Qui la té més llarga?

Scroll down for English / Abwärtsrollen für deutsch

És important o no ho és, el tamany? La discusió és tan antiga com la sopa d'all; hi ha qui diu que sí, que el tamany ho és tot. Hi ha, per contra, qui pensa que altres coses són més importants. Jo sóc del parer que el tamany és una collonada, amb perdó, sobretot si va lligat a uns costos descomunals. La torre coneguda com a Burj Khalifa ha estat inaugurada avui a Dubai, un dels set territoris dels Emirats Àrabs Units. Fins fa quatre dies anomenada Burj Dubai, se li ha canviat el nom com a homenatge al cap del govern d'Abu Dhabi, un altre territori dels EAU, que va salvar el cul als dubaitians quan, en plena explosió de la bombolla immobiliària, el projecte de la torre era a punt de fer aigües... i potser també l'economia del territori sencer.


Parlava de costos descomunals, i l'adjectiu no és excessiu: 1.500.000.000,00 US$ (al canvi, 1.050.000.000,00 €) és el que ha costat construir el "gegant", les dades bàsiques del qual són tan exagerades com el seu cost: més de 160 plantes (!), 828 metres d'altura, ... S'agafin per on s'agafin, les xifres maregen. Hi ha altres qüestions que cal observar: l'edifici l'han construït prop de 12.000 obrers, que han treballat durant 1.325 dies en condicions no precisament del luxe de què han estat envoltats; aquests obrers s'han manifestat dues vegades, en aquest temps, per reclamar condicions laborals i sou dignes. Provinents la majoria d'ells de països asiàtics, majoritàriament de l'Índia, la vida a Dubai dels treballadors estrangers és a anys llum de la que porten els seus rics conciutadans. No en va, l'emirat és en el punt de mira internacional, justament, pel maltractament cap als immigrants.
Una dada més, per a la reflexió: recentment, el Banc de Desenvolupament Africà (AfDB) va concedir un préstec a Botswana, exactament pel mateix import que, segons diuen, ha costat la construcció del Burj Khalifa: 1.500 milions de dòlars. Un edifici, doncs, que costa el mateix que invertir en educació, sanitat o alimentació a un país de milió i mig d'habitants.

Mirant-s'ho per un altre costat, hi ha qui destaca la construcció d'un edifici com aquest en positiu, pel que suposa de repte per a la humanitat. Quins són els nostres límits? Què som capaços de fer, de crear? Fins on podem arribar? Per assolir aquesta marca de més de 800 metres, s'ha utilitzat una nova tècnica arquitectònica. A més, s'han construït pisos de seguretat, cada 25 o 30 plantes, com si fossin un coixí aïllant en cas que hi hagués algún contratemps. I pensant en les Torres Bessones de Nova York, el material amb que està construida la torre suportaria (arquitecte en cap dixit) la col·lisió d'un avió contra l'edifici.

És decent/lògic invertir tal quantitat de diners en la construcció d'un gratacels? El debat no l'enceta el Burj Khalifa, per descomptat, però la seva creació el reobre, un cop més.

Who has it longer?
Dubai opened today the world's tallest skyscraper in a blaze of fireworks, then added a final flourish: it renamed the half-mile-high tower for the head of neighboring Abu Dhabi, whose bilions bailed out Dubai amid last year's financial crisis.

Source and more to read, here.

Wer hat es länger?
Er kratz nicht mehr an den Wolken - er überragt sie: in Dubai ist das mit 828 Metern höchste Gebäude der Welt offiziell eingeweiht worden. Damit ist der Turm, der nun "Burj Chalifa" heisst, 320 Meter höher als der Taipeh 101 - danks einer revolutionären Bauweise.
Bennant wurde das neue Wahrzeichen der krisengeschüttelten Glitzermetropole Dubai nun nnach dem Herrscher von Abu Dhabi und Präsidenten der Vereinigten Aranischen Emirate, Scheich Chalifa bin Said al-Nahjan.

Quelle und weiter zu lessen, hier.

21 comentaris:

kweilan ha dit...

Un apunt interessant que fa reflexionar però és que tot el que es fa en aquella ciutat em sembla desmesurat i amb poc seny.

Jordi ha dit...

Ferran, el debat és a tot arreu i com bé dius, el Burj Khalifa l'ha reobert. Costa creure, paradoxes del món actual, que en un país africà com Botswana la gent s'estigui morint de gana, les condicions de vida són pèssimes, l'escolaritat deixa molt que desitjar i la sanitat millor no en parlem, i per altra banda puguem veure "meravelles" arquitectòniques de cost desorbitat.

