Fins al capdamunt

Hi han tornat: més de cinquanta ferits, destrosses monumentals i, malgrat que encara no n'he llegit gairebé res al respecte, m'aventuro a predir que els polítics dels partits d'àmbit estatal -que són els que tenen la responsabilitat directa d'acabar o fer acabar amb la xacra del terrorisme, sortiran als mitjans aquest vespre i ens recordaran que "los etarras sólo tienen un destino, que es la cárcel" (aquesta és, sobretot, marca Rubalcaba), que "jamás conseguirá ETA sus objetivos" (aquesta és, especialment, pròpia del PP; però també del PSOE) i, sobretot, "no les tenemos miedo". Aquesta última em fot una ràbia impresionant, perquè vejam: qui punyeta són ells per parlar en nom meu? Què coi saben, si tinc por o no tinc por? Què vol dir, que no ens espantaran? Home, jo encara recordo Hipercor i la paranoia que va agafar a tantíssima gent, després d'aquella salvatjada, que no volia ni apropar-se a un centre comercial.
.
Sabeu qui em fa por, a mi? Els etarres, sí, però no més que els desgraciats que porten 40 anys (quaranta!) dient-nos que acabaran amb el terrorisme. A mi em diran el que vulguin, però aquest joc els convé a uns i altres; és la manera més efectiva de tenir permanentment sobre la taula la qüestió de la unitat territorial, la pàtria, l'espanyolisme i blablabla...
.
Els uns són uns terroristes fills de puta; els altres no són terroristes.
.

25 comentaris:

Clidice ha dit...

és un tema fotut, perquè si se'n parla obertament et poden ficar a la presó per no condemnar el terrorisme. Una altra forma de terrorisme: l'ideològic.

Les morts, els ferits, van per una banda i és execrable que es faci això.

Però la violencia de la nostra societat, fins i tot la legal, és un símptoma d'un sistema no pensat per a les persones, sinó perquè aquestes el serveixin, a ell i als que el dominen.

La veritat és que fot fàstic tot plegat i en dies com aquest encara més. :(

Mireia ha dit...

A la última frase ni li trec ni li afageixo comes. Totalment d'acord. I és ben cert, el terrorisme a España, i com a molts llocs del món, és una eina molt sucosa tan per uns com per altres. Quin és el camí a seguir?

kika ha dit...

noi, tens tota la raó. no crec que es pugui dir més clar. ben dit!

ddriver ha dit...

uan solucio te I N D E P E N D E N C I A

Roger ha dit...

CLAP CLAP CLAP

No trec ni afegeixo res, ho subscric.

Assumpta ha dit...

Aquest tema el trobo tan greu que es que no sé pas què dir...

En tot cas, qui va matar a Hipercor va ser ETA, qui ha fet aquests ferits ha estat ETA.

PP i PSOE em fan fastic però, precisament en aquest moment, el fàstic que em fan es veu molt petit comparat amb la gran repugnància que em provoquen aquests porcs de merda.

Bé... al final sí que he sapigut que dir.

òscar ha dit...

una opinió compartida per molts. i un post ben clar al que, com diu la mireia, no cal afegir-hi ni una sola coma.

Xavier ha dit...

El terrorisme es el resultat de no voler-s’hi entendre . Jo no et vull entendre i tu no amb vols entendre a mi.

I es clar que els politics diuen amb la boca gran que no els tenim por, ells poden resultar morts o ferits en qualsevol acció terrorista, però el poble duu mes números amb aquest sorteig.

A mi els que amb fan por de veritat son el politics.

Edurne ha dit...

Yo ya no tengo ni palabras.
Ayer me desayuné con ellos, hoy he comido con ellos... "atragantaíta", y luego, claro, hay que oír todo lo que viene detrás...
Qué voy a decir yo, eh?

siggi ha dit...

totalment d'acord...quina colla de mal parits hipòcrites. Usen ETA per no parlar dels temes quotidians que cada dia ens donen pel cul i ens fan més complicada la vida...ETA pot complicar la vida, però molts altres aspectes d'àmbit no terrorista estan minats de bombes virtuals que fa que també tinguem por

Sara Maria ha dit...

