El referèndum d'Arenys al món

Tan important com la petita passa que s'ha fet aquest diumenge a Arenys de Munt, és que els mitjans d'arreu se'n facin ressò. No només a Catalunya i a Espanya se'n parla, del que ha succeït avui en aquesta localitat del Maresme; mitjans com la N-TV alemanya (un canal informatiu de l'estil del 3/24) i France24 n'informen. I més que ho faran, si la seixantena de poblacions catalanes que han anunciat la seva intenció de dur a terme actes similars, realment els acaben impulsant.

A referendum, around the globe
It took place today, in a small town in Catalonia called Arenys de Munt. Its inhabitants were asked, in a referendum, whether they would support a political process to achieve the independence of Catalonia, today a region in Spain. Due to the lack of democratic spirit in Spain, the referendum was not a legal one, but took place nonetheless. The result? An absolute majority of the voters said YES.
Not only the media in Catalonia, and also in Spain, are dealing with this issue; also international media like German N-TV or France24 inform their readers about the increasing pro-independence feelings in Catalonia.
Stay tuned for more...


29 comentaris:

Núria ha dit...

Quina gentada que es veu en aquestes fotos. A la tele no ho mostren igual. Fantàstic.

Anònim ha dit...

Il faudrait dire toute la vérité sur l'affaire. Certes, i France24 a inclus une toute petite dépêche sur l'affaire mais cependant il faudrait dire que la réponse des media n'a été "SPÉCTACULAIRE" ni en Espagne ni ailleurs. De plus, la participation n'a été que 41%.
À mon avis, le dit referendum n'a pas été une bonne idée et n'est pas la façon de construire l'Europe.

XeXu ha dit...

És perfecte que Europa se'n faci ressò, i que aquesta iniciativa tingui continuïtat. Així demostrarem que no era una rebequeria, i que la voluntat de molta gent és poder triar. Per cert, es sap ja alguna cosa d'Arenys?

quim ha dit...

Bé, una altre aconteixement que val la pena explicar als néts (si en tinc alguna vegada). Jo hi vaig ser, què carai. Jo crec que es podria dir que ha nascut un 'esperit d'Arenys de Munt', contraposat a l'esperit d'Ermua, tan tendenciosament utilitzat i que ara es relaciona amb la intol·lerància. La gent vota a favor de l'independentisme i no passa res, fins i tot davant de tios de la Falange. Aquest és l'esperit que ben segur animarà a altres poblacions a que s'estengui per tot arreu.

Ho diu un d'Arenys de Mar. Em trec el barret davant dels ciutadans d'Arenys de Munt.

Anònim ha dit...

TE LA RAO,EN PART, EL NOSTRE AMIC FRANÇES.UN MIGRAT 41%, AIXO REMARCARAN. INTERECONOMIA FARA XIRINOLA DE LA BONA. PERO ENDAVANT SAMPRE ENDAVANT.
JUGANT AMB BCN.

Albert ha dit...

Ferran, això és l'important, que se'n parli arreu, i que tothom pugui veure i sentir la veu catalana....

Asimetrich ha dit...

Fantàstic que en parlin. Si, com tu dius, diferents municipis es decideixen a fer el mateix, estarem parlant de quelcom que no podrà ser ignorat per ningú.

I ara, digue'm agosarat (o cabró directament), m'imagino els polítics de Madrid proposant una nova llei per prohibir les consultes populars, votada per PP i PSOE al congrés i aprovada en qüestió de 2 o 3 mesos...

Assumpta ha dit...

Bona notícia!! :-))
Que se'n parli, que se'n parli!!

Gràcies, Ferran, per tenir-nos ben informats!! :-))

helenna ha dit...

Una lliçó de democràcia (que tanta por fa als espanyols), i civisme.
Estic d'acord amb el Quim, això s'estendrà com una inmensa taca d'oli.
Ah i ho diu una de Girona, que també hi va ser-hi!

ddriver ha dit...

Jo tinc un amic a Glasgow, que a part d'estar avisat per mi, ha escoltat a les noticies d'alla el tema d'Arenys de Munt. I el que comentaven que mes els sorprenia als periodistes d'alla es com el govern espanyol tolera una mai de feixistes

Clidice ha dit...

