Un crim per setmana

Tatort is a classic on German television. First aired in 1970, it still gathers millions of viewers in front of their tv sets more than 40 years later, Sunday after Sunday. You can watch the episode "Glaube, Liebe, Tod" (Faith, love, death) below, with English subtitles.

Gairebé cada diumenge, des de fa dècades, Alemanya enceta el prime time televisiu amb una sèrie... no, què dic una sèrie: un tresor, de lladres i serenus. Després del principal informatiu del vespre, el Tagesschau, a les 20.15h. arriba puntual... Tatort! L'ARD, la televisió pública, va començar a emetre la sèrie, cuidadín que no és cap broma, l'any 1970, i a dia d'avui continua sent al Top-5 de programes favorits dels espectadors (la seva quota de pantalla ronda el 22%).

Quan només feia un any de l'estrena de Tatort, començava a caminar, a l'altra banda del teló d'acer, una altra sèrie policíaca: Polizeiruf 110. Coses de la Guerra Freda. La caiguda del Mur (1989) i la posterior reunificació (1990) van suposar la desaparició de la DFF, la tele estatal germano-oriental, però això no va impedir que Polizeiruf 110 continués el seu recorregut vital. Actualment, totes dues sèries comparteixen dia d'emissió: s'alternen a la parrilla de l'ARD. De tant en tant, Tatort descansa diumenge per deixar pas als seus col.legues de l'est.

Comissaris rotatius

L'ARD està formada per nou centres regionals. Cadascún d'ells s'encarrega de produir capítols de la sèrie, així que hi ha nou comissari diferents. 11, de fet, perque les televisions públiques d'Àustria (ORF) i la Suïssa de parla alemanya (SF) també produeixen capítols. Això vol dir que una setmana la sèrie té com a escenari Stuttgart, una altra Viena, la següent Hamburg, Berlín, Kiel, ... I cada ciutat té el seu propi comissari, així que els protagonistes van canviant. Cada centre regional aporta més o menys capítols a la sèrie en funció del seu pressupost.

La sèrie té un seguiment tan massiu que fins i tot se'n fan passis públics; molts bars i Biergarten connecten amb Tatort, diumenge rere diumenge, perque els qui ho vulguin puguin veure el capítol del dia en pantalla gegant, en companyia d'amics, coneguts i saludats.

PS: aquest és un article "recuperat" (original del 26 de juny de 2011)8 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

tota societat civilitzada s'acaba delatant a ella mateixa, als alemanys els agraden molt les series policìaques amb polcies molt bons i dolents molt dolents, potser per oblidar que la seva história no va ser aixi.

XeXu ha dit...

I on era jo llavors, que no em sonava de res aquell post?? Bé, m'ha semblat molt curiós això, la veritat. Una sèrie de policies multi-protagonista, ambientada en llocs molt diferents... no conec cap sèrie igual. Tampoc no conec cap sèrie que porti més de 40 anys en antena! Bé, si descomptem el Doctor Who i potser Eastenders...

Yáiza ha dit...

Caram, quin èxit de sèrie! Només comparable a Plats Bruts a Catalunya, que més de 10 anys després, reposen tots els capítols a l'estiu i segueix sent el programa més vist del país, només darrere del TN. =P

Realment és un format curiós, una manera de fer les coses que sort que ens expliques, perquè sinó se'ns faria ben estranya. Però bé, sembla que els funciona i ben funcionada, així que... endavant amb els senyors comissaris!

Júlia ha dit...

A veure si ens la passen per aquí, doncs.

Assumpta ha dit...

Juny del 2011? I com és que jo no l'havia vist? Quins misteris!! :-))

Dafne ha dit...

Aquí som incapaços de mantenir una sèrie 40 anys, però sí que fem possible estar sotmesos infinitat d'anys!!!
Petonssssssssssss!!! Podríem proposar una serie sobre els blogaires, cada nit, una història, t'imagines??? :)))

Elfreelang ha dit...

em pregunto per les series televisives , el seu èxit i el tarannà del país...

Ферран ha dit...

Elfreelang, aquesta no sé si diu alguna cosa d'Alemanya i els alemanys... però és boníssima :)

Dafne, una idea excel.lent, ho dic de debò. Si tv3 es decidís, segur que seria la sèrie més promocionada de Catalunya, hehe...

Assumpta, ni el XeXu ni tú... On us vau escapar, aquell juny, bandidus???

Júlia, a Tv3 seria un èxit, n'estic convençut. Jo no sóc (no era) cap fan en absolut d'aquest tipus de sèrie, però m'hi he ben enganxat.

Yáiza, "Plats bruts" és francament divertida, de vegades veig algun capítol per internet (molt de tant en tant, la veritat) i ric de valent :)

XeXu, no puc dir si t'agradaria o no, però que et semblaria interessant el format, això segur (i, a més, és bona de debò)

Francesc, ves a saber, potser sí que hi ha alguna cosa d'això, tot i que em decanto més per pensar que no s'han fet gaire cabòries, no més que qualsevol altre país amb les seves sèries...