Quin dia dius que és, avui?

Aquests dies recordem la instauració del calendari gregorià, el que es fa servir actualment a la major part del món, que va entrar en vigor l'octubre de 1582. No es va instaurar de cop, allà on avui dia és oficial; la seva posta de llarg va durar més de 350 anys!
Aquell llunyà 1582 va ser la data de l'estrena, al sud i centre d'Europa i colònies corresponents, mentre que bona part de l'est europeu no entrava en la "modernitat calendàrica" fins a les primeres dècades del segle XX. Cal dir que no tot el món l'utilitza. Avui, per exemple, és dimarts 13 d'octubre per a la immensa majoria de la humanitat, però pels perses és 21 de Mehr de 1388 i, pels musulmans, 24 de Shawwal de 1430. Ho podeu veure si visiteu els webs informatius d'un mitjà en llengua persa (aquest, ofert per la BBC), i d'un àrab, Al-Jazeera.

El calendari julià, que regia fins que es va introduir el gregorià, no era gaire perfecte en la mesura del temps, cosa que a la llarga podia comportar la lleugera inconveniència que s'arribés a la canícula estival en ple mes de desembre. Raret. Per evitar-ho, homes de ciència van proposar al Papa Gregori XIII un nou calendari, que ell va ordenar implementar. Les terres catòliques ho van fer d'immediat, mentre que la resta s'ho van prendre amb calma (alguns, com deia abans, amb mooolta calma).
A terres catalanes, el salt entre calendaris va suposar que l'endemà de dijous 4 d'octubre de 1582 (de l'encara vigent calendari julià) fos divendres 15 (ja del gregorià), per corregir el desajustament que s'havia anat produïnt en els segles anteriors. Els 10 dies entre aquestes dates, a Catalunya i bona part del món, no van existir mai; són una mena de forat negre de la història!


Amb el gregorià plenament vigent, podriem pensar que la qüestió de la idoneïtat del calendari modern està definitivament tancada, oi? Doncs no! Dues propostes de modificació són sobre la taula, si bé a priori no sembla que cap d'elles pugui realment tirar endavant, 427 anys després de l'últim canvi...

1. Des de principis del segle XX, l'anomenat Calendari fixe internacional proposa 13 mesos de 28 dies cadascún, amb un dia afegit al final d'any. Els noms dels mesos es mantindrien, i se n'afegiria un entre els actuals juny i juliol, anomenat Sol.
2. Per la seva banda, en l'època de la Gran Depressió americana del 29, Elisabeth Achelis va començar a batallar a favor d'un anomenat Calendari mundial, basat en 12 mesos d'entre 30 i 31 dies, com ara, però ordenats de forma diferent, de manera que tots els anys començarien diumenge 1 de gener. Achelis va viatjar per mig món, entrevistant-se amb presidents, ambaixadors i bisbes per impulsar la proposta del calendari mundial; la Cambra dels Representants (Congrés) dels EUA va fins i tot plantejar-se'n l'aprovació, no us penseu que era cap brometa, la cosa! Finalment, però, la complexa agenda política internacional va obligar a ajornar la qüestió, fins avui.

Sembla impossible que pugui arribar-se a plantejar un canvi de calendari a tot el món, oi? Convé no oblidar, però, que moltes fites històriques s'han produït en un espai de temps curt o molt curt, sense pràcticament preavís. Qui hauria aventurat, en els últims anys de la movida madrileña, que el Mur de Berlin era a punt d'esquerdar-se per sempre, i amb ell l'statu quo geopolític del planeta sencer? O que la totpoderosa URSS era a punt de desaparèixer? O que les monedes nacionals dels estats europeus donarien pas a una única moneda comuna pels europeus?

What's the date, today?
Starting October 1582, the Gregorian calendar was adopted by most of the world countries, although this process went on for more than 350 years! Catholic countries such as Italy and Spain (and their colonies) adopted the new calendar at once, but others like Germany (1698) and the UK (1752) took there time... In the meantime, the Julian calendar was in force...

Welcher Tag ist Heute?
Ab 1582 wurde der gregorianische Kalender in Kraft treten. Aber er wurde nicht in jedem Land gleichzeitig gültig sein: katholische Länder wie Italien und Spanien, und ihre Kolonien, verabschiedeten ihn sofort, Deutschland (1698) und Grossbritanien (1752) jedoch warteten noch viel Zeit...

23 comentaris:

ddriver ha dit...

no se pero si fan aquest nou calendari, ens deixarien posar alguna esmena? com dies de 35hores?

Clidice ha dit...

Ets un pou de ciència :) jo que no sé mai el dia en què visc, sempre em flipo amb aquestes notícies :)

Eulàlia Mesalles ha dit...

