Cordin-se el cinturó, ens enlairem

Aeroports com bolets, les xifres canten: "Espanya, amb 46 milions d'habitants, té 52 aeroports comercials. Alemanya, amb 81 milions, en té 28". Aquest és el punt de partida. El d'arribada encara està per veure, però a mig camí hi ha dues estacions: una carta i un reportatge.

La carta, que vaig enviar a un parell de mitjans, la podeu llegir en acabat aquest paràgraf. El reportatge, per la seva banda, el va emetre diumenge 8 el programa "30 minuts" de TV3. "La festa del cel" analitza 6 aeroports de l'Estat, entre ells el de Lleida: aeròdroms amb molt pocs passatgers, o directament sense; aeroports tancats, aeroports inaugurats sense els permisos corresponents per poder ser operatius... Una sangria de diner públic que, en lloc de ser utilitzat pels gestors en benefici de tots, serveix perque uns pocs facin negoci.

No és que siguem pobres i per això hem de resignar-nos a les retallades: ens estan robant, tots, uns i altres, d'aquí i d'allà, i els condemnats som nosaltres! No m'estranya que defensin aferrissadament la democracia que entre todos nos hemos dado: ells suquen, nosaltres ens esquitxem.

ps: de moment, només l'Ara l'ha publicada, la carta (dissabte dia 7). Ni El Periódico, ni El Punt/Avui ni tampoc, per suposat, La Vanguardia.

Afegitó 15.1.2012: la carta, publicada a El Periódico
Afegitó 10.1.2012: la carta, publicada a La Vanguardia

La carta

Fonedissa de diners públics: aeroports

Posem dos territoris: a un costat, Catalunya (32.000 km², 7,5 milions d'habitants); a l'altre, la ciutat-estat d'Alemanya on visc, Berlín, i el land que l'envolta, Brandenburg (total: 30.000 km², 6 milions d'habitants). Proporcions similars, doncs, en superfície com en població. Després de la reforma del panorama aeroportuari d'aquesta regió alemanya, actualment en procés, l'estiu de 2012 un sol aeroport donarà servei a tot aquell territori. A Catalunya, en canvi, l'estiu de 2012 hi continuarà havent quatre aeroports comercials, a Barcelona, a Reus, a Lleida i a Girona. En un país petit com el nostre, en lloc de concentrar tots els esforços per tenir un únic gran aeroport, a prop de la capital, i dotar tot el territori d'una xarxa de transport eficaç, que situï tots els catalans a una distància raonable d'aquesta instal.lació, s'ha optat per una política irresponsable que, en part, ens ha dut a la ruïna.

No són només els costos que suposen la construcció d'aquestes instal.lacions aeroportuàries; també el seu manteniment i, esclar, el xantatge continuat que suposa haver de pagar a aerolínies de baix cost, que sense constants injecccions de diner públic amenacen, dia sí dia també, de marxar. Per no fer evident l'estupidesa que suposa un tal panorama aeroportuari en un país petit com el nostre, els governs de torn s'apressen a pagar (amb cabals, sí, de tots els contribuents); si l'única aerolínia que serveix un d'aquests aeroports se'n va, la política irresponsable quedaria al descobert, l'escàndol (un més) estaria servit. Aquests dies es veu que hem de celebrar que Reus tindrà a l'estiu un vol setmanal a la suïssa Berna (!) Això és real, o estic somiant? Polítics, tanqueu ja tot aquest espai malbaratat, reconvertiu els 3 aeroports en parcs científics i tecnològics, porteu-hi cervells i no sangoneres en forma de companyies aèries que no ens duen enlloc!

N'estic tip, tip de retallades, tip d'augments d'impostos, d'abaixar el sou als treballadors; tip de polítics irresponsables que, aliens al fet que la seva tasca és gestionar diners que són de tots, se'ls fonen injustificadament per, després, lamentar que som pobres, que no ens en queden i que, ai, "tots" ens hem d'estrènyer el cinturó. Tip que ens prenguin per imbècils.

El reportatge

No us el perdeu (http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3889310)

22 comentaris:

Clidice ha dit...

Veure aquest reportatge fa rumiar molt i molt, en com ens han enredat i en com ens hem deixat enredar. Tens tota la raó, a veure qui té allò que cal tenir, un bon polític ha de saber gestionar el NO, és essencial. Una abraçada (carregada de virus).

Anònim ha dit...

Tot i conèixer la situació del mapa aeroportuari espanyol em va posar de molt mal humor sentir els estúpids arguments dels polítics que van sortir al programa. Quina barra tenes tots! Llàstima que no se'ls pugui penar per malversació de fons públics.

Jordi Dorca ha dit...

El mal és la corrupció, i les proporcions d'aquesta corrupció. Cal dir-ho i cal saber-ho. I això és, al capdavall, una qüestió moral. De revolució moral, potser.