Potser gràcies a iniciatives com aquesta aprendrem a fer funcionar la democràcia.

kika ha dit...

haurem d'estar pendents de totes les consultes populars i tambe de reaccions com les que apunta l'asimetrich... ai, ai, ai...

Anònim ha dit...

Estic esperant que en facin una a Hospitalet! Sospito que el resultat serà un xic diferent, no sé perqué!

Ferran ha dit...

NÚRIA, segons Catalunya Ràdio hi havia 1.000 persones! No les vaig comptar, d'acord, però jo multiplicaria per tres, ben bé.

Cher ANÒNIM, c'est claire que la presse international n'a pas répondu d'un façon "spéctaculaire", si bien c'est aussi vrai que le referendum à Arenys ne peut pas avoir des consequences politiques. De toute façon, as-tu cherché aujour-d'hui, sûr l'internet, des moyen internationaux? Il n'y a plein qui en parle. Quelque chose se mouve...

Justa, XEXU; el normal és que un estat democràtic donés suport a consultes com aquesta; quina por hi ha a permetre que la gent parli?

És com dius, QUIM: l'important, més enllà del resultat, és el que remou, el que provoca a Catalunya, i també fora.

Hola, JUGANT. Intereconomía i companyia faran el seu paper, com qualsevol, de fet. Que bramin el que vulguin: l'important és que la partida continuï.

Exactament, ALBERT.

ASIMETRICH, no sembla política-ficció. El vessant democràtic de PP i PSOE brilla per la seva absència.

Faig el que puc, ASSUMPTA :) M'agrada que t'agradi!

La taca d'oli que dius, HELENNA, és el que fa pànic als espanyols. Catalunya els està lliscant dits avall, i no només no saben com aturar-ho: hi estan posant més oli!

Sí senyor, DDRIVER: hi ha Eurodiputats treballant en aquests moments per denunciar l'ok de les institucions espanyoles a la manifa falangista. (Cada cop que ho dic -mani falangista, crec que estic tenint un malson; sembla que no pugui ser).

Em sembla que els espanyols faran tard, CLIDICE. Vull dir que quan n'aprenguin, nosaltres ja haurem marxat ;-)

Realment, KIKA, sempre hem d'estar pendents! És això el que més m'esgota de ser català a Espanya!

GLAMBOY69 Sí, esclar, això ho sabem tots. M'estranya que se t'escapi el fet important: no ho és el resultat d'ahir, sinó que hagi tingut lloc. No escoltes mitjans de Madrid? (1) És un exercici interessant per conèixer tots els punts de vista.
(1) Vull dir a banda de Gabilondo i/o, en general, portaveus del PSOE.

Anònim ha dit...

Si hay 41 tigres y 35 gallinas y 14 erizos (que ni comen gallinas ni se dejan comer por los tigres)y les preguntas en un referendum democrático no vinculante: ¿Qué hay de cena? Gallina o nada.
Seguramente el resultado sea un abrumador resultado del 100% en favor de cenar gallina con un 41% de participación. Las gallinas, aunque al final se las acabarán comiendo, sí que votarían si pudieran tener una representación parlamentaria para convencer a los tigres de otras opciones. Quiero decir con esto, que si bien no tengo una idea clara sobre la independencia de Catalunya. El ejercico más democrático y representativo es el segundo y no el primero. Yo sé que esto os parece un paso importante pero en mi opinión no tiene valor ni siquiera como encuesta porque el universo no es una muestra no sesgada de la población. Es como si preguntas lo mismo en una Asmblea de ERC. ¿qué opináis? A mi no me parece un gran paso.

Ferran ha dit...

Hola ANÓNIMO, entiendo bien lo que quieres decir y, sorpréndete, incluso podría firmarlo yo mismo. El tema es que lo importante de la consulta de Arenys de Munt no es el resultado (un "sí" era esperable), sinó el hecho: la consulta se ha llevado a cabo y, aún más allá de eso, la reacción de las instituciones españolas lleva a muchos catalanes, que normalmente no se planteaban la cuestión de la independencia (ni sí ni no; simplemente, no se la planteaban) a considerar qué está pasando para que una pregunta sea prohibida, y una manifestación falangista, autorizada.

