Air Berlin o l'embolica que fa fort

"Si aquests catalans vinguessin a Baviera, haurien de parlar bavarès, maleïda sia!". Escrita en dialecte bavarès, la vinyeta va aparèixer publicada a la revista d'Air Berlin.
.
Tot va començar fa dos anys: el govern balear va instar Air Berlin a emprar el català, també, en les seves comunicacions amb els ciutadans de les Illes. Noti's l'ús del "també", que suposa la no eliminació de cap altra llengua que s'usés fins aleshores, sino la incorporació d'una de nova. La resposta de Joachim Hunold, CEO de la companyia aeria, va ser taxativa: "Hay pueblos de Mallorca donde los niños ya no hablan el castellano. En las escuelas, el castellano es una lengua extranjera más". La sentència, publicada a la revista que Air Berlin ofereix en els seus vols, pretenia denunciar la situació que "pateix" el castellà en favor del català. La continuació de la història és prou coneguda: Air Berlin es va negar a oferir el seu web en català, malgrat que la seva oferta lingüística és de 15 idiomes, alguns dels quals amb igual o menor número de parlants que la nostra llengua; és el cas del danès, el finès, el noruec i el suec. Sobta, a més, perque Air Berlin te la seva base a les Illes. És possible un desconeixement tan gran de la realitat que t'envolta, o cal pensar més aviat en mala gaita?
.
El tema semblava haver quedat tancat, però ve-tu aquí que ara retorna, quan des de la companyia reiteren que el seu web no oferirà cap versió en català. Perquè, diuen, si el castellà és la llengua comuna de tots els espanyols? Air Berlin es dedica més a la política que no pas als negocis; o tant a una cosa com a l'altra, si més no. Curiosament, l'empresa alemanya denuncia un suposat tracte de favor de la Generalitat a Ryanair, pel que fa als ajuts que el govern ofereix a companyies aeries. El cert és que Ryanair compleix les dues condicions que se li van demanar des del govern: operar des de Girona i Reus, i oferir informació també en català. AirBerlin, no.
.
La companyia de Hunold és una empresa privada que pot fer el que vulgui, fins i tot entrar en el joc de la política i del menyspreu, si considera aquest un posicionament intel·ligent. De fet, Hunold deu estar orgullós que l'empresa que dirigeix hagi estat homenatjada per la Fundación para la Defensa de la Nación Española... por desairar el catalán! (podeu llegir-ho aquí). Naturalment, cada ciutadà català també és lliure de fer el que vulgui, per exemple, demanar l'aerolínia que no obviï els drets lingüístics de 10 milions d'europeus. Només cal enviar-los un escrit, que se'ls pot adreçar a través d'aquest link. Si serveix de poc o molt no ho sabem, però sí sabem que passa quan un poble no reacciona davant dels atacs constants dels "demòcrates".
.
PS: Sisplau, obvieu les referències al nazisme i als nazis, que alguns fan servir per referir-se a AirBerlin. Reclamem el que creiem que és just, però no entrem en el joc de l'insult, i menys amb aquest tema; és la forma menys intel·ligent d'aconseguir res, és el camí contrari per teixir complicitats amb els alemanys. Ja costa prou fer entendre el "cas català" en aquest país; quan et diuen, mosquejats, que els catalans identifiquen una empresa alemanya amb els nazis pel tema de la llengua, se'ls en van les poques ganes que, d'entrada, tenen d'entendre'ns.
.

38 comentaris:

Jordi Cirach ha dit...

Els catalans som una font de curiositats, i sempre renegats per tothom!...

Una cordial salutació i espero que t'interessin les meves recomanacions culturals!

L'imperdible de ℓ'Àηimα

>Jordi Cirach

zel ha dit...

Collons, mira que fins i tot sortir en un acudit, ja és l'hòstia, eh? Vaja, vaig a escriure el meu refús clar i contundent...en català? M'entendran?

Petons, Ferran!

arsvirtualis ha dit...

Us recomano sentir la conferència del professor Juan Carlos Moreno Cabrera. Aquí teniu l'enllaç:

http://www.youtube.com/watch?v=d4B6Hu3z-4A

No té desperdici!!!

Ferran ha dit...

Per facilitar la feina als interessats, per veure el link que ens ofereix l'arsvirtualis, cliqueu aquí amb el botó dret del ratolí, i obriu en una finestra nova. Merci, Ars!

Gràcies, Jordi.

Zel, jo els ho enviaria en actalà, en anglès o en alemany; si volen saber què els diem, que estudiïn idiomes!

Clidice ha dit...

encara cueja? aquesta gent no tenen gaire visió comercial. Bé, o potser sí, amb el que ens agrada "castigar-nos" a nosaltres mateixos :( vaig a dir-los quatre cosetes :) ben dites, per suposat :)

McAbeu ha dit...

