Pensions electorals

Ja he explicat algún cop que les "formes polítiques" són força diferents, a Alemanya, en comparació amb Catalunya i, sobretot, l'estat espanyol. Clar que, de fet, això no és cap sorpresa: la societat alemanya té uns valors que no són ben bé els mateixos que els de la pell de brau on, per ara, estem obligats a pagar impostos; aquesta pell de brau on el campi qui pugui acostuma a ser el pa nostre de cada dia (que ho preguntin al PP i al PSOE, que no deixen de jugar al pilla pilla mentre la crisi fabrica aturats per segons).
Tot i això, hi ha tics que semblen no diferir gaire. Una prova n'és el fet que, en ple any electoral a Alemanya (al setembre hi ha eleccions al Bundestag), l'actual govern de coalició ha decidit donar llum verda a l'augment de les pensions més important dels últims anys. Casualitat? No, és clar: fins i tot la moral alemanya és capaç de vendre's per uns quants vots de més. Per si les raons d'aquesta d'altra banda feliç mesura no fossin prou òbvies, es dóna la circumstància que l'any 2002, quan hi va haver una altra important pujada de les pensions... també va ser any electoral.
.
Un aspecte interessant és que gairebé 20 anys després de la caiguda del mur, l'est i l'oest d'Alemanya continuen sent, en molts sentits, dos països diferents. Prova d'això n'és, en relació amb la informació sobre les pensions, que els augments encara difereixen a banda i banda de l'antic mur. Això és perque ni els sous, ni els preus, ni tampoc els serveis són, encara avui, els mateixos a Berlin o Leipzig (est), que a Dortmund o Bonn (oest). La pujada de les pensions, que serà efectiva amb data 1 de juliol, serà del 2,41% a l'oest i del 3,38 a l'est, amb la intenció d'anar apropant, a poc a poc, les condicions de vida a un costat i altre del país.
.
Retirement pension
This post refers to a political issue. In this electoral year in Germany, the authorities have decided to raise the pensions of the about 20M retired in the country. The news is that this rise will be quite superior to those in the past years. Odd, or the usual political thing?
I always claim that politicians -in general terms- do have different attitudes in Germany, in comparison to Catalonia and, especially, the whole of viva-la-vida Spain. In my opinion this has to do with the moral, with how people behave in society, here and there. Whilst in Spain, political corruption seems to be almost a terrible plague, I don't think it is so, exactly, in Germany.
This vision of how politics must be handled varies from one place to another. And this also has to do with such electoral measures, which in Spain are absolutely normal and in Germany... too?
.
Renten steigen im Wahljahr deutlich
Die rund 20 Millionen Rentner in Deutschland können im Jahr der Bundestagswahl mit einer kräftigen Erhöhung ihrer Altersbezüge rechnen. Bundesarbeitsminister Olaf Scholz (SPD) kündigte in Berlin an, dass die Renten zum 1. Juli dieses Jahres im Westen um 2,41 Prozent und im Osten um 3,38 Prozent angehoben werden.
Von der Erhöhung profitieren laut Scholz auch die rund 7,6 Millionen Bürger, die Arbeitslosengeld II und Grundsicherung im Alter beziehungsweise Sozialhilfe erhalten. Der Eckregelsatz steigt von 351 Euro monatlich auf 359 Euro.
Mehr dazu unter (und Quelle) http://www.tagesschau.de/renten100.html
.

11 comentaris:

Míriam ha dit...

Tens tota la raó. I com n'és de fort que en funció de la zona on visquis a Berlín cobris més o menys. 20 anys després i encara amb tantes diferències...

Cristina ha dit...

Hola Ferran, no sabia que després de tants anys hi haguessin aquestes diferències. I això es nota en altres àmbits?
Això altre que comentes de les pensions és un clàssic pre-eleccions.
Quan trobarem polítics realment honestos que no comprin a la gent d´aquesta manera?

Modgi ha dit...

Algun dia els iaios-cyborgs seran una realitat. Els avis deixaran de morir als 78 anys i ho faran als 156. Llavors, a veure qui és el guapo que apuja les pensions.

XeXu ha dit...

