Newsletter.KAT Nr. 5 (September 2010)

05
September 2010
Liebe Leserinnen und Leser,

nach dem Sommer und den Ferien nehmen wir mit neu geschöpfter Energie unsere Arbeit und den Kontakt zu Ihnen wieder auf. Wir haben auch das Layout des Newsletters etwas verändert. Wie Sie ja bereits wissen, sind Lob, Kritik und Anregungen immer willkommen.

In dieser Ausgabe finden Sie unter anderem einen Bericht über den ersten Correfoc in Berlin, eine kurze Vorstellung der katalanischen Universitäten sowie Informationen über Katalanischkurse in Deutschland.

Viel Spaß beim Lesen!

Am 28. August erleuchteten Punkt Mitternacht und trotz des von den Meteorologen angekündigten schlechten Wetters die ersten Funken den Berliner Lustgarten. Bald schon füllte sich der Platz vor dem Alten Museum mit Feuer und Rauch und das Krachen der Böller drang bis in das Innere des Doms.
Der Beginn des neuen Studienjahres ist ein guter Anlass, um das universitäre Angebot in Katalonien vorzustellen, ein modernes und attraktives Angebot, das jedes Jahr tausende von ausländischen Studenten anzieht.

Im Wintersemester 2010-2011 bietet das Institut Ramon Llull die Möglichkeit, an 23 Universitäten in ganz Deutschland die katalanische Sprache zu lernen, u. a. auch in Leipzig, wo jetzt gerade an der Universität ein Katalanischlektorat eingerichtet wurde.

Im vergangenen Jahr konnte man nur 2,9% der in Katalonien gezeigten Filme auf Katalanisch sehen. Den 2,9% standen 97,1% gegenüber, die synchronisiert oder untertitelt auf Spanisch gezeigt wurden. Um dieses Ungleichgewicht zu korrigieren, hat die Regierung von Katalonien kürzlich das Kinogesetz verabschiedet.
In Zusammenarbeit mit der Vertretung der Regierung von Katalonien in Deutschland organisiert Memorial Democràtic eine Tagung mit dem Titel „Spanische Deportierte in NS-Lagern: Geschichte und Erinnerung“. Die Tagung findet am Dienstag, dem 7. September, statt.
Am 1. September landet die Fluggesellschaft RyanAir auf dem Flughafen Barcelona. Damit wird der Flughafen die Dienste einer anderen Low-Cost-Airline anbieten, zusammen mit Vueling, welche derzeit die meisten Passagiere bringt, und EasyJet, unter anderen..
Auf der Webseite www.llull.tv gibt es jetzt den Videomitschnitt der zentralen Veranstaltung des Sant-Jordi-Festes in Berlin vom 23. April. Die Veranstaltung bestand aus einer Lesung von Gedichten von Miquel Martí i Pol.

Oriol Cruixent
Komponist und Pianist

Wenn Sie unseren Newsletter nicht erhalten möchten, schicken Sie uns bitte eine E-Mail und wir nehmen Sie aus dem Verteiler.
www.gencat.cat/deutschland
deutschland@gencat.cat

Vertretung der Regierung von Katalonien in Deutschland
Charlottenstraße 18 / D-10117 Berlin
Redaktion: Martí, Ferran

Setembre 2010
Benvolguts lectors i lectores,

Després de l’estiu i les vacances, reprenem el curs i el contacte amb vosaltres amb energies renovades. També hem renovat una mica el disseny del butlletí electrònic. Ja sabeu que tant les lloances com les crítiques i els suggeriments són sempre benvinguts.

En aquest número hi trobareu una crònica del primer correfoc berlinès, una breu presentació de les universitats catalanes i indicacions sobre classes presencials de català a Alemanya, entre d’altres informacions.

Bona lectura i bona represa!

