A alguns caps d'estat se'ls vota

Sona l'himne alemany al Reichstag, minuts després que hagi estat escollir el desè cap d'estat, el conservador Christian Wulff (el candidat de la cancellera Merkel. Val a dir que, com és tradicional en el cas dels caps d'estat, durant el seu mandat renunciarà a la seva pertinença política). No es tracta d'una elecció directa dels ciutadans, sino que els 1.244 membres de l'Assemblea Federal (Bundesversammlung) han hagut de fer ús de les tres rondes per arribar finalment a triar el president, d'entre els quatre candidats que hi havia (només dos d'ells tenien opcions reals). 9 hores, ha durat el procés d'elecció; semblava que els alemanys se n'anirien a dormir sense nou inquilí pel Palau de Bellevue (que, per cert, podran veure els blocàires viatgers ;)

No ha estat una elecció directa del poble, com deia, per raons històriques, tot i que algunes veus demanen canviar aquest aspecte i que siguin els alemanys, no a través dels seus representants sino ells mateixos, directament a les urnes, els qui tinguin el dret a votar el seu president. Tot arribarà.

Mentrestant, 2.500 kilòmetres al sud de Berlin, en una altra capital (europea?), UNA sola persona va votar l'actual cap de l'estat d'aquell país, que entre tots mantenim. UNA sola persona el va votar, un DICTADOR per a més senyes, i, a sobre, d'això fa QUARANTA ANYS. Un cop més (i en van...) es demostra que Espanya és lluny de ser un país normal.

PS: Intueixo que no serà el cas per al 99,99% dels blocàires lectors d'aquest post, però per si m'erro, cliqueu aquí per consultar la Constitució alemanya. No està en castellà, espero que els cromagnons dels TC espanyol no vegin indicis de delicte en la seva publicació... i a sobre en un blog en català! M'estaré jugant el tipus?

Actualització 01.07.2010

Parlava de la "normalitat" espanyola... avui llegeixo l'article que podeu veure, clicant aquí. Si teniu 5 minuts, feu-li una ullada; no us dirà res de nou, però no per això és menys interessant.

TCE

Tal com vaig fer en el post d'ahir, prefereixo acabar amb bon gust de boca. Per això aprofito aquest moment per informar-vos que, a hores d'ara, quatre blocàires ja han comprat els seus bitllets d'avió i fet les seves reserves d'hotel, per a la 1a TCE de la història del nostre petit, estimat país. Un aplaudiment per...

la Kika!
en Joan!
la Rita!

Quatre blocàires que han passat de la intenció als fets. El següent, sisplau? / Der nächste, bitte?

22 comentaris:

Jordi ha dit...

Llavors Merkel què representa? Quin és el paper o el treball del canceller?

Assumpta ha dit...

Mira, el trobo guapot... té un aire interessant :-))

Ferran... crec que hauries de canviar les sigles de la trobada... cada vegada que veig TCE el meu cervell llegeix: Tribunal Constitucional Español... Bé, jo no hi seré, però és una opinió :-))

Anònim ha dit...

Això dels vots, per a ells, no té cap importància. Mira a on han anat a parar tots els favorables a l'Estatutet.

Dani R. ha dit...

Existeix algun index que mesuri el nivell de democràcia d'un Estat? Estic intrigat quin valor li donarien a Espanya.

Dani R. ha dit...

Calla que sí que existeix:
http://es.wikipedia.org/wiki/%C3%8Dndice_de_democracia

Assumpta ha dit...

Existeix, Dani R., però no funciona bé... surt que España és una democràcia plena... no va.

Miquel ha dit...

El nostre cap d'estat, el llegat d'un dictador. Les conseqüències en són prou evidents observant els actualíssims esdeveniments.

rits ha dit...

Gràcies Assumpta!!!! a mi tb em passa això del TCE!!!!! xò no m'atrevia a dir-li!!!!!

sànset i utnoa ha dit...

Demo-què??? què coi t'empatolles, jo no hi he viscut mai en cap, no sé que m'expliques tu, ara!

Ja ens pots apuntar que la Utnoa i un servidor ja tenim els vols -els horaris que tu ens vas passar- i l'allotjament (el baratet...).

Aps, i això del curset d'alemany on-line seria interessant, però per mi no et preocupis que ja sé dir "una cervesa siusplau". Cosa que puc repetir fins la sacietat depenent del nombre de cerveses que demani...

*Sànset*

Clara ha dit...

Espanya està lluny?.. està a anys llum de ser un país normal..!

Assumpta ha dit...

Jajaja Rits, ara m'has fet riure... és que jo ho vaig pensar ja el primer dia... i no sabia si dir-ho o no... però, ostres... és que és automàtic, veig TCE i el cap se me'n va cap a aquella colla ufff :-)))

òscar ha dit...

Espanya és a les antípodes de ser un país normal, Ferran.

I encara els hi diem poc que no ho són!!!

òscar ha dit...

He llegit, i respost en un comentari a l'apunt corresponent, aquesta idea tan molona d'anar a Berlin. Perdó pel retard però he anat de cul les dues darreres setmanes.

Com t'he dit allà, parlo amb la jefa que és qui controla (i autoritza) els meus moviments nacionals i internacionals. :)

Salvador ha dit...

Un tema curiós és que a Andorra tenim dos caps d'estat, els coprínceps, però no els podem escollir. Un és el bisbe d'Urgell i l'escull el Vaticà, l'altre ens el posen els francesos, és el seu president.

kweilan ha dit...

