Set x set

Del 4 al 7 de juny tindran lloc a la UE (a Alemanya i l'estat espanyol seran diumenge 7), les eleccions al Parlament Europeu (PE). Ho recordava recentment, a l'In varietate, tot donant-ne quatre dades bàsiques i anunciant la pròxima publicació d'un post on n'explicaria un parell d'"imprescindibles". Malgrat la seva importància, molts encara veuen el PE com un cementiri d'elefants on s'envien velles glòries a l'exili, a deixar-se endur pel dolce far niente. El desconeixement -potser la mandra per conèixer- és la culpable d'aquesta doble falsa percepció.
.
Les directives del Parlament tenen incidència en un amplíssim ventall d'àmbits, que afecten el dia a dia dels prop de 500 milions d'europeus. Les directives del PE són d'obligat compliment en els 27 països de la Unió, que les han d'aplicar a través dels parlaments estatals/regionals. El PE ha aprovat, per exemple, directives sobre l'aplicació de normes més estrictes sobre la qualitat dels carburants, per combatre la contaminació, o l'augment del pressupost del programa Sòcrates d'intercanvi d'estudiants, entre milers d'altres. En el servei de premsa del web de l'Europarlament se'n poden consultar les resolucions.
.
Sabrieu respondre a la pregunta de quins partits polítics són presents al Parlament català, oi? Dirieu que CiU, PSOE, ERC, PP, ICV i el grup mixt (que integra els 3 diputats de C's, com a mínim fins que aquest partit s'acabi disolent). Però, què respondrieu a la pregunta de quins partits/grups formen part de l'Europarlament? -Segur que una immensa majoria d'europeus no en tenen ni idea! En l'actual legislatura, 7 grups són presents a l'EP, que acull a més una trentena de diputats sense adscripció a cap grup. Cadascún d'aquests set grups està integrat per partits regionals o estatals de tota la Unió. Per exemple, ICV forma part dels Verds/Aliança Lliure Europea, un dels set grups. El dia de les eleccions, un votant d'Iniciativa triarà una papereta d'aquest partit, no dels Verds/ALE!
Els d'aquí sota són els grups presents a l'Europarlament. Indico també alguns dels partits estatals o regionals que els integren. Per saber quins altres partits europeus en formen part, entreu al web de cada grup:
.
1. Partit Popular Europeu (EPP-ED) - format, entre d'altres, per UDC (CAT), PP (E), CDU (D) i CSU (D)
2. Partit dels Socialistes Europeus (PSE) - PSOE (E), SPD (D)...
3. Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa (ALDE) - d'aquest grup en formen part CDC (CAT), el PNB (EUS) i FDP (D), entre d'altres.
4. Unió per l'Europa de les Nacions (UEN) - els partits d'aquest grup són d'Itàlia (l'Aliança Nacional de Gianfranco Fini, i la Lliga Nord), Irlanda, Polònia, Dinamarca i les repúbliques báltiques. No n'hi ha cap de català ni alemany.
5. Els Verds-Aliança Lliure Europea (Greens/EFA) - aquí es troben ERC (CAT), ICV (CAT), EA (EUS), Los Verdes (E) i Bündnis 90/Die Grünen (D)
6. Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL) - d'aquest grup en formen part IU (E) i Die Linke (D)
7. Grup Independència/Democràcia (ID) - com en el cas de l'UEN, a ID no hi ha cap partit català, espanyol o alemany.
.
Aquest vídeo, en anglès, és completament amateur però pot resultar d'interès per qui vulgui fer un tomb per l'interior de la seu de l'Europarlament a Estrasburg...
.

.
L'EP té delegació a Barcelona, que ofereix en el seu web informació -en català- sobre les eleccions del juny. Per part meva, com he fet sempre des dels 18, també aquell dia aniré a votar!
.
Seven times seven
This article follows an introductory one, that I published short ago here.
With regards the elections in the European Union, which will talke take place between June 4 and 7 depending on the country, to elect the MPs in Strasbourg, two issues should be known by each and every voter: on one side, the decisions taken at the EP have a direct influence on the European citizens, unlike what most of them think. Thus, bills have been passed concerning the quality of fuel to fight pollution, or the increase of the budget for the Socrates programme, thanks to which the European students can easily study in one EU country or another.
On the other hand, many possible voters simply do not know what political groups are represented at the European Parliament. Many believe their own local/regional/national parties are in Strasbourg, which is indeed false. There are at present set big groups, inside everyone of which, different state parties are included. These are the groups:
.
1. European People's Party (Christian Democrats)
2. Socialist Group
3. Alliance of Liberals and Democrats for Europe
4. Union for Europe of the Nations
5. The Greens / European Free Alliance
6. European United Left - Nordic Green Left
7. Independence/Democracy Group
.
In the amateur video above, you can see the interior of the European Parliament in Strasbourg.
.
Sieben mal sieben
Die Europawahlen finden vom 4. bis 7. Juni statt, im Raum der Europäischen Union (Deutschland wählt am 7.). Mögliche Parteien sind denen, die man normalerweiser in Deutschland wählen kann: CDU, SPD, CSU, Die Linke u.a. Sie gehören zu grossen Gruppen, die im Europaparlament sind. Die websites dieser Gruppen sind oben (englische Version des Beitrages) zu sehen.
.