Sempre he pensat que el primer terrorista és el govern i els polítics, als quals els interessa, tal com dius, per motius de propaganda que ETA existeixi i continui matant. Els manca el compromís per la pau que, en altres països, ha aconseguit l'abandó de la lluita armada.

Deric ha dit...

sí, al final ja fan gràcia quan surten fent aquestes declaracions després d'un atemptat: sempre diuen el mateix i continuen havent assassinats... quan deixaran les paraules de cara a la galeria i passaran a l'acció? (entent com acció la voluntat de resoldre el problema d'una vegada, no entenent-la com enviar l'exercit)

Assumpta ha dit...

No puc creure algunes de les coses que estic llegint... Dec ser absoluta i ridículament ingènua i no entenc res de res.

Qui roba la vida, qui assassina a sang freda, qui és capaç de matar innocents com en el cas d’Hipercor, Miguel Ángel Blanco, Ernest Lluch i tants i tants i taaaants és ETA.

Els polítics tindran els seus errors, les seves maldats, tot el que vulgueu, però qui espera per fer detonar la bomba, qui dispara, qui fa servir la violència és ETA i jo mai, mai, mai podré justificar la violència per defensar res, mai.

Després ens posem les mans al cap veient escenes de guerra?
Després ens manifestarem contra la pena de mort?

Marxo esgarrifada. De veritat.

Lula ha dit...


i tant si hi han tornat

hi ha coses, gent, accions, que mai mai mai entendré


besotes

reflexions en català ha dit...

Assumpta,

A mi també em fa fàstic la violència, però si a l'estat espanyol hi hagués democràcia de veritat, ja no hi hauria ETA.

Sempore, sempre, s'ha utilitzat ETA políticament, per treure'n rèdits electorals. I a Catalunya ens ha fet molt mal. El primer que odia ETA sóc jo.

Ara bé: Espanya s'ha fet a còpia de sang, no ho oblidem, i avui en dia l'estat encara continua exercint una altra mena de violència, no física però igualment exterminadora (culturalment).

La violència de les seves lleis, per exemple, que només protegeixen la seva superioritat 'por derecho de conquista', com simbolitza el famós castell de Montjuïc.

XeXu ha dit...

Com em passa molt sovint en els teus posts, em deixes poc marge de maniobra per contestar, perquè ja ho dius tot tu. Tant uns com els altres són culpables, tots són terroristes. Uns tenen les armes i maten. Altres ens fiquen la por al cos encara més, parlant de terrorisme i fent-ho passar per sobre de tants altres problemes del país. A la presó tots, home, a veure si aprenen a dialogar allà!

Xavi ha dit...

Dones al clau amb el que comentes de que és el tema de la pàtria, unitat territorial, etc, el que fa que es doni tanta importància al tema del terrorisme etarra. No és un tema per fer comparacions, però fa temps que en tinc una en ment. Comparem en nombre, les morts a Espanya per violència etarra i per violència masclista. Per l'una hi ha indignació, dol oficial, assistència de màximes autoritats en els funerals, etc. Per l'altra, hi ha una clara ressignació per part de les autoritats i una certa màniga ampla de cara als matractadors, per part d'alguns jutges. Perquè aqueta dualitat si tant o més greu és un tema com l'altre?
Ara que me'n recordo. Al documental "La pilota Basca" de Julio Medem, crec que es dona en el clau del problema anomenat "problema Basc". Molt recomanable si algú la vol veure.

Ferran ha dit...

Disculpeu que no us respongui un a un; en aquesta ocasió, francament, penso que és menys necessari que mai. Que tots detestem les accions d'ETA ho suposo, que sabem que cap assassinat, cap bomba, cap segrest pot ser el camí per assolir cap objectiu, molt probablement ho compartim. El que també compartim uns quants, pel que veig, és la sospita que a l'estat espanyol alguna cosa grinyola, i molt, en relació amb la qüestió etarra.

