Questions nationales - le film

Tot just avui, dilluns 7, acaba el Festival des Films du Monde, que s'ha celebrat a Montréal per 31ena vegada. Hi han arribat un munt de metratges, 234 concretament, d'entre els quals en vull destacar un: "Questions nationales". En plena setmana de la Diada, que acabarà a més amb la consulta que s'ha de fer als arenyencs de munt, diumenge vinent, el moment per donar a conèixer aquest film sembla d'allò més addient.

El documental, que dura hora i mitja, reflecteix la qüestió de les identitats nacionals emmirallant-se en tres pobles: el Québec, d'on provenen els dos directors del film, Escòcia i Catalunya. Estaria en la línia de productes com "La pelota basca: la piel contra la piedra" (Julio Medem, 2003), o "Capitalism: a love story" (Michael Moore, 2009), en el sentit que mostra una realitat i en dóna claus diverses, perquè cadascú en tregui una conclusió. Segons els seus realitzadors, un dels quals és obertament secessionista mentre que l'altre afirma no tenir-ho clar, el film és més pedagògic que militant; caldrà veure'l sencer per fer-se'n una idea exacta, però de moment només en podem accedir a un petit fragment, clicant aquí (en francès). Si, a més, voleu veure un informe emès recentment pel Téléjournal de la televisió francòfona del Canadà, on es parla del film i es fa referència als catalans (amb l'aparició estelar de l'Antoni Bassas radiofònic "francejant") i als escocessos, cliqueu aquí.

Questions nationales - le film
The Festival des Films du Monde is just about to finish in Montréal. One of the documentaries that took part in the contest is "Questions nationales" ("National issues"), a report directed by two quebecois, which deals with the political situation in Quebec, Scotland and Catalonia. You might be already aware there are in these three nations important political movements which work for the independence of these territories with respect the state each of them currently belongs to: Canada, the UK and Spain, respectively. The documentary, which I have not yet had the chance to watch, might be interesting; a short piece of it can be seen here (in French).

Questions nationales - le film
Das Festival des Films du Monde, in Montréal Heute zur Ende zu kommen, hat ein Film gezeigt, der "Questions nationales" heisst ("Nationale Fragen"). Er beschäftigt sich mit der politischen Bewegungen in Québec, Schottland und Katalonien, die die Unabhängigkeit dieser Länder bezüglich ihrer derzeitigen Staaten, suchen. Die Doku habe ich natürlich noch nicht gesehen können, ein Stück davon kann man aber hier angucken (auf Französisch).

14 comentaris:

Roger ha dit...

M'aposto 20 euros que l'existència d'aquest documental no serà coberta pels professionals periodistes de TV3.

Algú m'accepta l'aposta?

Clidice ha dit...

No, perquè perdríem :(

Assumpta ha dit...

Ostres, Ferran, què interessant!!

He començat a clicar i a veure trossets de coses però ara faig tard, així que ho deixo perquè ho vull veure amb calma i deteniment!!

Fins al vespre :-))

kweilan ha dit...

Només he vist aquest trosset però m'he quedat amb les ganes de veure'l tot. I perquè no el podem veure per tv3 quan de vegades ens posen uns documentals de temes poc interessants que ni ens importen ni ens interessen?

Asimetrich ha dit...

Doncs caldrà veure'l. Espero que sigui possible al nostre país. Sinó, sempre ens quedarà internet ...

Assumpta ha dit...

Fantàstic article, Ferran!!!

Ara he pogut veure i sentir bé els dos vídeos que ens poses i bé... jo no demano que aquest documental es passi per TV3, jo el vull veure per TVE!!! Que s'adonin d'una vegada, ostres!!!!

Edu ha dit...

Gràcies per la informació! Estarem atents per veure'l sencer.

La d'en Michael Moore també promet.

Salut!

Ferran ha dit...

Amics, gràcies pels vostres comentaris.

ROGER, i tots els qui heu fet referència al tema de la possible no-emissió per TV3, que sapigueu que avui els envio un mail, donant-los a conèixer el documental i suggerint-los que l'emetin, quan això sigui possible. Em sembla molt interessant saber com, des d'altres punts de vista, es planteja la "qüestió catalana". Us en mantindré informats.

ASSUMPTA, amb TVE em sembla que no m'atreveixo :-)

reflexions en català ha dit...

Fantàstic, Ferran.

Anònim ha dit...

Em quedo amb Michael Moore de carrer!
Tinc un cert empantx de folclorisme català passat per Arenys i una sentencia del TC de postre, el tipic plat que mai arriba!

Deric ha dit...

el podrem veure per aquí?

Mireia ha dit...

Ferran, a veure què et contesten els de TV3. Molt interessants els videos

Assumpta ha dit...

Bé... si el passessin per TV3 segur que algun Fiscal d'alguna cosa també es queixaria i hi hauria rebombori jeje

Tu informa, informa :-))

Ferran ha dit...

Sabia que t'agradaria, MARC ;)

Sabia que et quedaries amb Moore, GLAMBOY69; que ja ens coneixem una mica ;)
Més que "un cert empatx", és que dircetament la cosa catalanista em sembla que a tu no et va massa. Bé, a menys que fos Gabilondo que passés a dirigir-la, jiji... :-))

DERIC, mmmm... per aquí, vols dir per TV3? Quan en tingui resposta, us la faré saber. Tan de bò l'emetessin!

Ho són, MIREIA. Us n'informaré sense falta.

Buf, ASSUMPTA, no em parlis de fiscals, que m'escalfo. No tinc paraules per definir la ràbia que sento avui!