English teacher wanted!

I would say the self-esteem of the Catalan people is specially low, we Catalans tend to be very self-critical and this is, no question about it, pretty bad. In terms of politicians and command of foreign languages, many can speak some English, many others not even that. Painful, but this happens not only in Catalonia. Check the first video, with former Ministerpräsident of Baden-Württemberg Günther Oetting, and his attemps to give some explanations in English...

Darrerament, des de l'In varietate concordia estic fent campanya perquè els catalans que viviu a Catalunya, que mameu el dia a dia de la política nostrada, que no teniu la possibilitat de prendre certa perspectiva per veure les coses des d'un altre angle, senzillament perquè viviu el dia a dia sobre el terreny... els catalans que sovint considereu que en el nostre país tot és més cutre, la política més animal, els serveis més dolents... faig campanya, dic, per donar-vos altres punts de vista, que deixeu de pensar que viviu en un lloc especialment desafortunat, i perquè preneu consciència que enlloc no lliguen gossos amb llonganisses ni de les pedres en fan pans (no, això ni els catalans ni ningú).

El capítol d'avui està dedicat a les llengües. Sovint enyorem al menys una cosa del president Pujol: la seva capacitat d'anar pel món i parlar, sense intèrpret, amb el president francès, l'alemany, l'italià o el dels EUA. Certament, veiem el que hi ha actualment (un president amb dificultats per parlar una de les dues llengües oficials del país, i segurament cap d'estrangera) i sí, és lamentable. Tot i això, que ningú no surti amb la cantarella aquella de "aquestes coses a Alemanya no passen"... perquè sí que passen.

Günther Oettingen, del partit conservador de Frau Merkel, va ser president de Baden-Württemberg de 2005 fins a començaments d'any. Estem parlant d'un dels dos lands més rics d'Alemanya, seu d'empreses com Daimler, Porsche, Bosch, Siemens... Poca broma, vaja. Fa uns mesos, Oettingen va plegar per fer-se càrrec de la comissaria europea d'energia. Doncs bé, el Sr. Oettingen, alemany, expresident d'un dels lands més rics del país, té un anglès absolutament incomprensible. Sí, sí, molts euros i molt poder, però no se l'entén! O és que potser l'enteneu, vosaltres? Escolteu-lo, escolteu-lo i ja em direu...


Coi, no em digueu... si sembla l'Aznar!
Potser a casa no estem sobrats de res, però sisplau, comenceu a fer campanya pel "prou de fer el ploramiques" i comenceu a fer entendre la gent que una mica d'autoestima no li va gens malament, al país, a qualsevol país. Perquè no comencem pel nostre? Ei, que òbviament que s'ha de millorar el que no funciona, però amb "aquells són molt bons i nosaltres som un desastre" no es va enlloc... i és (una mica) mentida!

Seguint amb el tema polítics i llengua, un altre vídeo: Guido Westerwelle (partit liberal, FDP) és el ministre d'exteriors des de les últimes eleccions, que van donar com a resultat una coalició de CDU i FDP. En una roda de premsa, tot just començar el seu mandat, un periodista de la BBC s'adreça a Westerwelle en anglès i li demana si pot respondre també en aquesta llengua. Westerwelle li diu que no, que "Es ist Deutschland hier" ("això és Alemanya"), que igual que a Anglaterra es dóna per suposat que un ha de parlar anglès, a Alemanya es dóna per suposat que un ha de parlar alemany. Era la seva forma d'amagar el seu escàs coneixement de la llengua de Shakespeare, o tenia raó de reivindicar la normalitat d'utilitzar la llengua del país, a "casa" seva?


En qualsevol cas, cal exigir dels polítics amb càrrecs de pes que parlin, com a mínim, anglès. Sense dubte! Però ja ho veieu: no només el president Montilla (o el president espanyol) va molt curt en qüestions lingüístiques...

21 comentaris:

Cristina ha dit...

Ufff això quin idioma és??? Sembla l´Ozores. Mare meva!!!

Assumpta ha dit...

