¿La 7, la primera?

En época de vacas agonizantes, que no flacas, sólo la extirpación urgente y profunda de los parásitos que las han dejado en tan raquítico estado podría obrar el milagro de una eventual recuperación. O ni eso. Recién sacada del horno murciano:

A. L. G. | LAOPINIONDEMURCIA.ES El vicesecretario de Estudios y Programas del PP, Esteban González Pons, aseguró ayer durante una entrevista en el programa La Linterna de la cadena COPE que el presidente de la Comunidad Autónoma, Ramón Luis Valcárcel, anunciará de forma inminente el cierre de 7 Región de Murcia. Sus palabras fueron: «La televisión de Murcia va a cerrar, si no mañana, pasado; eso es lo que nos ha dicho hoy Valcárcel en la reunión que hemos tenido». ("La opinión de Murcia")

En España, con las "autonómicas" ha pasado como con todo: Euskadi, Catalunya y Galicia pusieron en marcha las suyas, como herramientas imprescindibles para ayudar en el proceso de recuperación de sus machacadas lenguas propias, y el resto se fue apuntando a la fiesta, ancha es Castilla. Así, a día de hoy emiten casi tantas televisiones autonómicas como autonomías existen, 17.

Por comparar, que da rabia pero pone las cosas en perspectiva, Alemania tiene 16 lands, lo que en castizo vendrían a ser "comunidades autónomas". Hoy por hoy, a los alemanes la pasta les sobra pero...

"¿pensaron en algún momento parir una tele en cada rincón del país?"
"No"
"Entonces, ¿en Deutschland no hay "autonómicas"?"
"Las hay, pero solamente siete"
"Entonces, ¿hay lands con tele y otros sin ella?"
"No"
"Pues perdona pero no lo entiendo, no me cuadran los números"

La explicación es sencilla: sólo tres de las autonómicas alemanas se ajustan a los límites políticos de su land:  BR en Baviera, HR en Hessen y WDR en Nordrhein-Westfalen. Las otras cuatro son "supraautonómicas" o como se diga; vamos, que emiten para más de un land: RBB és la tele de Berlín y de Brandenburgo, MDR emite para Sachsen, Thüringen y Sachsen-Anhalt, NDR para Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Hamburgo, Niedersachsen y Bremen, y SWR para Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz y Saarland.

Traducido, sería como si en España hubiera una autonómica para (1) Extremadura, Andalucía, Murcia y Canarias, otra para (2) Castilla la Mancha, Castilla León, Madrid, Asturias, Cantabria, Aragón y La Rioja, otra para (3) Euskadi y Navarra, otra para (4) Catalunya, Valencia e Islas Baleares y una última para (5) Galicia. El número de autonómicas se reduciría a cinco, la mitad de la mitad (casi) de las actuales. Pero, ai, ¿alguien se imagina en España televisiones "supraautonómicas" en zonas sensibles para el imaginario castellano-imperialista? ¿PP o PSOE dando su bendición a una tele en catalán para Catalunya, Valencia y Baleares? ¿O en euskera para el País Vasco y Navarra?

El problema no son las teles, sino la eterna estupidez que proyecta la política hispana, la política cerrada de mente que prohíbe a las "autonómicas" verse fuera de su territorio (en España porque, eso sí, que se puedan ver en todo el mundo por satélite, como Telemadrid, eso no es pecado). En Alemania (¡perdón, perdón!), las siete "autonómicas" se ven, de hecho, en todo el país: un berlinés puede ver en su casa de la Schönhauser Allee la BR de Baviera o la NDR de las regiones del norte del país. En España, que TV3 se viera en Valencia costó sangre, sudor y lágrimas y, encima, veintipico años después de hacerlo sin problema, chaparon los repetidores, no fuera a ser que alguien se contaminara por recibir otro punto de vista que el oficial.

Acabo. Charlando con un capitoste de los socialistas catalanes, hará un par de años, argumentó lo siguiente a mi pregunta sobre por qué en España las autonómicas no se podían ver en todo el país, como sí ocurre en Alemania. Respuesta (¡agárrense los machos!): "Hombre, no es lo mismo: en España hay teles que no emiten en castellano. ¿Para qué se van a poder ver TV3, ETB o TVG en Andalucía o en la meseta?".

El lince se decía federalista. ¡Pim pam!

17 comentaris:

Elfreelang ha dit...

Gràcies Ferran no té "desperdicio" que dirien els castellans....quin país! quins polítics!

Anònim ha dit...

compartir televisió amb una altra comunitat?! que serà lo pròxim? compartir administracions redundants?!

Júlia ha dit...

Sempre he pensat en aquest absurd de no poder veure totes les teles hispàniques si no tens parabòlica, a mi m'agradaria i ajudaria a la relació però som on som, al pais de l'absurd. I el pitjor, no avancem.

joan gasull ha dit...

som especialistes en crear coses que despres no serveixen per res.......Així ens va

Dafne ha dit...

