Aniversari envejable

Si fa 20 dies celebràvem els 20 anys de la caiguda del Mur (per cert, no us ho vaig explicar perque era de vacances de blog, però Berlin estava brillant, espectacular la nit del 9 de novembre passat!), aquest 1 de desembre festegem el 25è aniversari d'una televisió especial: 3sat. El canal és un referent a Alemanya, Àustria i la major part de Suïssa, àrea geogràfica que es correspon amb allò que en alemany es coneix com a deutscher sprachraum, àrea de parla alemanya. 3sat es nodreix de programes produïts per les quatre televisions públiques que la impulsen: l'ORF austríaca, la SF suïssa i la ZDF i l'ARD alemanyes, i és de caire eminentment cultural. Els qui la segueixen de fa anys, asseguren que la seva qualitat ja no és el que era; per contra, pels qui venim d'un estat on les màximes audiències se les emporten cadenes privades amb programes de qualitat zero, que remouen consciències i estómacs, i fereixen les ànimes sensibles, 3sat ens sembla un oasi de reflexió, un espai gairebé eteri on la literatura, el pensament, l'antropologia, la natura hi tenen lloc garantit. I sense cridòries, a la manera alemanya. Ah!, i, per suposat, amb respecte a totes les variants dialectals de l'idioma; així, els programes que produeix la SF en alemany suís, força diferent de l'alemany estàndard, s'emeten subtitulats perque puguin entendre'ls sense problema a Àustria i a Alemanya.
.
3sat m'agrada, i alhora em fa mal. No puc evitar imaginar com d'interessant seria un equivalent a l'"àrea de parla catalana", això és, un canal impulsat per TV3, Canal 9, IB3, ATV i FR3, que es pugués veure en l'àmbit dels Països Catalans i que portés a totes les llars catalanes, en la nostra llengua, la cultura de dins i fora les nostres fronteres. La comparació pel que fa a les situacions en totes dues "àrees", l'alemanya i la catalana, és odiosa, oi? De moment, un canal així no només és inimaginable, sinó que encara hi ha qui té els pebrots d'anar tancant repetidors, en un ibèric, patètic intent de posar portes al camp.
.
Per molts anys, 3sat, herzlichen Glückwunsch; tan de bò puguem informar del teu 30è aniversari en un eventual nou canal, un que, en llengua catalana, emeti de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.
.
It was 25 years ago when 3sat was born. A German-speaking station, 3sat is managed by te public tv stations of Austria (ORF); Switzerland (SF) and Germany (ZDF and ARD).
.

10 comentaris:

Joan ha dit...

Buff, no està malament imaginar una televisió de consens en català. El que no m'apassiona és haver d'esperar cinc anys! Amb tot, i considerant com estan les coses, suposo que seria tota una fita, sí.

Ai, que rarets aquests cap-quadrats. Mira que barrejar peres amb pomes ...

Jordi ha dit...

Ostres Ferran, quina enveja tan sana que m'acaba d'entrar. La veritat és que seria genial, una forma per potenciar encara més la nostra llengua. Una altra cosa que ens hem d'apuntar a la llista... quan siguem lliures, no hi haurà qui ens pari.

Salutacions

kweilan ha dit...

Hi ha coses que fan somniar. Un canal de qualitat amb programes dignes, que no vol dir avorrits, i que es pogués veure a tot el territori sense prohibicions...tan fàcil però tan impossible. Bon apunt, Ferran!

Toni ha dit...

Com dius, tant de bo als nostres territoris tinguérem una cadena comuna, seria genial, però hi ha massa interessos que no ho permeten, ni ho fan possible...

Assumpta ha dit...

M'encanten aquests post teus en que ens expliques coses així :-)

En primer lloc, perquè ho fas d'una manera fàcil i entenedora. Ets pedagògic quan expliques coses i, en segon lloc, perquè si no fos per tu de tot això no en tindríem ni idea...

Del contingut... home, no diguis que és innimaginable. Si tots ens hi posem de valent, potser algun dia... :-))

kika ha dit...

una gran idea! llàstima que per aquí no ens sigui permès ... ni això ni molt menys que això!

XeXu ha dit...

No em sorprèn que per aquelles terres tinguin una televisió així, però em sap greu dir que no cec que aquí funcionés. Bé, caldria veure quina quota d'espectadors té la 3sat, però dubto que aquí, la que pogués tenir el nostre canal, fos suficient. I és que em sembla que busquem unes altres coses quan connectem la tele, segurament tenir el cervell en encefalograma pla una estona. I t'ho diu algú que la posa potser un parell d'hores la setmana...

sanset i utnoa ha dit...

Francament, he tingut enveja. L'alemany té la sort de ser un idioma i una cultura oficial i respectada. Nosaltres, tenim la desgràcia de ser una cultura “oficiosa” i de tot menys respectada. Tant de bo arribi un dia en que nosaltres puguem tenir el paral•lel del 3Sat. De moment, a veure-les venir...


*Sànset*

Deric ha dit...

seria maco, però amb la qualitat de Canal 9 no sé què podríem esperar...

Ferran ha dit...

> JOAN, els cap-quadrats fan unes bones amanides de fruita, amb les peres i les pomes, hehe...

> Sense dubte, JORDI. Un mitjà de comunicació fort i per a tot el territori seria molt important!

> KWEILAN, dignes, sí; interessants, també. Existeix a centre Europa; encara hi ha esperança! :-)

> Per ara, TONI, però temps al temps. N'estic convençut.

> ASSUMPTA, un dia t'hauré de convidar; ets molt amable :)
Sí, tens raó, no cal posar-se negatiu; de fet, penso que sí, que algún dia...

> Les coses no estan fàcils, KIKA, és veritat. Més aviat estan mogudetes; potser de tant com les mouen, acabaran fotent a terra l'estructura que ens manté units! (parlo de catalans i espanyols)

> No n'estic segur, XEXU. Vull dir, són els mitjans mateixos els que fan molta propaganda de la tele porqueria; fixa't en els crítics de tv: tots parlen de programes escombraria, cap ho fa de manera habitual de programes que valen la pena. Potser si els canviem a ells, aconseguirem que "empenyin" la gent a veure qualitat.

> SÀNSET, hem de treballar en aquesta direcció, per aconseguir ser tan "oficials" i seriosos com els alemanys i com qualsevol altre. Ho podem aconseguir, n'estic convençut; només cal que treballem bé.

> En això estariem d'acord, DERIC. Fins on sé, Canal 9 és pèssim :-(