Petit tast/test electoral

El 27 de setembre hi ha eleccions a Alemanya. "Ens queda lluny", pensareu molts des de Catalunya; i no us falta raó, però Alemanya és Alemanya, el motor d'Europa, i qui hi governa té més o menys influència en tota la Unió. Actualment -resumeixo per a despistats- qui porta les regnes del país és l'anomenada Gran Coalició, que formen la CDU conservadora d'Angela Merkel i l'SPD socialdemòcrata de can_pixa. Els sondejos donen un claríssim avantatge als democristians, que fins i tot han arribat a augurar la desfeta de l'SPD, que podria cedir el segon lloc als liberals, l'FDP. Un govern Merkel-Westerwelle (FDP) és doncs altament possible, cosa que no fa feliços els laboristes, com és natural. Aquest diumenge hi ha hagut una "prèvia" de la jornada del 27, concretament a tres Länder on hi ha hagut eleccions regionals: Saarland, Thüringen i Sachsen, el Land de la meva estimada Dresden).

Els resultats han estat nefastos pels conservadors a Thüringen (cap.: Erfurt). Han perdut la majoria absoluta i l'SPD, tot i quedar en tercera posició per darrera dels conservadors i dels més "esquerrosos" Die Linke (lit. "L'Esquerra"), té la clau o bé per formar una "Gran Coalició" -a escala regional- amb la CDU, o bé per foragitar els conservadors del govern i unir-se amb Die Linke (sembla més natural aquesta opció, oi? perque tots dos són d'esquerres, vull dir; el que passa és que SPD i Die Linke no s'estimen gaire. Ja veurem...)
La radiografia és a Saarland (cap. Saarbrücken) força calcada a la de Thüringen: la CDU ha perdut més de 10 punts... i la majoria absoluta. Tampoc aquí una coalició dels conservadors amb els liberals serà possible (no sumen), de manera que l'opció SPD-Die Linke-Els Verds és una opció amb punts (naturalment, si és que SPD i L'Esquerra són capaços de posar-se d'acord). De fet, Els Verds tenen aquí la paella pel mànec, ja que poden decantar la balança per governar amb les esquerres... o amb la dreta + liberals.
Finalment, a Sachsen (cap. Dresden), els conservadors continuen al capdavant, i en general no hi ha grans canvis respecte a les últimes eleccions regionals. La CDU tornarà a governar, doncs; cal veure si ho farà amb l'SPD (improbable) o amb els liberals (altament probable).

Traducció de cara a les eleccions federals del 27 de setembre? La conservadora CDU sembla no estar tan forta com les enquestes preveuen, mentre que es consolida l'estimació dels conservadors pels liberals, amb qui formaran govern a Berlin, si l'aritmètica electoral els ho permet. En parlem d'aquí a quatre setmanes.

Regional elections in Germany
After the elections in three Länder, on Sunday 30, it seems that Angela Merkel's conservative party, CDU, is not in such a good position as it might seem until only a couple days ago, for the federal elections on Sept. 27. The party lost its absolute majority in two of the three Länder, and might now even be expelled from the government if a coalition of left-wing parties is arranged. As for the socialists (SPD), they definitely seem not to be very 'fit': The Left (Die Linke) is hot on its heels! We'll see what happens on the 27.

Regionalwahl in Deutschland
Nach der Regionalwahl am Sonntag 30., ist die CDU deutlich nach unten gefallen. In Thüringen und dem Saarland haben die Konservativen die absolute Mehrheit verloren, in Sachsen dagegen bleiben Sie immer noch in Amt. Mehr drüber im Tagesschau.de

12 comentaris:

DooMMasteR ha dit...

Caram, la cosa està interesant! :-)

Lula ha dit...

Mmmm
I la gent? Volen un canvi? Estan descontents? Estan desencantats?
Els resultats que tu plantejes són un reflex fidel del que vol la població??

Xq a mi només em queda clar que no hi ha res clar.

O jo soc tonteta, que també.

Petons

Edurne ha dit...

Fíjate lo que ha pasado en Japón!
Aunque, al final todos se terminan pareciendo; yo ya no me fío de los políticos, pero ni un pelo, vamos! Y es que sólo van a lo suyo, que está más que comprobado.
Angelita se ha llevado un buen chasco en estas previas, pero cuando hay que votar en las generales, no nos podemos fiar, cualquiera sabe qué pueda pasar! Y lo digo haciéndolo extensible a cualquier lugar.

