#Facts01


18 de juny de 2006, referèndum per l'Estatut de Catalunya: vota el 49,41% del cens català. Del total de vots emesos, el 73,90% ho fa a favor del nou text. Traslladat el percentatge al total del cens català, significa que el 36,19% dels catalans amb dret a vot hi dóna suport.

20 de novembre de 2011, eleccions generals : vota el 71,69% del cens espanyol. Del total de vots emesos, el 44,62% ho fa a favor del PP. Traslladat el percentatge al total del cens espanyol, significa que el 31,5% dels espanyols amb dret a vot dóna al PP la majoria absoluta.

Aquell Estatut no arriba a la sola de la sabata de la independència, que espero calçar molt aviat. En qualsevol cas, la dada és significativa.

11 comentaris:

Lluïsa ha dit...

Trobo que per ser de lletres, aquests números t'han quedat molt clars i entenedors.

Joana ha dit...

La vida Ferran es basa en números i en les matemàtiques.
nosaltres ja les apliquem bé però els que no ens entenen fan les sumes i les restes al revés i el resultat és a on hem arribat. Ara és l'hora de fer els deures bé i la suma donarà resultat.
una abraçada

Elfreelang ha dit...

espero que ara mateix els números siguin encara millor!

Eduard Ariza Ugalde ha dit...

Tens molta raó. Em fa molta gràcia pensar ara en Rajoy, a la balconada del carre Gènova, dient que s'alegrava de "la alta participación". Hi ha gent que... En fin, millor no dir-ho.

XeXu ha dit...

Se'm fa difícil comparar les dues dades, ho veig com dues coses totalment diferents. A més, no diu res bo de nosaltres que la participació en el referèndum fos tan baixa. De totes maneres, ja llavors a molts ens era igual l'Estatut, és més, no el volíem per a res. El que volíem ja era una constitució, però no érem tants com ara, que el marc és totalment diferent. No vull a sentir a parlar de res que ens lligui a Espanya, per això el pacte fiscal dels pebrots a mi me la porta força fluixa. Sort que estava clar que a Madrid ens tancarien la porta als nassos.

rits ha dit...

No crec que es puguin comparar les dues votacions. I en tots dos casos, hi veig una dada diferent.

La de l'Estatut, recordo que ja va estar compromesa per la marxa del Govern d'ERC i la tempesta política que teníem, les retallades al text que es van fer des del Govern estatal del Zp i demés. Com diu en Xexu, ja molta gent ja no li donava suport per ser esquet. Parles del 36,19% que li dóna suport. Xò el significatiu, per a mi, és el 51,39% que no vota. Valdria saber quin percentatge no vota x desacord en el sentit de poc agoserat o de passar o de què.

En la mateixa línia, les eleccions del 2011 crec que el 38,31% no vota. Caldria saber què passa en aquest 38,... xq en bona part i sabent com estaven les coses políticament, el descontentament amb la política de ZP i la crisi, aquest 38% en bona part és qui va causar la majoria absoluta del PP.

Crec que son coses diferents, en contextos diferents, i molta, moltíssima gent vota sense pensar-se el xq de les coses.

rits ha dit...

Per cert, els % els he fet a ull! segurament, m'he equivocat!!

Ferran ha dit...

Rits, XeXu, he fet el post molt escuet donant per suposat que s'entendria què volia dir amb aquesta exposició de dades. Entenc les vostres reflexions però no són la interpretació que pretenia aixecar amb aquesta "exposició": el que volia manifestar són unes dades que normalment no es donen (es dóna la participació/abstenció i el percentatge de vots, però no es dóna mai quin percentatge suposen aquests vots en el conjunt de la població censada, que és una manera interessant de veure la força d'aquests vots, simplement en un paràmetre diferent de l'habitual).

El 36.19% de suport obtingut per l'Estatut va ser qualificat des de files "constitucionalistes" com un suport pírric... i ve-tu aquí que el suport al PP en les últimes eleccions generals va ser inferior a aquell, del 31,5%. No vaig escoltar ningú, del PP per descomptat que no, dient que un suport del 31,5% dels espanyols majors de 18 anys és un suport pírric (que ho podria ser).

Com veieu, ara segur que sí, només tractava de posar les dades en perspectiva, mirar-les des d'un altre punt de vista, tan lícit com qualsevol altre sempre que no es barregin mètodes (i jo això no ho faig: tots dos són percentatges del "sí", a l'Estatut o al PP, sobre el total de censats en els seus respectius territoris).

Gràcies a tots, com sempre, per passar per aquí.

Assumpta ha dit...

És així, tothom llegeix les dates des del punt de vista que més li interessa...

Recordo que en el referèndum de l'Estatut ERC demanava l'abstenció per considerar que era massa poc (perquè ja s'havia retallat al Congreso de los Diputados)

Javier Arnott Álvarez ha dit...

Diuen que tot son matemàtiques.

Ferran ha dit...

Assumpta, aquests percentatges que exposo avui, basats en dades sobre el total del cens, em semblen interessants; m'agrada la radiografia que mostren, diferent de l'habitual. Un trenta-i-escaig per cent del total de possibles votants...