Europa, una casa de barrets

English summary below / Deutsche Zusammenfassung unten

El tema de Grècia és "pa' mear y no echar gota", com diuen els espanyols. El titular: "Els grecs porten anys mentint sobre els seus comptes públics... com la majoria d'estats europeus". El post d'avui és dens, sí, però si sou capaços de llegir-vos-el, us prometo que arribareu al final havent entès una mica més de què va tot aquest pollastre dels diners dels grecs, els alemanys... i els catalans, de rebot.
.
Amb el merder que hi ha muntat actualment, sembla que els grecs siguin els dolents de la pel·lícula. D'acord, sí, són dolents, però no pas els únics. És cert que ja a finals dels anys '90 van començar a mentir, per poder entrar a la zona euro i no quedar com uns inútils. Com mentien? com no podia ser d'una altra forma, amb l'ajut d'una entitat financera, de nom Goldman Sachs, que va permetre el govern grec maquillar part del seu deute. La trampa consistia a intercanviar part del deute en euros contra dòlars... amb una cotització falsa, que beneficiava els comptes públics grecs. Naturalment, el banc no és una germana de la caritat: la comissió que es va endur rondava els 300 milions de dòlars. No sé perquè imagino, tot i que això no ho sé, que bona part d'aquests eurus devien anar a les butxaques dels quatre capitostes de l'invent...
Naturalment, una mentida que perdura en el temps no fa més que engreixar-se, i engreixar-se i engreixar-se. Fa sis mesos, el govern grec, amb la mentida a punt d'esclatar-li als nassos, va haver de confessar-se en públic: el seu dèficit fiscal era del 12,5% del PIB, i no del 3,7% que venien anunciant. Conseqüència? doncs que tots a córrer, els alemanys els primers.
.
Parlant d'alemanys, ells tampoc no són cap sant, no us penseu. Ells, com els britànics, els portuguesos i els italians (com no!), també van utilitzar els serveis d'entitats lladres financeres com la de dalt, per fer el mateix que els grecs. Això sí, com a mínim els alemanys poden xulejar, perque al final sempre són ells que acaben treient les castanyes del foc. Per culpa dels diferents focs que han hagut d'apagar en els últims anys, el 57% dels ciutadans d'aquest país diuen que d'ajudar Grècia ni parlar-ne; que a Alemanya hi ha necessitats i que si els grecs són uns 1. tramposos i 2. malbaratadors, que es facin fotre. No m'estranya, francament, que pensin d'aquesta manera. La cancellera mira de convèncer-los que cal ajudar els helens; el que no diu gaire és que cal fer-ho... perque si Grècia s'enfonsa, amb ella s'enfonsa també algún banc alemany, que ha fet els seus negocis amb els rebesnéts d'Aristòtil (Hypo Real Estate, un holding bavarès, la segona institució financera alemanya que més préstecs concedeix, ha invertit uns 10.000.000.000 d'euros a Grècia. Ooops!).
.
Estic negatiu, o el món és una mica com una merda? Va, mira, per animar-nos un xic us proposo invertir... no, res d'eurus!, invertir tres minuts més del vostre temps a veure aquest vídeo. Us explico: us diu alguna cosa el nom "Aznar"? Us diu alguna cosa "Curso CCC para aprender inglés en cinco días"? Doncs au, va, no em feu repetir-ho i doneu-li al play; potser ens arruinarem, tots plegats, però coi, arruinem-nos amb unes rises. L'Aznar, entrevistat per Bloomberg i parlant sobre l'actual situació financera a Europa... en anglès; in one hand and in the other... hihihihi...
.
.
Europe, what a mess!
This post deals with the current financial problems of Greece and the whole of the European Union. This is really a mess! I cannot understand how is it possible, that the Greek governments (and not only they) have been cheating the population with regards their financial status, for years and years! As a consequence of their tricks, the coutry could join the Eurozone "on time", but on the long term... on the long term, now the problem of their debt has to be solved by the rest of the EU member states.
I find this story absolutely outrageous: some politicians screw it all up, but the ones who pay the consequences are... the people.
.
Something is rotten in the state of... Denmark? Not exactly.
.
Europa, so eine Schweinerei!
Diese Geschichte mit Griechenland und das Geld aller europäischen Länder... Damit beschäftigt sich dieser Beitrag, um anzuklagen, dass die Politiker mit unserem Geld überhaupt nicht spielen sollten! Wie ist es möglich, dass die Griegische (und nicht nur; auch die Italiener, die Britisch und... die Deutsche), seine "Buchhaltung" gefällscht haben. Noch schlimmer ist es, dass jede über diese "staatliche" Lügen wusste!
.
Vielleicht ist die Zeit einer Revolution angekommen? Vielleicht, ja.
.