Jo no sé on arriba el seny, crec que als Emirats encara no hi ha arribat. Per què no pensem més en el tercer món, que a fi de comptes és el que fa possible els luxes del primer món?

rits ha dit...

ais Ferran, hi ha realitats tan poc lògiques i sensates. A mesura que anava llegint el teu post m'anava emprenyant més i més. Són els mateixos que van fer les illes en forma de palmera, de globus terrestre.... frikis insensats!!!!

el que passa per aquelles terres arriba a punts de bogeria. I qui anirà en aquella torre?

Els del PiT ha dit...

Ieeep! Tot just sentia la notícia aquesta tarda a la ràdio del cotxe, passant pel Maresme i he pensat en tu, per això del Maresme és clar...

I no, no crec que sigui decent ni necessari, però la pasta és la pasta, diuen...

XeXu ha dit...

No coneixia aquest projecte! És de llarg la construcció més alta del món, suposo. Només puc dir que és escandalós gastar-se aquests diners en això en plena crisi financera mundial, però a banda d'això, em quedo embadalit en veure el que som capaços de fer, on podem arribar.

DooMMasteR ha dit...

Uf! No m'agradaria ser-hi a dalt de tot un dia de "tramuntana"
Segur que treus l'estomac ;-)

Bon any Ferran!

sanset i utnoa ha dit...

Això, francament, i com ve dius, representa allò de “a veure qui la té més llarga”. Amb aquests diners podrien haver fet de tot, i coses molt millors. Molt adequada la reflexió sobre Botswana.

Ara, jo em plantejo: Si aquest edifici l’haguessin construït a Barcelona, els seus pisos més alts estarien més o menys a l’altura del prepirineu. Hi nevaria quan nevés a cotes de 800 metres? Hi podríem muntar una estació d’esquí? Així els barcelonins no haurien d’anar fins a Masella o la Molina.

*Sànset*

Joan ha dit...

Realment, hi ha gent amb greus necessitats de reivindicar tamany. Ells sabran perquè.

El repte per la humanitat és encarar quelcom en benefici propi, no pas en benefici de l'ego individual d'algú. Ens comportem com adolescents amb testosterònica necessitat de fer-se notar. Quina llàstima.

És utòpic imaginar aquesta xifra de diners, aquest esforç, invertit en un projecte de profit social?

Josep B. ha dit...

Després diran que els fantasmes no existeixen.

Clidice ha dit...

Dir que mentre hi hagi gent al món que mor de gana és una indecència que es gastin aquests diners en fer aquestes obres segurament és demagògia. A mi m'apassiona l'arquitectura, més que no pas l'escultura o la pintura. El mal no és gastar-se els diners en una obra d'aquest calibre, per a mi el mal és el símbol que suposen tots els països del golf pèrsic: diner fàcil, posició geoestratègica, poder a nivell mundial, esclavatge, explotació, desigualtat ... aquells països són l'emblema de tot allò repugnant que som capaços de ser els humans. I, per cert, que per aquí he parlat amb gent que hi viatja i hi té negocis i, tot i reconèixer-ne els greus defectes, fan cara de: "mentre jo vagi amb la butxaca calenta". O sigui que és difícilment criticable no? Tots participem de l'orgia.

Ferran ha dit...

Gràcies a tots per les vostres reflexions

> KWEILAN, pel poc que en conec (a través dels mitjans, vaja), "desmesurat" és un bon qualificatiu a Dubai.

> JORDI, "Per què no pensem més en el tercer món, que a fi de comptes és el que fa possible els luxes del primer món?", dius amb encert. Que sàpigues que aquesta frase teva m'ha inspirat el pròxim post. Ja ho veuràs.

> RITS, sí, són els de les illes aquelles. La pasta indecent que corre per aquells llocs (o, per ser més precís, la indecència amb què està repartida) és de bojos, pel que sembla.
La torre, pel que he llegit, acull hotels de luxe, centres comercials, oficines i habitatges a preu desorbitat (més de 1.000, la majoria dels quals ja han estat venuts).

> SERGI, la pasta és la pasta, efectivament; i el luxe és atractiu, suposo, però... a qualsevol preu? Resposta: no.

> XEXU, suposes molt bé pel que fa a la seva altura. Supera en més de 300 metres el que fins ara era l'edifici més alt del món. És una passada.

> DOOMMASTER, amb el vertigen que tinc, no m'imagino al pis 164 ni amb tramuntana ni sense. Tremolo només d'imaginar-m'ho!
Bon any també a tu.

