Help, democracy in danger!

You are an individual living in a European country, like Germany, the UK, Sweden, the Netherlands... I am an individual living in a European stateless nation, named Catalonia (Catalunya), today part of a state named Spain, a member of the European Union, allegedly a modern settled democracy. This state I live in is a likely destination for your holidays: sun, beaches, history, nice weather, open-minded people... this is very probably the image you have of this country. But there is something about it you probably do not know: Franco's ghost is still around, 35 years after his death.
.
I assume you know who was Franco, but just in case... he was a military man who caused a civil war back in 1936, which went on for three years, after which a dictatorship headed by Franco himself obliged those who had supported the democraticly elected government leave the country. Thousands were killed during and after the armed conflict.
.
In the days when the uprising was being organized, during the first semester of 1936, a far-right political party, named Falange Española de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (FE de las JONS), was in close contact with... general Franco, who would end up orchestrating the coup d'état. This happened over 73 years ago.
.
Today, a Spanish judge granted permission to the heirs of this far-right political party, FE de las JONS, to demonstrate on Sunday in a Catalan town, Arenys de Munt. They will be there to counteract a previously scheduled political event: a referendum. What kind of a referendum? The democraticly elected town council of Arenys de Munt decided, on June 4, to support a private initiative to ask the people of this town the following question:
.
"Do you agree on Catalonia to become an independent, democratic and social state, in the frame of the European Union?"
.
The questioning was to be a non-binding one, but still a way to know how do people in Arenys de Munt, and by extension in many other parts of Catalonia, feel about this issue.
.
Today, on the same day a judge granted permission to the heirs of that far-right political party, FE de las JONS, to demonstrate on Sunday in a Catalan town, another judge prohibited the democraticly elected town hall of Arenys de Munt support the referendum. In other words, the Spanish justice has banned a decision taken by a democratic institution and, at the same time, blessed a demonstration called by anti-democrats.
.
Democracy is in danger in Spain. The sun, the beaches, paella and sangria should not prevent you from knowing what is going on in this country.
.
.

24 comentaris:

XeXu ha dit...

Tant de bo aquest escrit teu arribés a totes les llars europees, que tothom del nostre continent, especialment els que venen aquí de vacances tan feliçment, sàpiga que s'amaga rere l'acollidora Espanya (mentida, perquè l'acollidora és Catalunya...). Potser només ens interessa a nosaltres, i a la resta del món li és igual. Però aquesta informació hauria d'estar a l'abast de tothom. Felicitats per aquest escrit.

Per altra banda, com ja he comentat en algun altre blog, ja que es planteja fer un referèndum, és a dir, la possibilitat de triar lliurament i de manera no vinculant el futur desitjat, en aquest cas, per un poble com el català, crec que no estem fent les coses bé. Si tan democràtics som, per què fem campanya pel Sí? Això és una injustícia i als meus ulls igual de greu que prohibir la votació. On és la llibertat aquí? Que convoquin els d'Arenys o a tots a les urnes, però no condicionis la votació, es tracta de que el poble decideixi. I pensa que només ens fem sentir els que estem a favor del Sí, però molta gent calla i no ho vol. Per què els has de pressionar. Si volem que això tingui algun sentit la participació ha de ser alta, i el poble ha de parlar, i si així ho desitja, ha de guanyar el No. O és que ens pensem que tots els catalans som independentistes? Si només anem a votar els del Sí, perquè sembla que això sigui una recollida de firmes pel Sí, quina gràcia té? M'explico, oi? Crec que és injust, no ens les hem de donar de tan democràtics si fem aquestes coses, siguin quins siguin els nostres gustos.

Assumpta ha dit...

It is outrageous to allow the Falange demonstration and banned the referendum.

Catalonia is not Spain!

Visca Catalunya!!!

DooMMasteR ha dit...

Entre falangistes, recursos a l'estatut, el tribunal constitucional i el judici a Garzón sembla que estem tornant a la època franquista... Quin fàstic! Espanya cada dia em regira més la panxa!

Clidice ha dit...

No he entés un borrall, més que res perquè quan he vist tantes paraules juntes en estranger de fora ja n'hi he llegit. Però com que m'imagino que dius doncs això: senyors de l'estranger de fora (els francesos no, que encara ens tornaran a fotre), no facin com van fer els anglesos al segle XVIII, comencin a pensar que aquí també hi ha pobles que haurien de tenir drets. El de l'autodeterminació, per exemple.

Xavi ha dit...

