De "patués" i "chapurreaos"

Un diari aragonès té activada una enquesta on pregunta als seus lectors si la llei de llengües, actualment en tràmit en aquell territori, ha d'anomenar català a la parla de "l'Aragó oriental", és a dir, la Franja. La qüestió és que aquesta llei porta cua per una raó que, coneixent Espanya i les seves "circumstàncies", a ningú no vindrà de nou: alguns partits aragonesos no volen que al català de la Franja se l'anomeni català; concretament, una neandertal del PP, la presidenta del partit a l'Aragó, Luisa Fernanda Rudi, afirmava fa pocs dies que "lo que hablan (en aquella zona) son modalidades lingüísticas, como el patué o el chapurreao, y no el catalán". És la història de sempre, la història de mai acabar, l'estupidesa portada a l'extrem, que en qüestions com la que ens ocupa alguns espanyols saben portar al paroxisme.

Si ho voleu, cliqueu en aquest enllaç, que us durà directament a l'enquesta en qüestió: http://www.heraldo.es/index.php/mod.encuestas/mem.detallev/idencuesta.5084 -Amb tots els respectes per a la premsa manya, el que digui l'enquesta d'un diari aragonès no és que tingui una importància cabdal per al futur del país, però ni que sigui per aixafar la guitarra als no-evolucionats de sempre, ja val la pena entrar-hi i votar.

Gràcies, Jesús, per fer-me'n arribar la informació.

Actualització 9.12.2009: lafranja.net ha tingut a bé publicar aquest post pels seus lectors.

20 comentaris:

Assumpta ha dit...

Vaig a votar!!! :-))

Lucila Mallart ha dit...

Segons tinc entès, els Neandertal eren prou avançats; fem-els-hi justícia i no els relacionem amb aquests impresentables, sisplau.

Lluïsa ha dit...

Si el que es parla a la Franja no és català, tampoc deu ser-ho el que parlen a Girona, al Pirineu, a Barcelona o al Delta de l'Ebre.
Totes les llengues tenen les seves normes i també un bon grapat de variants que no estan limitades per les barreres geogràfiques.

kweilan ha dit...

Jo tinc amics a Fraga i són ben conscients de què el que ells parlen és català. Sempre ho emboliquen els mateixos.

Babunski ha dit...

El problema d'això és que el Marcel·lí (Marcelino a Aragó) Iglesias no se sap ben bé si ve o va. El Marcel·lí és catalanoparlant de Bonansa (tocant al Pont de Suert). És capaç de fer un discurs en un català perfecte en la inauguració d'un museu a Areny de Noguera i després a las Cortes anar de la mà del PAR.

Sergi ha dit...

I al Madrid-Barça de la setmana passada en realitat el Madrid va ser el vencedor i en va sortir reforçat, segons la premsa d'allà.

És la mateixa història de sempre, no sé com s'ho fan, però girant la truita són moooolt bons.

Puji ha dit...

Al Matarranya parlen xapurreau, però tenen claríssim que és català. Quina manera de marejar la perdiu, collons!

Votat!

Anònim ha dit...

És capaç de fer un discurs en un català perfecte en la inauguració d'un museu a Areny de Noguera i després a las Cortes anar de la mà del PAR.

Carod Rovira, Mas, etc,etc, etc son capaces de hacer un discurso en perfecto castellano y luego van de la mano del PSOE a las Cortes. y qué?
Eso no demuetra que Mas o Rovira sean castellano parlantes.
Por cierto, no deberíais dejar a los aragoneses que opinen por si mismos?? Vosotros, tan demócratas y tan defensores de que cada uno decida dentro de su pueblo???. No es que una encuesta en el heraldo de aragón signifique nada( ni en la vanguardia, ni en periódico, ni en el avui/la razón), pero esta acción falsifica el resultado.

Fina ha dit...

Pare vostre que esteu en el cel...[...]...lliureu-nos del mal.Amén.