Què hi farem, si ha personatges nascuts per destarotar el que en podríem dir "normalitat"!!!
Jo començo a estar farta de TV3 i el que s'hi desprèn, tot i que això són figues d'un altre paner!!!

XeXu ha dit...

Només amb la resposta final del polític ja queda demostrat com de curt de mires poden ser els espanyols. I és que així volen que siguem, treballadors incansables, soferts, i una mica ximples, no sigui que alguna cosa ens faci pensar. El tema de l'idioma és útil per les regions que sigui, és part de la cultura i el patrimoni d'un país, encara que després els il·luminats es queixin de com de malament tracten el català als mitjans catalans (almenys el tracten carallots, o preferiríeu que no n'hi hagués cap que fes servir el català!). Però això impedirà que algú que no l'entengui el pugui mirar? No. Si no el volen mirar, que no el mirin, i llestos. Però poden fer-ho, tenen la possibilitat. Potser descobriran algun programa que, encara que no entenguin massa bé, els sembla interessant. Bé, em sembla tan obvi com que la prohibició de TV3 a València va ser per l'odi que el PP sent per Catalunya. Altres cops ens hem discutit per alguns temes, però avui et dono la raó en el teu plantejament, i en el plantejament televisiu alemany. Gairebé no em queixaré perquè el post està en espanyol, va. Hehehe.

Ferran ha dit...

Elfreelang, per sortir corrents. Ah, calla, que jo ja ho vaig fer fa temps!

pon007, quines idees més bèsties, eh? Eficiència, déu meu, quin horror!

Júlia, no vull sonar massa catastrofísta, però diria que sí avancem, però cap a l'abisme. Ho dic com ho penso.

Joan, com un aeroport buit amb una escultura horrorosa, per exemple? O AVEs a nowhere? O institucions duplicades, com diu en pons007?

Dafne, a Espanya (i també en part a Catalunya), aquests personatges són tots a la cúpula del poder.

XeXu, ni més ni menys. Això que dius deixant a més de banda un altre detall: com a "espanyol" de Catalunya, perquè si visc a Múrcia no puc veure una tele en la meva llengua? Ja fa estona que hauriem d'haver començat a fotre la xusma fora de les institucions.

montserratqp ha dit...

Com disfruto llegint-te, Ferran, encara que el fons de la qüestó sigui tan penós i ple d´incompetència. Que no ens falti mai aquesta capacitat de crítica i les ganes de voler canviar.

Assumpta ha dit...

Això de les "supra autonòmiques" a Espanya? Hehehe quin "xist" :-DD

Per què el post està en castellà, Ferran? No... jo ja l'entenc, eh, però se'm fa estrany :-P

Clidice ha dit...

ja t'ho he dit al feisbuc, no és televisió, són plataformes de propaganda política, que no pilles! :D

guan peton :)

alba ha dit...

Cada dia que passa tinc més ganes de fugir corrent d'aquest pais

mar ha dit...

Una pena, o millor dit, una vergonya...
En ple segle XXI?
Fins quan ho permetrem?

Ferran ha dit...

montserrat, és el més important: no callem, no ens empassem ni les seves mentides ni les seves porqueríes, no senyor/a. A més, tot plegat ho fan amb els nostres diners, els nostres! És demencial.

Assumpta, a Facebook i a Twitter de vegades escric en castellà, de vegades en anglès, normalment en català. La veritat és que segurament exportaré el model al blog. Ai, calla, això vol dir que hi torno? ;)

Clídice, això està clar. Sempre i en qualsevol cas, a Catalunya com a Espanya, les teles són armes de manipulació massiva. En qualsevol cas costen molta pasta; si hi hagués algú racional...

Alba, i no m'estranya, no m'estranya.

Mar, no passa dia que no desitgi que els aturem els peus d'una vegada, a tota la púrria aquesta que tenim incrustada a les institucions.

Joana ha dit...

Tornarem a la TV1, la 2 i en blanc i negre...ja falta poc. I que no ens passin el NODO!!!! Aixxx quina por!
Bon estiu Ferran!

Javier Arnott Álvarez ha dit...

Seré breve, más imbécil no se puede ser !!!!!!!!!
Perdón por el añadido, y todos sabemos inglés....

rits ha dit...

tela! estic amb la Joana

Ferran ha dit...

Joana, ai, a veure si acabaràs tenint raó. Al pas que anem... Bon estiu també per tú, malgrat els temps foscots.

Javier, de verdad, hay cosas que ni con pinzas, en serio. La respuesta del tunante me dejó a cuadros: te juro que me lo dijo convencido!

Rits, no ho permetrem, no ho hem de permetre, no senyor!