Una geganta, capgrossos i grallers, al Carnaval de les Cultures de Berlín

Deutsche Zusammenfasung unten
.
Doncs sí, amics, Catalunya torna a treure el nas a Berlín. Aquest cop no és via cinema (passi del documental "Cataluña-Espanya", el 26 de març passat, amb la presència de la directora, Isona Passola; un èxit, per cert), ni tampoc via literatura; aquest cop és en presència de capgrossos, grallers i fins i tot una geganta. No m'enrollo, aquí teniu la nota de premsa que hem enviat fa una estona als mitjans. Ah, no us ho perdeu -ho dic literalment: podreu seguir la rua en directe, gracies a l'streaming que en farà radioeins (que n'emetrà les imatges al seu web). Si el temps no fot la festa enlaire (la previsió parla de no-pluja, cosa molt de desitjar), cap de setmana de festa grossa a la Hauptstadt!
.
Ja callo. La nota:
.
La capital alemanya és a punt de celebrar la quinzena edició del Carnaval de les Cultures, un gran festival popular que té lloc anualment per la segona Pasqua. Amb la participació de països de tot el món, en representació de les diferents cultures que conviuen a la capital alemanya, la festa mostra a berlinesos, i públic en general, l’extraordinària barreja d’ètnies que acull aquesta capital.
.
Enguany, per primer cop, Catalunya serà present al Carnaval amb una presència destacada. D’una banda participarà a la gran rua, l’acte central de la festa, que tindrà lloc diumenge 23 de maig a partir de les 12.30 h. La comparsa catalana comptarà amb una presència d’altura: l’emperadriu Elisabeth Christine, l’única geganta alemanya. L’acompanyaran la Colla de Gegants i Grallers de Corbera de Llobregat, amb els seus capgrossos, i un grup de percussionistes de Barcelona. Promoguda pel Katalanischer Salon de Berlin, desenes de membres de la comunitat catalana acompanyaran la comparsa.
La rua, que dura prop de 9 hores, es podrà seguir diumenge, en directe, a www.radioeins.de/karneval
.
A més, durant els quatre dies de durada del carnaval, Catalunya disposarà d’un estand en el recinte de celebració de la festa. La Delegació de la Generalitat a Alemanya oferirà informació cultural, turística i històrica del país als visitants, i els donarà l’oportunitat de conèixer, de primera mà, elements tradicionals de la cultura popular, com el porró, i de fotografiar-se amb un capgròs. Un qüestionari sobre l’arquitectura, la gastronomia i les festes tradicionals permetrà els participants fer un viatge de descobriment de Catalunya, sense bellugar-se del cor d’Alemanya.
.
La idea d’una celebració que presentés la diversitat cultural i ètnica de Berlín va sorgir l’any 1995, com a conseqüència dels canvis econòmics i polítics produïts arran la caiguda del Mur i la reunificació d’Alemanya. Des d’aleshores, el Carnaval de les Cultures mostra la riquesa cultural de la capital al barri de Kreuzberg, un terç dels habitants del qual són d’origen no alemany. 4.500 participants a la rua, 340 estands informatius, 70 nacions representades… la colorida celebració berlinesa tindrà lloc de divendres 21 a dilluns 24 de maig.
.
Foto: (c) http://elisabeth-christine.de
.
Eine Gigantin, Schwellköpfe und Gralla-Spieler treten beim Karneval der Kulturen in Berlin auf
.
Die deutsche Hauptstadt steht kurz davor, zum fünfzehnten Mal den Karneval der Kulturen zu feiern, ein großes Volksfest, das jedes Jahr zu Pfingsten stattfindet. Das Fest, auf dem die unterschiedlichen, in der deutschen Hauptstadt zusammenlebenden Kulturen vertreten sind und an dem sich Länder aus aller Welt beteiligen, präsentiert den Berlinern und dem Publikum im Allgemeinen die außerordentliche ethnische Mischung, die es in dieser Stadt gibt.
.
Dieses Jahr wird Katalonien zum ersten Mal am Karneval teilnehmen und zwar auf herausragende Art und Weise. Einerseits ist es beim großen Umzug, der zentralen Veranstaltung des Festes, mit von der Partie. Die katalanische Truppe kann dabei auf eine wahrhaft große Persönlichkeit zählen: die Kaiserin Elisabeth Christine, Deutschlands einzige Gigantin. Geleit geben ihr die Giganten- und Gralla-Gruppe aus Corbera de Llobregat mit ihren Schwellköpfen sowie eine Trommlergruppe aus Barcelona. Dutzende von Mitgliedern der katalanischen Gemeinschaft werden die vom Katalanischen Salon Berlin ins Leben gerufene Truppe begleiten.
.
Die Giganten spielen in Katalonien eine besonders wichtige Rolle. Sie nehmen aktiv an Straßenumzügen teil, wo sie traditionelle Tänze aufführen. Oft stellen sie geschichtliche oder legendäre Figuren ihres Herkunftsortes dar und werden so zu identitätsstiftenden und symbolischen Elementen der volkstümlichen Kultur.
.
Die Schwellköpfe (“Capgrossos”) und die Gralla, ein Holzblasinstrument, das insbesondere beim Tanz der Giganten und Schwellköpfe zum Einsatz kommt, sind eigene Elemente der traditionellen katalanischen Kultur. Sie alle werden beim Karnevalsumzug am Sonntag, den 23. präsent sein.
.
Zudem wird Katalonien während der vier Tage, die der Karneval dauert, einen Stand auf dem Festgelände haben. Die Vertretung der Regierung von Katalonien in Deutschland wird dort den Besuchern kulturelle, touristische und geschichtliche Informationen über das Land bieten und ihnen die Möglichkeit geben, traditionelle Elemente der Volkskultur wie den Porró aus erster Hand kennen zu lernen sowie sich mit einem Schwellkopf fotografieren zu lassen. Ein Fragebogen über Architektur, Gastronomie und traditionelle Feste wird es den Teilnehmern erlauben, eine Entdeckungsreise durch Katalonien zu unternehmen, ohne sich dazu aus dem Herzen Deutschlands wegzubewegen.
.