30 comentaris:

Lluís Bosch ha dit...

La premsa econòmica diu que l'Europa clàssica vol eliminar l'eiro i retornar a les monedes nacionals, per tal d'evitar els compromisos europeus.
Anem desenterrant les pessetes però amb compte, perquè el recompte serà un altre "arrodoniment".

Deric ha dit...

Ni per riure tinc ganes de veure el pallasso aquest.
En fi, tot aquest merder, l'acabarem pagant nosaltres de les nostres butxaques mentre els polítics i els capitostos continuaran corrupint-se i fent diners. Per què, on són tots els diners estafats del Palau, dels Gurtels, dels Camps, etc.?

Anònim ha dit...

Perqué serà que sempre que hi ha una crisi surt per algunabanda Goldman Sachs?? Es que no falla eh!
no m'extranyaria pas que tinguessin quelcom a veure amb el rumor especulatiuq ue ha esfonsat avui la borsa espanyola!

Anònim ha dit...

Esperem que això no sigui pas l'inici d'una caiguda en cadena. Com dius, el que fa més ràbia és que els vertaders culpables dormen tranquils mentre que qui acabarà pagant les conseqüències, via augment d'impostos, retallades de serveis socials o congelació de salaris serà la gent treballadora.

David Pérez ha dit...

Doncs encara ha millorat un pel el seu nivell d'anglès.
Ara, patètic el periodista parlant lenta i curosament, no sigui que l' Ansar no l'entengui..

Salvador ha dit...

Alguns, com un que acabo de sentir a la ràdio, ho tenen molt clar, tot és culpa d'especuladors i gent sense escrúpols que volen desacreditar l'euro, la teoria de la conspiració vaja.

Ni per un moment se'ls acut que en tot això potser també hi té molt a veure la incompetència d'alguns governants, inclòs aquest del vídeo, o és que ja ningú recorda que algunes mesures del seu govern van engegar la bombolla immobiliària?

Sara Maria ha dit...

Doncs si Ferran sort que conservem l'humor. Com diu un amic meu cal tornar a amagar els diners a sota les rajoles del terra i oblidar-nos de les entitats lladre-financieres

XeXu ha dit...

Vaja, que no hi ha un pam de net. Un cop més, els alemanys em tornen a sorprendre negativament. No hi ha com tenir informació fidedigna per veure que les coses no van diferents allà que aquí. Ara, de fum tots en sabem vendre, oi? A Grècia són menys dissimulats.

Jordi ha dit...

I darrere de Grècia vindrà... esperem que cap país però cuidado amb Portugal, Itàlia, Espanya o Irlanda que no estan per llançar cuets.

En canvi, n'hi han d'alres que ja estan començant a treure el cap com USA o Alemanya. Per cert, molt bo el vídeo, Ferran.

Assumpta ha dit...

A mi tot això em fa molta por... no hi entenc, però em sembla que d'aquesta crisi n'hi ha per temps :-((

En quant a l'Aznarito...

To replays, to replace... German... enlloc de Germany... of the Europe... i la tira

En fi... El tio parla molt malament i fa un munt d'errades però es fa entendre... quan ho va intentar en català vaig ser incapaç d'entendre res de res de res...

------------

M'encanta el color del teu blog! :-DD

DooMMasteR ha dit...

Això s'enfoooooooooonsaaaaaa!!! :-(
El baixon de l'ibex d'ahir va ser bestial. Diuen que tot lo que s'havia guanyat en el que porten d'any s'ha perdut. Mare meva!

kika ha dit...

a mi aquest home no me'n va gens de gràcia. em fa pena per ell i molta ràbia perquè allà on va ens representa a tots, tan si volem com si no.

aquesta teoria que expliques té molt sentit, i si la seguim aplicant, ens trobarem que la decisió d'enviar pasta a grècia només depèn de que hi hagi algun lladre a punt, no?

Joan ha dit...

Ai, jo també estic molt negatiu darrerament en la visió globalista del món. Molta merda arreu, sí.

Grècia és un país de piratilles, com Espanya, per no anar més lluny. I Alemanya fa el que fem a Catalunya, malfiar-se de l'ús dels seus calers per tapar les misèries dels altres.

"Am tsorri, bad Mr Ansar is not mai fren". Coi, què difícil és fer-ho tant malament!

sànset i utnoa ha dit...

No vius a Reus, però estàs fet tot un juantxi. Només a un juantxi dels de veritat se li podria haver passat pel cap, després d’un discurs tan ben travat, posar a l’Aznar fent el políglota. I sí, ell sí que és un “disaster”

Entenc el que pensa la gent a Alemanya. És ben comprensible. Per dir-ho així, Alemanya ha hagut de tirar endavant –durant el segle XX- sola, després del parell de desastres que va patir.
En tot això, però, els bancs hi han jugat un paper massa important. L’economia d’un estat no s’hauria de veure tan negativament influenciada per la voluntat d’una gran empresa privada.

