Pirateria a Berlín

►Original en català, aquí ◄►"Piratería en Berlín" (cast.), aquí ◄►For "Piracy in Berlin", click here

Berlín, 20.9.2011
itineri.de

Les eleccions d'aquest diumenge han portat dos canvis importants a les institucions representatives de Berlín: d'una banda, un dels dos partits de govern a nivell federal, el liberal FDP, ha desaparegut del panorama polític berlinès per obra i gràcia del patètic 1,8% de vots que va rebre. De l'altra, hi accedeix per primer cop el Partit Pirata, fins ara sense presència a cap parlament alemany, regional o federal. Ho fa, a més, amb una força que ni els mateixos pirates no s'esperaven: 15 escons, més dels 11 que tenia, en l'anterior legislatura, l'ara aniquilat FDP.

A la màxima figura política de la ciutat-estat, Klaus Wowereit (SPD), se li obre un horitzó interessant: per mor dels resultats electorals, Wowereit continuarà sent el primer mandatari de Berlín malgrat haver perdut suport. No podrà repetir coalició amb Die Linke, L'Esquerra, amb qui ha governat les últimes dues legislatures, ja que els resultats de tots dos partits no sumen prou escons, però sí podrà, en canvi, triar parella entre dos pretendents: Els Verds de la combativa Renate Künast, i els conservadors (CDU), el partit d'Angela Merkel. Amb qui acabarà governant dependrà dels pactes a què eventualment arribés amb uns i altres. L'opció favorita de Wowereit seria Els Verds, per bé que res no és encara escrit i Künast, crescuda com està després que el seu partit es fes recentment amb el govern regional de la rica Baden-Württemberg, no sortirà barata als socialdemòcrates.

L'impacte de les eleccions berlineses en el govern federal és divers: al soci principal, la CDU de Merkel, li plau com han anat les coses: malgrat no haver guanyat, el seu partit ha retallat distàncies amb el de Wowereit. A més, els conservadors han aconseguit desactivar la coalició SPD-L'Esquerra, que governava des de 2001 (cal recordar que L'Esquerra són els hereus del partit comunista de l'antiga RDA, el "coco" segons els conservadors) i, a més, sobre el paper tenen opcions d'esdevenir ells mateixos socis de govern per a aquesta legislatura. D'alguna manera, Merkel i els seus han vist recompensada la seva posició, a nivell federal, sobre la crisi de l'euro i el paper que ha de jugar Alemanya en el tauler europeu.

L'altre soci en el govern federal, l'FDP, s'ha endut una patacada històrica, com dèiem. No només ha desaparegut del parlament regional de Berlín: en els diversos comicis regionals celebrats enguany a Alemanya, també ha desaparegut dels parlaments d'altres quatre Länder. Tot i ser el tercer partit en representació parlamentària al Bundestag federal, cada dia que passa l'FDP s'atansa més al precipici.

Falten dos anys encara per a les eleccions federals, però el panorama polític a Alemanya continua sent apassionant en el seu dia a dia. Cal seguir atents a l'actualitat!

17 comentaris:

Alyebard ha dit...

Veig que les eleccions alemanyes són més interessants que les d'aquí. Serà les llistes obertes?

òscar ha dit...

Un partit pirata? Que no hi ha SGAE a Alemanya?

Lluïsa ha dit...

Pel que he sentit/llegit aquests dies, els del Partit Pirata no són polític, com es preveu que poden gestionar aquests 15 escons? Per cert, 15 escons de quants?

Com és que quan tu parles de política ho entenc gairebé tot i quan ho fan els polítics no entenc res?

Deric ha dit...

vols dir que algú s'esperava això dels pirates?

Elfreelang ha dit...

No sé si deuen ser de la mateixa corda, però aquí també tenim partit pirata! La Merkel ha quedat "tocada"....i ara què? interessants els resultats....molts pirates doncs....

Jordi ha dit...

Osti tu amb els pirates!

garbi24 ha dit...

Mira que els pirates quan es posen a fe feina....en fan

Anònim ha dit...

Dius que Die Linke són el cocu per a la CDU. Si són els hereus del partit comunista de la RDA, no creus que ho són de qualsevol demòcrata?

Ferran ha dit...

Gràcies a tots per dir-hi la vostra!

ALYEBARD no estic segur de quin és el motiu principal, però sí que els "indignats" amb la política berlinesos, que també n'hi ha, han sabut via quí canalitzar el seu rebug cap a la política "tradicional". Els pirates estan encantats, i uns quants milers de ciutadans també.