La resposta és clara (crec):

No vivim en una democràcia. Vivin en un sistema amb una constitució, la redacció de la qual fou revisada fins a la darrera coma per una junta militar i amb un rei, proposat i col·locat pel caudillo.
No ho sóc nacionalista català, ni de cap mena però, el que estan fent, sistemàticament, és negar el dret a l'autodeterminació d'un poble. Una cosa totalment lícita. D'altra banda, les persones no tenim cap dret de decissió fora de les diferents convocatòries d'eleccions. Es menysté l'opinió de la gent. El dret a l'autodeterminació n'és un. El pas del túnel de l'AVE pel carrer Mallorca en seria un altre. I així en podríem dir una infinitat: el no escoltar a la gent és un fet natural en aquesta interpretació de la democràcia.

L'exaltació d'ultradreta, que ha matat i mata persones cada dia, és legal. Els abertzales estan prohibits i aquests en canvi, no ho estan. Més del mateix. És el taranná d'aquesta democràcia.

Roger ha dit...

Help, but what can do european people? I'm a bit demoralized, I know.

Only us can do anything.

Dani R. ha dit...

Exel·lent exercici d'objectivitat periodística.

Com molt bé diu Partal avui a vilaweb.cat, mentre Espanya consideri la seva constitució com un codi civil i no com una carta de drets no serà una autèntica democràcia.

Asimetrich ha dit...

As a Catalan citizen I support each and every word of this article, which shows an objective view of the awful, shameful events that we are living through, with astonishment, in our country.

Impressionant i genial síntesi de tot plegat. Com diuen per aquí dalt, aquest missatge hauria de poder arribar a tota Europa.

Qui ens ho hagués dit que una petita consulta popular destaparia tantes vergonyes?

kika ha dit...

jo crec que per si s'ha de fer una crida al mon mundial, s'hauria de parlar de problemes mes generals i contundents i no d'un exemple concret d'ara mateix.
vull dir, que així com parles en general de les platges i del bon temps, també pots parlar en general de que la majoria de jutges son falangistas.
a mes indicar que tenen els sants pebrots de fer una llei de partits per aplicar-la nomes als altres...
en fi, que lo d'ara, que es molt greu, es nomes un exemple mes del que hi ha de veritat alla fora.

Oscar ha dit...

Amen.

Ferran ha dit...

Merci pel teu comentari, XEXU... amb la segona part del qual discrepo. S'està convocant el referèndum des de posicions proindependència, i per tant cadascú que faci el seu paper. No tindria cap sentit que la mateixa associació proindependència que convoca la consulta (que no és una institució pública), fes campanya pel "no"! En qualsevol cas, una associació proespanya que vulgués convocar un referèndum i donés suport al "no", estaria en tot el dret a fer-ho.

ASSUMPTA, és totalment outrageous. Em sembla una vergonya per a la democràcia espanyola.

El teu comentari, DOOMMASTER, em fa pensar que, de fet, segurament mai no hem deixat del tot enrere l'època franquista. És gros, eh?

CLIDICE, la teva és una traducció lliure de l'escrit, que bé podria ser la real. Subscric les teves paraules, evidentment...

... i les teves també, XAVI. El tema de la "llei de partits", que es va fer només per perseguir els d'una banda, però no els de l'altra, és per cabrejar-se, i molt.

I am, too, ROGER, sometimes... però hem de lluitar. Si ells insisteixen, una i altra vegada a fer-nos petits, nosaltres hem de ser més forts i més tossuts. (Ens) acabaran perdent.

DANI, merci. Si 35 anys després Espanya està com està, penso que mai no serà una autèntica democràcia. Algú creu que els polítics espanyols estan per canviar velles dinàmiques, les mateixes dinàmiques que els mouen des de temps immemorials? Buf!

Justament pel que dius al final del teu comentari, ASIMETRICH, és pel que no podem considerar aquesta consulta poca cosa, com fan alguns; no és vinculant, d'acord; i a sobre ha estat "minoritzada" per una jutgesa, d'acord; però fixem-nos tot el que està removent! Hem de seguir per aquesta línia...

Tens raó, KIKA: els problemes "generals" són els importants; crec, però, que els problemes "generals" són abstraccions; les persones entenem els casos concrets (com aquest), i la suma de molts casos concrets fa una qüestió "general". Denunciem-los tots!

OSCAR, tu ho has dit :-)

kweilan ha dit...

Tot plegat és penós. Només entenc aquest aldarull per la incomprensió de qui som i què volem des de fora i de les nul.les ganes d'entendre'ns.

Anònim ha dit...

