Francisco Franco, ¡presente! (encara)

Organitzada per la Friedrich Ebert Stiftung, ha estat una obra en dos actes: el passi del documental "Los colonos del Caudillo", en VO amb subtítols en alemany, seguit d'un col.loqui amb la participació de l'expresident espanyol Felipe González, el Fiscal del Tribunal Supremo Carlos Castresana, el President de l'Associación para la recuperación de la memoria históricaEmilio Silva, i... ningú més: Fernando Suárez, exministre franquista i membre del PP, no ha vingut: no volia participar en un acte l'organització del qual, ha justificat a través d'un comunicat, considera il.legítim el règim franquista :-O



Centrat en un poble castellanomanxec, Llanos del Caudillo, el treball relata la història dels assentaments que el règim va crear a diferents punts de la geografia espanyola, com el propi Llanos, a través del testimoni dels qui van arribar-hi a partir de l'any 1955. El reportatge també explica com, en temps actuals, ha estat impossible eliminar la referència al dictador del nom del poble: la majoria no ho vol. Algú es pot imaginar, d'Alemanya estant, una discusió sobre la conveniència o no que "Führer" formi part del nom d'un poble o ciutat d'aquest país?

El documental s'ocupa també, doncs, de com no s'ha treballat el franquisme a Espanya, governada actualment per un partit que ni considera il-legítim l'aixecament del 36 ni tampoc el règim dictatorial que va seguir a la Guerra Civil. Per rematar, imatges d'una concentració de la Falange al centre de Madrid, fa un parell d'anys.

No he parat de remoure'm a la butaca del cinema, i el col.loqui no m'ha tranquil.litzat...

... És automàtic: escolto González, o altres socialistes, i em pregunto què fot un espanyol d'esquerres votant al PSOE. A la pregunta "A la vista de com estan les coses a Espanya, considera que la transició va ser "modèlica", com s'acostuma a dir?", respon González "Mire usted, es la única transición que tenemos y, con sus defectos, nos ha traído un largo período de paz. En muchos sentidos fue ejemplar".

Sense paraules.

Aplaudiments per Emilio Silva, que ha estat l'únic dels tres participants en el col.loqui que no m'ha alterat els nervis. Ben al contrari. I una reflexió final: no només molts catalans ens sentim atacats per aquesta dreta espanyola, rància i d'esperit colpista, que hem de suportar; també a Espanya hi ha persones que la pateixen, persones que, si puguessin, s'independitzarien d'aquells espanyols de vergonya aliena, aquells que han utilitzat les víctimes d'ETA per alimentar els seus interessos partidistes, mentre permeten que moltes del franquisme continuïn enterrades sota els vorals de la pell de brau. Un respecte.

14 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Uf! jo també em remoc en la meva cadira en llegir aquestes coses...

Sergi ha dit...

Com sempre, hi deu haver dues o infinites visions del tema. És evident que per tots els que passem per qui tot el que dius és lògic i evident, però llavors veig alguns dels personatges que surten al vídeo, i penso que alguna cosa devia fer el règim per ells, els devia afavorir d'alguna manera. Llavors què, nosaltres som els perjudicats, però n'hi ha de beneficiats també. Mai no hi ha res que sigui blanc o negre.

El que està clar és que amb el govern que tenim no sortirem d'aquí. Si la majoria del partit, les altes esferes, són hereus d'aquell règim, fills i néts de franquistes. Com podem esperar que condemnaran la sang de la seva pròpia sang?

Ferran Porta ha dit...

Carme, i això que només puc explicar un 5%, per una qüestió d'espai. És pitjor que indignant.

XeXu, hi ha temes que no admeten dues visions: hi havia una república (fact), i va haver un cop d'estat (fact) al qual va seguir una dictadura (fact)... i una enorme mentida disfressada de "transición modélica". Com algú ha dit avui durant el debat, en tota dictadura és possible trobar ni que sigui una sola cosa bona; algú ha recordat, més en broma que no pas seriosament, les autopistes del Führer. Sí, esclar, hi ha qui veu els assentaments com Llanos com una "oportunitat". El que és segur és que el règim va ser il.legítim, i que els fills i néts continuen ficats en les estructures de l'Estat. Un desastre descomunal.

El porquet ha dit...

La democràcia espanyola té unes mancances flagarants i alarmants. I com més va més n'hi ha, penso, i més surten a la llum (s'estan traient les caretes, ja siguin les dretes o les esquerres). Només espero que el procés d'independència tregui més a relluïr aquestes mancances i que aquestes sí, s'internacionalitzin i la comunitat internacional vegi quin pa s'hi dóna en aquesta suposada democràcia exemplar.

Clidice ha dit...

El PSOE va tenir una gran oportunitat de canviar les coses, però, és clar, el poder, al capdamunt, el tenien els que van controlar aquesta xiripitiflàutica transició. Curiós, però, com no escolto ningú dient: "no en vaig saber més" i, en canvi, toooot són excuses de mal pagador. Líders? y ezo? que é lo que é?
#desgraciatsquesom

Jordi Benavente ha dit...

Quin estómac que tens, nano.
Bona crònica.

Xavi ha dit...

Em recorda un poble que va inaugurar Franco al Delta de l'Ebre. Es deia Villafranco del Delta. Ara es diu Poblenou del Delta i pertany administrativament a Amposta.
http://ca.wikipedia.org/wiki/El_Poblenou_del_Delta

A catalunya hem tret els símbols fascistes. O encara en queden...?

Oliva ha dit...

FRANQUISME?...."LO QUE TE RONDARE MORENA".

Unknown ha dit...

En interésde todos:
http://www.change.org/petitions/presidente-del-parlamento-europeo-sr-martin-schulz-ilegalización-de-la-fundación-nacional-francisco-franco#

Garbí24 ha dit...

a veure si veient això ens han d'ingressar com al sr? aznar.

Ferran Porta ha dit...

Amics, torno aviat amb el meu comentari als vostres últims ídems! :)

rits ha dit...

Sembla molt interessant. Estaré alerta de l'estrena a BCN (xq espero que l'estrenin, si no és que ja s'ha passat). Hi ha molts temes que no estan tractats, ferides que no estan parlades,.. tot això xq una bona part de la política espanyola no li interessa. Xò la gent és superficial, no es planteja res. I a molts els va bé.

En quant al Felipe González, doncs mira, ja és un què que digui "En muchos sentidos fue ejemplar", xq és conscient que en d'altres sentits, no ha funcionat.

Jaume ha dit...

Només vull apuntar, en la comparació entre Alemanya i Espanya, que els nazis van perdre la guerra i van haver de respondre davant de la comunitat internacional, cosa que no pot traslladar-se als franquistes perquè van guanyar la guerra, el Caudillo va morir al llit i per això els descendents (físics i ideològics) no consideren que hagin de disculpar-se de res ni treure cap símbol del Régimen.

Ferran Porta ha dit...

Hola Jaume, entenc tant que es faci aquesta nota al marge com conec els fets. És obvi que el fet d'haver guanyat la guerra, però, no "disculpa" res. Però sí, tens raó, les circumstàncies històriques alemanyes i catalanes no són pas les mateixes, no.