Francament, no sé com s’hauria d’ajudar a Grècia, però crec que la injecció directa de diner no és la solució. Després anirà Portugal, i després Espanya (un 20% d’aturats no és conjuntural, és una animalada de caire ben estructural). Grècia potser farà tasques de proveta. Ara, m’imagino que es necessitaran més assajos...

*Sànset*

sànset i utnoa ha dit...

Per cert, si passes per casa et trobaràs alguna cosa.

*Sànset*

Ferran ha dit...

Lluís, això sí que em semblen rumors sense base. No entenc com pot haver-hi premsa "especialitzada" que jugui al joc de la por d'aquesta manera. A cap estat de la zona euro no li interessa ni poc ni gens fer marxar enrere; el que cal és millorar els mecanismes de regulació perque, dins de l'eurozona, no hi pugui haver trampes a l'estil grec.

Deric, la pregunta és bona i fa mal, alhora. Com li dic al Lluís, millorem els mecanismes per evitar robatoris de diner públic!

Glamboy, totes aquestes entitats financeres supranacionals deuen estar emmerdades fins al coll.

Albert, em pregunto perque no es demanen responsabilitats als dirigents grecs que, durant anys, han estat jugant amb els diners dels contribuents, com si d'una partida de Monopoly es tractés, amb les conseqüències que tots coneixem. Crec que ho preguntaré en veu alta.

David, la primera pregunta és brutal! Periodista a velocitat caragol per donar temps Ànsar a pillar-la :)

Salvador, el tema de la bombolla immobiliària i el govern del PP, que tu menciones, és un dels misteris d'aquest estat veí nostre. Sembla que el PP no hi tingui res a veure, i tot va començar amb ells!

Sara Maria, m'ho estic pensant seriosament.

XeXu, tot i això llenço una llença (amb perdó) a favor dels alemanys. Sí que fan dolenteries, també, però tenen un cert grau de moralitat que els diferencia dels països de la Mediterrània. Els critico les coses dolentes, però també vull remarcar les bones.

Jordi, i això que l'inútil de Zapatero va dient que com se'ns acut pensar en Grècia, quan es parla d'Espanya. Toc, toc... hola?

Assumpta, no t'hi esforcis: és patètic del tot i sense excepcions. Personalment, la seva sola visió m'esborrona i m'atabala; quan el sento parlar, i a sobre en una llengua que no sigui el castellà, m'horroritzo i... en fi, paro.
Sabia que el color t'agradaria, hihi... Però si és "culpa" teva! ;))

DooMMasteR, i continua baixant, avui, pel que veig. No sé pas com acabarà, tot plegat...

Kika, i n'hi ha més, de lladres, això segur. Els que cito en el post i, de ben segur, altres.

Joan, temo que, de fet, la visió negativa l'estem adoptant molts. I és que no m'estranya, amb la que està caient: quan no són les dades de l'atur, és la devaluació de l'euro, la caiua de les borses... o un nou cas de corrupció que s'afegeix a la ja llarga llista. N'hi ha per sortir corrents, però... cap a on?

Sànset, coincideixo en això que dius, que l'economia de l'estat no s'hauria de veure influenciada per interessos privats. Per suposat que no hauria de ser així. El problema, potser, és que els qui gestionen l'economia de l'estat sovint també tenen interessos privats! Els fotria tots a la foguera, per xoriços indecents.

Assumpta ha dit...

Doncs a mi, de l'Aznar, més que l'accent (bé, i la gramàtica, el vocabulari... jajaja) el que em fa riure és aquest posat de "Sóc un gran estadista que passarà -sense cap mena de dubte- a la història... i, a més, sóc guapo... i, a més a ti quién te ha dicho que quiero que conduzcas por mi"?

És que el tio s'ho creu, eh?... a vegades... bé, callo, jajajaja

kweilan ha dit...

Aquest home no és cap autoritat en res ni tan sols parlant anglès. Què ridícul!

Asimetrich ha dit...

Explicat així s'entén mooolt rebé. Ara, l'Aznar no hi ha Déu que l'entengui.

No és per estar positiu, i menys quan comencen a estendre's rumors de que Espanya està al mateix nivell que Grècia i comencen a caure les bolses... Tot plegat fa que es desperti el meu costat més conspiranoic ...
:-O

Lluïsa ha dit...

El meus coneixements d'economia no van gaire més enllà d'intentar arribar a final de mes sense números vermells, així que, gràcies per fer una mica més entenedor tot aquest merder; ara ho començo a entendre una mica.

