíssimament deia Josep Plà.

Xavi ha dit...

Ho comenta de passada la rits. Una solució són les enganxines. Jo en porto unes quantes al meu cotxe matrícula de Castelló:
- Un nus (antitrasvassament),
- Un ruc (català)
- Una ovella (de Iparralde)
- Un toro amb una flor a la boca (atitaurí).
- Un CAT (de Catalunya).

El tipus de matrícula, delata el tipus de govern que tenim però, podem posar-hi els propis mitjans...
:)

Kostas ha dit...

no hi ha dret que un país tan centralista com ho és l'estat francès tinguin a les seves plaques un identificatiu local i aquí l'haguem perdut.
Pel que fa al tema ideològic dir que ser d'esquerres i espanyol és el mateix que ser feixista és per ser suaus una barbaritat, en canvi dir que ser de dretes (d'on sigui) és potencialment un recolçador del feixisme. He dit potencialment i no vull generalitzar però el comentari m'ha tocat la fibra. Jo sóc del parer del Ferran que un espanyol d'esquerres és centralista i no veu més enllà del seu nas ( i aquí tampoc sense generalitzar).
salut

Ferran ha dit...

Kweilan, Assumpta és que, a diferència del que pretenia fer creure aquell tipus, l'Aznar, aquesta no és una qüestió "de plaques". Evidentment, ell ho sabia perfectament, també.

Per cert, Assumpta, el premi a la fidelitat, com no podia ser d'una altra manera, continues conservant-lo; això d'ara m'ho prenc com si estiguessis de vacances ;-)

Cert, cert, Xavi, jo també porto les enganxines dels meus països, el d'origen (CAT) i el d'adopció (D).

En tot cas, Kostas, jo el tema "feixisme" no el tocaria perquè em sembla que utilitzar-lo en aquest context és... exagerat? -El que sí és obvi, és que el PSOE, com el PP, només té un model d'estat; i que aquest model no m'agrada.


Salut a tots!

Kostas ha dit...

El terme aquest no l'he tret jo, ja hi era a un dels primers comentaris, només volia dir això que dius tu que és exagerat i per exaferar es poden dir moltes barbaritats.
Jo, com tu, tampoc participo del model d'estat que hem de pair i de moment no tenim un altre que fotre'ns.

Assumpta ha dit...

Jajajaja m'has fet riure amb això de les "vacances" :-))

És que... saps? vaig bastant bé, al Joc, eh? jejeje en tinc un munt d'encertades. No arribo al líder, que de moment en té 57, però en porto 54!!!

Ara bé, encara que tardi una miqueta més, jo per aquí passo segur. Hi ha blogs que no me'ls salto per res :-)

Natxo Rovira ha dit...

Hola Ferran,

Molt guapo aquesta entrada sobre les plaques. És un tema que m'apassionava, sempre mirant de reconèixer les plaques d'altres països i intentant desxifrant en què es basava aquella sèrie de dígits i lletres.

Quant a la qüestió política, no puc estar més d'acord amb tot el que dius. El Sr.Aznar, va fer mofa quan va dir que ell estava per coses més importants que per parlar de xapes. Però ens la va ben fotre a tots. Tots uniformes. Sense complexos. Ara tots portem la E, i cap distintiu local o nacional.

I ara, no vindran els altres a remoure un tema que sembla adormit, i que els faria sembla anti-patriotes.

Però, ep!!! no tirem sempre les culpes als altres, als governs de Madrid, siguin d'esquerres o de dretes. Ells miren pels seus interessos polítics. És així de trist.

Mirem, millor, a les moltes legislatures en que forces catalanistes (de dretes i d'esquerres) han estat decisives per formar govern allà i sempre han donat suport, amb unes contrapartides ínfimes.

I així ens va. 30 anys de democràcia i encara hem d'estar pidolant per un finançament just, perquè ens deixin viure en la nostra llengua... i a sobre ens enxufen la E al cul!!!

Res, crec que tenim uns polítics a Catalunya que són iguals que els altres. Crec que ha arribat l'hora que la Societat civil d'aquí deixi de buscar culpables a fora, i mirem més qui "representa" que ens representa.

Núria ha dit...

Fa temps que tinc clar que PP i PSOE tenen massa punts en comú i aquest n'és un exemple més que clar.
Quina enveja que em fan els alemanys i els francesos en aquest sentit (com en tants altres!)

Els del PiT ha dit...

Tinc el cor dividit, per una banda penso que és millor per al vehicle no dur cap distintiu si has de sortir de Catalunya, d'altra banda fa ràbia haver de dur la E sense un CAT.
sergi
Un post molt interessant!

òscar ha dit...

déu (o sons pares) els cria i ells s'ajunten (pel mateix de sempre).

Ferran ha dit...

Sí, sí, Kostas, ho sé. Perdona, no m'he explicat bé. Sé que l'has utilitzat per fer referència al comentari de dalt...

Ei Assumpta, doncs ja que tens la victòria a tocar, espero que puguis arribar la primera a la meta! I sinó, seguríssim que de totes formes t'ho deus estar passant bomba! :-)

Natxo, justament comences el comentari amb una cosa que hauria volgut explicar en el post: quants de nosaltres haviem jugat, de nanos, a endevinar la procedència d'un cotxe?? Els meus germans i jo, moltes vegades! 'C'? Càceres? Corunya? Canàries?... Corunya, Corunya! :-)
Tens raó, tota la raó, que els problemes de Catalunya són en gran part pels polítics "d'allà", però els "d'aquí" també hi tenen una gran responsabilitat. Penso que molta gent se n'està adonant, d'això; d'aquí el desencant per la política de tants ciutadans, suposo... :-(

És així, Núria; tal com dius. Els uns d'esquerres i els altres de dretes, però en el tema d'Espanya no hi ha diferència d'opinions que valgui: España, y punto!

No sé, Sergi; és que si realment és millor no posar distintius "locals" perquè ningú s'ofengui, com si diguéssim, i perquè sigui més segur pel cotxe, llavors a quin país estem visquent?

Pozi, Òscar, és la trista realitat celtibèrica...


Molt bona setmana a tots.

Assumpta ha dit...

T'escric i tinc oberta dues vegades la teva pàgina, per una escolto la cançó d'avui i per l'altre et responc :-)

Segueixo encallada en els 54... però passar-m'ho pipa siiiiiii :-))

Com l'avia de la cançó, jo no em gronxo, però jugo jeje