Jo també ompliré un d'aquests fulls de reclamacions, però sense esperances de que serveixi de gaire cosa.

Per cert, us imagineu que passaria si una Fundació catalana donés un premi per desairar l'espanyol?

Rita ha dit...

Els haurem d'escriure doncs... :-)
Petons, Ferran!

Jordi ha dit...

No sé si per bo o per dolent, però la qüestió és que es parli de nosaltres, que almenys ens situïn al mapa físicament. A partir d'aquí, pas a pas.

Anònim ha dit...

Sembla increible la postura que mantenen aquesta gent contra la llengua catalana. Potser deuen pensar que atacar el català encara els pot fer guanyar punts davant segons qui. És la nostra tasca recordar-los que no és així. La forma, molt senzilla: no prenent cap vol.

- assumpta - ha dit...

Després del temps passat... fins i tot ara ens regalen amb un acudit gràfic? doncs sí que els hi deu coure encara, sí.

A veure si després tinc un moment i m'hi poso amb quatre ratlles!. M'enduc el link.
Bona setmana i bona primavera, aquesta que la sang ens remou, però no ens altera.

Petons!
;)

sànset i utnoa ha dit...

Jo, amb Air Berlin, cap tracte, cap ni un.

És curiós com una empresa que no sigui espanyola es pugui implicar més que els propis espanyols -alguns- en la defensa de la seva llengua i en l'ultratge al català.

I el cinisme arriba al seu clímax quan es pregunten per quin sant motiu la Generalitat afavoreix a RyanAir.

Si et premia segons quin tipus d'associació vol dir que fas un tuf bastant pudent i que et convé sortir de casa per airejar-te.

*Sànset*

DooMMasteR ha dit...

Tinc clarissim que no penso fer servir mai aquesta companyia. Igualment els hi enviaré un escrit també...

nur ha dit...

I tant, jo també enviaré l'escrit, però què ha de fer una empresa alemanya quan empreses catalanes, d'aquí de casa, no ho fan ni s'ho plantegen, i, tot i el que creguin els de "fora", tampoc no són sancionades ni advertides per ningú?

En fi, en aquesta paranoia lingüística que vivim, és un cas més del menyspreu cap una llengua oficial, com la de qualsevol altra estat europeu (bé cooficial).

Joan ha dit...

Un cas més de l'entorn malaltís en el que vivim. Quina llàstima que una companyia així ens menysprei, però tens tota la raó quan dius que no hem d'actuar de la mateixa manera. No cal rebaixar-se, i el tema nazi no hi té res a veure.

Millor atacar-los a la butxaca. Vindrem a veure't per altres vies, vés.

XeXu ha dit...

Com que no sembla que ens hagin de fer massa cas, cosa que m'entristeix perquè sempre he tingut molta estima a Alemanya i els alemanys, no sé per què, l'altra opció que tenim és no fer servir mai aquesta companyia. Si passem d'ells per com ens tracten, potser s'adonaran que és millor tenir-nos a bones.

Miquel ha dit...

Això és una presa de pel. Hem de fer-nos respectar i això només passa per tenir un estat propi.

Assumpta ha dit...

De veritat creus que val la pena ser "educat" amb aquesta gentussa? jo ja m'estic cansant de fer les coses amb tanta educació...

Catalans: No utilitzem MAI AirBerlin!!

Apa, ja està.

òscar ha dit...

L'oferta de companyies és tan abasta que, segurament, molts catalans no volaran amb els avions d'aquests senyors tan simpàtics i sensibilitzats.

Padrinàs ha dit...

Servidor, ja els va fer un missatge dient-los que no agafaria "Air Berlin" mentre continuessin amb aquesta política. Ja sé que poden pensar que una persona menys no fa res, però estic convençut que si tots fèssim igual bé ho notarien, és la força del mercat! això sí que ens ho hauríem de fer mirar, per què no ho noten? doncs perquè...

montserratqp ha dit...

Ridícul, ridícul...i com dius, embolica que fa fort. L´única explicació de la perserverança d´aquesta companyia amb el tema referit és que algun capitost d´aquesta tingui algun trauma de joventut: una xicota espanyola de qui estava enamorat i a qui mai li va dir o una mossa catalana que no el va correspondre...ves a saber. Fa riure tot plegat però ells van fent. Cal que diguem la nostra però caldria sobretot,tal i com comenteu, un boicot de veritat.

Mireia ha dit...

M'apunto a recomanar-vos (tal com fa arsvirtualis en el seu comentari) les xerrades del professor moreno cabrera. És una font de coherència i de comprensió i respecte cap a la diversitat lingüística
Amb m,és gent com ell per Madrid (crec que és madrileny de soca) com ens estimarien fora de catalunya!!

Cris (V/N) ha dit...

