"Els catalans somiem"...


... i els mitjans alemanys cada cop se'n fan més ressò, però sovint de manera no gaire objectiva. Si al setembre em va sorprendre el posicionament obertament favorable a la celebració d'un referèndum al principal informatiu de la tv pública, aquest cap de setmana la creu de la moneda és un reportatge dedicat al procés català, ni més ni menys que mitja hora a la mateixa primera cadena pública. Sona bé, oi? doncs sí... però no. Hi voleu fer una ullada? cliqueu aquí: http://Reportage-im-Ersten-Katalanische-Träume

Sobre el programa

Es tracta d'un "publireportatge" en tota regla, a priori una bona notícia, però hi ha ombres per donar i per vendre, la primera d'elles especialment dolosa des del punt de vista periodístic: un dels protagonistes, un casteller de Berga, parla en català a la seva primera intervenció. El periodista li dóna pas dient que "els castells i la senyera són símbols de la cultura catalana. Xavi Torrabadella ens explica perquè, naturalment en català".

Si et poses al cap d'un alemany que té la mateixa idea de la realitat de Catalunya de la que un català pugui tenir sobre la realitat de Baviera (o sigui, només tòpics), això sona a "parla en català perquè, com és català i indepe, no vol parlar en castellà". He contactat amb Torrabadella i em confirma el què sospitava: el periodista li va dir que podia parlar en català. Caram. De fet, li va dir al final de l'entrevista, després que Torrabadella hagués parlat sempre en castellà. Al reportatge, però, aquest fragment en català l'han col·locat al principi. El 90% dels espectadors alemanys no tenen ni idea de quan parla en català o en castellà, només saben el què els han dit al començament: que Torrabadella "naturalment" parla en català. Fàcilment poden creure que tota l'estona parla en aquesta llengua (per la mania nacionalista de rebutjar altres llengües, haurà pensat més d'un alemany).

Hi ha més ombres. Hi surten dues empreses: Freixenet, i una familiar fundada fa 40 anys per un alemany. En tots dos casos, contraris a la independència. La gent del Cercle Català de Negocis, posem per cas, ni hi són ni se'ls espera.

A favor de la independència hi ha el casteller Torrabadella, català. En canvi, en contra hi surt (també) una senyora andalusa, resident a la Costa Brava. En el vídeo expliquen que es ven la casa i, malgrat que no ho vinculen amb el procés, es pot entendre així quan la senyora hi surt explicant que a Catalunya hi ha una mena de "dictadura", on "falta llibertat d'expressió". "Et sents com un estrany a casa teva, aquí a Catalunya", rebla la senyora. Es trasllada doncs la idea que els independentistes són -recordem la introducció lingüística- exclusivament catalans i catalanoparlants, sense cap menció per exemple a Súmate, o en general a cap expressió pro independència en llengua no catalana, que molts coneixem. I es trasllada la idea, encara pitjor, que hi ha espanyols que es veuen empesos a marxar perquè viuen en "una mena de dictadura, on falta llibertat d'expressió".

Per cert, a Berga, d'on és en Torrabadella, hi surt també el regidor del PP Joan A. López. En el vídeo s'explica que l'han atacat dues vegades al carrer i que "la situació és tensa a les ciutats petites. La pressió dels favorables a la independència sobre els contraris s'incrementa".

Déu n'hi do.

Si més no, això sí, el periodista es fa ressò que "Catalunya paga anualment fins a 15.000 milions d'euros a Madrid que no retornen en forma de serveis. La regió és la vaca lletera d'Espanya". Ni un sol exemple, però, dels atacs constants a la identitat catalana, lingüística, cultural en general. Ni un sol exemple de la violència, física i verbal, contra el catalanisme i l'independentisme. Aquest, es veu que al periodista no li ha arribat.

5 comentaris:

Oliva ha dit...

ANEM AL TOPIC TU...·"QUE EN PARLIN,NI QUE SIGA MALAMENT".

XeXu ha dit...

Bé, sembla que és un reportatge poc rigorós, però val a dir que per entendre la situació catalana has de viure aquí, i tot i així, hi ha molta gent autòctona que tampoc l'entén. Com ens han d'entendre els alemanys??

joan gasull ha dit...

ja tenim ganes de que arribi el 9n, estem farts de que cada dia ens insultin, maltractin i ens impugnin. Eñ 9n hem de fer un petit pas que hem de fer que amb poc temps sigui molt gran.

Anònim ha dit...

Com que no es així?! Si sabessis la quantitat d’andalusos que m’he menjat crus perquè no els hi dona la gana parlar en català!

Ferran ha dit...

Oliva, però com menys malament, millor ;-)

XeXu, la feina dels periodistes és precisament donar les claus per entendre què passa aquí, allà o on sigui. És una feina molt important que s'ha de (i es pot) fer bé. Si es vol, esclar.

Joan, i tant. Jo baixo aquesta setmana entrant, per votar i per veure l'ambient, perquè de fet podria votar a Berlin.

pons007, hi ha de tot, a la vinya del Senyor.