ASSUMPTA, el teu segon comentari... no vull parlar pels altres, que prou feina tinc amb mi mateix, però repeteixo que no crec que ningú justifiqui cap acte dels etarres. Si és així, que torni a aquest púlpit i ho expliqui. La immensa majoria li respondrem que NO és lícit, com acabo de dir, utilitzar cap tipus de violència per canviar cap estatus.

Dit això, em sembla molt interessant l'aportació d'en XAVI; si les víctimes etarres són molt importants, cosa que, repeteixo, no crec que ningú aquí discuteixi, ¿què són les víctimes dels qui condueixen borratxos?, ¿què són les prop de cent dones que, any rere any, en aquest estat tan europeu i tan modern, moren a mans de les seves ex/parelles? ¿què són els nanos que necessiten tractament psicològic pel bulling que pateixen a les escoles?

Per Déu!, no es tracta d'establir categories de víctimes! Tots ells, i altres, són víctimes. Les d'ETA, però, reben per part dels mitjans i dels grans partits un tractament "especial"... perquè ho són d'un grup que, diu, busca la independència d'una part de l'estat. El problema, és miri com es miri, és polític; i real.

Repeteixo, ningú (a menys que algú digui el contrari) està ni de lluny justificant les accions dels etarres; a mi els seus crims em produeixen el mateix fàstic, ràbia i impotència que a tu. Però això no treu que l'estat, que teòricament és més fort i hi és per "protegir-nos", fa 50 anys que diu que acabarà amb ells, CINQUANTA ANYS!, i aquí seguim.

Cap estat europeu ha suportat mai, Assumpta, mai, 5 dècades de terrorisme "intern". Els alemanys van acabar amb la RAF en pocs anys; amb mètodes poc ortodoxos, segurament, però van acabar amb ells. El mateix va passar a Itàlia amb les Brigades Roges. Només l'IRA semblava pretendre seguir les passes d'ETA, pel que fa a la seva capacitat de resistir... i tampoc.

D'això va aquest post, Assumpta. No de justificar en cap manera ETA. Això no ho faria cap persona decent, com no ho fas tu; va de posar a la picota els governs espanyols, que 50 anys després continuen repetint les mateixes consignes, assassinat rere assassinat, sense ser capaces ni de reconèixer que hi ha un "conflicte basc"!!

Musafir ha dit...

Bé, arribe tard a aquest post.

Però, en fi.
A banda de si el govern espanyol actua bé, actua malament, o podria fer-ho millor, no trobe cap justificació a assassinar per cap idea, cap.
Aixó d'ETA no és cap conflicte entre tot un poble basc i un estat espanyol incapaç d'avançar o trobar una solució. Jo no veig tancs pels carrers; jo no veig un mur de la vergonya com a Palestina, ni comunitats enfrontades com a Irlanda, ni persecució social... al punt de ser inevitable un enfrontament armat... ETA pensa que segueix lluitant contra l'estat de Franco.
És quasi una carambola del destí: hui en dia, ETA, és la última cosa que ens queda del Franquisme...

I hui en dia, això s'ha convertit només en un joc macabre entre una banda d'assassins i un estat que no pot o no sap fer-li front com cal per tal de disoldre-la.
A Alemanya o Itàlia tingueren altres grups terroristes, si. I realment no sé si el mètode utilitzat per a acabar amb ells fou precisament "democràtic".
Per qué no hi actua ETA a França tant? Hi ha refugis, peró no posen bombes... A França no hi ha autonomia de cap mena per a Iparralde; el basc no s'ensenya a l'escola com a Euskadi; no hi ha policia pròpia, ni règim especial amb l'Hisenda... França és un estat totalment centralitzat!!
Vaig sentir dir a una ciutadana basco-francesa, que a Iparralde hi havia més llibertat i democràcia pels bascos que no pas a la part espanyola...(?) Com es mesura això?