Gràcies per explicar-nos què passa fora de casa.... Déu n'hi do, eh?.... Petons Ferran :)

Ferran ha dit...

> Clídice, suposo que la seva "visió comercial" no els permet veure la incidència de la seva política entre molts potencials usuaris catalans...

> McAbeu, ben vist. Seriem titllats de radicals nacionalistes separatistes, i un munt d'istes que no ens agradaria gens sentir :(

> Més petons per tu, Rita!

> Jordi, un punt de vista positiu, el teu. No et pensis, en part el comparteixo; o potser depèn del dia, de fet...

> Albert, i escrivint-los, un cop i un altre, per recordar-los que hi som, que existim i que no ens poden torejar com ho fan.

> -assumpta- m'he explicat malament, en el post (o "insuficientment", si més no): l'acudit és de la "primera crisi", la de fa dos anys. Però és igual, el seu esperit continua sent el mateix.

> Sànset, ja tens raó, ja. A saber què mou AirBerlin a postular-se com a neosalvador de l'espanyol! Que no tenen feina??

> DooMMasteR, com més escrits, més pressió. Tothom a recordar-los qui som i què volem!

> Nur, "paranoia lingüística" és una bona forma d'expressar-ho. AirBerlins a banda, és esgotador haver d'estar continuament explicant-se.

> Joan, el tema nazi és de debò sensible, molt sensible. Només per la comparació (odiosa i del tot ridícula), no se'ns faran amics, precisament. Una forma neandertal d'actuar, per part d'alguns catalans.

> XeXu, potser els has tingut una especial consideració per la seva "trajectòria", per la seva fama de país seriós, treballador... És una fama merescuda, sense dubte, però no hi ha motiu per tenir-los en excessiva consideració: són humans, també, pobres.

> Miquel, no ho hauria dit més clar ni puc estar més d'acord amb tu!

> Haha!, m'ha agradat la teva determinació, Assumpta. Entenc el teu cansament. Ara tinc una fase "explicatòria", però el cert és que molts cops n'estic fins al cap de munt.

> Òscar, sensibilitzats és la paraula, sí senyor. Ben trobada! :)

> Padrinàs, merci per passar per aquí. De totes formes, pensa que pressionar-los no és fàcil: som 10M de catalanoparlants contra mogollón de milions de "la resta". Penso que hem de seguir fent-nos sentir, però sent conscients de quants som i quina força tenim. Potser acabarem "convencent-los" a base de ser pesats!

> Haha!, molt bones teories les teves, Montserrat. Potser sí, que alguna cosa d'aquestes hi ha en el passat de Herr Hunold, el "big boss".

> Mireia, jo l'he descobert gràcies a l'arsvirtualis i he quedat molt gratament encantat! Madrileny de naixement, sí, segons he llegit a alguna banda. Bravo per ell!

> Cris, l'únic que lamento és no explicar-vos més coses, últimament. Berlin em té a tope, entre feina i pis! Petons, guapa.

Sara Maria ha dit...

Molt be el PS!!

Sara Maria ha dit...

Vaja, i tot article!!! ;-)

Ferran ha dit...

Era imprescindible fer-ne referència, Sara Maria. Em posa malalt, quan llegeixo o escolto algú, des de Catalunya, referir-se a un alemany o a una empresa alemanya com a "nazi". Demostra que no té la més remota idea de què està parlant, és totalment fora de lloc i, vaja, absolutament lamentable.

PS: Gràcies :-)

Josep Lluís ha dit...

Bon sistema, si senyor, el de la companyia aèria. El meu, no volar mai amb ells, encara que hagi de pagar més.

Anònim ha dit...

Eso boicot, a air berlin, a los mesetarios, a los alemanes, a los franceses, porque las azafatas de air france no hablan catalán, al marca, por csvernarios, a la vanguardia, por no editar sólo en catalán, a los cines por no subtitular en catalán, a la industria de Holliwood, por no rodar directamente en catalán sabiendo que las películas se van a poner en Catalunya. Boicot. Y cuando no haya nada más que boicotear, ya pensaremos qué estramos haciendo.

Ferran ha dit...

> I fer-los-ho saber, Josep Lluís, demanar-los que ofereixin la informació al seu web en català, que no costa tant i són uns quants milions de potencials usuaris...

> Hola Anónimo, no sé de qué boicot hablas, pero te percibo un poco alterado. Un saludo y gracias por tu aportación.

PS: Como ves, comentario en castellano, el mío, y encantado, vamos. Cosas de hablar varias lenguas.

Anònim ha dit...

Gràcies Ferran per contestar ràpidament. No estic alterat, i tu? Com veus, et contesto en català, coses de parlar diverses idiomes. BOICOT a los que sólo hablan una lengua.

Ferran ha dit...