Bé, no m'estranya res del que expliques, ni que a Alemanya mantenen els valors molt més que aquí, ni que facin aquestes mesures electoralistes, transgredint alguns principis. Però que vols, als països europeus la població està molt envellida, pujar les pensions et fa guanyar vots segur.

Natxo Rovira ha dit...

Compra per compra, a mi em sembla molt més digna aquesta pujada de les pensions (no oblidem que beneficia sobretot als més desfavorits i queda consolidada pel futur) que la burda i descarada compra de vots amb 400€ lineal per tothom per part del trilero ZP.
Molt interessant la informació i la opinió d'avui, Ferran.

Xavier ha dit...

Comparteixo l’opinió d’en Natxo.
M’agradaria una miqueta mes d’originalitat amb el politics. Es fa avorrit tot el que pensen,decideixen i executen.

Assumpta ha dit...

Ostres, no tenia ni idea d'això: dins d'un mateix pais, pujada de pensions diferent. Clar que té la seva lògica, per suposat, però ho trobo curiós...

Ferran ha dit...

Penso que això, Míriam, a aquest nivell tan extrem, no ho havia predit ningú. Vaja, que costaria que les "dues Alemanyes" s'equiparessin sí, però que vint anys després encara estiguéssim així...

Cristina es nota en molts àmbits: el preu de l'habitatge (a Berlin, avui, és possible comprar un pis -decent- per 100.000 €... i menys), però també els sous, que poden ser un 20, un 30% més baixos que a l'oest.

Ben vist, Modgi. Les possibilitats que la vida s'allargui tants anys no sé si són gaire bona notícia...

XeXu concretament 20 milions; 20 milions de vots que són els que poden emetre els prop de 20 milions de jubilats que se'n beneficiaran. Pas mal, oi?

Natxo estic d'acord, tant en el fet que no és el mateix com en precís adjectiu que has utilitzat per referir-te a Zapatero. Un triler, un mentider i un incapaç (tot i que li aplaudeixo alguna mesura; perque no sigui dit ;-)

De totes formes, Xavier, de debò que veure política alemanya relaxa força, en general. La catalana/espanyola té l'efecte contrari: al menys a mí em crispa, si no vigilo!

És una de les "curiositats" d'Alemanya, Assumpta. Un país? En molts aspectes, encara són dos.

Jaume Puig ha dit...

Quan vaig recorre Alemanya (fa alguns anys) em va sorprende molt no només les diferències economiques sinó les diferencies de tarannà est-oest. L'est sembla que hagi quedat tocat de color gris i amb mala llet.A la zona de la desapareguda RDA era infinitament més fàcil ser mal atès i ignorat.

Joan ha dit...

Ferran,

no em sembla malament que es pugin les pensions, encara que sigui en època electoral. Aquí, especialment a Barcelona, l'ajuntament es gasta tots els diners en propaganda i mai veiem aquestes substancioses mesures electoralistes. Clar que fa ràbia que pintin els pasos de vianants a 4 dies de les eleccions...

Us enrecordeu quan la Generalitat va plantejar el tema de donar un plus a les vídues per compensar el poc que cobren? Des de certs llocs de l'estat es van posar les mans al cap: És anticonstitucional! deien. A Catalunya tenim preus més cars però no sous més alts com al sud d'Alemanya.

Queda molt perquè a la Península arribi la lògica alemanya.

Ferran ha dit...

Jaume el teló d'acer devia convertir la gent en més freda. Clar que no m'estranya, pobres. En un viatge a Rússia, fa 10 anys, vaig experimentar en primera persona les reaccions d'algú que viu del turisme i és gilipolles, al mateix temps. Sí, una contradicció en sí mateix, però vaig culpar-ne Stalin per no prendrem-ho com una cosa personal :-)

A Berlin hi ha gent estiradeta (dit pels propis alemanys), però per sort la mentalitat en els serveis va canviant, a poc a poc...

Hola Joan. Estem d'acord que la conseqüència del fet és bona, naturalment; algú rebrà més diners, així que perfecte. El meu comentari va només en la línia de criticar l'electoralisme; però estic d'acord amb tu, sí, que una millora com aquest augment és una bona notícia.

Pel que fa a l'aplicació de la "lògica alemanya"... temo que nosaltres no ho veurem mai :(