Think tanks

Com es pot suposar pel seu nom, els think tanks són institucions on es reflexiona (es "pensa") sobre aspectes relacionats amb el comerç, la seguretat, les relacions internacionals... Els seus membres, persones a les quals, per la seva formació i/o trajectòria professional, se les considera influents i amb prou crèdit intel·lectual, plasmen en informes les seves conclusions. Alguns d'aquests think tanks són obertament propers a un partit polític determinat (és el cas de la FAES, propera al PP, o del Real Instituto Elcano, al PSOE); d'altres són independents, tot i que, sense ser-ne cap expert, intueixo que normalment escoren cap a alguna banda. En qualsevol cas, tenen prou força com per influir en política, especialment als Estats Units, on van sorgir els primers think tanks fa més d'un segle.
.
Obro parèntesi. És un pèl dens, el tema, ho sé, però no em direu que no és interessant saber-ne coses! Va, una miqueta més, que aviat arriba la "teca"! Tanco parèntesi.
.
A l'estat espanyol, el think tank més influent és un que ja he mencionat: el Real Instituto Elcano, amb base a Madrid. Cal dir que el seu fundador (2001) va ser Emilio Lamo de Espinosa, un jurista i sociòleg obsessionat amb Catalunya i el País Basc ("No es cierto que España sea un estado plurinacional, como nos quieren hacer ver"; aquesta és seva. Òbviament a Espanya, o demostres obsessió per aquests dos territoris o no et menges un torrat). Un altre important think tank és català, el CIDOB, el perfil del qual -serà perquè la seu és a 600 km de Moncloa- és relativament menys polític que l'anterior... i el pròxim.
.
Arribem al "tema"; el Grupo de Estudios Estratégicos és una altra d'aqueses institucions, en aquest cas clarament escorada a la dreta pepera. Les seves àrees d'estudi són, sobretot, la "seguretat" i la defensa, àmbits en què va saltar a l'esfera pública arran els atempats de l'11-S als Estats Units. Doncs bé, a l'entorn de les consultes sobre la independència, que últimament ocupen primeres planes als mitjans, el GEES ha publicat un article on, sense manies, es recorda el paper de l'exèrcit espanyol com a garant de la unitat de la pàtria. Això sí, en una mostra d'obertura democràtica de mires, l'autor també assegura que l'exèrcit no hauria d'actuar sense el consentiment del govern de l'estat (el fotran fora per tou!). L'article és interessant de llegir pel que diu, per com ho expressa, i també per la referència a les polítiques que s'estan duent a terme, des del govern de l'estat, per acabar amb la discriminació sexual a l'exèrcit...
.
Think tanks
The first think tanks appeared in the US, in the 19 century. Nowadays, they are spread all over the world, also to Catalonia and Spain. One of the most important in Spain, in terms of political influence, is the "Grupo de Estudios Estratégicos", which is politically aligned with the extrem right partially represented by the "Partido Popular". This institution has recently released a report where the role of the army is appealed, in case the Catalan government declared the independence of Spain.
The first thing I thought about, when I read it (here, in Castillian Spanish), is that some members of the Spanish political spectrum, and also of the media, must be a bit too nervous, since they keep talking about the issue of the independence, probably even more than most Catalans. Secondly, it sounded weird to me, that anybody can speak about sending out the army to a "rebel" territory... when we speak about the European Union in the 21 century!
Some Spaniards are getting very nervous, indeed...
.

26 comentaris:

Clidice ha dit...

no l'hauria d'haver llegit, ara tindré malsons :(

XeXu ha dit...

Primerament, m'ha semblat molt interessant el teu article, perquè tenia sentit el concepte, però he de reconèixer que desconeixia què era. Ara m'ha fet pensar en el Juego de Ender, un magnífic llibre de ciència ficció on un parell de criatures agafen una gran influència política escrivint en fòrums com aquests Bé, tant és, que gràcies per il·lustrar-nos un cop més.

I pel que fa a l'altre article, la veritat és que fa certa por, fa esborronar. Estan dient que l'exercit no hauria d'actuar a esquenes del govern, però en poques paraules, estan dient que ho faci si és necessari. Però el que ells consideren necessari és evitar el diàleg i l'argumentació d'un poble per poder defensar la seva sobirania... vaja, que estem fotuts. Els tancs, no els think tanks, ens els enviaran tant sí com no.

Assumpta ha dit...