Naturalmente, no sólo lo sucedido en estos últimos días, entorno al referéndum, remueve cosas: són años y años de escuchar muchas tonterías, dichas desde la lejanía y el desconocimiento, las que van colmando el vaso. La prohibición de la consulta y la autorización de la manifestación falangista han sido, para muchos, la gota definitiva.

Jose ha dit...

Me han fallado las matemáticas, 24 erizos, jeje. La manifestación falangista debió ser prohibida de eso no tengo dudas. Con respecto a lo de la consulta yo creo que se adoptó la postura correcta. No fue prohibida, simplemente se evitó que tomara la forma de un referéndum legal. Es decir, no se ha prohibido la pregunta, ni la organización de una consulta, simplemente se ha impedido que se haga en un ayuntamiento teniendo en cuenta que un ayuntamiento no tiene las competencias para hacerla. El referéndum hay que ganárselo como lo intentó Ibarretxe aunque a él no le saliera e incluso lo pagara políticamente. ¿Sabes lo que pienso? Que los políticos de aquí le tienen más miedo al referéndum que los de Madrid, se divierten con cosas como las de Arenys que no les comprometen pero no se la juegan como lo hizo Ibarretxe.

Ferran ha dit...

Aún con un número incorrecto de erizos, el ejemplo te quedó claro :)
Respecto al referèndum... no veo porqué los políticos catalanes deberían temerle más que los de Madrid; a mí me parece que es al contrario. Hoy me he pasado parte de la mañana escuchando tertúlias en radios que emiten desde Madrid, justamente para conocer reacciones desde allí, y lo que me ha quedado más claro de todo es que temen el efecto cascada que se anuncia. Según decían (y no están faltos de razón, en mi opinión), la celebración de consultas como la de Arenys, aunque no sean vinculantes, van calando poco a poco como parte de la normalidad... y eso les da miedo. Francamente, lo entiendo: si yo me sintiera español, también lo tendría.

DooMMasteR ha dit...

Saps què, Ferran? Em sento pletoric! La caverna no para de bramar, Europa comdemna la manifestació falangista i d'aquests només venen 4 gats. La consulta es celebra en un clima festiu i d'absoluta normalitat i els mitjans estrangers en parlan obertament. El resultat és lo de menys. Arenys ha estat la primera i ara es parla de fer més consultes el dia de la constitució.
Company, per fi comencem a despertar!

Jor_di ha dit...

normalitat? Acabo de veure com un grup de persones impedien que una periodista de telemadrid fes la seva crònica. Ella diu que va rebre amenaces i veient les imatges m'ho creo. Això ens lleva la raó i hem d'analitzar-lo. Salut

Miquel Saumell ha dit...

A l’anònim que pretén que ”la réponse des media n'a été "SPÉCTACULAIRE" ni en Espagne...”, dir-li que no discutiré si a Espanya no se n’ha parlat massa, com ell ens diu, doncs ignoro quina mesura ha utilitzat per fer aquesta agosarada afirmació. Però que durant les darreres 72 hores a Espanya no s’ha parlat de res més, ni als diaris, ni a les ràdios, ni a les teles, ni a internet, incloent-hi informació de tota mena, articles d’opinió d’uns i altres, editorials de diaris considerats de referència a l’estat com El País i La Vanguardia, debats a tot arreu, etc., això no ho pot negar ni un francès ni un espanyol que es faci passar per un francès.

Els del PiT ha dit...

Ben a prop de casa teva, eh?
;-)

Ferran ha dit...

Jo també ho penso, DOOMMASTER. A més, no crec que els polític espanyols siguin prou hàbils ni intel·ligents com per saber solucionar la papereta que se'ls ve al damunt.

Hola JOR_DI, no tinc perquè no creure'm el que dius, però això no desvirtua que la grandíssima part de la jornada va transcórrer amb absoluta normalitat. Tanta normalitat que fins i tot un grup de falangistes es van manifestar en un poble de Catalunya pres pels independentistes (jo entre ells)... i no hi va passar res de res.

