Independència, per a què?

No, segur, per construir un estat a imatge dels existents, amb estructures ancorades en el passat, sostingudes en el temps semblaria que amb l'única finalitat de garantir la pervivència d'un sistema endogàmic, que es retroalimenta en les seves misèries. No a la independència si no és per construir una Catalunya capdavantera en projectes pensats per ser il.limitadament eficients en servei de la ciutadania. Si és sota aquesta premisa, sí a una Catalunya que s'autogestioni amb la "sola", que no és poc, limitació de Brussel.les.

Residus

Són minoria els carcamals encara no conscients que els recursos del planeta són limitats. Així les coses, per què aquest país nostre que volem veí d'Espanya, és capaç d'emetre una lamentable campanya publicitària com la de l'envàs on vas? Deixant de banda el patetisme estètic i musical, hi ha les mentides que s'hi amaguen al darrera.

I el més greu: totes les versions de l'anunci acaben amb un "Generalitat de Catalunya" que no deixa dubtes sobre la paternitat del vist-i-plau.

Una Catalunya independent per perpetuar maneres de fer que no responen als interessos de la gent i del medi ambient, sinó als d'empreses que busquen el seu benefici a qualsevol preu? No és això, en absolut. Mirem cap enfora i adaptem a la nostra realitat tot allò que vagi en benefici de tots. Per exemple, el reciclatge intel.ligent d'ampolles, com es fa a Alemanya i altres llocs del món. Ho explica aquest vídeo i ho confirma la meva pròpia experiència: no acumulo ampolles fins a omplir l'armari corresponent per culpa d'un Diògenes galopant, sinó per dur-les a les màquines situades a l'entrada del meu supermercat habitual. Tal com mostren les imatges, el retorn suposa rebre un tiquet amb l'import corresponent al valor de les ampolles, que serveix de descompte en el moment de passar per la caixa del súper:@ Twitter

16 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Ferran, dec ser un carcamal, pero al planeta sobre recursos de tota mena, des d'aigua a menjar i el que vulguis, el que succeeix es que els Governs no ho saben gestionar.
Quan a reciclar, en el fons t'ho miris com t'ho miris, no deixa de ser una bestiesa i una pèrdua de temps tot plegat per a no res. Manies de psicòpates postmoderns.

Ferran ha dit...

Francesc, amb tots els respectes, si haguessis deixat aquest comentari un 28 de desembre, no hauria dubtat ni un segon: aquest home és molt de la broma :-O

XeXu ha dit...

Aquest vídeo és molt explicatiu i deixa les coses clares. Això de tornar els envasos, fins i tot els plàstics d'un sol ús que són més pràctics que el vidre, no és cap invenció. Fa 8 anys, crec, ja ho vaig veure fer a Alemanya. Inicialment em vaig quedar molt sorprès, no entenia res de res. Pagaves una quota afegida al producte?? Com?? I en alguns casos era més alta que el mateix producte! Quina bestiesa. Però no, és clar, el bèstia era jo. Ens ho van explicar, i vam tornar aquests envasos a lloc un cop acabat el seu contingut, i ens van tornar els diners. Una idea tan i tan simple, i tan efectiva... si no et dóna la gana de reciclar, doncs pagues més. Però si ho fas bé, el preu és just, i la recollida eficient.

La campanya aquesta de què parles no soluciona res, i cada cop hi ha més veus en contra. Em sembla que ens està confonent més que no pas ajudant.

Està clar que el país té moltes coses per millorar, moltes moltíssimes. Però amb calma. Tenim uns vicis i costums molt arrelats, i això costa. La millora haurà de ser progressiva, ja es va fent, es copien coses de països més avançats per millorar. Però Espanya de vegades sembla que no vol sortir de la caspa i del 'si jo ho faig així, qui m'ha de dir que està malament?'. Ja s'ho faran.

Berta ha dit...

El sistema que se ajusta a nuestras necesidades tiene aun mucho que aprender...
¿Porqué tiene cada supermercado un tipo de marca o botella que solo puede retornarse en ese mismo supermercado?, ¿es eso práctico y eficaz para el ciudadano?, ¿para el planeta? o para la empresa del supermercado...
¿Es recoger envases usados una nueva ocupación para los que no tienen salida laborales en esta sociedad?, Y la pregunta del millón ¿por qué necesitamos envasar tantas cosas?, ciertamente antes se vendían las cosas a granel... ahora hay supermercados que para 100grm de embutido necesitan 200grm de plástico. Probablemente tener una persona trabajando en el supermercado y cortando el embutido a granel es demasiado caro. ¿estará esa persona ahora en la calle ganando algo de dinero al recolectar envases que otros tiran?
Mi opinión es que el sistema es un primer paso, sin duda, pero no resuelve el problema de fondo quizá incluso lo disfrace. ¿por qué necesitamos tantos envases para refrescos? ¿y si pusieran fuentes por la calle, estaciones, colegios?, ¿por qué no hay jarras de agua en las cafeterías, consultas médicas etc?