I el sr. Aznar; des de quan un "lider mundial" (entre mooooooltes cometes) té temps d'aprendre idiomes? Estava molt enfeinat posant els peus damunt la taula, fent-se fotos i bebent vi.

sànset i utnoa ha dit...

Això que dius és ben cert. Els polítics haurien de passar un psicotècnic per copsar com van "d'ètica i moral". El problema és que, provablement, ens quedaríem sense polítics.

*Sànset*

Núr ha dit...

M'encanta el "no?" que va posant al final d'algunes frases...

Està llegint les respostes... no?

If you let me one explain! hehehehe

Espectacular!!! Tot i que he de dir que sembla que ha millorat discretament, eh? Que a molts espanyolitos ja els agradaria parlar com ell!

Rita ha dit...

Com sempre, Ferran, exquisida la teva lliçó "about" mentiders, estafadors, aprofitats, etc. etc. etc. o sigui els governants!

El que em queda clar de tot això és que sigui com sigui, passi el que passi, ho acabarem pagant nosaltres, bé, els treballadors, un cop més.
I com sempre, també, molt lamentable!

El vídeo me'l miraré a casa, ara no puc :P

Cris (V/N) ha dit...

T'he dit alguna vegada que m'encanta com escrius i com t'expliques? si no ho he fet, doncs ja és hora, gràcies per parlar clar i català :) Petons!!

rits ha dit...

si dius que és dens, avui ja ni ho intento, que estic moooolt espesa amb un munt de kleenex a la taula! però prometo llegir-lo doncs reconec que no entenc res del què passa darrerament!

una abraçada!!!

Lucila ha dit...

El millor és la lentitud amb què el presentador li fa les preguntes, se'l veu patint de debò per si no l'entén... ;)

Edurne ha dit...

Ays, el Josep María!
No coment, da una grima el tipo... la verdad, yo creo que se piensa que está poseído por la verdad absoluta. El tío es mesiánico, y además encantado del nervio de conocerse.
Fíjate, tiene la receta, el remedio... a los males de lal crisis mundial, él, uno de los que contribuyó a su génesis.
Reitero, no coment!

Petons!

Ferran ha dit...

Assumpta, aquesta imatge que tens d'ell, és exactament la mateixa que tinc jo i que, n'estic convençut, tenen la majoria de catalans i molts espanyols, també. El veig com un pocapena amb uns aires de superioritat absolutament patètics. Com tot ell.

Kweilan, és... en fi, això, el que tots pensem.

Asimetrich, em fa molt content veure't per aquí altre cop!
Comparteixo amb tu un costat conspiranoïc; i sí, el meu cap pensa més del que potser hauria de fer...

Lluïsa, l'anècdota de la foto amb els peus a la taula és reveladora de com n'és, de patètic i repugnant. Quin ésser més vomitiu, pobre.

Sànset, el dia que algú inventi la capacitat d'arribar dalt de tot, i mantenir l'ètica de quan no tens res, haurem fet una passa de gegant com a espècie.

Núr, suposo que sí, que ha millorat, però... aitx, em sap greu repetir-me, però és que... és tan... tan... patètic!

Rita, el vídeo mira-te'l a casa, o... directament, no te'l miris. Total, pa lo que hay que ver ;)

Cris, no sé si m'ho havies dit algún cop, però t'agraeixo de debò que ho facis ara. Petons, també per tu, naturalment.

Rits, fas ben fet: aquest tema, o "despejada" o millor un altre dia. Però llegeix-te'l, quan et vagi bé, si vols pillar una mica d'on ve tot el merder actual.
Abraçada, i millora't.

Lucila, especialment amb la primera pregunta; sembla fet expressament per enriure-se'n, trobo.

Edurne, este hombre es una pesadilla hecha realidad. Esta cosa del "encantado de conocerse", como dices... es que se le nota tanto, tanto. Aitx, Señor, qué asquito da el pobre.
Petons per tu, també! Eta muxus, naturalmente :)

rits ha dit...

Lo promés! me l'he llegit amb atenció i escoltat el gran nivell d'anglés i de sapiència de l'Aznar!

Moltes gràcies per l'explicació. La veritat és que tot plegat és ben patètitc. És allò que tots d'una manera o altra hem anat vivnt del cuento sense pensar en les conseqüències. Una colla d'irresponsables. El paper dels alemanys,..doncs està clar, ningú fa res per no res.

Ferran ha dit...

Rits, sí, però cal puntualitzar que el problema és... qui ha viscut del cuento són els polítics que han estat aixecant la camisa als ciutadans. Per exemple, els grecs: anys i panys jugant amb els diners recaptats a través, per exemple, dels impostos; el joc els ha sortit malament, òbviament, i ara les conseqüències les paga tothom, des de l'Algarve fins a Riga, des d'Hèlsinki fins a Valetta. Tothom. No haurien de quedar impunes.