Interessant.
Van haver-hi altres intents de fer desaparèixer el calendari gregorià. M'has fet recordar la revolució francesa, per exemple (allò de Brumario, etc.). Però va ser una flor que no fa estiu.

Asimetrich ha dit...

Què bo!. No en tenia ni idea de tot això, un post genial.

Això sí, de posar l'1 de gener en diumenge per decret, res eh?!. Que al final s'ho manegarien per fer caure totes les festes també en Diumenge i ens traurien una costum tan maca com són els ponts. Nonono, cal anar amb molt de compte amb tot això! ;-)

Roger ha dit...

Això precisament ens fa anar de corcoll als historiadors, que hem d'usar unes fórmules matemàtiques cada vegada que volem convertir una data a datació occidental actual...!

I precisament nosaltres que no som de gaires números...

Assumpta ha dit...

Otres, què interessant, Ferran!! I molt, molt ben explicat!!

Sabia una mica el tema del calendari Gregorià, però no tenia ni la menor idea que encara hi hagués propostes de canvi de calendari.

Ara bé, afegir un mes entre juny i juliol... ostres, seria un altre mes d'estiu!!... no el podrien afegir entre desembre i gener? (jejeje)

Jo, per mi, millor que no haguessin canviat mai a l'Euro... tot és molt més car! Prefereixo que em canviïn el calendari :-))

- assumpta - ha dit...

Encara que coneixia una mica el tema, el que m'ha sorprés és el que dius "del forat negre en el temps". Que del 4 d'octubre de 1582Calend. Julià al dia 15 ja calend. gregorià, aquests dies no van existir.
Un pou de sabiesa!
Com sempre, merci Ferran!!!
;)

kweilan ha dit...

Un apunt molt interessant. Ens costaria acostumar-nos a un altre canvi d'aquests. Al menys a mi.

Joana ha dit...

Compte amb els forats negres...s'empassen les festivitats i les vacances! Que si no vigilem anem perdent prestacions :(
Molt bé l'explicació.

Xavi ha dit...

Calendari de 13 mesos... Ens avindriem a uncanvi així?
Ara mateix estic pensant, amb el marrón que sen's presentaria amb un canvi així. Riute'n del canvi de pessetes a euros...

Toni ha dit...

Un dels post més interessant que he llegit últimament. I molt curiós això dels dies que mai van existir.

D'altra banda, crec que posar en marxa un nou calendari seria difícil... si al món ja li costa posar-se d'acord en temes més urgents, en un tema que no té massa importància de moment no crec que es posen a negociar o a estudiar-lo.

Salut Ferran!

Germà Capdevila ha dit...

Molt interessant, Ferran!

Aquesta diferència de calendaris explica per què Cervantes i Shakespeare van morir el mateix dia (23 d'abril) però amb 10 dies de diferència!
I que la Revolució d'Octubre a Russia comencés al novembre...

Endavant Ferran! Ex ungue leonum!

kika ha dit...

carai, quantes coses que saps! impressionant, de veritat. en sabia alguna cosa però no ho havia sentit mai tan ben explicat.
la veritat és a mi m'és igual quin calendari fem servir, el que m'importa del temps és fer-lo servir :-)
ara que si ens han de treure els ponts, com diu l'asimetrich, no eh? que no toquin res! :-D

quim ha dit...

Un post molt interessant i instructiu. Menys mal que aquests dies foscos vaig fer campana de retòrica aristotèlica. Així ningú ho sabrà i no em trobaré com en un malson recorrent, on em vénen a dir que la carrera no em serveix de res perquè tinc una assignatura pendent de bàsica.

Millor llegir posts com aquests que patir les hipatiades megaloamenabars

Xavier ha dit...

Ferran, ets mes interessant que els reportatges del canal 33
Ostres, que complicat afegir dies, treure hores o posar un altre mes al calendari.
A mi amb cinc persones a casa la cosa es complicaria, i molt : un segueix las festes de Calendari de Barcelona, l’altre de Caldes, un de Palau, l’altre de l’Hospitalet i l’últim de Santa Pepa nomes amb faltaria un altre canvi per acabar boig del tot.
Boníssima entrada.

XeXu ha dit...

Caram, que interessant. Ja sabia que el nostre calendari no ha estat sempre així, i que n'hi ha d'altres, però no sabia que hi havia propostes per modificar-lo. Hi ha canvis que resulten difícils, creus que ens seria senzill acostumar-nos a una nova ordenació o a 13 mesos? No sé jo, ho veig complicat. Però potser no tant com canviar de moneda!

Deric ha dit...

molt instructiu! però, què deuria passar amb aquells dies que no van existir mai???? Hum! Se'm dispara la imaginació i comença a fabular tot un món d'històries!