He entès alguna paraula solta i prou... m'ha estat impossible lligar ni una frase. Ara bé, he de dir que jo tampoc domino l'anglès, m'hi defenso una mica i prou... probablement un anglès-anglès seria capaç de treure'n alguna cosa més :-))

Un amic meu, andalús, que viu a Bèlgica (Anvers) des de fa 10 o 11 anys (hi va anar per un Erasmus i s'hi va quedar) parla castellà, anglès (va estudiar filologia anglesa) i ara neerlandès i francès... Quan feia poc que el coneixia, en Pujol encara era President, i un dia em va explicar que havia sortit entrevistat en un canal informatiu francès... Era un programa en que un convidat era entrevistat, en una mena de conversa a múltiples bandes, per periodistes de diferents països... i ell (el meu amic) havia al·lucinat en veure com en Jordi Pujol no havia necessitat traducció en cap moment... Aquell dia em vaig sentir molt, molt, molt orgullosa de la imatge que havia donat el President del meu País.


Aprofito:

http://www.cronica.cat/noticia/Scarlett_Johansson_prefereix_Artur_Mas_abans_que_Montilla

Xavier ha dit...

Grat consol !!

nur ha dit...

Sense que senti precedent i en defensa de l'actual president en funcions, diré que, això sí, ha millorat i força el seu català des que va accedir a la presidència. Les coses com són, Ferranet.

M'he sentit identificada amb aquestes persones que es queixen de la mala qualitat, els mals serveis, la pèssima educació, però les meves queixes no tenen un origen territorial, simplement manifesto que és així. Constato que a París, per exemple, vaig veure més del mateix i vaig constatar, en canvi, que no era tan "així" a Berlín el primer cop que hi vaig ser, però, és clar, quatre dies donen per cop.

I pel que fa a Herr Oettingen, si no fos que de tant en tant s'entenia alguna paraula en anglès, jo hauria jurat que parlava en alemany directament!

Ei, dos dies! :)

XeXu ha dit...

Bé, ja veig que no queden polítics com déu mana. Pujol n'era un, encara que no coincidissis amb les seves idees, calia reconèixer que en sabia un niu, i era un bon representant de Catalunya.

Pel que fa als alemanys, Oettingen tela l'accent que té, però Weterwelle no sé si es delata al final, no he acabat de veure el vídeo que tinc pressa, però si ho diu convençut això de que a alemanya s'ha de parlar alemany, proposo que el fitxem immediatament com a president de Catalunya. Ara que, ministre d'afers exteriors sense parlar anglès... són folls aquests alemanys...

merike ha dit...

The self-esteem of the Finns is not any better than the one of the Catalans. That is why I so much love the Catalans.

The most important thing is WHAT YOU SAY, not how you pronounce a foreign language.

Therefore I have been able to speak MY own Catalan language. To make people understand me. Not even knowing how the language is spoken.
My Catalan is a mixture of Catalan, Spanish, Italian and even French and English words pronounced as they more or less are written. In a Finnish point of view. I have had no time to study the grammar or pronunciation but it is amazing how everyone understands me.

I don't think that people who are doing their difficult job in the European Union or in industry etc. should be ridiculed by the way they pronounce any foreign language. The main thing is that they speak it.

YouTube - Commissioner Olli Rehn speaks in Dublin on Economic Governance in the European Union

YouTube - Jorma Ollila Nokia

Joan ha dit...

D'entrada he de dir que se me'n fot que el meu president parli idiomes. que si, que fa patxoca i tal, però que m'estimo més que millori en gestió que no pas en idiomes. Que els polítics siguin bons en política, que els traductors ja són bons amb les llengües.

Tens raó amb el to baix de l'ànim, però tampoc crec que sigui un problema català. Passa arreu! Bé potser als USA, no ...

El que vull dir és que la queixa i el lament són molt humans. Que sempre veiem les virtuts dels altres i els nostres defectes i això no és necessàriament dolent si s'enfoca com cal. Res de depressió sinó construcció.

I que la queixa de la queixa no deixa de ser queixa. Apa, algú t'ho havia de dir.