Clidice ha dit...

Caminant pel terme contemplo, esgarrifada, la quantitat de llaunes i ampolles de plàstic que la gent llença sense cap mirament enmig de la natura. Ara mateix, si surto de casa meva i faig una ruta de 4 quilòmetres per una àrea boscosa, podré recollir un parell de bosses d'escombraries, mida comunitat de veïns, plenes d'envasos. La gent els llença, la gent es queixa de la brutícia, no tenim persones per a recollir el que llencem sense cap mena de rubor i hem de rebre les crítiques dels qui, veient-ho, acusen l'ajuntament de la brutícia que generem entre tots. Vivim en un país on no es prima el "no embrutis, no gastis", sinó que et diuen "gasta, algú netejarà". Vaja, els nous rics de sempre. I sobre aquesta campanya, només obeeix a la voluntat d'una sèrie d'empreses de fer més segur el seu negoci. Fa fàstic tot plegat. En el món de les escombraries, el més net és la merda.

Xavi ha dit...

El sistema aquest el vaig veure per primer cop a Holanda i em va semblar un encert.
Et passo un video interessant que toca en part aquest tema i que juga amb les magnituds que s'hi relacionen:
http://www.ted.com/talks/chris_jordan_pictures_some_shocking_stats.html

bon diumengeeee

joan gasull ha dit...

malauradament les coses es fan pensant amb lacartera i no amb els resultats ambientals.

Francesc Puigcarbó ha dit...

jo pensaba que era ek teu l'escrit del 28 de desembre.
És pales que sobra aigua i menjar arreu del món, altra cosa és que se sàpiga gestionar. El subsol del Sàhara es 'ple d'aigua - per exemple -
Quan a la bestiesa aquesta de reciclar, hauriem de reciclar com ho fa la natura, de motu proprio, no calen psicopaties infantiloides gipiluà, que ja n'estic una mica fart, al cap i a la fi nosaltres separem la brossa i ells la tornen a barrejar, i en aquest caos imperfecte que és la natura, tot es recicla pel seu compte. Aixó de reciclar no és més que una malaltia d'una societat malalta i desorientada. Si que s'haurien d'aprofitar recursos com regar com déu mana els pagesos i no malbaratar hectólitres i hectólitres d'aigua.
Tu saps Ferran, que els ciutadans nomes consumim el 18% del total d'aigua i que la mitat es perd per les canonades obsoletes dels obsolets ajuntaments?
Quants hectòlitres d'aigua s'envasen em aigues pel consum o en refrescs de soda?
Podria seguir, més no ho penso fer, ja he abandonat fa temps la batalla contra els ecologistes de cap de setmana.

Ferran ha dit...

XeXu, per posar un punt d'optimisme a la cosa, reconeguem que en els últims anys hem millorat molt en consciència mediambiental. No tothom és conscient encara del que ens hi juguem, com es pot veure en aquesta pàgina de comentaris, però sí la majoria de la gent, gent com la meva mare, nascuda a l'Espanya del 44, votant de dretes i conscient com qualsevol "psicòpata postmodern" (l'expressió és del Francesc) que el reciclatge és un benefici per a tots.

Berta, no puedo estar más de acuerdo con tus reflexiones en voz alta. De momento, un paso adelante es, por lo menos, reutilizar las botellas. Pero sí, sin duda, volvamos a cierto tiempo atrás, en determinadas cosas: no todo lo que hemos avanzado ha sido para bien.

Clídice, espero no sonar més animal del compte, però de debò hi ha gent que necessita un parell d'hòsties. No entenc com es pot anar per la vida llençant el que no vols a qualsevol lloc, no ho entenc. I això gent "adulta" :O És flipant.

Xavi, segurament és un parxe com diu la Berta, però certament és millor que el que es fa actualment a Catalunya.

Joan, com tot en aquest sistema podridot en què vivim.

Francesc, "la bestiesa aquesta de reciclar" :-S Ja entenc que parles seriosament, eh?, tot i que realment em costa de creure. Sóc conscient que hi ha moltes deficiències que cal corregir: això es va fent, cada cop hi ha més consciència, però no menys important és el paper que juguem cadascú al nostre nivell. Tu no jugues en aquesta lliga, ha quedat ben clar. En tot cas celebro que, com dic en l'escrit, els qui penseu així sigueu minoria!