McAbeu ha dit...

Vaig veure el reportatge al 30 Minuts. És indignant veure els milions d'euros que s'han malbaratat, milions d'euros dels diners públics que ara tanta falta fan.

pati di fusa ha dit...

la plasmació de la corrupció, l'estafa i l'estultícia absolutes... delirant.

Carme ha dit...

No sabria afegir res més al que ja dius tu i tots els altres... indignant i desesperant.

Joan ha dit...

Sense paraules, que serien massa grosses. Ara, que si anem pensant que no se'ls pot penar, acabarà per ser veritat. Qui ho diu? Als tribunals! Fins i tot encara que calgui canviar lleis, caram.

Per això Islàndia és, a la premsa, com l'Atlàntida: un mite.

Yáiza ha dit...

Avui t'he de donar tota la raó. Tal i com tu ho planteges, està molt i molt clar. Quines excuses donarien ells per guardar-se les espatlles?

Em guardo el 30 minuts per l'hora de sopar, aviam què diuen!

Per cert, he tingut un flaix al futur. Dos científics esmorzant a la cafeteria del seu centre de recerca i desenvolupament: "Doncs tu que ets nou, no deus saber que aquest edifici el van construir inicialment per fer-ne un aeroport, oi?". "Què dius, ara? Un aeroport a Alguaire? Però si això és el cul del món! No pot ser home, a ningú se li hauria acudit posar un aeroport aquí. Ho deus haver entès malament...".

reflexions en català ha dit...

L'aeroport de Castelló va gastar 30 milions en publicitat. Per plorar.

garbi24 ha dit...

I apart d'això, algú que m'expliqui perquè unaeroport tancat val una fortuna anual en manteniment, si a les imatges es veuen le teranyines a les portes...........ah i les comisions que s'han endut, sense elles el preu final no hauria estat el que és......
COLLA DE LLADRES, QUE ENCARA ENS DEMANEN QUE ELS VOTEM?????QUINS COLLONS

Anònim ha dit...

amb els contactes adeqüats encara em farien un aeroport al meu barri ^^

XeXu ha dit...

En el que més estic d'acord és en la darrera frase de la teva carta. Mira que jo sóc científic, suposadament investigador, però tu saps què són els parcs científics i tecnològics? Són un pou sense fons igual que els aeroports! El principi és el mateix. A dia d'avui n'hi ha més dels que hauria d'haver. És clar, no hi ha feina i molts joves investigadors busquen lloc, jo mateix, qualsevol dia, ho hauré de fer. Però és que en aquests llocs no hi ha diners! Són totalment deficitaris, per no dir que solen estar adscrits a universitats que encara tenen l'aigua més al coll. Un institut nou a Alguaire o a Reus? No, si us plau. Coses inútils les justes, per això ja tenim els aeroports! Mantenir la ciència no és barat, sobretot perquè s'ha de gastar molt per aconseguir poc, i jugar a la loteria perquè algun investigador del país doni la campanada, cosa que no sol passar. Per això no hi ha subvencions, no surt a compte, i per això a dia d'avui no hi ha ja un ministeri específic per això, i ho saps. No hi ha diners, no hi ha ciència, perquè invertir en ciència és un fons perdut.

Dit això, és clar que fer aeroports d'aquesta manera és absurd. Però mira el futur. Penso d'una altra manera, però que és totalment inviable. Es podria pensar en un transport aeri més general i no tan exclusiu, més barat, més regular. Podria existir trasport públic aeri. Estem al segle XXI i encara ens arreguem per terra. Jo aniria pensant en altres combustibles, en altres formats que permetessin desplaçar-se per aire de manera eficient. Ah, però resulta que no és rentable invertir en investigació, no me'n recordava. Res, seguim esgotant el petroli i fent que volar sigui privat. Total, als que tenen la pasta ja els va bé. Almenys fins que s'acabi el petroli. Després correm-hi tots.

M'embolico, ja veus. Però és que les arrels dels problemes són profundes. Tot està connectat.

Ventafocs x ha dit...

Fa molta ràbia veure com es produeixen aquests fets. Sempre són els mateixos que pateixen i els mateixos que s'embutxaquen els doblers.

lolita lagarto ha dit...

vaig veure el reportatge.. esgota trobar per tot arreu una colla de xoriços.. sí, és cert que ara començarem a tenir dades de tots els malabarataments de fons públic, però què greu que la informació surti tan sols per justificar el retall de l'estat del benestar.. que això hagi passat no justifica retallades socials, només justifica retallades de poder, i de sous del poder i de comissions.. a la gent treballadora que no li toquin els nassos!

Ferran ha dit...