ÒSCAR, sí que n'hi ha, sí: la GEMA, la mateixa que censura muntanyes de vídeos a YouTube, que a Alemanya no es poden veure. Snif.

LLUïSA, 15 de 152, si no recordo malament. Molts, tots els que podíen aconseguir, perquè a les llistes només portaven 15 persones! De moment, el primer que volen fer és publicar a internet tot el que passa al Parlament. Ja Justícia ja els ha dit que cuidadín, que hi ha coses que no es poden fer públiques.

DERIC, que entressin al Parlament s'ho esperava tothom, però ni de lluny que ho fessin com un vendaval.

ELFREELANG, la Merkel ha quedat molt menys tocada del que els mitjans catalans no es cansen de repetir. Semblen obsessionats a fer creure el personal que Frau Merkel va de mal en pitjor, quan Berlín ha suposat un baló d'oxígen per a ella i el seu partit.

JORDI són uns cracks, ara falta veure què fan.

GARBI24, aquests són joves i "sobradament preparats" (com aquell antic anunci); serà interessant veure quin paper fan.

TIRANTLOBLOC, l'article no expressa el meu pensament. El paràgraf en qüestió explica què pensa la CDU respecte a Die Linke. Si llegeixes amb atenció el que he escrit, explico que Die Linke són els HEREUS del partit comunista de l'antiga RDA, NO que ells són comunistes.
Personalment, jo sóc demòcrata i la gent de Die Linke no em semblen el "coco"; no sé si això respon la teva pregunta.

Lluïsa ha dit...

Només per curiositat; què passaria si en lloc de 15, que eren els que hi havia a la llista, haguessin tret més escons?

magazine.cat ha dit...

Ja veig que aquests pirates faran parlar estarem a l'aguait!!!

Assumpta ha dit...

T'he llegit amb la veu d'en Martí Anglada :-D

En saps un munt!!

El porquet ha dit...

Uaaaa, l'Assumpta m'ha fet descollonar (perdó)... "el Bundestag!" (o com s'escrigui).

A mi el que em segueix sorpenent és que la senyora Merkel gaudeix d'una aureola fascinant per tota Europa i en canvi, a casa, li estan fument unes clatellades que déu n'hi do.

Potser és allò de que ningú és profeta a casa seva, o potser senzillament, és que no és tan bona com alguns ens volen fer creure (tenim una mica d'admiració germànica per aquestes terres... i atenció, ho critica un paio que vesteix tot sovint la samarreta de la selecció alemanya de futbol!). Com deien els paquets de Nobel de fa un temps... "disfruta de tus propias contradicciones".

Ferran ha dit...

LLUïSA, ho explicava al Facebook d'itineri, no ho deus haver vist allà: doncs... que s'haurien quedat els escons buits, segons van explicar per la tele. Haguera estat curiós.

MAGAZINE.CAT penso que sí, que faran parlar. Jo, sense dubte, els penso seguir la pista; m'interessa saber cap on apunten.

ASSUMPTA, tinc una amiga, la Cris, que es peta de riure quan em sent imitar en Pege Codonyan, te ve tges, Pegpinyà. En Martí Anglada també em sembla un crack, és genial.

PORQUET, ojo que la cosa no és ben bé com dius, eh? Sí, de clatellades en porta algunes, però a Berlín, insisteixo, ha guanyat més que no pas ha perdut: més vots, d'alguna manera s'ha refrendat la seva política a nivell federal... No, de Berlin Frau Merkel no ha sortit amb el cap cot, no...

Anònim ha dit...

Ferra: és que la paraula HEREUS pot comportar molta confusió. Aquests dies he estat fent una petita immersió en la recent història europea (i per extensió l'alemanya) gràcies al llibre 'Postwar' de Tony Judt i l'herència de la RDA no és molt positiva (també vaig ser a Berlin l'any 1990). Per això hi deia.

Ferran ha dit...

Hola tirantlobloc, entenc el teu punt de vista i, com no entrarem en la qüestió semàntica, ho deixo aquí. En tot cas, només afegiré un comentari personal: ni l'herència de la RDA va ser per estar-ne orgullós, ni tampoc ho és l'actualitat dels nostres països capitalistes. Veig vergonyes a totes bandes, abans allà i ara aquí, i posats a veure "cocos", com la CDU en Die Linke, vegem-ne també en les perversions del sistema de "llibertat" en què vivim.

En qualsevol cas, estaràs d'acord que aquest seria un debat molt llarg, oi? ;)

Salut i gràcies

Anònim ha dit...

Ferran, tens raó i, certament, és un debat molt interessant. Gràcies pels teus escrits.