Per favor!! Que estem parlant d'un simulacre de referèndum no vinculant, la urna del qual està a acsa d'un aprticular i que es celebrarà en un poblet!

NO N'ESTEM FENT UN GRÀ MASSA???

Mireia ha dit...

Tot plegat indigna moltíssim. Un govern que s'omple la boca amb la paraula democràcia però posa pals a les rodes a una simple consulta. Un poder judicial que et fa sentir insegur a casa teva i un cansament crònic per haver de lluitar per qualsevol petit dret que la a qualsevol altre democràcia estaria garantit.
I Europa no vol problemes. Igual que mai s'ha prenunciat en contra de l'estat espanyol amb la utilització del català al Parlament Europeu.

Res, que tot plegat fa força ràbia. Sobretot pel fet que encara que volguéssim fer un referèndum del tot neutre i que tots els colors hi poguéssin dir la seva ,tal com diu en XeXu es fessin les coses bé, no ens deixaríem perquè ningú ens garanteix un dret bàsic dels pobles com és la autodeterminació.

XeXu ha dit...

No dic que ningú hagi de fer campanya pel No, naturalment. El que dic és que, organitzi qui organitzi, el poble ha de ser lliure de decidir. Els estem empenyent a votar Sí, perquè els que ho organitzen ho volen. Fer un referèndum ja és, en si, molt important. Ei poble, hi ha gent que vol la independència i gent que no. Anem a veure com està la balança, veniu tots a votar i veurem què tal. I si llavors surt Sí, comencem a cremar convents si convé.

Però organitzant una votació per donar suport a la independència ja està esbiaixat de base. Se senten veus a favor de la Catalunya lliure, però saps, tinc la imatge al cap d'un rastafari pollós fumador de porros compulsiu que segur que votarà què Sí. Què sé jo si un pare de família amb tres fills, una bona feina i segona residència a l'Empordà voldrà votar Sí? Si vota que Sí perfecte, però i si vol votar que No? És menys respectable? És menys català? Aquí és on no confraternitzo amb ningú que organitzi un referèndum amb un clar posicionament d'inici. No ho veig democràtic, què vols que et digui.

Però jo no n'entenc de democràcia, i encara menys de política (poc tenen a veure). Considero que un referèndum popular hauria de ser apolític, però segurament m'equivoqui, i tu saps molt millor del que parles. No sé si m'explico bé, tot i la parrafada d'ara sumada a la d'ahir, però dintre del meu cap les coses funcionen d'una manera, el que per mi és la justícia, i aquesta em diu que el poble ha de decidir lliurament i sense pressions de cap tipus (impossible!) si vol ser independent o no. I si totes les veus que callen i no es fan sentir voten que No, i el resultat final és que No, doncs els que votaríem Sí hem de tancar la boca, girar cua, i tan amics.

Ferran ha dit...

Crec que el problema de base el menciones tu molt bé, KWEILAN: incomprenció, o per dir-ho més exactament, incapacitat de comprendre (o "nul·la voluntat", potser hauria de dir). No veig com poden millorar les relacions entre Catalunya i Espanya, realment; jo estic pel divorci, i que cadascú es busqui la vida per la seva banda.

GLAMBOY69, tot és opinable, naturalment, però jo crec que no, que no n'estem fent un gra massa. Precisament se'n parla (i no només a Catalunya, precisament); deu ser que alguna cosa de fons provoca, no creus?
D'altra banda, hi ha una cosa que trobo trista: em sembla acceptable que algú (com tu, per exemple), pugui no sentir-se interessat per aquest tema, senzillament perquè no li interessi la qüestió de la indeoendència; però sap greu que algú que se les dóna de progressista s'exclami més per la cosa de la consulta que pel fet que un jutge autoritzi una manifestació de la Falange Española, mani convocada clarament per fer merder, per un partit polític que hauria de ser tan il·legal com Batasuna... com a mínim. T'has llegit el seu ideari polític? Suposo que Gabilondo no us alliçona sobre això; ja se sap: España antes roja que rota, oi?
Em sembla lamentable.
(De bon rollo)

MIREIA a mi també em sembla indignant, tot plegat; especialment la part que toca a la mani de la Falange Española y de las JONS. Collons, que és el partit de Primo de Rivera!, els que van donar suport a Franco i l'alzamiento!!! És que és molt fort, molt.

