Tatort

"Tatort" is a classic on German television. First aired in 1970, it still gathers millions of viewers in front of their tv sets more than 40 years later, Sunday after Sunday. You can watch the episode "Glaube, Liebe, Tod" (Faith, love, death) below, with English subtitles.

Gairebé cada diumenge, des de fa dècades, Alemanya enceta el prime time televisiu amb una sèrie... no, què dic una sèrie: un tresor, de lladres i serenus. Després del principal informatiu del vespre, el Tagesschau, a les 20.15h. arriba puntual... "Tatort"! L'ARD, la televisió pública, va començar a emetre la sèrie, cuidadín que no és cap broma, l'any 1970, i a dia d'avui continua sent al Top-5 de programes favorits dels espectadors (23,7% de quota de pantalla va tenir el capítol de diumenge passat).

Quan només feia un any de l'estrena de "Tatort", començava a caminar, a l'altra banda del teló d'acer, una altra sèrie policíaca: "Polizeiruf 110". La caiguda del Mur (1989) i la posterior reunificació (1990) van tenir com a conseqüència la desaparició de la DFF, la tele estatal germano-oriental, però això no va impedir que "Polizeiruf 110" continués el seu recorregut vital. Actualment, totes dues sèries comparteixen dia d'emissió: s'alternen a la parrilla de l'ARD. De tant en tant, "Tatort" descansa diumenge per deixar pas als seus col.legues de l'est.

Ficció+política, que no política-ficció

L'ARD està formada per nou centres regionals. Cadascún d'ells s'encarrega de produir capítols de "Tatort", de manera que hi ha nou comissaris diferents. 11, de fet, perque les televisions públiques d'Àustria (ORF) i la Suïssa de parla alemanya (SF) també produeixen capítols. Això vol dir que una setmana la sèrie té com a escenari Stuttgart, una altra Viena, la següent Hamburg, Berlin, Kiel, ... I cada ciutat té el seu propi comissari, així que els protagonistes van rotant. En funció dels diners que té cada centre regional, aporta més o menys capítols a la sèrie. Efectivament, els alemanys no només es creuen que tenen un Estat federal, sino que apliquen la teoria.

A voltes molt bo, a voltes no tant, si és diumenge i són les 20.15h... toca Tatort!7 comentaris:

zel ha dit...

Per mi, nen, l'anglès "tatort" igual que l'alemany, completament, no entenc res, però gairebé res!

Bona setmana, ferran!

Lluïsa ha dit...

Igual que aquí, que les televisions públiques (l'espanyola i les autonòmiques) treballen en equip i es poden veure sense problema a tot el territori.

Mireia ha dit...

mira que bé! Ho trobo molt original i diu molt de com i què e spensa sobre altres coses

Montse ha dit...

I a Munic no?

garbi24 ha dit...

la demostració que amb ganes es poden fer moltes coses....

Deric ha dit...

està molt bé aquesta descentralització, potser és el que la fa ser tan longeva

Ferran ha dit...

ei Montse, saps que... em sembla que no? No n'estic segur, però crec que a München no hi ha comissari. No serà perque els bavaresos parlen massa "raro", i no els entendrien la resta d'alemanys? hihi...

Si els qui no us hi heu posat encara us animeu un dia a estudiar alemany, useu "Tatort" per fer pràctiques! ;)