> SÀNSET, haha!, m'ha fet gràcia la teva comparació amb Barcelona. Si no recordo malament, diria que el Tibidabo és a uns 550 metres sobre el nivell del mar. Això vol dir que si aquesta torre estigués construida al Port Olímpic, seria 300 metres més alta que la muntanya del Tibidabo :)

> JOAN, interessant el teu apunt sobre el benefici comú versus egos individuals. D'això va la pel·lícula, realment: a veure qui la té més llarga, per "fardar". Això, efectivament, té poc a veure amb el bé comú :-(

> JOSEP, en aquells emirats en deu estar ple.

> CLIDICE, "tots participem de l'orgia"; quina bufetada de frase, però sí, suposo que és veritat, al menys en part. També ho és que molts, des de la nostra petita posició, fem alguna cosa pels altres, en la mesura en què podem. Suposo que sí, que tots hi participem, però alguns hi participen més que d'altres. En el cas que ens ocupa, si tenen 1.500 milions de dòlars, que n'haguessin fet servir la meitat per fer un megaedifici, i l'altre meitat per a projectes humanitaris, per exemple. I tots podriem fer el mateix, en la mesura de les nostres possibilitats; el món seria força millor així, oi?

Anònim ha dit...

Caballo grande, ande o no ande!!
Aquest es un exemple perfectde de com pot degenerar la absurda ambició desmesurada sense cap mena de control ni regulació pública!

Babunski ha dit...

Allò de Dubai é sun món que ens cau a l'estratosfera gairebé. Completament fora de lloc. Però es veu que ja comencen a notar la crisi... tindran el seu Pedro el Pocero allà?
Per cert, aquest estiu vaig experimentar noves sensacions perquè vaig estar a Seseña... bestial!

Anònim ha dit...

Quan esclati allà la bombolla immobiliària, el pet pot ser espectacular.

Cris ha dit...

Ferran, gràcies a tu per fer-nos pensar, i m'encanta saber les opinions també de la gent que et visita.... que destinin aquest desfici de diners a fer escoles, escolaritzar nanos, que són el nostre futur.... en fin.... que un petó ben gran per a tu, i bona nit de reis :)

- assumpta - ha dit...

És indecent, així de clar. I "sort" (o no) del seu veí (que també deixa'l córrer), i que els hi ha tret les castanyes del fóc.
Fins quan amb el petroli i les seves conseqüències derivades?
Lamentable. Això és en grado summum però encara que a més petita escala, a tot arreu passa si fa o no fa el mateix.

Bons reis (mags, eh!)
=)

Jordi ha dit...

Hola Ferran, doncs sí sóc del Maresme, però més concretament de l'Alt Maresme jeje, d'Arenys de Mar. Tu també ho ets? En qualsevol cas m'agrada que llegint el meu bloc vagis aprenent noves coses del futbol :)

Salut!

Ferran ha dit...

Bons Reis (mags, com puntualitza l'-Assumpta-;) per tots!

> GLAMBOY, BABUNSKI, pel que diuen, d'exemples com aquest Dubai n'és ple. Amb la de coses profitoses que podrien fer-se amb tants diners....

> ALBERT, es veu que va estar a punt; al final, els van salvar pels pèls.

> CRIS, això, això... tants diners es podrien fer servir per milers de coses bones, en lloc d'invertir-los per comprovar qui és capaç de més.
Un petó per tu, també.

> -ASSUMPA-, tens raó, no és una indecència exclusiva d'aquelles terres, en absolut. És només que allà les xifres són més escandaloses; però el fet és el mateix.

> JORDI, som una mica veïns, hehe... Sóc de Barcelona, però quan he tornat de Berlin m'he instal·lat a Vilassar de Mar. Una mica estrany, de gran ciutat a ciutat gegantina... a poble :-)
Sí que n'aprenc, sí; si no fos pel teu blog, no m'assebentaria de la meitat, hehe
Salut!

Deric ha dit...

Crec que tot a Dubai és d'una exageració exagerada, perquè mira, construir un edifici encara, però construir una pista d'esquí en ple desert sí que em sembla indecent!

ddriver ha dit...

si ells son feliços demostran que la tenen mes llarga.... doncs endavant

Ferran ha dit...

> DERIC, l'exemple de la pista d'esquí és un altre de paranoia absoluta.

> DDRIVER, d'acord, però no deixa de ser indecent el mal ús que es fa de diners que podrien servir per a coses importants.