20 comentaris:

Clidice ha dit...

La gent se n'hauria d'adonar que del PE depèn si, per exemple, podrà seguir plantant vinya i olivera o haurà d'arrencar els arbres. Per ja no parlar de totes les qüestions que afecten als habitants de les ciutats, al PE es decideix i ens configura territori. Aquí fem les grans patums, però allà s'està decidint Europa i d'això n'hauríem de ser ben conscients. Gràcies per ensinistrar-nos una mica més :)

mpons ha dit...

Veig que ja comences a escalfar motors...

Gatot ha dit...

Ferran, gràcies per fer-ho tan clar i pedagògic. Jo, votaria perquè els diaris espanyols fessin una reproducció d'aquest post a pàgina sencera; probablement faria més per l'interès en aquestes eleccions que milers de pàgines confoses...

petons i llepades informatives!

Rita ha dit...

Com en gatot, penso que està genial aquest post, Ferran!

M'agraden molt els teus posts didàctics. Espero que en segueixis fent molts. :-)
Bon capde!

kweilan ha dit...

Molt interessant conscienciar-nos tots plegats de què a Europa es decideixen més coses de les que ens pensem. Gràcies!!!

núria ha dit...

Mil Gràcies! I una pregunta. Què passa exactament quan un govern(local, autonòmic/regional o estatal) no cumpleix una directiva europea?

Matty ha dit...

Menys mal que et tinc a tu per a il.3luminar-me una miqueta perquè si hem de confiar en les campanyes de difusió pública o en el que es publica en la major part dels mitjans... uf...

nur ha dit...

Un post molt i molt pedagògic, Ferran. Com diu el Gatot, quants mitjans i quants periodistes (i perdona que no em refiï molt del col·lectiu) haurien d'aprendre de la teva manera clara i catalana d'explicar les coses.

Gràcies per posar-nos llum a l'assumpte!

Assumpta ha dit...

Jejeje m'has recordat a la meva època d'estudiant, Professor Ferran :-))

Ho fas molt clar i pedagògic, et felicito!! ;-))

Jo, com ja vaig dir a l'altre article, penso votar en clau catalana, que és el que m'interessa, la protecció i defensa de les nostres coses, que si hem d'esperar que ho facin alguns... Així que jo ho tinc claríssim: Ramon Tremosa :-)

Efrem ha dit...

Ostres, merci per la informació, no en tenia ni idea!

Babunski ha dit...

I tant que es decideixen coses a Europa, sobretot per a tocar-nos los collons (testicles) als lleidatans. Només per la tonteria aquesta de la ZEPA del Segarra-Garrigues que ens ha vingut des d'Europa ja n'hi hauria prou per plegar gàbies i fotre el camp.

Natxo Rovira ha dit...

Ja ho pots ben dir, benvolgut Ferran: per mandra per conèixer, almenys en el meu cas.

I com deia Gatot, estaria bé que la premsa d'aquí fes algun article com el teu...

Perquè... quin embolic de sigles. Sembla una sopa de lletres. Quins noms més rimbobants i quines aliances per reveladores...

per cert... que desagradable el que posa al vincle que ens has posat sobre C's. Diuen que aquesta aliança traeix el seu esperit de combatre el nacionalisme. Serà el nacionalisme català, perquè de naconalisme també n'hi ha d'Espanyol, i d'aquest no diuen res, tot i ser violent i excloent, i en la meva opinió, totalment injustificat, doncs ells ja tenen estat.
En fi, ho deixo, perquè em fa molta ràbia i estic parlant de coses que no toquen.

Anirem a votar a uns dels grups del PE: EPP-ED;PSE;ALDE;UEN;EFA;GUE/NGL;ID

:)

Ferran ha dit...

CLIDICE, en la línia del que comentes, la poca informació que ens n'arriba és, probablement, la causa número 1 que els europeus percebin les institucions supranacionals com llunyanes.

