L'il.lustrat Fritz

Si penseu "quin rollo, aquest fotent-nos la xapa sobre un muermo que porta més de dos segles enterrat", us estareu equivocant, i per partida doble: perque saber no ocupa lloc (els blocaires ho tenim ben clar, això), i perquè no es pot entendre la història de Berlín, de la també interessantíssima Potsdam i, per extensió, d'Alemanya sense saber, com a mínim, un parell de coses d'aquest senyor, Frederic II de Prússia.

Al llarg dels 46 anys que romandria en el tron, combinaria la destresa militar amb fortes pulsions en l'àmbit de les arts i les ciències... Als 18 anys, però, a punt va estar de morir decapitat per ordre del seu propi pare! Si només teniu dos minuts, quedeu-vos al menys amb l'article; si disposeu de més estona, la podeu invertir veient el repor adjunt, de la BBC. Fritz, vell Fritz, m'hauria agradat conèixer-te.

You might want to meet up with Frederick II of Prussia ("in Prussia", at the beginning of his reign). He embodied the Enlightenment in all of the territories under his control, was a soldier of war and a soldier of reason...

También en castellano!

11 comentaris:

Júlia ha dit...

Un gran senyor, efectivament, en algun moment que no recordo vaig parlar d'ell al blog d'història, avui hi ha poc interès per la vida dels reis antics però paga la pena repassar algunes biografies. Allò sí que era 'educació prussiana'. No sé si devien tenir 'traumes' però se'ls empassaven.

Francesc Puigcarbó ha dit...

ja no hi ha reis com aquest. Un article molt interessant.

El porquet ha dit...

Per la meva part ja n'he après una mica més. Per l'altra part està molt i molt bé la iniciativa itineri.de

I per acabar, és sorprenent el desconeixement que les línies frontereres ens imposen sobre les realitats actuals i històriques dels altres països.

Tirant lo Bloc ha dit...

Gràcies per aquest apunt sobre un gran monarca il·lustrat. Ara, quan tingui una estona a gaudir del reportatge de la BBC.

Hauríem de reinventar un Il·lustració del s.XXI, no creus?

Yáiza ha dit...

Ui, Ferran! Quina mandra, ens poses deures!!! Va... faré un esforç. Quan ho hagi llegit dic alguna cosa. Si no dic res, ja saps què pots pensar! ;)

Ferran ha dit...

Júlia, del tot d'acord amb tú. Personalment, les biografies són un dels gèneres literaris que més m'interessen; potser el que més.

Francesc, t'ha agradat? no m'estranya, és ben interessant de conèixer...

Porquet, merci i sí, tens tota la raó i de vegades ho he comentat amb amics d'aquí: som europeus, ens sentim (jo, si més no) europeus... però continuem sense conèixer-nos, malauradament.

Tirant, de veritat que te'l recomano, el reportatge. I sí, Il.lustració XXI sense demora, és urgent!

Yáiza, dona, no són deures; si no tens temps... llàstima, però si en tens (són dos minuts!), llegeix-te l'article; les poques dades d'en Fritz que puc donar en quatre línies, són interessants.

magazine.cat ha dit...

Estic un xic liada però tan pronte tingui una estona veure el reportatge de la BBC.

Edurne ha dit...

Muy interesante el reportaje. Acabo de lerlo, y bueno, a mí la Historia y las vidas de todos estpos personajes me apasiona!

Gràcies!

Muxu asko!
;)

Dafne ha dit...

Desconeixia el seu tarannà, realment sorprenent; però un rei que s'envolti de personalitats culturals, ja ho diu tot.

Xavi ha dit...

Com sempre, aprenent coses al blog d'en Ferran.
Un déspota il·lustrat... no es deien així? En el context podia arribar a ser gent interessant.
Poso el documental a la cua de la llista de documentals que tinc per visualitzar.

Ferran ha dit...

magazine.cat, si trobes una estona per posar-t'hi, no ho dubtis; està súper bé.

Edurne, enchanté :) Estaba seguro de a quién le podría interessar el tema, y tú estabas en la lista! Muxuak!!

Dafne, sí que ho és; quan el vaig conèixer me'n vaig gairebé enamorar, del personatge (tot i que deixa'l córrer, però posat en el seu context, realment va ser un personatge excepcional). Celebro que t'hagi agradat :)

Xavi, tot un dèspota il.lustrat, sí senyor. Un paio a qui de debò m'hauria encantat conèixer!