Regeneració

The state of Baden-Württemberg (BW) celebrates elections on Sunday 27. After almost 60 years of conservative governments, the Green Party and the socialists (SPD) might be able to pact a majority. The disaster at Fukushima, Japan, after the quake on March 11, might have an influence on the decision of the voters. Germans are mainly against the nuclear energy, unlike current BW-president Mappus...

Sovint pensem en els 23 anys de pujolisme, o en els 30-i-escaig de socialisme a molts ajuntaments catalans quan defensem que cal regenerar les institucions que, durant anys i panys, han estat governades pel mateix color polític. Aquest diumenge hi ha eleccions al land de Baden-Württemberg (BW), capital del qual és la pròspera Stuttgart, i on també hi ha la universitària i bonica Tübingen, entre d'altres conegudes urbs.

L'Isaac Lluch, corresponsal del diari Ara i amic, em donava ahir una dada que jo no tenia present: la CDU governa BW des de l'any 1953. Ininterrompudament. Pràcticament des de la fundació d'aquest land, el partit conservador de la cancellera Merkel ha dirigit les regnes d'un dels territoris de més pes econòmic del súper motor alemany.

Les enquestes preveuen, però, un possible canvi de color a l'Staatsministerium d'Stuttgart. Els 7,8 milions de ciutadans amb dret a vot podrien decantar-se per la suma de Verds (24%) i SPD (socialista, 22%), per davant de l'actual coalició governant: CDU (39%) i FDP (liberals, 5,5%). El motiu de més pes a l'hora de decantar-se per uns o altres és... el terratrèmol de fa quinze dies al Japó. La desgràcia de Fukushima ha tocat de ple la fibra dels alemanys, especialment sensibles amb el tema de l'energia nuclear. El president de BW, Sr. Mappus, ha tingut recentment l'ocurrència de mostrar-se com el polític alemany més a favor d'allargar la vida de les centrals nuclears; mentrestant, aquest dissabte a migdia milers de ciutadans són al carrer per exigir la fi de l'energia atòmica a Alemanya. Divergència clara d'interessos i recolzaments.

Un altre assumpte que també podria fer decantar la balança en contra dels interessos dels conservadors és el projecte Stuttgart 21, un pla del partit de Mappus per remodelar de dalt a baix l'estació principal de la capital, un pla que preveu invertir, oficialment, 4,5 mil milions d'euros i que molts ciutadans troben fora de lloc, convençuts que el cost no serà inferior a 10 mil milions.

A partir de les 18h (de l'horari d'estiu que recuperem la nit de dissabte a diumenge) del dia 27 sabrem com han anat les coses a Baden-Württemberg, i començarem a intuir quin impacte pot tenir a nivell federal el que hi diguin les urnes.

6 comentaris:

rits ha dit...

Al TN tb en parlàven de la importància d'aquestes eleccions. El més curiós és que la Merkel va ser la primera en reaccionar davant la tragèdia de Fukushima, i des d'aquí molts ja van veure un posicionament clarament electoralista amb la seva reacció.

Assumpta ha dit...

Ets un magnífic corresponsal del que passa a Alemanya. Al teu blog sempre m'actualitzo! ;-)

Tan sols et falta al final dir:

"Ferran Porta, Blogger, Berlin"

(Admeto... avergonyida... que no tenia ni la menor idea d'aquestes eleccions)

Carme ha dit...

Ostres 58 anys sens e canviar el color del govern! És impressionant. Un cop molt fort per ells si ara el perden... però no es pot evitar de pensar que potser ja toca.

I si hi ha bons motius, com això de les centrals nuclears, doncs encara millor.

Elfreelang ha dit...

tan de temps un mateix color de govern no sé pas si pot ser bo...a veure si toca el canvi ja

Gabriel ha dit...

El que m'ha sobtat més és el paper rellevant d'un partit com Els Verds. A Alemanya aquest partit ja té una llarga tradició i potser ja és hora que reculli els fruits...
Com algú ha dit tants anys governant un mateix partit un land no deu ser bo i un canvi polític sempre és bo per la higiene democràtica.

Ferran ha dit...

Doncs sí, com diu en Gabriel, al final la cosa ha acabat amb golejada pels Verds. Increïble: no només seran al govern tant de Baden-Württemberg com de Rheinland-Pfalz, és que a la tot poderosa BW hi tindran la presidència! (en coalició amb la SPD socialista). Imagineu-vos: 58 anys de govern conservador, i el canvi arriba no de la ma dels socialistes sino dels Verds!). M'encanta Alemanya :-)

Gràcies pels vostres comentaris i interès!