MPONS, sí! Preparant-me pel 7/juny :)

Merci, GATOT, RITA i KWEILAN. Estaria bé que els grans mitjans dediquessin un mínim d'esforços a apropar Europa als seus lectors. No només de les institucions ha de venir l'esforç per això; també dels mitjans.

NÚRIA, molt bona pregunta, de la resposta de la qual no n'estic gaire segur. Em sembla que es poden dictaminar sancions contra l'estat en qüestió, però no n'estic 100%. A veure si hi penso, i demà mateix trasllado la pregunta a l'Europarlament; i després la resposta a vosaltres.

Ja tens raó, MATTY. És una llàstima que els mitjans s'ocupin tant de segons quines qüestions irrellevants, i mantinguin la població en la foscor més absoluta, en d'altres que són importants!

Gràcies, NÚRIA. Clar que t'has de malfiar del col·lectiu: dels de periodistes com de qualsevol, que al món hi ha de tot!

ASSUMPTA, merci. Pel que fa a votar en clau catalana, jo també penso que és importantíssim. Com més representants catalans (catalans que no siguin del tipus Vidal Quadras, vull dir :) hi hagi a Europa, millor pel nostre país.
En aquest sentit, vull dir que un Europarlamentari que fa una molt bona feina és en Raül Romeva; des de les seves posicions "ecosocialistes", defensa sempre els interessos de Catalunya. Per suposat que no és (ni serà) l'únic: Tremosa, Junqueras... seran també veus fortes.

De res, EFREM :-)

BABUNSKI, disenteixo amb això de "plegar gàbies". Mai, MAI s'han de "plegar gàbies" en política! Sempre es prendran decicions que agradaran a uns i no agradaran a d'altres; el que cal és fer sentir la teva veu, si no estàs d'acord amb una mesura, i explicar perquè no hi estàs d'acord i quina és l'alternativa, segons tu.

NATXO, els de C's són uns impresentables. Com ho són, de fet, tots els nacionalistes (ells s'autoanomenen "patriotes") que no se'n reconeixen. Deuen pensar que els demés som idiotes i que no se'ls veu el llautó. En fi...

GRÀCIES A TOTS PER LES VOSTRES OPINIONS.

Anònim ha dit...

Jo crec q son les eleccions en que tinc menys clar a qui votar!!

Romeva em sembla el millor candidat però pensava boicotejar ICV desrés de les càrregues de Saura!!

El que tinc ben clar es que Oreja arrassarà!! 4.000.000 d'aturats es molt bona campanya!

Deric ha dit...

diria que l'abstenció en aquestes eleccions seran tan grans que no crec que siguin vàlides

rits ha dit...

A tercer de BUP en el viatge de final de curs vam visitar el Palmanet d'Estrasburg, des de llavors he sentit certa fascinació per la política de la Unió Europea.
Tot i així reconnec que no li dedico el temps que m'agradaria.

pe-jota ha dit...

Però, indubtablement, hi ha una lectura en clau interna, i em sembla que aquesta vegada aquesta lectura va a pesar més que cap altra.

parce ha dit...

Jo faré apologia del vot en blanc en el meu primer en el meu primer comentari al teu blog. Està molt bé. Felicitats!!

Xavi ha dit...

Estic d'acord amb el diu en Deric. Guanyará l'abstenció per golejada. I això és degut, apart del desconeixement de la institució, al un cert desencís general. És un plantejament populista, però diria que la gent no en té ganes d'anar a votar a uns senyors/senyores, que tenen la vida resolta. Aquest és el sentiment general que jo capto. Per no parlar-ne del pico que s'enduen a l'any en concepte de fix+dietes. Un extrem que també acostuma a opinar la gent.
en qualsevol cas, anirem a votar, sí senyo!!

Ferran ha dit...

GLAMBOY69, si Romeva et sembla un bon parlamentari, que no influenciïn altres coses en la teva decisió. Saura és Saura, membre del govern català i la feina que fa Romeva a Brussel·les, com a membre dels Verds / Aliança Lliure Europea no té res a veure amb el conseller d'Interior.

Doncs és una llàstima, DERIC.

RITS, és important. Si tens interès pel funcionament dels òrgans polítics de la Unió, està bé dedicar-li uns esforços per poder participar amb coneixement de causa.

Tens raó, PE-JOTA, la "lectura nacional" existeix... i és un error.

PARCE, merci pel teu comentari. Que no sigui l'últim :-)

XAVI, entenc el que vols dir, però aprofitar aquest argument per quedar-se fora de joc ni canviarà les regles del joc, ni farà que les coses vagin millor!