DooMMasteR ha dit...

Caram Ferran, ets tot un cervell, eh?

Que fort lo del forat negre! XD

Ferran ha dit...

Benvolgudes ciberamistats (odio allò de "amics i amigues"!): no sóc un pou de ciència"! En sabia els bàsics, d'aquesta qüestió "calenderil"; la resta, per obra i gràcia de tooots els links que he posat en el post. Si no, de què??

Celebro que ho hagueu trobat interessant. Jo també m'ho vaig passar la mar de bé, llegint sobre l'assumpte!

> Ei DDRIVER, aquesta esmena jo també la voto!

> CLIDICE, jo sé el dia en què visc... quan treballo; quan sóc de vacances, en canvi, tinc importants problemes per saber on sóc :)

> És veritat, EULÀLIA, el calendari revolucionari. Vaig llegir, mentre preparava aquesta info, que va estar en vigor una vintena d'anys, si no recordo malament.

> ASIMETRICH, quan preparava el post vaig pensar en tu; en sèrio! de fet, no vaig posar cap referència "al nostre científic particular" perquè ja em sortia prou llarg, el post, però... en fi, sabia que el trobaries interessant :-)

> Goita, ROGER, no sabia que eres historiador! Sí que ha de ser complicat mirar enrere i datar fets, quan s'han utilitzar diferents calendaris, sí...

> ASSUMPTA, tens raó: a tu i a mi, que no ens apassiona l'estiu precisament, imagina't un nou mes en plena canícula i, a sobre, que es digui... SOL!
En qualsevol cas, esperem que sol no sigui un mes insuportablement calurós; ni ell, ni cap altre!

> -ASSUMPTA- és curiós això dels dies que no van existir mai, eh? Què va passar a Catalunya el 10 d'octubre de 1582? Res, perquè aquest dia... no va existir!

> Sí, KWEILAN, ens costaria; i ni t'explico per celebrar els nostres aniversaris! T'imagines? A quin dia del nou calendari correspondria la nostra data de naixement, que es va registrar en el calendari antic? Mmmm...

> JOANA, esperem que un nou calendari tingués en compte les necessitats (humanes) de festivitats i ponts! :)

> Tens raó, XAVI; em sembla que seria mooolt més complicat el traspàs al nou calendari que no pas ho va ser el de l'euro (que, per cert, a mi no em va pas costar gaire, he de dir)

> Gràcies, TONI :) Tens raó que seria complicat, però també és veritat que un calendari més racionalitzat segurament, a la llarga, seria millor per tots. No ho sé... jo no em tanco a fer difusió de la idea!

> GERMÀ, què bò! No sabia això de Cervantes i Shakespeare; esclar, és boníssim! La revolució russa, però... això sí que ho sabia: per ells (encara tenien el calendari julià) era octubre, per nosaltres ja era novembre. Curiós, eh?

> Ja tens raó, KIKA, ja. Emprem bé el nostre temps, estigui dividit com estigui dividit!

> QUIM, aquest malson que expliques és realment lleig. Espero que no se't repeteixi gaire sovint, perquè si dormint bé ja costa anar a treballar...

> XAVIER, doncs home, ja tens l'excusa perfecta per demanar un nou calendari uniforme per tothom! T'imagines com seria de còmode, que tothom es regís pel mateix, a casa teva??

> XEXU, jo també ho veig complicat, però la veritat és que seguiré investigant sobre el tema perquè em sembla interessant. Potser hi ha una manera de millorar el que tenim, i simplement per mandra de canviar ni ens ho plantegem...

> DERIC, tu i jo portem les lletres a la sang, eh? Mentre escrivia sobre els 10 dies que no van existir, m'agafaven ganes de posar-me a escriure una novel·la! :)

> DOOMMASTER, súúúper xulo! Com li deia ara a en DERIC, com per invertar-se una història amb aquesta qüestió com a tema principal, oi?

Asimetrich ha dit...

jajaja, pos no t'hi dediquis gaire que em treus la feina en dos dies! ;-)

Estaves en el cert, m'ha encantat.

Anònim ha dit...

Jo em quedo amb el calendari prehistòric trobat a Alemanya, gravat en una placa de bronze de fa 4.500 anys!!

Mireia ha dit...

No sabia que encara s'intentava fer un calendari únic. El que s'apren passant per aquí!

Ferran ha dit...

> ASIMETRICH, no pateixis; el pròxim post torna a ser Ferran-style :)

> Ep, GLAMBOY, que aquest no el conec, jo! És clar, l'expert en prehistòria ets tu!
Tens algún link, d'aquest calendari?

> MIREIA, és curiós, eh? Com li deia a algú altre més amunt, encara m'acabaré animant a fer-ne difusió, del nou calendari!