Això és el que tenim: corrupció, corrupció i corrupció, a la qual cosa s'hi suma un país adormit per culpa d'uns mitjans comprats descaradament. Revolució ja! (però sense virus, bitte ;) Millora't aviat!

tirantlobloc, no m'estranya la teva mala llet: els arguments que s'escolten en el programa són clarament ofensius pel públic general.

Jordi, sense cap dubte, tú ho has dit: és una qüestió de moral. De manca de moral. Vergonya!

McAbeu, els milions que s'han polit perquè, amb ells, uns quants es fessin milionaris. A la garjola tots aquests fills de puta, home!

pati di fusa, l'adjectiu és probablement el que millor s'hi escau: delirant.

Carme, ho és, ho és molt.

Joan, tú diràs: tots els mitjans callats, que són la veu dels seus amos. Mengen dels polítics, protegeixen les males pràxis polítiques. Tots a Sibèria, aquests desgraciats!

Yáiza, molt bona la conversa imaginària... que sona a perfectament realista. No et perdis el programa, convé tenir ben present el que tenim.

Reflexions, sense comentaris, el pàjaru aquest d'en Fabra. Per favor, quina gentussa!

garbi24, parlen de milions amb una facilitat que esgarrifa: 5 milions per mantenir Alguaire (pràcticament
tancat), 4 milions per no sé quin altre... som-hi, fot-li que no són nostres, pensen els cràpules!

pons007, no el demanis, sisplau, que te'l construiran!

XeXu, segur que el que dius dels parcs tecn. deu tenir part de raó (no en tinc les dades però ho dones per molt segur, així que deu ser veritat). En tot cas, digues-li parc tecnològic, digues-li qualsevol eina que serveixi per treballar per la societat. No aquesta presa de pèl d'un aeroport per a cada escala de veïns, que fot fàstic.

Ventafocs, això és el que he detectat al país, sobretot, ara que hi he passat uns dies de vacances: ràbia. La gent no és tonta. La majoria, o molta, no, no n'és. I cada dia menys.

lolita lagarto, no crec que surti només per justificar les retallades en l'estat del benestar: surt també, precisament, per oferir una informació que el gruix de la població no tenia, fins ara. Les retallades són absolutament immorals, quan se sap perquè tenim la situació econòmica que tenim. Tot plegat és una indecència.

nur ha dit...

Més presons (i més places per als estafadors que ens roben des de fa anys) i menys aeroports!

Dafne ha dit...

NOMÉS HI HA UNA VIA POSSIBLE: INDEPENDÈNCIA!!! I la colla de tarugos que ens governen que els posin un sou base, i aleshores veurem quants en queden per anar al davant.
Si us expliqués...
Ja ho aniré fent!!!!

lolita lagarto ha dit...

sí és cert, no volia treure-li el mèrit d'oferir una informació que abans no es tenia..

Yáiza ha dit...

Ja he fet els deures. Realment, indignant...

Miquel Saumell ha dit...

Ferran,
Ja t’he dit al meu blog que la teva carta va sortir ahir a LV.
Per cert, per repassar els comentaris del teu blog tenim un problema, i és que com que no hi surt la data de vegades ens perdem. Jo de tu hi posaria també la data.

Eduard Ariza ha dit...

Em meu padrastre sempre diu que els espanyols tenim (hem tingut, vaja) complexe de nous rics. Aquesta necessitat d'ostentar que aquí suposadamente passava riquesa deu ésser avui motiu de més d'una burla a Europa. ¡Qué hi farem! A una classe política populista s'ha ajuntat una ciutadania poc reflexiva.

Ferran ha dit...

Nur, has fet una proposta impressionant, molt bona: reconvertir els aeroports fantasma en presons! Ei, de debò, és molt bona idea; malauradament, a Catalunya (i a Espanya) hi ha xoriços per omplir-los tots.

Dafne, sense dubte, aeroports a banda, la independència és imprescindible. I com abans millor, per no morir desagnats!

lolita, entès :)

Yáiza, em sap greu pel mal cos que et deu haver deixat -com a tots nosaltres, esclar- però és important saber què està passant amb els diners de tots.

Miquel, ara he vist el teu comentari. Sobre les dates, veig treure aquesta opció ja fa temps, precisament perquè per mi no és rellevant quan s'ha fet un comentari; apareixen un darrere l'altre, la veritat és que jo ho trobo prou clar així (però merci pel suggeriment, en qualsevol cas)

Eduard, precisament ara arribo a casa; parlava amb un amic alemany d'aquest problema typisch spanisch: la poca reflexió de bona part de la nostra societat, que en té prou amb un Barça trionfant o una Belén Esteban a la televisió o qualsevol altra gilipollada per distreure's del que realment hauria de (pre)ocupar tothom. Els polítics ho saben i aprofiten aquesta circumstància tan hispana.