Me'n faig creus i mira que jo no en sóc d'aquestes coses. :-)

Ferran Porta ha dit...

> Ben fet, ASSUMPTA :-)

> LUCILA, et conec com si t'hagués parit! Quan vaig escriure 'neandertal' vaig pensar en la possibilitat que algú em fes un comentari com el teu, i et ben prometo que ets una de les possibles candidates en qui vaig pensar! :))
Avançats al seu temps potser sí, però avui quedarien un pèl enrere en l'escala evolutiva. Com els del PP i compañía.

> Doncs això tan obvi, LLUÏSA, hi ha qui fa veure que no ho sap. Quina mandra que fan!

> Això que comentes és el més curiós, KWEILAN: normalment, els qui opinen són els que no el parlen! (al País Valencià, com de ben segur saps, passa el mateix)

> Ei BABUNSKI, el que expliques és una mostra més de l'esquizofrènia que pateix qui vol tenir un peu a una banda, i l'altre a l'altra. Als del PSOE els passa sovint, això. Els del PP són uns impresentables, però com a mínim ho són absolutament sempre.

> Cert, XEXU, són molt bons en aquesta lamentable tasca seva i, a més, tenen un auditori disposadíssim a creure-se'ls sense plantejar-se res més.

> És la història de sempre, PUJI, com tots sabem: divideix i guanyaràs. Això intenten, una vegada i una altra, i una altra, i una altra, i...

> ANÓNIMO, veo que te has aficionado al In varietate concordia; bien, bien... :-)
A ver, puntualizaciones:
1. el ejemplo de Babunski se refería estrictamente a la cuestión lingüística, según entiendo yo: habla catalán perfectamente, pero luego va de la mano del PAR para negar que lo que habla se llama catalán. Por contra, en tu ejemplo mezclas cosas: cuando ERC i/o CiU apoyan al PSOE, lo hacen en asuntos que no van en contra en los intereses catalanes; otra cosa no tendría sentido, ni se lo perdonarían sus votantes. El problema del PSOE es que pretender jugar con dos barajas es imposible!
2. En ninguna parte del Heraldo he leído que la encuesta la puedan votar solamente los aragoneses. De hecho, incluso tú puedes votar si quieres (por supuesto por el "no", que de variantes dialectales del catalán debes saber tanto como los neandertales del PP y otros).

> Haha!! FINA, me'n faig creus?? Trobo que no t'escau, l'expressió! :-))

Matty ha dit...

Digueu-me "bàsica" però encara no acabo d'entendre això de que les qüestions lingüístiques les decideixin els polítics i no els filòlegs... Seguint aquesta tònica, parlo amb el xarcuter del mercat per a que em recomani lectures per a les vacances dels meus fills. Vaja, què s'han pensat els profes? Que els consultaré a ells?

McAbeu ha dit...

Si els polítics (o una enquesta als diaris) són aptes per decidir qüestions que no haurien de sortir dels àmbits de la ciència pura em sembla que anem malament.
Vaig a votar a l'enquesta aquesta que dius abans de que la treguin per posar-ne una altra on haurem de decidir si la terra és plana o no.

Deric ha dit...

sempre estan igual, per què no es miren el melic i deixen als altres tranquils!

Assumpta ha dit...

Escolta Anònim, què passa, que ens negues el dret de vot als catalans o què? A veure per què no podem votar a l'enquesta d'un diari perquè sigui aragonès?

En quant a la primera pregunta... sí, ja suposo que ganes no te’n falten però no pots jajaja

Anònim ha dit...