Ho discutim demà?

sànset i utnoa ha dit...

És cert que quan deixem de mirar-nos el melic i comencem a mirar cap amunt creiem que són molt millors que nosaltres. Tinc la percepció que com a país som pessimistes de mena. Potser perquè ens han humiliat tantes vegades, ves a saber. Ara, i com bé dius, si fem un anàlisi més acurat podrem veure que tan fotuts no estem i que no tot ho hem d’envejar als veïns de dalt. Sent pessimistes no anirem enlloc i els que no ho som –que m’hi considero i t’hi considero!- hem de fer l’esforç continu per arrencar un alè d’esperança als qui ens envolten. Com has fet tu avui.

Tema idiomes... et diré que el meu anglès és macarrònic, però –espero- que sigui més comprensible que el del senyor Oettinger. Et donaré la raó: al capdavant d’un país hi ha d’haver gent que es pugui fer entendre en diverses llengües –a més a més d’estar capacitada, clar- com era el cas d’en Pujol. Podia ser el que volgués, però cara en fora donava la impressió d’home culte i de retruc la hi donava al país. El cas d’en Maragall podria ser semblant. Gent com l’Aznar o el Montilla, que vols que et digui... manca d’esforç probablement sumada a un polsim d’oportunisme.

Mira, al senyor Montilla li retrec la qüestió lingüística. Però no li retrec que parli millor o pitjor el català, o que tingui un divertit accent malagueny. Li retrec l’esforç d’aquests últims quatre anys en millorar-lo. Ostres! és que sents un discurs del 2006 i un d’enguany i el President ha millorat el seu català al 100%! No li ho hem de negar: en Montilla s’ha esforçat a parlar millor la nostra llengua. I què vol dir això? que fins fa quatre anys li patinava bastant si parlava bé o no el català.

Bé. me n’he anat per les branques...

En dos dies ens veiem!

*Sànset*

Xavi ha dit...

company, ja sé que no estás massa d'acord amb mi de que mooltes coses, ni que sigui tangencialment, es redueixen a un problema de rics i de pobres. Tots tenim present al Emilio Botín. Un dels homes més rics d'Espanya i del món.

http://www.youtube.com/watch?v=jaLDoWqIq2M

Es a dir, per tenir riquesa i poder, no cal saber anglès. El condicional would li surt... matador.

Ei, no sé si em tornaré a connectar al IVC. Que vagi molt bé la trobada. Una abraçada a tots.

Anònim ha dit...

Per a mi el coneixement d'idiomes per part dels alts responsables polítics és bàsica.

Aquest coneixement implica, en major o menor mesura, conèixer altres cultures o visions del món.

També permet un àmbit més ampli de relacions.

Per a un país com el nostre i en la situació actual, el que necessitem són relacions i complicitats internacionals si volem fer un pas endavant.

El desconeixement d'idiomes dels líders polítics catalans i espanyols parla per ell mateix. És molt simptomàtic.

Els països petits hem d'estar oberts al món i en contacte permanent.

Jordi ha dit...

Parlava millor l'anglès el Paco Martínez Soria i el Pajares que el primer.

Sí, crec que cal exigir-los que el parlin bé, evidentment. No deixen de representar un país, no? La cara visible que diguessim.

Mr. Missis ha dit...

Doncs molts gràcies Ferran per donar-nos aquestes noves perspectives. Tens tota la raó quan dius que estem una mica encegats amb el dia a dia del nostre país... però quin país no ho està?

És espectacular l'angloalemany del senyor Oettingen...

Ara bé, a tot arreu hi ha de tot, sí, però cal dir que al nostre país, per exemple, el domini de l'anglès, en línies generals estaà molt i molt per sota de les habilitats de la majoria d'alemanys... i danesos, suecs, noruecs, finlandesos, austríacs, etc etc

kika ha dit...

he, he, això sí que anima! :-)

Mortadel.la ha dit...

DEURES FETS, SENYOR!
Sento no parlar de política...