Molt interessant l'article (el teu, vull dir jaja)

Bé, l'altre també, per curiós i tal. Però trobo que encara és prou bona persona qui ho escriu, no? Admet que l'exèrcit, per si sol, no té dret a interpretar quan ha d'actuar o no... jeje a veure si el faran fora per tou, com tu dius!!

Escolta, aquesta feina que dius... treballar en un lloc d'aquests ha d'estar bé, eh? cobrar només per pensar, deu estar bé, no? No saps pas si necessiten algú? Jo, la veritat, no és que pensi molt, molt bé, molt encertadament i tal però "pensar", penso, de veritat... Alguna influència? :-))

Oscar ha dit...

Recollons! Havia sentit l'existència de l'article però no l'havia llegit. La millor frase és : "el Ejército es el último recurso del Estado para restaurar el régimen de libertades".

Però, pensant-ho fredament, potser si l'Exèrcit intervingués, tindríem més ressó internacional i potser més recolzaments.

Jesús M. Tibau ha dit...

què hi fem aquí?

helenna ha dit...

Un article molt bo, Ferran. Llàstima que ja m'ha posat de bad milk de bon matí.....

McAbeu ha dit...

Molt ben explicat per part teva, m'has aclarit algunes coses.
De fet aquests "pensadors" han de dir-ne de tant en tant alguna de grossa per justificar el sou, i com tu mateix dius, a Espanya això passa quasi sempre per defensar la unitat "inquebrantable" per davant de tot, fins i tot per davant de la democràcia.

Mireia ha dit...

He hagut de llegir l'article del gees per sobre...el detall em feia mal d'ulls!

Charlie Hi-Hat ha dit...

Això és el que em deia la profe d'Anglès. Think, thanks.

kika ha dit...

si que fa venir mal rollo llegir aquestes coses.
així que bàsicament estan organitzant un cop d'estat 'preventiu' :-DDD
ric però ja és ben trist!

DooMMasteR ha dit...

De vegades crec que seria millor que vinguessin... molta gent obriria els ulls...

Ferran ha dit...

Ei CLIDICE, em sap greu, no ho pretenia. De totes maneres, no tindràs més malsons per llegir-te aquest article que per llegir-te el diari cada dia, n'estic segur...

Noi, XEXU, suposo que tens raó, que arribat el cas, els salvadors de la unitat pàtria no s'estarien d'emular Milans de Bosch i treure les seves joguines de matar al carrer. En fi... que no ho haguem de veure mai!

Buf, ASSUMPTA, si tingués cap influència per entrar a "pensar" en un think tank, segurament ja l'haguera utilitzat, per mi mateix, hehe... De moment, temo que tu, jo i la resta ens haurem de conformar a no cobrar per pensar però, això sí, tenint l'oportunitat de plasmar les nostres reflexions en un blog. No ens alimentem les butxaques, però fem amics i aprenem coses, que tampoc està malament :-))

ÒSCAR, que parlin de "restaurar el régimen de libertades" fa com una angúnia horrorosa...
Pel que fa al ressò internacional d'una cosa així, sí, suposo que no els quedaria una altra que plegar veles i deixar Catalunya al seu àire. Home, si no disparen un sol cop i es conformen a provocar la "comunitat internacioals" treient els tancs del pàrking... igual no és mala idea!

JESÚS em pregunto el mateix, dia sí dia també, des de fa anys.

No els facis cas, HELENNA. O vaja, que les seves bestieses no t'afectin. Nosaltres a la nostra, que prou complicat és tirar endavant com a individus i com a poble.

Ben vist, McABEU: "fins i tot per davant de la democràcia"; és veritat, i això demostra què entenen els "tanquistes" aquests per 'democràcia'.

No et culpo, MIREIA; realment fa mal als ulls...

La profe d'anglès et deia thanks, CHARLIE? Ja ens explicaràs què li deies (o feies) tu, perquè t'ho agraís! ;)

En certa manera, KIKA, aquesta deu ser la idea: deixem anar un globus sonda, que sàpiguen que si es passen de la ratlla...

DOOMMASTER, amb aquestes coses sempre passa el mateix... És com quan els feixistes anuncien que vindran a Catalunya a defensar la unitat de la pàtria; immediatament ens mobilitzem més i amb més ganes. De totes formes, esperem que el tema dels tancs mai passi de ser una reflexió (?) sobre paper.