També políglota? Llavors ens entendrem. Parles de boicot, boicot, boicot... cosa a la qual jo no faig referència en cap moment, en el post; no sé perquè tu sí. Suposo que el tema del català t'altera, poc o molt, cosa que malauradament no et passa només a tu, a Espanya.

Salut.

Anònim ha dit...

Catalans: No utilitzem MAI AirBerlin!! Això no està escrit en el post. Però si és un comentari. Ningú ha rebutjat la proposta de boicot. Igual tu no estàs d'acord. Però no em sembla que la idea desagrada a la majoria.
No et preocupis, és només la meva opinió. De seguida se'ns infla la vena. Una abraçada

Ferran ha dit...

En qualsevol cas, anònim, cadascú és lliure de fer allò que consideri més addient, en aquest cas com en qualsevol altre: comprar un producte i no un altre, pels motius que sigui, això ho fem tots cada dia.

Sigui com sigui, el que tractava de fer amb aquest post és denunciar una actitud que em sembla errònia, especialment quan s'hi barreja la política (parlo del "reconeixement" públic a AirBerlin pel fet de "desairar el catalán". Calia? Ho trobo patètic.

Una abraçada, gràcies de debò pels teus comentaris.

Jor_di ha dit...

Los catalanes tenemos mucho que perder utilizando a la ligera la palabra boicot. Por lo demás, que cada uno haga lo que quiera. Entiendo que no se quiera usar Air Berlin,pero jamás usaría algunas frases y palabras que aparecen entre los comentarios. No hay que buscar siempre la respuesta entre los exaltados del otro bando poruqe no creo que en España haya una mayoría que defienda "desairar al catalán" y si la hay, es porque hay los ultras de allí se aferran a las meteduras de pata de los exaltados de este bando, que también los hay. Y cuando hablo de exaltados, me refiero fundamentalmente a políticos (en ambos lados).

Anònim ha dit...

Nadie odia el suomi. Los idiomas no se odian, luego no hay interés en desairarlos. Si lo hay, es que el problema no es el idioma sino la política. Y los problemas políticos graves son problemas de extremismos y de políticos incompetentes incapaces de encontrar acuerdo. Unos hablan de que no quieren que Madrid organicen los Juegos y apoyan a Londres, y otros proponen un boicot al cava. Olé. Y luego todo lo demás es una escalada de resentimiento que lleva a situaciones como la actual.

Deric ha dit...

el problema de fons no és tant aquesta gent com el govern central espanyol que hauria de ser el primer en recolzar tots els idiomes cooficials de la península i no ho fa, al contrari, fa el possible perquè es repeteixin actituds com la d'aquesta empresa.
Jo no els enviaré res, n'estic fart, simplement no volaré MAI amb ells, aquí és on els fa més mal.

Anònim ha dit...

Curioso. Gracias a tu pasaporte ESPAÑOL has tenido todas estas oportunidades de conocer mundo y trabajar dentro de Europa y tus posts los traduces a dos idiomas pero NO al del idioma de TU país ¿otro paleto independentista como Laporta? qué pena entonces; tanto viajar y aún sin culturizarte y hacerte una persona madura y libre de prejuicios. Hombre, dale gracias a Dios que eres español que como catalán nadie te iba a dar ninguna oportunidad con la fama de racistas que tenéis.

Ferran ha dit...

JOR_DI, la situació no és senzilla, i no tinc cap dubte que a totes dues bandes hi ha responsables. Tampoc en tinc, però, que a una n'hi ha que tenen més responsabilitat que a l'altra. Amb aquest panorama, només queda mirar de sobreviure, cadascú actuant com ho consideri convenient.

ANÓNIMO, estoy de acuerdo contigo; en línea con lo que decía en el comentario de arriba.

DERIC, amb això que dius del recolzament del govern central a totes les llengües de l'estat estic completament d'acord. Un dels problemes (un dels moltíssim problemes) de l'estat espanyol, és la seva incapacitat de reconèixer-se a sí mateix com a plural. I així els va; així ens va a tots.

ANÓNIMO, para insultar te quedas en tu casa. Para empezar, escribo en las lenguas que me sale del nabo y, como igual habrás visto, el castellano también lo domino. ¿Cómo te atreves a hablar de "culturizarse" y ser una "persona libre de prejuicios"? ¿Es que no te has leído a tí mismo?? Hablas de "culturizarse" y no hay más que leer tu comentario para que sea obvio a quién tenemos al otro lado de la pantalla: un garrulo lleno de prejuicios, que se ha atrevido a calificarme sin conocerme de nada. ¿Por qué no te has preocupado de preguntarme porque no escribo mis posts en castellano, en lugar de insultarme? Dios, lo que hay que aguantar...

Si dejas otro comentario, que sea con la misma educación que muestro siempre con todo el mundo. O eso, o lo borro directamente.

Un saludo. Y relájate.