11.9.1714 - 11.9.2008

27 comentaris:

Assumpta ha dit...

PRECIOSA!!
PRECIOSA!!
PRECIOSA!!

VISCA CATALUNYA!!

ddriver ha dit...

que guapaaaaaaaaaa!!!!!!!!

Musafir ha dit...

Bueno, doncs aquest sí que és un tema prou delicat i que ha provocat milers i milers de rius de tinta (i no de tinta també)
Val, Països Catalans.
com molt bé es diu a l'enllaç de la pàgina de la wikipèdia en anglès, hi ha controversia entre una vessant política i una altra lingüística del terme "Països Catalans".

Que puc dir jo, madrileny emigrat en el seu dia a Catalunya; que vaig viure també a la "Franja" d'Aragó, i ara visc a Alacant...

Jo crec que lingüísticament és una realitat el mapa que pinta les zones on es parla el català. Però quan comencem amb entitats polítiques senceres dintre del territori dels Països, doncs pel que veig pel carrer, crec que és un error que només fa que la gent senta més animadversió per Catalunya, tot fent que la idea dels Països semble una cosa d'ells, i no de totes les altres entitats que culturalment podrien sentir-se integrades en esta idea.

Hi ha zones del País Valencià on mai s'ha parlat valencià: Villena, a Alacant, o Requena a València.
Jo vaig ser testimoni d'una manifestació multitudinària a Villena, tot demanant la no inclusió del valencià obligatori a les escoles. Al final, però, el govern de la Generalitat ho va implantar, i molts pares varen fer per eixes dates una mena "d'objecció" com passa ara amb Educació per a la ciutadania...
La peculiaritat d'estes poblacions del País Valencià, es que encara que no parlen la llèngua catalana-valenciana, la majoria si es senten "valencians"; pero mai "catalans" o lligats culturalment al concepte de Països Catalans.
El mateix passa amb la zona murciana del Carxe. Ells diuen que són murcians que parlen en valencià. I tot i tindre lligams familiars i culturals amb la població propera de El Pinòs, ja en Alacant, políticament se senten murcians.

A banda de tota polèmica política, el que si pense és que es podrien potenciar les coses que ens uneixen i no fer pressió amb tot allò que ens separa. Per què no es pot sintonitzar canals de TV o ràdio valencians a Catalunya?
Ací vam demanar la TV3 que va funcionar dels de l'any 88 fins que ens la tallaren; sentiem fins i tot Catalunya Ràdio i Flaix FM. Ací, a Alacant, se senten també emisores de ràdio d'Eivissa i en alguns llocs, la tv balear. Ara, de tota manera, encara es pot sintonitzar tv3 i Canal 33-K3 pels operadors de cable com ONO, etc... supose que per la demanda dels abonats del país valencià.
Per què els catalans en eixe sentit, són més tancats?
A l'escola, a Catalunya, mai em parlaren d'una manera peculiar de parlar la llèngua al País Valencià, per eixemple. Quan vaig sentir parlar per primera volta a Chanquete, "el abuelo" de Verano Azul per la tele, en valencià, el nostre professor ens digué que parlava "català" amb localismes de valencià... "localismes"... un professor de llengua catalana (Deu meu!!) tant difícil és reconéixer que el valencià és una variant amb entitat pròpia?
Per què la gent a Barcelona sol parlar-nos en castellà encara que els del sud ens dirigim en valencià? Potser pensen que "malparlem" la llengua.
Jo crec, sincerament, que ens desconeixen més els catalans a nosaltres com a valencians, que no pas a l'inrevés. I mentre això siga així, molts valencians, en aquest cas, mai no se sentiran units a una denominació política, o cultural que no els acull com a iguals.

Ens ho hauriem de mirar, tots, catalans, valencians, o balears...

Potser de la comprensió mútua pugam treure més coses en net que no pas ara, ficats com estem en temes polítics que la única cosa que provoca és més aïllament i egoisme per allò de cadascú.

Bueno, de totes maneres, és el meu desitg a tots els catalans que passeu una bona diada aquest 11 de setembre.

