Perspectiva sobre la manipulació periodística


Més no cal dir.

17 comentaris:

El porquet ha dit...

El problema Ferran és que jo no he vist grans masses al carrer manifestant-se com a la vinyeta.

Ah, i quan sí que les he vist (som una Nació) tampoc ha servit de res...

Ferran ha dit...

Sincerament, porquet, no considero la vinyeta de forma literal. L'agafo per la banda de la manipulació en general: la vida passa a un costat, els mitjans enfoquen cap on interessa (o més ben dit, cap on els ordenen) i ja la tenim. La manipulació, vull dir.

El porquet ha dit...

En aquest sentit tens tota la raó, tu i vinyeta!

Però llavors em remeto a la segona part del meu comentari.

Aquell clam de Som una Nació, almenys a Catalunya (una altra cosa seria a Espanya) va tenir una gran cobertura mediàtica... així i tot, després de que 1 milió de persones sortissin, que en quedés constància a tots els diaris... què vam aconseguir? Hem avançat?

XeXu ha dit...

Estic amb en Ferran en aquesta interpretació. La vinyeta ja l'havia vist i me l'agafo pel cantó de que sempre ens arriba el que més ven, el que dóna una idea de més fatalisme. Una manifestació pacífica sempre tindrà alguns exaltats, que si ens posem en el pitjor, potser són infiltrats de posicions contràries (no m'invento res, això s'ha vist i documentat), i aquests són els que surten pels mitjans. 'Un milió de persones al carrer, però fixin-se en aquells tres eixelebrats que calen foc a un contenidor, la violència s'estén pels carrers!!'. I és només un exemple, és clar. Per més que sapiguem que hi ha una crisi terrible, no em canso de dir que als mitjans mai surten els milers i milers de ciutadans que diàriament visiten FNAC, Apple Store, Corte Inglés o la mare que els va parir, i s'hi deixen una bona suma de calers. A les notícies veurem els que perden la feina i unes xifres que no sabem ben bé d'on surten. Sembrar el terror, la por, la desesperació, el món s'acaba nois, cal que tots estiguem espantats i amb el culet ben estret. Quanta més por tinguem i més desastres ens ensenyin, més s'embutxaquen alguns mentre no mirem...

DooMMasteR ha dit...

Correcte Ferran, no cal dir res més... i això ens ho mengem dia si dia també :-(

Francesc Puigcarbó ha dit...

sol ser gairebé sempre així, la noticia és a la dreta del dibuix.

Lluís Bosch ha dit...

Gairebé no cal ni comentar-ho: això és el model de premsa que tenim. Si fossim a Catalunya, a la il·lustració li faltaria una massa de de Mossos i el Felipet al davant.

Ferran ha dit...

Ei porquet, no és que avui vulgui portar-te la contrària, eh? t'ho prometo, hehe... però és que el que comentes no seria ben bé "el tema" ;) Una cosa és que de la mani se'n parlés i això no hagi donat els fruits esperats; una altra, que els mitjans facin la feina que han de fet, que és no apuntar on els anomenats "poders fàctics" ordenen i sí, en canvi, allà on veritablement hi ha la notícia. No sé si m'explico.

XeXu, la teva última frase em sembla gairebé espectacular: és això, justament això: ens volen acollonits.

DooMMasteR, la cosa és que quanta més gent siguem conscients, de la manipulació dels mitjans, menys força tenen els manipuladors. Denunciem-la sempre i expliquem-la!

Francesc, especialment amb determinats temes que interessa molt tapar.

Lluís, ho veig com tú. El conseller Puig és dels que deu pretendre ordenar els mitjans (o ho fa, a saber), cap on han de posar el focus.

garbi24 ha dit...

La notícia només sembla que ho sigui quan dona diners....I no és gens just per tots plegats

El porquet ha dit...

Ferran... he de reconèixer que els meus comentaris no han estat del tot afortunats! Tens tota la raó... m'he encigalat per temes que segurament no eren l'objectiu del teu post :(

Així que demano disculpes!

El pitjor de tot, és que estic totalment d'acord amb el que has volgut expressar, però mira, deu ser perquè porto una setmaneta dura a la feina que no sé ni que he comentat!

Prometo estar més lluït a la propera!

Una abraçada!

Yáiza ha dit...

Molt encertada, la vinyeta. Però jo estic gaire desperta, trobo, que m'ha costat una estona d'entendre!! Ai, ai...

Joan ha dit...

Saps? Sempre he pensat que cal que algú faci la foto dels que fan la foto. Com la vinyeta. És a dir, vist amb perspectiva la cosa és ben bé una altra. I la realitat es juga en global, amb els que compren a l'FNAC i els que es manifesten, amb els que protesten pacíficament i els que busquen gresca, i la foto només s'explica dins el marc complet.
Això és el que li cal al periodisme, distància.

Ferran ha dit...

garbi, sense dubte, money rules. Qui té la pasta, guanya :((

Porquet, perdó? "disculpes", he llegit?? Disculpes per res, nen, que no has insultat ningú! És només que... bé, això, que no entenia gaire bé cap no volien anar els teus comentaris, hehe... ps: tú sempre estàs lluït! ;)

Yáiza, haha! pas de problème, de fois on a bessoin de quelque temps pour comprendre (especialment a les 8.17 del matí ;) Bon dia tinguis/tingueu!

Joan, em pregunto si la distància li cal al periodisme... o als consumidors de mitjans. Més aviat penso que al periodisme el que li cal és ètica. Mentrestant, als consumidors el que ens cal és recórrer a diferents mitjans: quantes més visions d'un mateix fet, més exacta la perspectiva. Trobo.

Yáiza ha dit...

Oh, là là! Je te remercie de la solidarité avec mes chassies, c'est très gentil! Però escolta, fas una temptativa de tractar-me de vos, o és que penses que rere el meu nom blocaire ens hi amaguem dues persones?? =P. En tot cas, oblida el 'tingueu', sóc singular i massa jove com perquè no em tutegeu! Hehehe!!

Sara Maria ha dit...

El trobo genial...

magazine.cat ha dit...

Gairebé sempre passa en moment puntuals, la informació que és dona a les persones tan als informatius com a la premsa esta dirigida i estudiada al mil·límetre :((

Ferran ha dit...

Vos, vos, Madamme Yáiza! Tourjous vous :))

Sara Maria, és bo, hehe... malauradament!

Magazine.cat, és així, tots tenen un amo a qui obeir, i això els fa perdre, a tots els mitjans, la perspectiva de les coses. Lleig :(