Trobada esbelta modernista de 35 metres

Should you ever feel like visiting a wonderful county in Catalonia, do not miss l'Empordà and one of it's most beautiful towns: Palafrugell. There you may want to visit the Water Tank: built up in the early 20th century, it was restored in the recent years. Now you can climb up its 182 steps and, from the top of it, some 35 metres high, get a wonderful view over the region!

Palafrugell és a l'Empordà. A l'Empordanet, per ser exactes i justos, i rememorant el cronista Pla, local i global. És la capital oficiosa de la Costa Brava (que algú gosi dir-me una altra cosa!) i una vila per mi molt especial. Si B i B són les meves dues ciutats, "Pala" és la meva vila: fa més de trenta anys que campo per aquestes terres!

En els últims temps, moltes coses han canviat a Palafrugell. Una d'elles ha estat la reconversió de naus industrials en espais per a la cultura. Una antiga fàbrica de suro, al bell mig de la vila, acull des de fa pocs anys una de les seus de la Fundació Vila Casas; l'Espai d'Art Contemporani Can Mario dedica més de 2.000 m² a la seva col.lecció d'escultura. Al davant de l'edifici, presidint la plaça central i, gairebé, tot Palafrugell, el Dipòsit d'Aigua.

Construït a començaments del segle XX per abastir d'aigua la fàbrica, en uns temps en què les canalitzacions palafrugellenques no estaven en condicions de garantir-ne la distribució, va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2000. Posteriorment, el dipòsit va ser objecte de rehabilitació i avui dia és la punta de llança, per dir-ho d'alguna manera, del Centre d'interpretació que n'explica la història, del mateix dipòsit i de tota la fàbrica. I d'una part de Palafrugell, de fet.

Aquests dies, aprofitant la meva curta estada empordanenca, que malauradament s'acaba aviat, l'he anada a visitar. Un luxe, aprendre de les explicacions del Centre d'interpretació, i un luxe gaudir d'unes vistes sobre Palafrugell, i bona part de l'Empordanet, que bé valen una visita. Si mai passeu per l'Empordà, atureu-vos a la vila d'en Pla i feu-vos un favor: pugeu els 182 graons del dipòsit; us esperen Palafrugell als peus i, a banda i banda, el Montgrí i la nostra Mediterrània!


13 comentaris:

Miquel Saumell ha dit...

Dijous passat vaig estar dinant en aquell restaurant que hi ha al carrer Estret.

Carme ha dit...

He estat en aquests darrers anys, uns quants cops a Palafrugell. He visitat la Fundació Vila Casas, però no he pujat mai al dipòsit d'Aigua. A la propera prometo fer-ho.

lolita lagarto ha dit...

sempre he dit que si em toca la loteria em compro una d'aquelles casetes que hi ha al camí de ronda entre Calella i Llafranc.. els pins i el mar... però crec que ni amb una primitiva en tindria prou!:)
Bo he estat a Can Mario.. i hauré d'anar!

Clidice ha dit...

Ara que vénen maldades fer turisme a casa pot resultar molt interessant :)

Cristina ha dit...

Un altre lloc de la Costa Brava per recomanar: la Ciutadella de Roses. M'ha sorprés molt gratament fundada pels grecs, ha estat abandonada i habitada durant segles. Han passat grecs, romans, abats, Carles V, les tropes de Napoleó, i al segle XX ha estat lloc de cultiu d'horts durant la guerra civil, hi ha hagut barraquisme a la post-guerra, ha estat camp de fútbol del Roses, lloc de tràfic de drogues i prostitució i ha estat a punt de sucumbir a l'especulació urbanística. Ara és un espai cultural i arqueològic que val molt la pena.
Cristina

XeXu ha dit...

Fa poc que hi vaig ser a Palafrugell! Però res de cultura, em sap greu, allà hi vaig ser per fer el dropo tant com vaig poder...

El porquet ha dit...

Pots creure que mai m'he aturat a Palafrugell??? I mira que he rondat per aquelles terres... aixxx, no es pot ser perfecte! ;p

Assumpta ha dit...

Doncs jo pitjor que pitjor... no recordo si hi he estat o no... sí he estat a Calella de Palafrugell, fa mil anys, amb uns amics, però va ser anar a la platja i prou, res del poble... i no sé si més tard hi he passat o no, però no ho tinc gens present.

A veure si algun dia hi puc anar :-)

Alyebard ha dit...

:D, Ferran, vens per Pala i no ho dius? La propera vegada avisa amb temps i farem la birra a Plaça Nova!!
Per cert, això d'empordanet és una collonada de'n Pla. Baix!! ;-)

Elfreelang ha dit...

Tot un luxe llegir-te a tu Ferran ...Palafrugell bona ciutat, amb la mesura humana justa i prop de la muntanya i del mar..

Joan ha dit...

Caram, ja veig que això de fer de guia turístic t'està atrapant fins i tot quan se suposa que fas vacances!

Eulàlia Mesalles ha dit...

Entre B i B ens deixen una bona proposta de P. Potser algun dia faci el mateix amb una altra P. La meva P. O la meva E. Que gairebé són sinònimes.

Ferran ha dit...

MIQUEL "La Xicra"; hi vaig estar fa tres o quatre anys CARME paga la pena! LOLITA amb casa al camí de ronda o sense, la visita al dipòsit mereix una excursió a Palafrugell CLÍDICE no ho dubtis! CRISTINA gràcies per la recomanació; només he estat un cop a Roses i fa tant de temps... Me l'apunto! XEXU ja m'ho sembla, que ets un fiesteru PORQUET aprofita les vacances! ;-) ASSUMPTA en qualsevol cas, les seves platges/cales són certament precioses ALYEBARD oops, et prometo que m'ho apunto per la propera! (i això de l'Empordanet també, hehe) ELFREELANG ben cert: Palafrugell és en un lloc senzillament estupend JOAN em sembla que ho porto a la sang, hehe EULÀLIA no sé on situar la teva P i la teva E, que gairebé són el mateix (però sospito... al Pirineu? ;)

Gràcies a tots!