El passat 28 d’agost, al punt de la mitjanit i desafiant el mal temps anunciat pels meteoròlegs, les primeres guspires van il·luminar el Lustgarten de Berlín. Ben aviat, l’espai que queda just davant l’Altes Museum es va omplir de foc i de fum i el soroll dels petards arribava clarament fins a dins de la Catedral.
L’inici de curs és una bona ocasió per presentar l’oferta universitària de Catalunya, una oferta moderna i atractiva que atrau milers d’estudiants estrangers cada any.
Durant el curs 2010-2011, l’Institut Ramon Llull ofereix la possibilitat d’aprendre la llengua catalana a 23 universitats de tot Alemanya, entre elles la de Leipzig, que s’estrena com a universitat amb lectorat de català.
L’any passat, només el 2,9% de les pel·lícules exhibides a Catalunya es van poder veure en català. Un 2,9% que contrasta amb el 97,1% que es van mostrar doblades o subtitulades al castellà. Amb la intenció de corregir aquesta anomalia, el Govern de la Generalitat ha aprovat recentment la Llei del cinema.
Amb la col·laboració de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya, Memorial Democràtic organitza una jornada amb el títol “La deportació espanyola als camps nazis: història i memòria”. L'acte tindrà lloc dimarts 7 de setembre.
L’1 de setembre, la companyia aèria RyanAir aterra a la capital catalana. L’aeroport de Barcelona oferirà així els serveis d’una altra companyia de baix cost, juntament amb Vueling (la que més passatgers aporta actualment a la instal·lació aeroportuària d’El Prat) i EasyJet, entre d'altres.
Ja es troba disponible l’enregistrament de l’acte central de la Diada de Sant Jordi a Berlín, el passat 23 d’abril. L’acte va consistir en una lectura de poemes de Miquel Martí i Pol, per part del cantautor Lluís Llach i de l’actriu Hanna Schygulla.

Oriol Cruixent
Compositor i pianista

Si no voleu rebre aquest Butlletí envieu-nos un correu i us donarem de baixa del nostre directori:
www.gencat.cat/deutschland
deutschland@gencat.cat

Delegació de la Generalitat de Catalunya a Alemanya
Charlottenstraße 18 / D-10117 Berlin
Redacció: Martí, Ferran

9 comentaris:

Assumpta ha dit...

M'encanta l'apartat de les 23 universitats alemanyes que ofereixen la possibilitat d'aprendre català :-))

Està molt bé tot això que feu, Ferran, de veritat, te'n pots sentir ben orgullós ;-)

Joan ha dit...

Feina útil. Moltes administracions haurien d'aprendre algunes coses de vosaltres ...

Crític de cine ha dit...

Renoi, quina recerca de documentació. Això sé que és estar informat!!

Tan de bo molts alemanys aprenguin català i vinguin a visitar-nos. Però que no vagin a Mallorca, si no, no el podran practicar gaire.

Anònim ha dit...

Ostres! És més fàcil trobar un lloc on aprendre català a Alemanya que a Castella. Això demostra fins a quin punt els importa un rave la nostra llengua.

Deric ha dit...

Quina currada!

òscar ha dit...

Ole que ole, Ferran!
(poso l'ole per fer sortir de la tristor als taurins -en conya- i per aplaudir el butlletí -en sèrio-).

Dit això, breu anècdota personal: mai no he anat a un correfoc. (glupssss!)

sànset i utnoa ha dit...

i ara la qüestió és: sortirà publicada la 1TBfC al Newsletter.kat???

Va, fes servir les teves malignes influències!

*Sànset*

Candela ha dit...

Enhorabona! bona feina!

Ferran ha dit...

Assumpta, l'Institut Ramon Llull, que és el responsable i coordinador dels lectorats, fa una feina molt gran, en aquest sentit. Alemanya és el país del món (i això ho lligo amb el comentari de l'Albert) que més lectorats de català té. És impressionant.

Pel que fa a la feina que fem, Joan, la veritat, com senti una sola persona dir que les delegacions no serveixen per res, que no fem feina... en fi, més val que no se'm posi al davant.

Deu n'hi do l'interès que hi ha pel català, Crític, si ho mirem proporcionalment (no en números absoluts, òbviament). Si més no a Berlín, a banda dels lectorats hi ha alguna escola privada que també l'ensenya. I el Cervantes!

Albert, ja tens raó, ja. És el que li comento a l'Assumpta.

Deric, sí, força.

Òscar, aprofito l'avinentesa per fer una confessió, jo també: el de Berlín ha estat... el meu segon. El primer, a Corbera de Llobregat deu fer quatre o cinc anys.

Ostres, Sànset, ara sí que m'has picat. No sé si convenceré el meu cap, però mira, potser ho provo, hehe...

Gràcies, Candela :)