Ja és famosa la dita d'Arzalluz, en referència a ETA: "unos varean el árbol y otros recogen las nueces"... qué poètic parlar del binomi terrorisme-abertzalisme. Sí, perque el PNB també és "abertzale", és a dir, "patriòtic" en la seua traducció. Però clar... als euskalduns nadius (o ensenyats), ens han furtat fins i tot el significat de les paraules; el carrer, l'escola, l'educació, i fins fa poc, el parlament basc... aixó sí que sembla ser democracia, segons el món d'ETA,... quina ironia més hipòcrita.


Jo no sé quina és la solució.
Però segur, que esta no passa mai per la sang i les bombes. Ni pel Rh de les gallines basques, ni pels cinc cents cognoms bascos que un puga o no tindre...

M'esgarrifa una solució etarra al "conflicte". Com es separaran els bascos bascos, jeltzailes o abertzales, dels que no, segons ells? Ens posaran a l'altra part de la "muga" ?

I tot allò de comparacions entre tipus de víctimes i de si l'estat està o no justificant no sé qué interés centralista o inmobilista em pareix, simplement, rebutjable, i per tant no vaig ni tan sols a comentar-les.

No tinc més paraules;

ETA kanpora, hiltzaileak!

ximo ha dit...

També arribo tard, però, Musafir, no puc estar més d'acord amb el que dius. També amb Assumpta. Amb aixo del terrorisme, trobo que no si val a fer-se "l'estupendo" i demostrar que s'esta per sobre del be i del mal; no home, no.
Jo també soc dels que defensava ( si, defensava )la sortida negociada del....conflicte?, diem-li com vulgueu, però ja ho han intentat tots els governs de la democràcia i no ha hagut manera, per tant, fins aquí hem arribat. Peró al marge d'aquestes qüestions, el que si em causa un profund rebuig, per no dir fàstic, es moltes de les opinions que per aquí dalt he llegit, quan davant d'una acció terrorista el comentari que es fa l'ompli mes les paraules justificant "siperò's" i traient al rogle altre hipotètiques legitimitats i raons dels assassins que no pas la condemna de l'acció, no m'agrada. Quan es posa al mateix sac a polítics democràtics ( independentment de com ho fan) que a terroristes, n'hi ha per començar a córrer i no parar.
Quant a que davant d'un atemptat els polítics sempre diuen el mateix, home, en lo de " ganaremos", " no conseguirán sus objetivos" "acabaran en la carcel" i altres puc estar d'acord que sona ja a tòpic etc. Peró en quant al " no les tenemos miedo". Us imagineu que surtis algú dient "estem cagats i atemorits per aquesta banda". Home per favor!!!! la qüestió es criticar.
Per altra part compara com a fet algú dels que m'han precedit, els morts com a conseqüència del terrorisme amb els assassinats per violència masclista ho trobo una ximpleria sensacional. Peró que no ho veus que un ve motivat per un "conflicte amb un estat opressor" i l'altre el protagonitza sovint un desgraciat que en moltes de les ocasions després de perpetrar-ho es suïcida?. Que tindrà ha veure una cosa amb l'altra. L'únic comparable es que en dos casos ha hagut una víctima innocent; no es menys cert que si a tu et maten un familiar en un atemptat anant pel carrer reclamaràs a l'estat i si te'l mata la seva parella no reclamaràs, mes que al directe culpable?.
Per no fer-ho mes llarg, em sento solidàriament insultat quan al post es diu Fill de puta i desgraciats als que ens diuen des de fa mes de quaranta anys que acabaran amb el terrorisme. Ho trobo una canallada.

PD les frases entre cometes de les frases que diuen els polítics les he posat en castellà perquè així estaven al post, però cal dir que es poden posar perfectament en català, puix els polítics de casa ( des de CiU fins Esquerra ) també les diuen, amb major o menor rotunditat, això si)

Ferran ha dit...

XIMO gràcies per la teva opinió, vagi per endavant.