El porquet ha dit...

Sortosament, com has dit, els que pensen com el Josep almenys no són els majoritaris en l'entorn catosfèric, si no, malament aniríem (i ja ho anem prou). És evident que hi ha moltes coses a millorar, i una, és com bé comentes, no primar els interessos empresarials davant dels interesos socials. Un altre cop, no només la campanys, si no tot el que hi ha darrera (bon article de Greenpeace) em deixa totalment desorientat, i és que jo em pensava que allò que duia el segell de la Generalitat tenia una empremta de qualitat i confiança. Doctor, sóc un innocent?

pati di fusa ha dit...

Coneixia aquest sistema alemany. Està molt bé, una bona manera per reciclar i reutilitzar, i sobretot per fer-nos conscients del cost i l'impacte que suposa desfer-nos de cadascun dels residus que generem. No sé si vas veure el "30 minuts" d'ahir. Un "envàs, on vas" d'objectes tecnològics. Esfereïdor.

Jo també vivia enganyada amb la campanya aquesta de la Gene, més enllà de les estridències de les tres mosses.
A mi, francament, tenir un país per repetir les mateixes irresponsabilitats, me la bufa (parlant malament). Sobre aquest tema, suposo que encara penso que ja ho arreglarem després, però a vegades em sento una mica ingènua. En fi, ho deixo perquè aquest ja no seria el tema del post.

Tot i això, penso que la responsabilitat, en primer lloc, és individual, i lamento l'escarni que fa el Francesc Puigcarbó dels ecologistes i la fal·làcia aquesta que a la natura tot es recicla pel seu compte. Repeteixo: no estaria malament fer un cop d'ull al "30 minuts" d'ahir.

Anònim ha dit...

vols dir que guanyes calers per reciclar?! innaudit!

Jordi ha dit...

Ecoembes cobra per envasos i suposo que no està disposada a gestionar allò pel que no s'ha pagat mitjançant el punt verd. Algú ho troba estrany donada la societat en la que vivim. La seva preocupació és donar resposta a una directiva europea per la part que li toca, els envasos que posen al carrer. El medi els importa un rave. La resta s'ha de gestionar per un altra via.

No defenso això, per mi s'hauria d'integrar tot i facilitat el reciclatge però això els treu negoci.

Un altra cosa és que per estudis fets sembla que el sistema aquest del que parleu de les màquines-caixers automàtics és més car i menys efectiu. Són temes relacionats però diferents.

rits ha dit...

mmm, buf... qui ha pagat la campanya de l'envàs? la gene o els empresaris? tan en un cas com en l'altre, és indignant. En plenes retallades la de milions en publicitat que sols està pensada per als empresaris. Si fan l'anunci fins i tot al cinema!!!!

Jo, és que al·lucino, de debò que al·lucino.

Molt bo el video i les iniciatives paral·leles a aquesta campanya que només ens confon.

Eduard Ariza Ugalde ha dit...

Em quedo amb la idea que has exposat que el nou estat no hauria de reproduir les conductes nocives i viciades de l'anterior. Molta gent dóna per segur que la Nova Catalunya, vull dir com a Estat, seria millor en aquests aspectes, però si els catalans no fem un esforç per pressionar la nostra classe política i la renovem d'una santa vegada, anem frescos.

Ferran ha dit...

Porquet, deu ser que els polítics catalans tenen el mateix interès a carregar-se les institucions catalanes que els espanyols. Collons, xiquet, com ens en sortirem, del cau? Buf...

pati di fusa, moltes gràcies per la info d'aquest "30 minuts"! No el vaig veure, no sabia que el feien; ara mateix el busco al 3alacarta. Merci!

pons007, al.lucina :-O

Jordi, certament, el que passa amb les empreses de reciclatge no és més terrible que el què passa en la societat en què vivim: on hi ha benefici econòmic, no hi ha benefici social i medioambiental que valgui. Amb tot, cadascú hem de ser conscients que hem de fer tot el possible per mantenir el planeta decent.

Rits, una campanya interessada, molt interessada pel que sembla, i que a sobre ha tingut la gentilesa de marejar la perdiu de mala manera. Mig país pensa que porta anys reciclant malament, i a sobre convençut que haurà de fer un màster en reciclatge. N'hi ha per ahostiar-los.

Eduard, amén al teu comentari, ni més ni menys.