Au, una abraçada d'aquest madrileny que ja cada volta més se sent fundamentalment valencià.
Adeu!! :-)

Trina Milan ha dit...

11 de setembre...una estelada al vent..

Finestreta ha dit...

Ooooooooooooooohhhhhhhhhhhh

Борис Савинков ha dit...

Aquesta bandera berlinesa em resulta familiar... ;-)

Anònim ha dit...

VISCA CATALUNYA I ELS PAÏSOS CATALANS!

P.S.: Aquest estiu he passat uns dies a Berlin amb una amiga i un "guia" molt "dicharachero". En una excursió a Postdam vam conèixer un matrimoni de Xàtiva, què contents van estar de trobar uns catalans! I vam estar parlant tota l'estona en català, o en valencià...m'és igual, el cas és que ens enteniem.

Ferran Porta ha dit...

assumpta, ddriver oi que sí? Sabeu perquè és bonica? Perquè és la nostra! Visca!

Musafir hola company. Comentes moltes coses, veig que vols donar-me feina, hehe... Anem a pams, perquè m'agradaria donar-te el meu punt de vista sobre alguns aspectes:

* el tema del nom "Països Catalans". Històricament, aquest nom ha estat reivindicat també des del País Valencià. No és, doncs, una "imposició" des de Catalunya. Dit això, en qualsevol cas el nom no fa la cosa; l'important és que es reivindiqui un territori amb uns lligams (també lingüístics) determinats.

* Sé que al País Valencià hi ha zones castellanoparlants, com sé que a una regió murciana parlen el català.

* No sóc govern català. No sé perquè durant anys, Canal 9 no s'ha pogut veure a Catalunya, cosa que lamento. Ara, però, la situació està canviant: de moment ja es pot veure a part de Catalunya, inclosa la capital. I s'estendrà per la resta del país. Tard, però si més no ja arriba!

* No entenc que vol dir "variant amb entitat pròpia". El valencià és un dialecte del català, i aquesta definició no és pas despectiva sinó científica.
Quan tu i jo anàvem a l'escola, el llit del dictador encara era calent i, d'aleshores ençà, moltes coses han canviat. En aquest sentit, durant els primers anys de TV3 només s'escoltaven presentadors amb accent de "Can Fanga" (Barcelona); lamentable. En els últims anys, gràcies a Déu, s'hi poden escoltar accents de tots els territoris de parla catalana. Tard, però si més no ja han arribat!

* La gent de Barcelona sol parlar en castellà no perquè pensi que els valencians (de naixement o d'adopció :) "malparleu" la llengua, sinó perquè molts barcelonins (i catalans) tenen l'estúpida mania de canviar al castellà quan sospiten que el seu interlocutor, sigui d'on sigui, potser parla millor la llengua castellana. Enorme error que en aquests últims anys em fa l'efecte que s'està corregint.

* No puc estar més d'acord amb tu, amic Musafir: els valencians coneixen millor els catalans que no pas a l'inrevés. Segurament, iniciatives com la recepció mútua de mitjans de comunicació ajudarà a superar aquesta lamentable realitat.

Una abraçada també per tu!

Trina ... i dues, i les que calguin! :-)

Finestreta bonica, oi?

De fet, Jaume, la de Berlin és igual però té un ós en lloc de l'estrella ;-)

Esther quina sort haver trobat un guia "dicharachero". Ja me'n passaràs les dades! ;-))


Gràcies a tots, i bona Diada!

Anònim ha dit...

Que maca que és la nostra estelada!

No cal que ens hi escarrassem. Primer hem d'aconseguir la independència del Principat de Catalunya. Deprés, si volen, ja s'hi afegiran els altres. Així de fàcil. Mentrestant, el que hem de fer és conèixer-nos més i respectar-nos.

Anònim ha dit...

De tot el què s'ha dit, la que els catalans desconeixen profundament la realitat valenciana. I això sí que és dramàtic perquè depèn només de nosaltres.

Rita ha dit...

Molt maca! Bona diada!

Russell i Ellul ha dit...

Tant de bo un dia li poguem treure l'estrella i el triangle...voldrà dir que ja som un país normal

Salut i bona diada a tothom

Josep Amílcar Albert ha dit...