Quedi clara una cosa: jo no penso dir més vegades de les que ja ho faig, que condemno el terrorisme. Em sembla terrible que alguns caigueu en el parany de "o condemnes el terrorisme, o hi estàs a favor". Tens tot el dret a expressar la teva opinió, faltaria més, però no a jutjar les opinions dels altres pel que no diuen expressament; sí pel que es diu, no pel que es calla.
Si no dic expressament que CONDEMNO el terrorisme, és perquè ja ho he expressat en altres ocasions i perquè, coi, no vull haver de demostrar que sóc una persona, com a mínim, tan decent com tu o com qualsevol altre que permanentment expressa la seva condemna.

Que qualifiqui de fills de puta els desgraciats que porten 50 anys, ¡cinc dècades!, fent veure que tenen interès a acabar amb el terrorisme és una circumstància que pots no compartir; que cadascú pensi el que vulgui, mentre no amenaci ni mati ningú.

Els considero uns desgraciats fills de puta perquè em regiren les entranyes els seus posats seriosos, després de cada ferit, de cada mort per ETA... i la seva incapacitat per trobar ni el més petit camí per acabar amb aquesta xacra. Ximo, ens estan prenent el pèl, a tu el primer! -Espanya és el que és perquè les bales d'ETA són al clatell de cada policia, de cada polític "constitucionalista" (puaj!!), de cada persona lliure d'aquest país. Si se'ls acaba ETA, a aquells desgraciats se'ls acaba el xollo!

Ho he comentat somerament en el post: els alemanys van acabar amb els terroristes de la RAF en pocs anys. Els polítics espanyols, per contra, no podran acabar amb ETA mentre continuïn no acceptant que a l'estat espanyol hi ha un problema polític!!

Són uns desgraciats, uns cretins de merda, indignes dels càrrecs que ocupen. Que diguin clarament que a Espanya hi ha problemes "estructurals", que els citin, que en parlin... i que mentrestant la policia continuï fent la seva feina. Potser, només potser, llavors començarà d'una vegada la fi de l'ETA dels pebrots.

ximo ha dit...

Per a tu el pollastre, ara, per a mi, quan algú qualifica de fill de puta a un altre que no ha matat ningú, atorgant-li el mateix insult que als que si ho fan, i a mes se li omple la boca de democràcia i de respecte a totes les opinions.....i tot això adobat amb l'opinió que sobrevola constantment i velada de que es defensa la forma poc legal i democràtica que altres països han acabat amb el fenomen. Doncs que vol que et digui....com a mínim incoherència brutal.
Jo no he dit ni donat a entendre que ni tu ni ningú d'aquí justifiqui el terrorisme o el defensi, qui el vulgui condemnar expressament que ho fasi i el que no, no. el que jo vull donar dir es que tot el que es digue sobre ETA, el nacionalisme basc i els seus patriotes, sobre el conflicte, les sortides etc. es pot fer al llarg de ( afortunadament encara )molts de dies de l'any, no cal esperar justament quan s'esta parlant dels assassins d'ETA i dels assassinats. El que toca en aquests casos es el que toca. Per a mi, clar.
I no pateixis si em prenen el pel, prefereixo que me'l prenguen aquests que no els salvapatries.

De passada, i contradient-me una mica sobre del que toca parlar, en diré que estic a favor de l'autodeterminació d'Euskadi i de la posterior independència si així ho volen.

Ferran ha dit...

Ximo, estic força al·lucinat per alguns punts concrets del teu discurs. En el primer comentari deies que ja no estàs a favor de negociar més amb ETA, i en el segon comentari fas el típic posat hipòcrita dels que no volen sentir a parlar de mesures "no democràtiques" per acabar amb ells; el típic posat insuportable dels polítics que van utilitzar la qüestió dels GAL com a arma llancívola, no perque estiguessin en contra que s'acabés amb ETA com fos, sinó perquè els polítics espanyols són tan patètics que ni per acabar amb els terroristes són capaços d'unir-se!