Analitzem tot el que calgui, estic d'acord amb tu, però no només les declaracions d'una periodista de Telemadrid; analitzem-ho TOT, i comencem des del començament.

Se'ns gira feina, company.
Salut.

PS: Per cert, és important per contextualitzar les coses: on has vist la notícia que expliques en el teu comentari? A quin mitjà?

Hola MIQUEL, merci pel comentari. Tens tota la raó, no cal afegir res al que tu dius; només constatar que, qui vulgui, ha pogut saber que un munt de mitjans internacionals n'han parlat, del referèndum. suposo que als "anti" els fa ràbia reconèixer-ho; ja s'ho faran.
Salut.

Ben a prop, SERGI; estaria molt bé que la pròxima consulta passés per aquesta banda del Maresme, on se m'ha acudit venir a viure :)

Anònim ha dit...

Maintenant un Français ne peut pas avoir d'opinion sur la Catalogne sans être un espagnol déguisé en Français. Bravo Miquel. Je suis un Français qui habite en Espagne ou en Catalogne (cela dépend des opinions) N'hésitez pas me demander plus de renseignements si jamais tu en as besoin.
J’ai acheté Le Monde lundi et je n'ai pas trouvé de références sur le référendum, mais bon, cela ne veut pas dire grand chose : )
En Espagne la répercussion a été plus grande mais cependant on a parlé plus de l'autorité des professeurs dans les écoles que de la consultation populaire. J’ai le droit d’avoir ma propre opinion et "això no ho pot negar ni un francès ni un espanyol que es faci passar per un francès" Et j'ajouterai: ni un catalan que pensa que tots els francesos que opinen sobre Catalunya són espanyols disfressats. Quins paranoico!!

Ferran ha dit...

Tu peux, ANÒNIM FRANÇAIS QUI HABITE EN CATALOGNE :-), tu peux bien sûr, et tu est bienvenue de doner t'opinion! Enfin, sûr la presse international... je croix qu'il ne faut plûs que chercher sûr l'internet.

En rélation avec la constrution de l'Europe, dont tu en parlais avant, je pense qu'elle va definitivement se construir sûr la base des peuples qui l'habitent, pas sûr la base des grands états actuels; il n'y a pas de place pour des grands états et, au même temps, pour une grand Europe, à mon avis...

Miquel Saumell ha dit...

Good morning Anònim,
Si amb el meu comentari d’ahir que deia "ni un espanyol que es faci passar per un francès" t’has sentit al·ludit, el retiro ara mateix i... I beg you pardon.
I ho deixo aquí, no acostumo a polemitzar amb gent que no dóna la cara, ahir vaig caure de quatre grapes en la teva provocació però procuraré que no torni a passar.
Have a nice day!

Anònim ha dit...

Quelle provocation? Maintenant les opinions sont des provocations? Bon Miquel,si celui-ci est ton vrai prénom : ), j'ai déjà constaté ton esprit democratique. Moi, je n'ai rentreraí plus en confrontation avec qulqu'un qui prend les idées comme des provocations (même s'il le fait à visage découvert :).
PD Excuse-moi toi aussi s'il ya qqch que tu as pu mal comprendre mais je ne voulais pas te déranger.

Toledo ha dit...

Bueno, bueno, bueno.... Ya veo lo democratico que eres/sois... La pasada semana puse un comentario y, oh... surprise... NO ESTÁ...

Que democratico eres/sois...

Un saludo.

Ferran ha dit...

TOLEDO estás meando fuera de tiesto: lo publicaste en el post anterior a éste (titulado "Catalunya al món", y òbviamente continúa allí. Lo he epxlicado más de una vez: los comentarios los publico siempre; la autorización está activada sólo para evitar spam.

En mi respuesta a tu comentario (en el otro post), te decía que encantado tomaría un café contigo, cuando quieras, para hablar del tema que nos ocupa (Catalunya-España), o de lo que te apetezca. No seas tan malpensado, libera tu mente (como dice aquella publicidad) y acepta el reto, si te apetece.

Ah, y no tepreocupes, no hace falta que te disculpes; todos metemos la pata de vez en cuando.

Un saludo.