XEXU, noi, em sap greu de debò però és que no estic d'acord amb tu. Dius "els estan empenyent a votar sí"... i això és fals! Repeteixo: la consulta la convoca una entitat privada, que no amaga que està a favor del sí, però a partir d'aquí cadascú farà el que vulgui!: votar sí, votar no o passar de votar. Qui estigui pel no s'escoltarà, per exemple, els arguments (he dit "arguments"?) de Ciutadans, del PP i, fins i tot, de la Falange Española y de las JONS, que estan autoritzats inclús a manifestar-se el mateix dia. No entenc perquè hi veus una intenció "d'empènyer" ningú a fer res. Sí, els promotors estan a favor, però això mateix ha passat abans als Québec, on els proindependència respecte al Canadà van impulsar el referèndum per la secessió... i va guanyar el no.
HO sento, eh?, però és que no acabo de pillar el teu punt.

Babunski ha dit...

Molt bo! I visca les contradiccions d'una cosa que es diu Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (sí, síi, de Catalunya). Es pot resumir en Falange sí, democràcia no.

Rita ha dit...

Plas, plas, plas.

Ferran, subscric totalment el contingut de l'apunt. Com diu el XeXu, tan de bo tingués difusió arreu.

Lamentablemt, tota aquesta història d'Arenys és molt penosa i les reaccions dels nostres polítics també.

Només hi ha una cosa que em sembla de conya i és que amb aquesta ànsia d'ofegar-nos, els que ho han embolicat tot no han fet més que despertar més consciències i sacsejar-les. Consciències de persones que potser no haguessin votat i que ara sí que ho faran i me n'alegro, la veritat.

Ferran ha dit...

És una excel·lent forma de resumir-ho, BABUNSKI. Els fets són lamentables.

RITA és la sensació que jo (i em sembla que no sóc l'únic) també tinc: estan fent més per l'independentisme determinats polítics i institucions espanyols, que els propis partits independentistes catalans.
Per cert, a l'Indymedia irlandès han linkat el l'article :)

Rita ha dit...

Me n'alegro doncs, que t'hagin linkat!

Fas molt bona feina, Ferran, de debò, i te'n dono les gràcies perquè ens calen molt persones com tu que, a més de sentir-ho, ho saps tranmetre tan bé i tan didàcticament.
Un petó, guapu!

XeXu ha dit...

Ja està bé que no estiguem d'acord, em sembla que no ens convencerem mútuament. Fins i tot anava a fer un post sobre el tema, però m'ho estic repensant. En saps més que jo d'aquestes coses.

Ara bé, que diguis que els que votin que No estaran donant suport al PP, a la falange i a aquesta gentussa ho trobo una mica... això és 'estàs amb mi o estàs contra mi', i això sí que és el principi d'aquesta púrria ultradretana. Catalunya l'han construït els immigrants, o quants catalans purs de dues generacions coneixes? I molts fills d'immigrants no tenen aquest sentiment independentista, i igualment es caguen amb el PP i la mare que els va parir. Aquests en quin sac els posem, amb els que estan amb mi, o els que estan contra mi?

I bé, que és igual, que no vull discutir més, i que les coses suposo que es fan així, que si no és una entitat privada la que ho munta no s'arribaria a fer mai, però les coses no haurien de ser així, ho seran sempre, però no haurien. I ja està.

Els del PiT ha dit...

Ens sumem a l'aplaudiment generalitzat pel post (perdó) ARTICLE que, a més, han linkat a Irlanda. Petit pas per l'home, gran pas pel país, o no...
Bravo Ferran!

marta ha dit...

arribo tard a comentar però estic toralment d'acord amb el que has explicat. Per cert, d'una manera claríssima i això té mèrit. Salut i visca Catalunya

Ferran ha dit...

Merci, RITA. Un petonet per tu, també :)

XEXU :-) no ens convencerem, com bé dius, perque ni jo t'acabo d'entendre, ni tu a mi, hehe... però ei, no passa res. De debò, no és que jo "en sàpiga més"; hi estic posat de fa temps, cert, però caaada dia aprenc coses noves, i gairebé caaada dia em sorprenen persones, idees, fets... De vegades, algú aconsegueix trencar-me els esquemes i fer-me qüestionar a mi mateix; de vegades, no.
Com dic, no passa res; en aquest tema no ens entenem mútuament, però bé, segur que també hi ha qüestions en què sí coincidim, a saber:
1. visca Catalunya (sense parlar de consultes de cap tipus)
2. la Falange Española y de las JONS és extrema dreta
Oi que sí, que en això coindidim? Per mi, això ja és una "victòria" de tots dos :-)
Una abraçada.

Gràcies, SERGI, m'agrada que t'hagi agradat :-)

Gràcies pel teu comentari, MARTA :-) Visca Catalunya!