Ho he anat seguint als diaris. No sabia ben bé com funcionava.

Deric ha dit...

m'he perdut amb la política alemanya

Ferran ha dit...

Jordi, tros de pregunta que em fas. Merkel és la cancellera, l'equivalent al president del Govern al nostre país, la Montilla catalana, la Zapatero espanyola... només que de dretes i més assenyada que ZP. El cap d'estat, Herr Wulff, vindria a ser el rei, un càrrec més de "vestir" que amb poder real, només que a Alemanya al cap d'estat se'l vota, i a Espanya... doncs això.

Assumpta, això del TCE... veus? és el que té de bò ser a l'exili, que tot et cau com més lluny, t'ho mires des de la distància; no hi havia caigut, en el significat que tu li dones. Deixa'm donar-hi un parell de voltes al tema...

Albert, a les escombraries, han anat a parar. Tens tota la raó; suposo que els sap greu, que es pugui votar. "Quines manies té la gent", deuen pensar.

Dani, que Espanya surti en la posició en que surt, demostra que l'índex aquest #es per fotre'l a les escombraries.

Assumpta, ja ho pots ben dir.

Miquel, el més terrible és que l'empestifada dictatorial del cap de l'estat és només la punta de l'iceberg :((

Rits, de debò, prometo pensar-hi!

Sànset, llavors t'interessa també "noch ein Bier, bitte" (una més, sisplau ;)

Clara, i nosaltres barrejant-nos-hi; això no pot pas anar-nos bé.

Assumpta, en l'estona que porto contestant comentaris, des del teu i passant pel de la Rits, ja gairebé tinc pensar el nou nom. Aviso, no serà precisament un canvi radical; o potser sí? ;-)

Òscar, convenç la mestressa! ;)

Salvador, i a sobre teniu una Constitució de fa quatre dies, com qui diu. No, Andorra tampoc no és gaire normal, per més que me l'estimo molt més que a Espanya...

Kweilan, us he explicat només la superfície, però l'important és constatar que ÉS possible escollir el cap de l'estat. I de debò que és bonic de viure-ho! :-)

Deric, però t'has perdut perque la trobes "complicada", o perque no la segueixes?

sànset i utnoa ha dit...

Home, doncs ja m’aniria bé, ja. Per cert, que m’ho pots fer en fonètic??? Dis-me il•lús (que no pallús), si ho consideres convenient.

*Sànset*

Ferran ha dit...

"noj ain bier bite" ;)

I d'il.lús res, nen, que aquesta llengua té "peligru"!

De totes formes no pateixis: temps hi haurà perque vagis practicant. I sino, sempre podràs demanar al vostre guia que te'n demani les que calguin. Ho tens fàcil, fàcil :)

sànset i utnoa ha dit...

beste bat! no, que això és euskaldun...

Gràcies, faré que la neurona que es dedica a memoritzar coses mitjanament útils es posi a treballar!

*Sànset*

Núr ha dit...

A començament de juny vaig sentir la notícia que el cap d'estat alemany dimitia per tot això de la crisi i com estava anant Alemanya. Crec que també han dimitit altres polítics, a nivell de Länder. Això a Espanya no ho veurem...

Sincerament, no acabo d'entendre per què cal tenir dues figures separades, un cap d'estat i un cap de govern. Entenc que el cap d'estat és senzillament un ens que representa l'estat i que se suposa que ha de ser objectiu —com dius tu, renuncien a una pertinença política—, i que el cap de govern forma part del poder executiu, amb la qual cosa no és només un ens representant, i té pertinença política. Però realment calen dues figures? Els EUA només en tenen una, oi? I suposo que hi ha molts altres països que també només tenen una figura per a totes dues «feines»...

Pel que fa al cap d'estat espanyol, oblides de comentar el fet que el dia que el cap d'estat actual es retiri, la població tampoc no podrà triar aquest cop qui el substituirà, perquè això és cosa d'herència...

Per acabar, dues coses. La primera: l'article és boníssim! M'ha agradat molt com han expressat cada idea i sí, és molt fort que partits afins a ETA siguin prohibits i titllats de terroristes, i que partits i associacions a fins al franquisme i que el defensen no siguin titllats de delinqüents. La Constitució permet fer apologia del feixisme? La segona: què dius que hem de consultar a la constitució alemanya? És que no em ve gaire de gust, ara mateix, llegir-la sencera... argh!

Ferran ha dit...

Sànset, igual podem fer un intercanvi deutsch-euskara:
Kaixo / Hallo
Egunon / Guten Tag
Eskerrik asko / Dankeschön
Agur / Auf Wiedersehen ...
Va, ja en parlarem a Berlin :)

Núr, la dimisió del fins ara president va pillar absolutament tothom a contrapeu. Sí que va fer unes decles que aquí potser van sonar una mica fortes, però vaja, a l'estat espanyol serien el pa nostre de cada dia i, com bé dius, ningú no bellugaria un sol dit.
I sobre les dues figures... això ja se m'escapa; no sé si és millor un sistema presidencial, com els EUA, o un com tenen els estats europeus, amb un cap d'estat i un primer ministre. És interessant el tema, si tinc temps investigaré sobre la qüestió...
I sobre la Verfassung... hehe, no et culpo, a mi tampoc no em ve de gust. En tot cas, buscant info sobre el paper del cap de l'estat, vaig anar a parar a aquest link amb la Constitució i em va semblar interessant posar-lo, per si algun dia em dóna per buscar alguna informació. Així tinc el document a mà ;-)