11 comentaris:

Mireia ha dit...

Quina manera de fer país, clar que sí!!!

Carme ha dit...

Una geganta amb un nom molt elegant! M'encanta la notícia!

kweilan ha dit...

Què xulo!

Edurne ha dit...

Pues os espera una fiesta por todo lo alto... y nunca mejor dicho!

Molts petons!

Anònim ha dit...

Gràcies a la vostra tasca, al final els alemanys coneixeran Catalunya i les nostres tradicions millor que molts catalans!

XeXu ha dit...

Jo hi trobo a faltar uns castells aquí, que els gegants no em fan el pes. Sí, ja sé que ja hi han estat castellers per allà, però sempre escombrant cap a casa, què vols?

DooMMasteR ha dit...

Així m'agrada! Per que després diguin que les delegacions no serveixen per res! :-)

sànset i utnoa ha dit...

Felicitats!

És un orgull ser representat a “l’estranger” i seguir demostrant que, tot i els entrebancs i les brutes travetes, seguim tenint la voluntat de voler ser-hi i de mostrar-nos al món.

Un cop més, el Katalanischer Salon ens dóna una alegria!

*Sànset*

Joan ha dit...

Coi, quan llegeixo això sento enveja de l'empenta que teniu per allà!

Suposo que sou conscients que això ens ajudarà el dia que ens calgui reconeixement per tirar endavant un projecte de país ...

Gran feina, sí senyor.

Núr ha dit...

OOOOOOH!!! Quina passada!!! No només per la part que toca a Catalunya, sinó perquè és interessantíssim que se celebri una festa així! M'encanta! :D

No podré veure-ho perquè seré fora, però espero que ho passeu molt i molt bé!

Ferran ha dit...

Amics, moltes gràcies pels vostres comentaris. Avui, divendres, comença l'espectacle: que s'aixequi el teló!

Molt bon cap de setmana a tots, i llarg per als qui, com els berlinesos, el tingueu de tres dies.