Elfreelang ha dit...

jo em pensava que el meu coneixement d'anglès era escàs i la meva pronuncia un poema però ara veig que estic del tot preparada per la política, sempre és un consol!

Ferran ha dit...

ACHTUNG, MORTADEL.LA! No puc entrar al teu blog! M'apareix un missatge que diu "El perfil no està disponible"!

@ Cristina, és ozoronià, sense dubte.

@ Assumpta, l'exemple que donava el president Pujol era absolutament per treure's el barret. Un polític amb passaport espanyol, que parla tantes lengües? Increïble.

@ Xavier, hehe, ja ho diuen; qui no es consola...

@ Nur, t'accepto de bon grad el comentari sobre el president Montilla, perquè és cert: ha millorat en aquests quatre anys. Oh well...

@ XeXu, segurament amb el president Pujol coincidia més del que t'imagines. De fet, el vaig votar una majoria de vegades (per no dir totes excepte l'última, que vaig virar cap a ERC)

@ Merike, I fear I have not manage make myself understand. It is not about laughing at anyone's ability to speak foreign languages; it is about comparing what happens in Catalonia, with so many citizens always complaining about the country and its politicians, and at the same time "admiring" how well things work in other places. Mistake: not everything is a disaster back at home, and also in other countries, like Germany itself, many things are far from perfect.

@ Joan, hmmm..., el problema és que a Catalunya, la queixa constant, sense dubte, condueix al pessimisme i a la no-construcció. En aquest sentit, estic 100% amb el polític que, no fa gaire, va reivindicar dels catalans una mica més d'autoestima (i positivisme, interpreto).
En parlem demà, si un cas ;)

@ Sànset, jo també celebro els avenços del president Montilla i tampoc no crec que sigui un problema que tingui accent. Pel que fa al president Pujol, sense dubte la imatge és molt important, i entre la seva, la de Maragall (m'agrada molt personalment però no sé si donava la millor imatge) i la de Montilla, esclar, guanya Pujol per golejada. A veure el pròxim.

@ Xavi, perdona però estic flipant: aquest vídeo és un muntatge descarat, no s'han molestat ni en dissimular!

@ tirantloblanc, no podem estar més d'acord amb totes i cadascuna de les teves observacions.

@ Jordi, ni més ni menys. I com li deia a algú per aquí dalt, la imatge és importantíssima. Òbviament que els fets ho són més, però la imatge compta molt. Un president capaç d'anar pels "puestus" sense intèrpret és un luxe.

@ Mr. Missis, del tot cert el que comentes del nivell d'anglès al nostre país. Un drama, horrorós, un dels problemes més greus que hi ha a les escoles i universitats del nostre país, i em fa l'efecte que ningú no li dóna importància, més enllà de dir que sí, que l'anglès és molt important i bla bla bla...

@ Kika, t'ha agradat, eh? ;)

@ Elfreelang, funda un partit i et voto! :-)

Anònim ha dit...

Diuen allò que mal d'altres, consol de... El gran problema que tenim a Catalunya no és només que ni tan sols sap parlar bé cap llengua, és que fins i tot per a fer un discurs de 30 segons necessita anar amb la xuleta. Dubto que en tot Europa trobem un President tan nefast en aquest aspecte.

merike ha dit...

Don't let me be misunderstood

I read your English only plus watched the videos:)

Mortadel.la ha dit...

Què? I jo que t'esperavU!
Com que no? Mira si no...espera que no me'l sé! És com el mòbil... segons!http://blocs.mesvilaweb.cat/AnnaPortell
Valins?

Miquel ha dit...

Déu n'hi do el primer vídeo, no m'ho esperava pas. Però el segon ja és per llogar-hi cadires, com intenta mantenir la compostura...

Ferran ha dit...

@ Albert, realment no és la persona que millor doni en imatge.

@ Merike, I love Nina and you know it ;)

@ Mortadel.la... ara sí! :-)

@ Miquel, tela, eh? Això perquè molts catalans deixin de pensar que tothom sap molt de tot, excepte nosaltres. Fals.