Hola Musafir, solament fer-te unes correccions.
Dir que a Alacant no s'ha parlat mai valencià/català, és desconèixer la realitat d'una ciutat con a principi de segle es parlava valencià pel carrer. Els problemes esdevinguts com a conseqüència de la dictadura i de la realitat social que empeny a alguns valencians a parlar en castellà perquè "parece mas fino", han presionat perquè els pares valencianoparlants hagen renunciat a ensenyar i a parlar en català els seus fills.
Sense ànims de polemitzar, la realitat cultural dels Països Catalans és ben visible i comprobable, tot i la manipulació de la dreta cavernícola que ha presentat als catalans com a interessats en colonitzar-nos, i la incapacitat del centre esquerra socialista-nacionalista per defensar res, i anar renunciant a tot, bandera, himne, llengua, nom,.... i ara fins al PV en les seues sigles. Pels seus fets els coneixereu.
Sobre els mitjans de comunicació, afegir al que ha dit Ferran que, m'alegre que ara a Catalunya puguen veure la bassura amb la que bombardeja la dreta les llars valencianes, i el que és pitjor amb els diners de tots, els meus també.
Esther, m'alegre que els "socarrats" us atengueren bé. Pel que es veu, els "socarrats", estem també ben escampats, Berlin, Elx, ..... :-).

Bona diada a tots els Països Catalans.

Assumpta ha dit...

Eeeep!! Que jo sóc de Barcelona i parlo sempre en català a tothom, eh?

Les meves dues avies (pura i absoluta casualitat) eren de dos pobles d'Alacant, les dues van venir a Barcelona de jovenetes i les dues eren catalanoparlants totalment. Fins al punt que ma mare explica que la seva sogre (la mare de mon pare) quan parlava castellà tenia un accent català d'allò més exagerat.

Musafir ha dit...

Gràcies Ferran i Josep Amílcar Albert. Contrastar les opinions d'uns i d'altres sempre és enriquidor.

Bueno Ferran, no vull jo fer ara ací debat. Només aclarir un poquet això que he dit tocant al valencià com "a variant amb entitat pròpia". Sense dubte, pense que tant valencià, com balear, com alguerès o rosselloní són dialectes d'una mateixa llengua, dita català. Després d'haver viscut tant a Catalunya com a València, no seré jo ara qui negue allò que és innegable. El que volia dir, és més el meu empreny, en aquell moment, quan vaig sentir dir al meu professor català, amb un poquet de menyspreu que "els valencians parlaven amb localismes" sense dir obertament que alló que parlen, (parlem), es valencià, un dialecte del català. Com jo puc dir que un argentí parla amb accent i trets d'aquell país, però al cap i la fi, castellà, o espanyol, com vulguis.

I responent un poquet a Josep Amílcar, aclarir que no he dit que a Alacant (ciutat)no s'ha parlat mai valencià, sino que: "A Villena, (a la província d'Alacant)", mai no s'ha parlat català; tanmateix com a Requena, (a València).
Tots sabem com està ara mateix RTVV. Jo no vull entrar en qüestions polítiques. Està clar que el signe d'aquests mitjans de comunicació sempre esdevidrà el mateix que el partit de torn. Però pense que això no deu ser un obstacle per a que en Catalunya, o les Balears, ens coneguen una mica més... sobre tot en estos temps en que la TV es una eina social tant poderosa en eixe sentit.

Clar que la realitat ja siga política o cultural dels Països Catalans existeix. Puc no estar totalment d'acord amb alguns punts d'eixes dues realitats, pero no fins el punt de negar-les.
Que molts valencians han sigut ferms defensors de la realitat catalana com a poble i cultura està clar totalment; Joan Fuster, i d'altres en son un bon eixemple.

Fent un paral·lelisme amb el País Basc, allà no trobareu que ningú no diga que no parla en basc. I el basc de Bilbao és pràcticament incomprensible amb el de Baiona o el de Soule (Zuberoa) a la banda francesa. Tots se senten bascos, sí. A la ETB se sent parlar en tots els dialectes, i ningú no dubta que parlen en basc. Però la gent del sud de Navarra, no parla en basc. Ells et diran que són navarresos; però no se senten euskalduns. En aquest cas, la realitat político-cultural dels seus habitants també està superposta.