Escolta Assumpta, si lees atentamente, yo no he negado el derecho a nadie a votar en una encuesta de periódico que no lleva a nada. He subrayado la contradicción con vosotros mismos y he dicho que falsifica un resultado que en cualquier caso carece de importancia porque quien decidirá sobre su Ley de Lenguas es el Parlamento Aragonés.
En quant a la primera pregunta... no se a que pregunta te refieres así que me hace tanta gracia tu respuesta como a ti. Supongo que tendré ganas, hay muchas cosas de las que tengo ganas pero si te refieres a cosas políticas creo que no son mi prioridad. Te prometo que a mi me importaría bien poco la independencia de Cataluña pero me molestan bastante las formas. No se hace a base de presiones y hechos consumados sino con un proyecto político legal y que cumpla con los requisitos democráticos.
Ey, Ferrán, gracias por tu paciencia. Ya no escribo más. Lo que pasa es que disentir es bastante más complicado que asentir. A partir de ahora seré sólo un buen lector de tu blog y mis comentarios me los escribiré en una libretita. Un abrazo

Ferran Porta ha dit...

> MATTY, el teu comentari no pot ser més encertat. Que allò que afirmen els filòlegs ho neguin els polítics ja és lamentable; que a sobre hi hagi ciutadans que els segueixin el joc... encara pitjor.

> MCABEU, temo que si algún diari publiqués una tal enquesta, més d'un hi votaria... naturalment per dir que es plana!

> Perque no poden, DERIC; és superior a ells.

> ASSUMPTA, ANÒNIM... que cadascú doni la seva opinió, sense cap problema; casa meva és casa vostra, si és que hi ha casa d'algú. I totes les opinions són benvingudes, si venen de persones com vosaltres, que teniu arguments!

ANÒNIM, tienes razón: disentir es más complicado, y aún más hacerlo por escrito; en el intento por ser breve se pierden muchos matices. Por eso te decía lo de la copa, cuando pases por Barcelona (si es que no eres de aquí, claro).
Espero que reconsideres lo de no comentar más, y sigas haciéndolo.

De todos modos... una puntualización a algo que dices (no puedo evitarlo, hehe): "(...) con un proyecto político legal y que cumpla con los requisitos democráticos"; suena bien y coincido con el planteamiento. El problema es que ni aún así permitiría el gobierno español (ninguno) que Catalunya de marchara. Por no permitir, ni siquiera permiten que se pregunte a la ciudadanía si quiere marcharse o quedarse! Eso, sinceramente, me parece lo contrario de 'democrático'.
Un abrazo.

nur ha dit...

Estic una mica lacònica i com que he trobat que m'identifico al 100% amb el que diu la Matty (punts i comes inclosos), doncs no cal que ho repeteixi. Ben retornat! :)

Sadurní ha dit...

Hola Ferran. Bentornat siguis!

Vaig rebre el correu d'en Jesús i vaig votar. De fet, també el vaig remetre a tots els meus amics, suposo que hem fet pinya entre tots perquè ha votat molta gent!

La veritat és que és lamentable que avui dia encara algú es pugui plantejar una qüestió com aquesta. La ignorància d'alguns fa riure i plorar a la vegada. Ignorància, a més, fomentada pels mitjans de comunicació! Tenim uns veïns que, ehem, bé, no vull dir res perquè hi ha gent decent a tot arreu, però és que últimament els aragonesos... En fi, que salut i una abraçada.

S.

Ferran Porta ha dit...

> Willkommen, NUR; celebro llegir-te per aquí. Les paraules de la Matty són concises i sàbies, certament.

> Dius bé, SADURNÍ: fa riure i plorar alhora. És tan propi d'aquest estat "nostre", que tothom doni l'opinió sobre qualsevol tema, encara que el desconegui completament, només per ficar-hi cullerada. Quina mandra, eh?
Una abraçada per a tu també.

Albert ha dit...

El que passa que aquesta tia és gilipolles, parlant clar, una espanyolista amrgada , que com tota aquesta caverna espanyolista molesta el que és catala.
Conec a molta, molta gent d'aquesta zona, i si que és veritat que a ells al seu parlar li diuen ( fragatí ), però a ningú amb dos dits de front i l'EGB ó ESO fets, se li escapa que no deixen de ser un dialecte del Català, com és el Pallarés, El Lleidatà....