Asimetrich ha dit...

Desconeixia el tema, així que moltes gràcies per l'explicació. Molt bon article.

En quant a l'altre ... jejeje, i el que disfrutarien aquests veient l'exèrcit a Catalunya?. Però cal prendre's-ho amb tranquil·litat, amb la descoordinació d'aquesta panda quan arribessin a Catalunya ja seriem un altre país...

kweilan ha dit...

Molt interessant l'apunt i l'article és demencial.

Edurne ha dit...

Yo también voy a empezar a preguntarme: quién soy?, de dónde vengo?, a dónde voy?

Assumpta ha dit...

Però ha de ser molt bo, eh? T'imagines?

- Tu de que treballes?
- Pensant
.

M'encantaria!! ;-))


I, bromes a part, aquí a casa teva s'aprenen un munt de coses, amic Ferran. I tant!! ;-)

Anònim ha dit...

Un grupuscul ultraminoritari vinculat a Libertad Digital de Lossantos del que ja ha corregut a desmarcar-se el mateix Rajoy.
Uns àltres flipats que s'han cregut que aixó dels referèndums va de debó!

Joana ha dit...

Interessant el teu article que he de dir que ho desconeixia totalment. Quantes coses s'aprenen llegint blogs! Gràcies.
L'altre article, la veritat esborrona...

Anònim ha dit...

Ja t'he contestat al meu blog, copypastejant l'article que en va fer The Economist i penjant una llista de 21 llibres que s'han escrit sobre el tema.
Que, son ara quatre pirats que han convençut a dos bloggers de poca monta?

Ferran ha dit...

Buf, no sé, ASIMETRICH. En qualsevol cas, millor no esperem a veure-ho. Els militars que es pirren pels tancs fan molt de yuyu :(

Tela que en parlin, KWEILAN. Pel que sé, al Regne Unit nigú no ha parlat de l'exèrcit, i Escòcia és molt més a prop d'un referèndum d'independència vinculant que no pas Catalunya.

Hehe, EDURNE, servidor se lo pregunta cada día, desde hace años! :)

Me n'alegro de debò si és així, ASSUMPTA! Potser els anys de profe van deixar un pòsit en la meva ànima... :-)

Ei GLAMBOY69, oju que el "grupúscul minoritari" que tu li dius, és en realitat en el "Top 5" dels think tanks españols. No, no és un grupúscul minoritari, sino una institució amb influència, sobretot, en bona part del PP.

Sí que esborrona l'article, JOANA; parla d'aquelles coses que quan expliques a gent de fora d'Espanya, es pensen que els prens el pèl.

Anònim ha dit...

Si t’he molestat ho sento!!Res més lluny de la meva intenció! Jo tan sols volia debatre!
Ja te re-contetat de nou al blog!

I'm Zorry!

Julianen ha dit...

Què maco ets!
I com sempre el meu fill virtual predilecte.

Roger ha dit...

El CIDOB és en mans de la Caixa Catalunya, i aquesta en mans de la Diputació de Barcelona, i aquesta en mans del PSOE.

La vinculació pot semblar llunyana, però creieu-me que no l'és.

De totes maneres, com bé diu el Ferran, "és relativament menys polític" perquè s'ocupa de temes de geopolítica internacional.

Josep Lluís ha dit...

“Oftalmològic” article el teu Ferran però, no puc negar que tanta estratègia, com la del “Grupo de Estudios Estratégicos” em fa perdre el son.

Els vull ben lluny!

Judith ha dit...

El CIDOB no va de rollo sociata total?

Ferran ha dit...

GLAMBOY69, capítol aclarit i tancat :)

JULIANEN no sé què dir!

ROGER merci per l'aclariment, que complementa perfectament el post; lligo el teu comentari amb el de la JUDITH, per dir que sí, que de fet el CIDOB és PSOE català sense dubte (via Narcís Serra, i altres); certament hi ha una vinculació innegable. Segurament m'he expressat malament: el que pretenia dir és que la influència del CIDOB en el PSOE català és menys evident que la que tenen els "grans" think tanks espanyols sobre els dos partits únics espanyols. Però sí, sense dubte, l'olor del CIDOB és la de la rosa!

Jo també, JOSEP LLUÍS; aquests del Gees, els de la FAES i, en general, els que "reflexionen" sobre l'estat de l'estat... aquests segur que em sobren tots. Com a mínim aquests.