Xifres i lletres

El ministre de Transport alemany, Peter Ramsauer, vol modificar la llei que regula l'expedició de les matrícules al país. Això sí, els canvis que té previst introduir van en la direcció oposada als que va impulsar el neandertal Aznar, ara fa 12 anys, i que els "federalistes" socialistes, per cert, es veu que no van tenir temps de canviar en dues legislatures.

A diferència de les "xapes" espanyoles, les matrícules alemanyes inclouen un munt d'informació: la "D" de Deutschland, les inicials locals (SAW, en aquest cas), una etiqueta que indica si la ITV està al dia (l'enganxina groga), l'escut del land on s'ha matriculat el vehicle i una combinació de lletra/es i números. A Espanya, per contra, només hi ha l'"E" que ens agermana (hehe) i una combinació alfanumèrica.

Foto: puyol5

La modificació que planteja el govern alemany no busca eliminar el distintiu local ni tampoc l'escut regional. Ans al contrari, permetrà que cada municipi pugui decidir si vol tenir les seves pròpies inicials a les matrícules, també aquelles localitats que actualment, donada la seva poca població, no hi estan representades. Traslladat a la Catalunya d'abans de l'any 2000, quan la "B" corresponia a la província de Barcelona o la "L" a Lleida, seria com si a partir d'ara Sabadell pugués tenir SBD (per exemple), Terrassa TER, Reus REU o Palamós PLS.

D'opinions n'hi ha, esclar, a favor i en contra. Sigui com sigui, és un reflex més de com es simbolitza la diversitat en un país i en un altre.

* "B" per Berlín, "DD" per Dresden o "K" per Colònia... Per conèixer la ciutat d'origen d'un cotxe matriculat a Alemanya, consulteu aquí.

11 comentaris:

XeXu ha dit...

Bé, és que negar aquesta possibilitat que no suposa cap mena d'atac contra el país és d'un centralisme que fa esgarrifar. Què passa, que tots ens hem de sentir espanyols i prou? Home, deixant de banda nacionalismes i sentiments, hom sol sentir-se proper i lligat a la seva terra natal, oi? No només al país, a mi m'agrada ser de Barcelona. Una altra cosa és que a més em senti català i no espanyol, però un altre se sentirà espanyol, i no per això ha de deixar d'agradar-li ser de Barcelona. És només un detall per mantenir la identitat, però ja se sap, els ultradretans això ho porten fatal.

Assumpta ha dit...

Doncs res, en XEXU ho ha dit perfectament, penso el mateix.
Estic segura que hi haurà sevillans molt feliços de ser espanyols, que els encantaria que a la matrícula del seu cotxe s'indiqués que són de Sevilla...
L'Aznar... ecs!!

Júlia ha dit...

No sé quina moda va ser aquesta, fins i tot en temps ombrívols portàvem la lletra, potser era per identificar millor, però, vaja, a mi m'agradava.

Francesc Puigcarbó ha dit...

A Itàlia tambè són identificables les matricules i a França també, i que aqui les xapes acabessin sent el que són, una absoluta perdua d'identitat, estic d'acord que es obra d'Aznar però en Pujol no va moure ni un dit per evitar-ho, i tenin en compte que d'aquest assumpte de les xapes ja en parlava al 2001 al Marmessor de la Ignorància (escrit al 2000), ves que no fos la primera legislatura d'Aznar.

Alyebard ha dit...

Gent civilitzada aquests alemanys. El que sí que em va sorprendre és que la jacobina França permetés els símbols regionals. Avui mateix he vist una placa amb la bandera bretona i Bretagne/Breith a sobre. :D

DooMMasteR ha dit...

Típic dels estats plurinacionals desenvolupats ;-)

rits ha dit...

Això si que s'ho podrien mirar i copiar dels alemanys, no? bé, son tantes coses que podrien tenir en compte xò que no tindran.... ais..

Elfreelang ha dit...

no estaria malament no ,fer com a Alemanya i incorporar també aquí aquests estils de matricula!

Ferran ha dit...

Elfreelang, estaria molt bé, però ja sabem que d'on no n'hi ha, no en raja. I mentre siguem a Espanya...

Rits, una xorrada, si vols, però una xorrada que no costa absolutament cap esforç i que, en canvi, tindria força coses positives.

DooMMasteR, un clàssic, efectivament :-S

Alyebard, de fet (no dubto que ho saps), les matrícules franceses sempre protaven el distintiu del departament. Les noves plaques l'han fet més petit, però sí, continua sent-hi. A França, chúpate esa!

Francesc, va ser la primera mesura polèmica de la segona, la de la majoria absoluta que va guanyar al març de 2000. Les noves plaques es van posar en circulació al setembre d'aquell any...

Júlia, de fet, la policia alemanya precisament celebra els distintius locals (allò que per nosaltres eren la "B" o la "T") perquè facilita la identificació de vehicles en casos delictius.

Assumpta, cert, n'hi ha seguríssim. Aznar, puaj.

XeXu, el teu plantejament és d'una lògica aplastant però per a qualsevol de nosatres, no per a un neandertal. I ja sabem que l'Aznar...

El porquet ha dit...

Si fins i tot els francesos, centralistes com ningú, tenen distintius de les diferents zones de França a les matrícules... una mostra més que Espanya es segueix regint per un imperialisme dictatorial i autoritari.

Ara que vagin fent. Resulta que ahir la insuportable Saenz de Santamaria va reconèixer que els preocupa molt la possibilitat d'un govern independentista a Euskadi... oh, ves! Quina sorpresa! Potser que es comencin a preguntar perquè s'està produint aquest augment de l'independentisme a Catalunya i Euskadi... potser que es comencin a preguntar perquè en més de 30 anys de transició no han aconseguit (volgut) que ni uns ni altres ens sentim còmodes... que s'ho comencin a preguntar (i no vull parlar de xapes)

Ferran ha dit...

Porquet, aquesta gent són rematadament imbècils: porten anys encenent mistos i ara semblen no entendre com és que hi ha foc. Gilipolles perduts, és el que són.