Bueno, res més. Molt agraït de conéixer i dialogar amb les vostres opinions.

Saludets,

Ferran Porta ha dit...

Marc suscric el teu comentari al 100%.

És cert, Defak, hi estem majoritàriament d'acord. Em fa l'efecte que per part de molts catalans hi ha una mena de "pedanteria" envers els valencians. Aquesta és una actitud, naturalment, ridícula i necessàriament cal corregir-la.

rita, russell bona Diada també a vosaltres, com a la resta de comentaristes!

Josep de moment he pogut comprovar per mi mateix que Canal 9 no emet ni una sola pel·lícula en valencià. Com si no hi hagués prou canals en castellà, també les pel·lícules a TVV són en aquesta llengua. Deu n'hi do...

Assumpta ... per això deia en un comentari anterior que, em sembla, molta gent s'està concienciant que, a Catalunya, és normal parlar en català!, i que no cal canviar a castellà per definició.

Musafir estic segur que tots plegats agraïm puntualitzacions com les que has fet tu. Com molt bé dius, són la manera d'enriquir el debat i d'ajudar que veiem la realitat com és: menys simple del que sembla i plena de matisos.
Com a periodista m'interessa especialment la part dels mitjans de comunicació. Pel que tinc entès, la previsió és que TV3, Canal 9 i IB3 (i espero que la resta de canals de totes tres corporacions) s'acabin veient a tots tres territoris. És d'esperar que també ATV, la televisió d'Andorra, s'acabi sumant a l'oferta.


Una forta abraçada a tots plegats, i bona Diada!

Josep Amílcar Albert ha dit...

Hola Musafir, solament una cosa. Davant la realitat que ens invaeix, alguns no esperem a que tots estiguen d'acord per avançar. Senzillament això és impossible, i no avançarem mai.
Perdona Ferran, pot ser no era el lloc.
Una abraçada.

zel ha dit...

Gràcies a tots pel que he après aquí llegint-vos.
Gràcies ferran per l'estelada que ens ha unit en allò parell i allò senar, en allò igual, semblant i diferent, gràcies per la parla comuna que ens uneix.
Bona diada!

Rita ha dit...

T'he "robat" l'estelada per a un post. Ja he posat la procedència, espero que no et molesti. Gràcies per endavant!

rebaixes ha dit...

Molts grans de sorra fan una platja. Moltes gotes d'aigua omplen un got. / Parlar i escriure en català... o valencià... o balear... o... però fer-ho. És una contribució de cada dia a nostra idiosincràsia,etc. abans de que ens degollin si ens deixem. L'avi Anton.

Deric ha dit...

Què maca! En aquest cas una imatge val més que mil paraules, vaig a compiar-la i penjar-la al blog!

Deric ha dit...

perdona'm però t'he copiat!

Unknown ha dit...

Desitjo que hagis gaudit d'una bona Diada nacional

Nacho Hevia ha dit...

el que hi és, és... només manca que aixó que ja és sigui reconegut

bona diada a tothom

Ferran Porta ha dit...

Josep cap problema que cadascú digui la seva, només faltaria!

Zel és la "gràcia" dels blogs :)

rita cap problema, naturalment.

rebaixes 100% d'acord amb el teu comentari. Cadascún de nosaltres fem una petita, gran aportació.

Deric em sembla perfecte :)

Núria la veritat és que sí. Aprofitant que sóc a Barcelona, vaig anar a l'acte al Parc de la Ciutadella; em va agradar ser-hi.

nacho gràcies, especialment a tu, pel teu comentari. Té un valor afegit venint d'algú no català (i que s'ha pres la molèstia d'aprendre la llengua! Ets un exemple, noi :)


Salut i tots i gràcies

Nacho Hevia ha dit...

no és una qüestió d'on has nasgut, no? el que hi ha és el sentiment propi i compartit i, sobre tot, el respecte que tothom es mereix

Anònim ha dit...

Ni més ni menys, Nacho, ni més ni menys :)