En fin, petons, que ya se acaba lo bueno, que mañana empieza el trabajo de verdad! Ayyyys!

Assumpta ha dit...

Amb tanta sigla la cosa costa una mica d'entendre (ejem... al menys a mi, jejeje)

Però bé, aquest matí he sentit per la ràdio que deien que a Alemanya li demanen a la Merkel que s'impliqui més en la campanya. Clar... és per tot això que tu expliques.

Series un fantàstic corresponsal, entens un munt de política internacional :-))

Natxo Rovira ha dit...

He llegit que hi havia eleccions a Alemanya i he pensat "segur que en Ferran ja comença una crònica". Bingo.
Per cert, la teva crònica, més interessant i sobretot més entenedora que la del diari.
Per part meva, i sense entendre-hi gaire, simplement dir que me n'alegro que sembli que els conservadors no ho tindran tan fàcil...

Asimetrich ha dit...

Semblaria que torna a passar el mateix de sempre, que en època de crisis es busca un canvi de govern?. En aquest cas, però, sembla que es tracti més d'una tendència que d'un canvi veritable. Potser hi compta el fet de que Alemanya ja estigui en vies de recuperació?... Complicat tot plegat :-)

Ferran ha dit...

No sé si ho dius molt seriosament, DOOMMASTER, hehe... A mi m'ho sembla, d'interessant, però és que la política em fa ser un pelet freaky ;)

No siguis dura amb tu mateixa, LULA, que no cal! La gent, preguntes? No ho sé: la que jo conec és bàsicament d'esquerres; no tinc unes fonts (humanes) gaire imparcials!

Ai, EDURNE, tú pasa de los políticos, que bastante tienes con mentalizarte para mañana. ¡Ánimos! (y muxus varios, por supuesto)

No ets tu, ASSUMPTA: és complicat si no coneixes els mínims de política alemanya, no ens enganyem. A mi m'interessa molt, però ja li deia al DooMMasteR que sóc un pelet freaky, jo... :)

L'has encertada, NATXO; tenia un altre post en preparació, però les eleccions... ¡me pueden! -Efectivament, Merkel no deu haver dormit gaire bé, aquesta nit passada...

De fet, ASIMETRICH, jo em quedo amb la cosa de la "tendència"; ja veurem què passa finalment el 27 de setembre!

Sadurní Vergés ha dit...

Seguirem amb interès aquestes eleccions. Com molt bé dius, el que passi a Alemanya també ens afectarà.

Salut i gràcies,
S.

kweilan ha dit...

Gràcies, Ferran, per aquesta anàlisi tan bona. Seguiré les teues cròniques sobre aquestes el.leccions que prometen no ser previsibles.

Joan ha dit...

Sempre em sorpren aquest tipus de votació parcial.

Crec que la massa vota sovint condicionada per les enquestes, per les previsions. Allò del ai,ai que guanyaran aquells. Així que votar per zones em sembla que potencia aquestes especulacions.
No ho sé, no ho veig gaire clar.

I sí, més val que fixem els ulls en l'economia alemanya que són dels que tiren del carro.

Roberto J. ha dit...

Entiendo que el SPD se piense muy mucho una coalición con Die Linke. Son excompañeros de partido, ex miembros y nostálgicos del antiguo régimen de la DDR, ideales que nada tienen que ver con un partido socialdemócrata como el SPD. Como para no pensárselo. El SPD no está para estupideces, los resultados son catastróficos, porque aunque la CDU haya retrocedido, esos votos no han ido a parar a los socialdemócratas, sino a los liberales.

Muy interesante tu blog. Un saludo.

Ferran ha dit...

Sense dubte, SADURNÍ. I la cosa sembla anar més justa del que molts pensàvem.

KWEILAN, merci. A l'In varietate hi haurà cròniques pre- i postelectorals, de ben segur :)

Sigui com sigui, JOAN, aquests resultats "parcials" són un interessant termòmetre de cara a les federals. Personalment, la lectura que n'he tret és que el dia 27 la cosa pot estar més renyida que no pas pensava fins fa un parell de dies...

Hola, ROBERTO; gracias por tu comentario. Tienes razón: Die Linke es un partido de difícil digestión para el SPD, por diversos motivos, pero resulta muy interesante constatar como en partes del país, los de Lafontaine están pisando los talones a los socialdemócratas. Habrá que estar atento a lo que venga...