Em sembla tan hipòcrita, aquest posat "jo vaig de demòcrata, i la democràcia això no ho accepta"! Però a quin món vius? Penses que si es preguntés als espanyols si els preocupa com s'acaba amb ETA, dirien majoritàriament que, sisplau, tanquin-los a la presó però no els facin mal? Hola??

L'expressió és teva: "el que toca és el que toca". I què toca, quan maten dues persones més? Dir que "acabarem amb ells", que "l'estat de dret serà més fort", que "no els tenim por"?? I de què collons serveix, això, a banda de tranquil·litzar conciències, pel que sembla, políticament correctes??

Torno a repetir-ho: ETA fa cin-qu-an-ta anys que respira!, i tooots els bascos, la immensa majoria dels quals són contraris a la violència, són un parell de milions!! Tota la força de l'estat de dret contra quatre fill de puta... i continuem igual després de 50 (cinquanta!) anys?? No fotem, home. Si no han acabat amb ells és perquè no els interessa. Quina excusa farien servir els polítics espanyols per tapar la seva incapacitat manifesta, si de tant en tant no es posés sobre la taula l'etern problema espanyol: el nacionalisme-terrorisme-trencament-d'Espanya?

Els polítics alemanys no es van preguntar (bé, els de l'esquerra extrema sí, però aquells vivien en un altre planeta) què va passar amb Meinhof i companyia; van morir, els van enterrar i, amb ells, van enterrar el problema. A Espanya, el que continuarem enterrant pels segles dels segles, mentre ningú no vulgui posar-hi solució, seran víctimes innocents de l'estupidesa terrorista.

ximo ha dit...

En l'altra resposta teva em deies que no tinc dret a jutjar les opinions que no es donen, doncs això.
Jo no m'he manifestat explícitament sobre la forma d'acabar amb ETA, ni tant sols he fet servir els ( també ) tòpics al respecte: " estat de dret" " policia " Justicia " etc. Precisament el que he recriminat es que el altres mètodes els invoque qui va de pur.
No puc, o no vull, creurem que si no s'acaba amb ETA es perquè no es vol. Inclús des d'un punt de vista purament egoista, tenint en compte que ja fa molts d'anys que van començar a matar polítics ( potser el primer Enrique Casas? ) i no tant sols policies i militars. Per altra banda, a un estat de dret, com tu dius, li cal amb el poder legal i amb tota la legitimitat i monopoli de la violència, tenir que mantindre artificialment tot això? A mes d'on surten els nous etarres, de les casernes de l'exercit? del CESID? Que son tots infiltrats, que després de detindre'ls els solten?.
Es evident que a Aznar se'l van voler carregar, que ho han intentat amb altres polítics de primera línia. Tanta capacitat de sacrifici els hi atorgues a aquests " fills de puta " que, per tal de mantindre viva la flama i la coartada de la unitat nacional, l'antinacionalisme " periferic" etc. son capaços d'assumir aquests riscos?. No home, no, no cal.
I parlant dels GAL, la intenció no era acabar amb ETA, llavors?.
De totes formes, no se, al cap i a la fi hi ha gent que ha dedicat llibres sencers a analitzar el tema i no se'n ha sortit, imagina't natros aquí.
Pel demés, mentre no hi hagi insults gratuïts i passats de voltes, tot son opinions.
Apa, que per ser que estem en ple Agost......

Ferran ha dit...

Ximo, honestament, t'anava a proposar de deixar-ho aquí. Com tu dius, poc contribuirem nosaltres a la causa de la pau des d'aquest púlpit, i a mi, francament, se m'acaben les ganes de parlar-ne. Sap greu que hi pugui haver punts de vista tan discordants com els nostres, quan al cap i a la fi coincidim en el més important: que ETA és una xacra, i que hauria de desaparèixer.

Doncs això, que qui sigui trobi la manera d'aconseguir-ho, i que ningú més hagi de témer per la seva vida, pel fet de tenir una opinió determinada.

Salut.