Mas a la FAZ

La Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), un dels diaris més influents d'Alemanya, ha publicat avui una entrevista amb el president de la Generalitat, Artur Mas. Encuriosit especialment per les preguntes, me l'he llegida amb interès, aquest matí.

Aquesta curiositat que sentia té un motiu: conec els trets bàsics del periodista. Leo Wieland és corresponsal de la FAZ, viu a Madrid des de 2002. El seu perfil es pot resumir amb dos verbs: dreteja i espanyoleja. Res a dir, naturalment, i menys encara sabent que treballa per un diari proper a les tesis conservadores. Senzillament, deixo la dada per a informació de l'amable lector.

"Wir wollen die gleiche Souveränität, wie sie das Baskenland hat"

Això respon el president ("Volem la mateixa soberania que té el País Basc") a la pregunta "En què consisteix (l'agenda catalana)?". Mas explica als lectors del diari que a Madrid "es decideix sobre els impostos (de les Comunitats Autònomes, excepte Euskadi i Navarra) i després se'ns fa una transferència. Jo vull capacitat absoluta d'elecció".

També m'ha semblat interessant la resposta de Mas a la pregunta "És Escòcia un model (per a Catalunya)?". Diu el president: "Hi ha algunes similituds, però el Regne Unit no és Espanya i Catalunya no és Escòcia. Catalunya té molt més pes a Espanya que no pas Escòcia a la Gran Bretanya, i Catalunya té una població molt mixta, Escòcia no tant. Però la Gran Bretanya té una democràcia molt més sòlida i amable que Espanya".

M'ha sobtat constatar que el periodista hagi estat més neutral del que m'esperava, amb les seves preguntes. Un motiu més per no oblidar que els prejudicis són un error, suposo. L'entrevista la podeu llegir clicant aquí (Im Gespräch: Kataloniens Ministerpräsident Artur Mas), en la versió original en alemany. En cas de necessitar la traducció, Google ofereix la traducció automàtica (complexa, però útil per fer-se una idea) en aquest link.

13 comentaris:

Assumpta ha dit...

Moltes gràcies per la info, FERRAN!! :-))

XeXu ha dit...

És una llàstima que 'vulguem' tanta sobirania com el País Basc. Em penso que n'hauríem de voler més, tanta com tota sencera. Però bé, ja sabem que CiU sempre aspira a ser sempre la primera de la classe, però sense graduar-se mai.

ddriver ha dit...

Dreteja i espanyoleja el periodista i el capo

magazine.cat ha dit...

Perdoneu pero hem reservo l'opinió que tinc de Mas, ahir el vaig veure amb el Rajoy i fa tot un tuf... :((

pati di fusa ha dit...

tot el que pugui dir el mas són només això: paraules. ahir, amb el rajoy, bon rotllet i un anyet de coll per tornar a parlar del pacte fiscal, que es veu que ara no toca. bla-bla-bla... francament, perquè els deu sortir a compte tenir dos noms, però ja es podrien estalviar numerets i muntar un únic partit. ara que d'això viuen aquests, dels numerets, i de les promeses eternes per captar vots.

Joan ha dit...

El que més m'interessa és la presencia de Catalunya a Alemanya. Al cap i a la fi seran els qui hauran de donar el vist-i-plau...

Anònim ha dit...

Si només volem l'autonomia dels bascos ens quedem bastant curts, no? No n'aprendrem mai... No podrem decidir tampoc sobre l'aeroport, ni sobre les inversions europees al nostre país, ni sobre el model d'ensenyament, ni sobre política laboral, etc... Necessitem ser un estat a la UE i punt!

Ferran ha dit...

Assumpta, no hi ha de què. Ja saps, treient el país a passejar pel món, que és el que ens interessa :)

XeXu, jo no sé què vol el president Mas (ho sap algú, de fet?), però com a mínim la del País Basc, això segur que sí. Menys -és a dir: on som ara- és un desastre per Catalunya.

ddriver, amb intensitats diferents, però sí.

magazine.cat, no cal que te la reservis, pots dir el que vulguis. Per sort em vaig estalviar tant continent com contingut de la trobada Mas-Rajoy. Anda, mira, "Mas Rajoy", sembla un eslógan de les dretes!

pati di fusa, sóc de la mateixa opinió. Qui dia passa any empeny, i amb aquesta jugada de l'any de marge, el president es regala 365 dies de des-pressió. Polítics! :(

Joan, en aquest sentit jo celebro també l'entrevista a la FAZ. És important anar fent bulli l'olla de la internacionalització (i altres coses també, òbviament).

tirantlobloc, sí, però això en Mas no ho dirà mai. Ni tan sols sé si ho pensa. De fet, no sé què pensa.

Elfreelang ha dit...

Gràcies Ferran per la informació, m'agradaria que el senyor Mas fos coherent amb les seves paraules....i un bravo pel periodista que fa exercir sense detrejar ni espanyolitzar!

Lluís Bosch ha dit...

Jo diria que el Mas segueix el mateix vell joc de l'inefable Pujol: marejar una mica la cosa nacionalista (o sobiranista, o com collons es digui) mentre combrega amb el PP pel què fa a les polítiques que interessen: la similitud del programa econòmic de CiU i del Pp és curiosament esgarrifosa. Res de nou: polítiques de dreta dura i unes pinzellades nacionalistes perquè els imbècils es distreguin. Així de senzill. Ahir Mas ja li va dir a Rajoy que el pacte fiscal no corre pressa, tot i que aquí seguirà dient que és prioritari i bla bla. I avui els nacionalistes s'esgarrifen. De què? D'haver votat Ciu? Que no la coneixien després de 23 anyets de Pujolet?

Eduard Ariza ha dit...

Moltes gràcies. Està bé poder llegir aquestes coses.

Dafne ha dit...

Conec gent propera que va veure en Mas, un canvi, un avenç. Pobres il·lusos que no em van voler escoltar. Avui s'adonen que ni Mas ni CiU mouran un dit per alliberar Catalunya, i que a poc a poc anem ofegant-nos tots. Espero que aviat ens arribi una onada siberiana i congeli tota aquesta penya, perquè no anem enlloc.

Ferran ha dit...

Elfreelang, temo que al Sr. Mas li costa mostrar-se coherent, ja que per això caldria saber què pensa i quines intencions té.

Lluís, excepte l'imbècils, sobrer, comparteixo el teu punt de vista al 100%. Dic que l'imbècils és sobrer perquè si entrem en aquest joc, tots podem ser considerats "imbècils" pels qui no comparteixen les nostres opinions.

Eduard, a mi també em sembla interessant, saber què diuen altres, i què diuen els nostres fora del país.

Dafne, ni faran res pel país ni tampoc per la gent. Bé, sí, per alguna gent sí: alguns amb carnet tenen feina garantida, com a mínim els pròxims quatre anys